Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete göre, katılan 27 kurumun medyan beklentisi, Türkiye Merkez Bankası'nın kasım ayında faizi 250 baz puan artırarak yüzde 37,5 seviyesine çıkarması yönünde. Yıl sonu için medyan faiz beklentisi yüzde 40 olarak belirlendi. Türkiye'de ekonomi politikalarının 'normalleştirilmesi' ve faiz artırımı beklenirken, geçmişteki artışlar ekonomistler tarafından yetersiz bulunmuştu. Türkiye'nin döviz ihtiyacı devam ederken, yetkililer Batı yatırımlarını çekmek için çeşitli girişimlerde bulunuyor.
20 Kasım 2023

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Banka, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tuttuğunu belirtti. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi. Ayrıca, makroihtiyati çerçevede sadeleşme ve piyasa mekanizmasının işlevselliğini artırma amacıyla menkul kıymet tesisi uygulamasının sonlandırıldığı belirtildi.
23 Mayıs 2024

Türkiye Merkez Bankası, beklenen faiz artışını gerçekleştirerek oranı 650 baz puan artırıp yüzde 15'e yükseltti. Bu artışın yetersiz bulunmasıyla dolar/TL kuru 25,46 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Hürriyet yazarı Hande Fırat, ekonomi yönetimindeki üst düzey kaynaklarla yaptığı görüşmeye dayanarak, faizin yüzde 20 veya 40'a çıkarılabileceğini ancak reel sektörü ve büyümeyi olumsuz etkilememek için dengeli bir artış yapıldığını belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın kademeli olarak faiz artırımına devam edeceğini öngördü.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, Chicago Booth İşletme Fakültesinde yaptığı konuşmada, enflasyonun hala yüksek olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye indirilmesi için para politikasının bir süre daha 'yeterince kısıtlayıcı' olması gerektiğini ifade etti. Brainard, geçen yıl Fed ve diğer merkez bankalarının sıkılaşma politikaları uyguladığını, ancak belirsizliklerin devam ettiğini ve savaş veya salgın gibi başka şokların da olabileceğini belirtti. Ayrıca, ABD ekonomisinin büyümesinin 2022 ve 2023'te potansiyelin altında kalacağını ve iş gücü piyasasının sıkı durumda olduğunu vurguladı.
20 Ocak 2023

Merkez Bankası tarafından düzenlenen piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 37,77 olarak sabit kaldı, ancak 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri bir miktar düştü. Yıl sonu politika faizi beklentisi yüzde 8,73'e yükseldi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 23,15 TL'ye, 12 ay sonrası için ise 24,08 TL'ye çıktı. 2023 ve 2024 yılı büyüme beklentilerinde ise bir değişiklik olmadı ve sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 4,4 olarak kaldı.
19 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 22 Haziran'daki toplantısında ciddi bir faiz artışı yapılacağını öne sürdü. İktidarın düşük faiz politikasına devam etmesi sonucunda ekonomide yaşanan kriz nedeniyle, piyasanın güven duyduğu isimlerin ekonomi yönetimine getirildiği belirtildi. Selvi, faiz artışının piyasalarda şok etkisi yaratmayacak şekilde 'önden yüklemeli' olabileceğini yazdı.
19 Haziran 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, bu yıl bir noktada faiz indiriminin uygun olabileceğini ifade etti. Ancak, enflasyonla mücadelede kesin bir zafer elde edilene kadar faiz oranlarında bir indirime gidilmeyeceğini vurguladı. Powell ayrıca, para politikasının çok erken veya çok fazla gevşetilmesinin enflasyonla kaydedilen ilerlemeyi tersine çevirebileceği ve bu durumun daha sıkı bir politika gerektirebileceği konusunda uyarıda bulundu. Fed, son olarak Şubat ayında faiz oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutmuştu.
7 Mart 2024

İktidara yakın yazar Abdulkadir Selvi, ekonomi çevreleriyle yaptığı görüşmelere dayanarak Merkez Bankası'nın faiz artışının yüzde 20'ye ulaşmayacağını, yüzde 16,50-17,00 civarında olabileceğini iddia etti. Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistler ise Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 20'ye çıkaracağını öngörmüştü. Daha önceki faiz artışının piyasalar tarafından yetersiz bulunması döviz kurlarında artışa neden olmuştu. Merkez Bankası'nın faiz kararı 20 Temmuz'da açıklanacak.
17 Temmuz 2023

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye Merkez Bankası'nın politika faizini iki toplantıda toplam 500 baz puan artırarak ağustosta yüzde 20'ye çıkaracağını tahmin ediyor. Ayrıca, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 49 olarak belirtiyor. Morgan Stanley ekonomistleri, enflasyonu düşürmek için daha güçlü adımların gerektiğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise Merkez Bankası'nın beklentilerin altında kalan faiz artışını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendiriyor ve yıl sonu enflasyonun yüzde 50'ye yakın olacağını öngörüyor.
23 Haziran 2023

Deutsche Bank, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) beklenenden düşük bir faiz artışı yapmasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelendirdi ve yıl sonu enflasyonunun yüzde 50'ye yaklaşacağını öngördü. MB'nin politika faizini yüzde 15'e çekmesi dolar/TL kurlarında artışa neden oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in piyasayı sakinleştirmeye yönelik açıklamaları etkili olmadı. Deutsche Bank, faiz artışının yatırımcıları ikna etmediğini ve yıl sonuna kadar yüzde 25 veya üzerinde bir faiz oranının korunması gerektiğini belirtti.
23 Haziran 2023

ABD Merkez Bankası (Fed), enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıt görülmeden faiz indirilmeyeceğini vurguladı. 11-12 Haziran'da düzenlenen toplantının tutanaklarında, enflasyonun yavaşladığına dair ek kanıtların beklendiği belirtildi. Fed yetkilileri, yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılana kadar sabırlı olunması gerektiğini ifade etti. Son toplantıda politika faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutuldu.
3 Temmuz 2024

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Federal Rezerv Sistemi'nin (Fed) faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabileceğini belirtti. Daly, ABD para politikasının kısıtlayıcı bölgeye girmesi, yüzde 2 enflasyona doğru ilerleme ve ABD Hazinesi getirilerindeki artışla birlikte bu durumun gerçekleşebileceğini ifade etti. Fed'in bir sonraki faiz kararı toplantısı 1 Kasım'da gerçekleşecek.
6 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Merkez Bankası, ocak ayından bu yana belirli bir yol haritası izlediğini ve bu çerçevede faiz oranlarında bir değişikliğe gitmeyeceğini açıkladı. Banka, ocak ayındaki enflasyon oranını politika değişikliği yapılmasını gerektirecek düzeyde görmediğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de faiz kararlarının ekonomik gerekliliklerden ziyade siyasi tercihlere göre alındığı ve seçimlere kısa bir süre kala faiz artırımı ihtimalinin çok düşük olduğu ifade edildi.
22 Şubat 2024

Barclays Plc ekonomistleri, Merkez Bankası'nın gelecek haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında daha sınırlı bir faiz artışı öngördü. JPMorgan Chase & Co. ve Morgan Stanley 500 baz puanlık bir faiz artışı beklerken, Barclays 250 baz puanlık bir adım atılacağını tahmin etti. Barclays analistleri, Ağustos ayında gerçekleştirilen beklenti üzeri faiz artırımının ardından kademeli artışlar beklediklerini belirtti. Barclays, Türkiye'de politika faizinin bu yıl sonunda yüzde 35, 2024 sonunda ise yüzde 40 olacağını tahmin etmeye devam ediyor.
15 Eylül 2023

AA Finans'ın Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına yönelik beklenti anketine katılan ekonomistler, politika faizinin 500 baz puan artırılarak yüzde 30'a çekileceğini tahmin ediyor. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 27,50 ile yüzde 31 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 35 ile 45 arasında yer alıyor. Geçen ay yapılan toplantıda politika faizi 750 baz puan artırılarak yüzde 17,50'dan yüzde 25'e yükseltilmişti.
16 Eylül 2023

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tutarak kararlılık mesajı verdi. Elektriğe yapılan yüzde 38 zam enflasyonist baskıyı artırabilirken, Merkez Bankası ek tedbirlerle bu olasılıklara hazır olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkması, uluslararası alanda itibarını artırarak yabancı yatırımları ve ilişkileri güçlendirebilir. TLREF'in yükselmesi, dolar, euro ve altına yönelimi zayıflatırken, Türk Lirası carry pozisyonlarının artması kısa vadeli yatırımlarda dalgalanmalara yol açabilir.
30 Haziran 2024

Bloomberg HT tarafından düzenlenen ankete katılan kurumlar, Merkez Bankası'nın faiz oranını 500 baz puan artırmasını bekliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 24 Ağustos'ta faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkarmıştı. Yeni faiz kararı 21 Eylül'de açıklanacak. Ankete katılan 19 kurumun medyan beklentisi, eylülde faizin yüzde 30 seviyesine çıkması yönünde.
19 Eylül 2023

Anadolu Ajansı tarafından düzenlenen ankete katılan ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 20 Temmuz'daki toplantısında politika faizini yüzde 20'ye çıkarmasını bekliyor. Daha önce yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilen faiz oranının piyasalar tarafından yeterli bulunmadığı ve döviz kurlarının arttığı belirtiliyor. Ankete göre, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri yüzde 25 ile 50 arasında değişirken, medyan beklenti yüzde 28,50 olarak öngörülüyor.
15 Temmuz 2023
İşaretlediklerim