İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), İzmir Seferihisar ve Aydın Kuşadası'ndan Yunanistan'ın Samos adasına seferler düzenleyecek. Bu gelişme, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Atina'da gerçekleştirdikleri görüşme sonrasında, Yunan adaları için vize kolaylığı anlaşmasının ardından geldi. Seferihisar-Samos ve Kuşadası-Samos seferleri, belirli günlerde sabah gidiş akşam dönüş şeklinde planlanmıştır. Seferlerin fiyatları, gidiş-dönüş ve kalış süresine göre değişiklik göstermektedir.
8 Şubat 2024

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) 2023'te ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 75,9 milyona ulaştığını açıkladı. Bu sayı son beş yılda yüzde 49 artış gösterdi. Yerinden edilenlerin yüzde 30'u Sudan'daki savaş, yüzde 17'si ise Gazze'den kaynaklanıyor. Ayrıca, Freddy Kasırgası, Kahramanmaraş depremleri ve Mocha Kasırgası gibi doğal afetler 26,4 milyon kişiyi yerinden etti. İklim değişikliği nedeniyle gelecekte afetlerin sıklığının artması ve yerinden edilenlerin sayısının yükselmesi bekleniyor.
14 Mayıs 2024

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen toprak kaymasında ölü sayısının 670'e çıktığı bildirildi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin ediyor. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, ekipler toprağın 6 ila 8 metre altındaki kazazedelerden umudu kesmiş durumda. Toprağın stabil olmaması, kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor.
26 Mayıs 2024

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, 2013'ten bu yana en az 2 bin 500 genç işçi iş kazalarında hayatını kaybetti. Raporda, 18-25 yaş arasındaki işçilerin genç işçi olarak tanımlandığı ve göçmen genç işçilerin ölüm oranının genel ölüm oranının iki katı olduğu belirtiliyor. Ayrıca, 214 kadın işçinin de hayatını kaybettiği ve genç işçi ölümlerinin döviz kurundaki oynaklık ve enflasyondaki artışla birlikte hızlandığı vurgulanıyor.
19 Mayıs 2024

Ukrayna'daki savaş, nesli tükenmekte olan büyük benekli kartalın göç rotasını bozdu. Uzmanlar, kartalların Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden önce ve sonra Ukrayna'daki hareketlerini karşılaştırdı ve kartalların geleneksel ikmal sahalarında daha az zaman harcadığını veya bu sahaları tamamen teğet geçtiğini tespit etti. Bu durum, kartalların yolculuğunun uzamasına neden oldu. Araştırmacılar, bu verileri göçmen kuşlar için çatışmalardan kaynaklanan riskleri daha iyi anlamak ve risk altında olabilecek diğer alanları modellemek için kullanıyor.
21 Mayıs 2024

Yunanistan, Türk vatandaşlarına yönelik ekspres vize uygulamasını daha önce beş adada uygularken, bu sayıyı bugünden itibaren on adaya çıkardı. İlave edilen adalar İleryoz, Limni, Kelemez, Meis ve Sömbeki olarak belirlendi. Bu vize uygulaması, ziyaretçilerin adalara girişlerinde evrak işlemlerini kolaylaştırmakta ve bekleme sürelerini azaltmaktadır. Vize, sadece başvurulan ada için geçerli olup, 1-7 gün süreyle verilmekte ve ücreti 60 euro olarak belirlenmiştir.
30 Nisan 2024

10 Yunan adasını kapsaması planlanan kapıda vize uygulaması, şimdilik İstanköy, Midilli, Rodos, Sisam ve Sakız adaları için başladı. Vize ücreti her ada için 60 Euro olarak belirlendi. Türk ziyaretçilerin ekspres vizeden faydalanabilmeleri için gerekli evrakları Yunan yetkili birimlerine ulaştırmaları gerekiyor. Diğer 5 ada için uygulamanın yakın zamanda başlatılması beklenirken, Türkiye'deki otel ve restoran fiyatlarının artması nedeniyle Yunan adalarına olan ilginin artması bekleniyor.
7 Nisan 2024

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı rapora göre, dünya genelinde göçmen hayvan türlerinin yüzde 44'ünün popülasyonu azalmış durumda. Bu azalmanın başlıca nedenleri arasında iklim krizi ve insan faaliyetleri sonucu doğal yaşam alanlarının tahrip olması gösteriliyor. Raporda, özellikle göç eden ötücü kuşlar, deniz kaplumbağaları, balinalar, köpek balıkları gibi türlerin yaşam alanlarının balıkçılık, yasa dışı avlanma, kirlilik ve iklim değişikliği gibi faktörlerle tehdit altında olduğu belirtiliyor.
12 Şubat 2024

Suudi Arabistan yetkilileri, hac yolculuğunda 1300'den fazla hacı adayının öldüğünü açıkladı. Ölümlerin %80'inden fazlasının aşırı sıcaklar nedeniyle gerçekleştiği belirtildi. Hükümet, ölenlerin çoğunun izinsiz hacı adayları olduğunu ve bu kişilerin kimlik tespitinin yapıldığını duyurdu. Mısır hükümeti ise Mekke'ye yasadışı hac ziyaretleri düzenleyen 16 turizm şirketinin lisansını iptal etti.
23 Haziran 2024

Sri Lanka'da denizde buldukları şişedeki sıvıyı içen dört balıkçı hayatını kaybetti, iki balıkçının durumu ise kritik. Balıkçılar, içinde içki olduğunu düşündükleri sıvıyı tükettikten kısa süre sonra ölmeye başladı. Olay, başkent Kolombo'ya yaklaşık 193 kilometre uzaklıkta bulunan bir sahil kasabasında protesto edildi. Yetkililer, şişelerin içeriğini araştırmaya devam ediyor.
30 Haziran 2024

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilisi Rosemary DiCarlo, Ukrayna-Rusya savaşında bugüne kadar 10 bin 382 sivilin öldüğünü, 19 bin 659 kişinin yaralandığını açıkladı. DiCarlo, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, özellikle son haftalarda Ukrayna kontrolündeki bölgelerde Rus saldırılarının arttığını ve 570'den fazla yerleşim yerinin hedef alındığını belirtti. Ayrıca, savaşın başlangıcından bu yana 579'u çocuk olmak üzere toplamda 10 bin 382 kişinin hayatını kaybettiği, 1285'i çocuk 19 bin 659 kişinin yaralandığı bilgisini paylaştı.
7 Şubat 2024

Papua Yeni Gine'de 24 Mayıs'ta meydana gelen heyelan sonucu Tuliparı köyü toprak altında kaldı ve 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, cesetlerin çürüdüğünü ve çıkarılmasının mümkün olmadığını belirterek köyü toplu mezarlığa dönüştürdü. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü, afette 150 evin ve yaklaşık 670 kişinin toprak altında kaldığını tahmin etmişti.
5 Haziran 2024

Fox News muhabiri Bill Melugin, Meksika'dan ABD'ye yasadışı yollarla geçen bir Türk göçmenle konuştu. Göçmen, Kaliforniya'ya geçmek için bir kartele 10 bin dolar ödediğini ve sınırı hiçbir direnişle karşılaşmadan geçmenin kolaylığı karşısında şok olduğunu belirtti. Göçmen, Amerikalıların sınır güvenliği konusunda endişelenmeleri gerektiğini söyledi. Bu olay, ABD-Meksika sınırındaki güvenlik açıklarına dikkat çekiyor.
24 Mayıs 2024

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Şubat 2022'den bu yana Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş nedeniyle 23 bin kişinin kayıp olduğunu açıkladı. Bu kişilerin esir alındıkları, öldürüldükleri veya evlerinden ayrıldıkları belirtilirken, kayıp kişilerin akıbetini açıklığa kavuşturmak için çalışmaların yürütüldüğü ifade edildi.
19 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi. Roboski ailelerinin başvurusu üzerine, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddialarına ilişkin görüşler talep edildi. Avukat Kerem Altıparmak, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildiğini belirtti. Hükümetin savunmasını sunmak için altı aylık bir süresi bulunuyor.
29 Haziran 2024

Muğla'da yaralı olarak bulunan ve tedavi edildikten sonra uydu takip cihazı takılarak denize bırakılan caretta caretta türü deniz kaplumbağası 'Tuba' hakkında üç aydır sinyal alınamıyor. Tuba, 2019 yılında İztuzu Plajı'ndan denize bırakıldıktan sonra 24 bin 912 kilometre yol kat ederek İyon Denizi'ne ulaştı. Tuba'nın rotası 8 milyon kişi tarafından izlendi. DEKAMER Müdürü Yakup Kaska, Tuba'nın Türkiye'ye dönüşünü ve Dalyan'da yuva yapmasını beklediklerini belirtti.
25 Nisan 2024

Libya'nın başkenti Trablus'un güneydoğusunda yer alan Şuveyrif bölgesinde, bir toplu mezarda 65 düzensiz göçmenin cesedi bulundu. Libya İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kriminal Araştırmalar Dairesi tarafından yapılan açıklamada, bulunan cesetlerden DNA örnekleri alındığı ve kimlik tespiti çalışmalarının yapıldığı belirtildi. Cesetler, Şuveyrif bölgesinden sorumlu başsavcılığın belirlediği bir mezarlığa defnedildi.
22 Mart 2024

Güney Afrika Cumhuriyeti, nesli tükenme tehdidi altındaki gergedan türlerinin korunması konusunda öncü ülkelerden biri olmasına rağmen, 2023 yılında 499 gergedanın kaçak avcılar tarafından öldürüldüğü bildirildi. Ülkede kaçak avcılıkla mücadele amacıyla ciddi tedbirler alınmış ve avcılar ağır hapis cezalarına çarptırılmış olmasına rağmen, kaçak avcılıkta bir artış gözlemlendi. Güney Afrika, Afrika kıtasındaki gergedan nüfusunun yaklaşık üçte ikisine ev sahipliği yapmakta ve bu nüfus, 15 binden fazla gergedanı içermektedir.
28 Şubat 2024

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024
İşaretlediklerim