Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek'in de aralarında bulunduğu 21 sanık, suç örgütüne üye olmak ve dolandırıcılık suçlarından yargılanmak üzere hakim karşısına çıktı. Duruşmada Gülnihal Çiçek, ağlayarak kardeşine moral verdi. İddianamede, sanıkların 'sazan sarmalı' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullandıkları belirtiliyor. Mahkeme, diğer sanıkların dinlenmesi için duruşmayı cuma gününe erteledi.
4 Eylül 2024

Sinan Aygül, 'dezenformasyonla mücadele yasası' kapsamında çocuk istismarı haberleri nedeniyle hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesinin kararını onaylamasının ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi, Aygül'ün cezasını bozarak beraat kararı verdi ve bu, dezenformasyon yasasıyla verilen ilk cezanın bozulması oldu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, yasal unsurların oluşmadığını savunarak Aygül'ün savunmasını üstlendi.
10 Mayıs 2024

Sosyal medya fenomenleri Alisya Bahar Candan ve Gülnihal Çiçek'in de aralarında bulunduğu 22 şüpheli hakkında dolandırıcılık ve tefecilik suçlamalarıyla iddianame hazırlandı. İddianamede, şüphelilerin 'Sazan Sarmalı' olarak bilinen dolandırıcılık yöntemini kullanarak mağdurları kandırdıkları belirtildi. Candan kardeşlerin, suç örgütü tarafından düzenlenen özel toplantılarda mağdurların kandırılmasında etkin rol oynadıkları iddia edildi. Alisya Bahar Candan için 14 yıldan 44 yıla kadar, Gülnihal Çiçek içinse sekiz yıldan 24 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
14 Mayıs 2024

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilmesine ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, Gümüşel’e 18 yıl dokuz ay, İstekli’ye ise 36 yıl hapis cezası verdi. Daha önce istinaf mahkemesi cezaları az bularak davanın yeniden görülmesini istemişti. Davada, Gümüşel çifti ve İstekli hakkında çocuk istismarı ve cinsel saldırı suçlamalarıyla yüksek hapis cezaları talep edilmişti.
23 Eylül 2024

İzmir'de Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde dört öğrencisini taciz etmekten suçlu bulunan öğretim üyesi Z.E.B.'ye 10 yıl hapis cezası verildi. Rektörlük, basında yer alan haberlerin ardından 1 Ekim 2020'de soruşturma başlatmıştı. İzmir 34’ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada sanık suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme, sanığın dört öğrenciye karşı 'sarkıntılık boyutunda cinsel saldırı' suçunu işlediğine karar verdi ve her mağdur için ayrı ayrı iki yıl altı ay hapis cezası verdi.
22 Temmuz 2024

Astrolog Meral Güven, Galatasaray'ın Konyaspor galibiyeti sonrası Fenerbahçeli taraftarlara sosyal medya üzerinden küfür ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. İstanbul Başsavcılığı, Güven'in halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçundan soruşturma başlattı. Güven'in toplam altı suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Bu suçlar arasında tehdit ve hakaret, kişilerin huzur ve sükununu bozma, kasten yaralama ve uyuşturucu madde bulundurma gibi suçlar bulunuyor.
27 Mayıs 2024

Kayseri'nin Talas ilçesinde yaşayan 35 yaşındaki S.G., sosyal medya platformu Tiktok'ta canlı yayın açarak sekiz yaşındaki kızı hakkında müstehcen kelimeler kullandı. Bu durum büyük tepkilere neden oldu ve şikayetler üzerine polis ekipleri kadının adresini tespit ederek eve operasyon düzenledi. S.G., canlı yayın sırasında gözaltına alındı ve hakkında 'aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali' suçundan adli işlem başlatıldı. S.G.'nin 2018'de eşinden boşandığı ve kızının velayetinin babasında olduğu tespit edildi.
16 Mayıs 2024

Avukat Feyza Altun, sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda şeriat ile ilgili eleştirel bir yorum yapmıştır. Bir kullanıcının Farsça bir şiire yaptığı, 'Feyza hanıma şeriat atak gelmiş' yorumuna, Altun 'Şeriate s..kayım' şeklinde karşılık vermiştir. Bu paylaşımın ardından sosyal medyada hedef gösterilen Altun, paylaşımını silmiş ve 'Türkiye Cumhuriyeti laiktir laik kalacak' şeklinde yorumlar yapmıştır. Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı, Altun'un paylaşımını 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla soruşturma kapsamında gözaltına alınmasına karar vermiştir.
19 Şubat 2024

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

İstinaf mahkemesi, İsmailağa Cemaati'ne bağlı Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G.'nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli ile 'evlendirilmesi' olayına ilişkin davada verilen cezaları yetersiz buldu. Baba Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, cezaların artırılması gerektiğine karar vererek davanın usul ve esas yönünden yeniden görülmesine hükmetti.
23 Şubat 2024

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Mersin'de PKK lideri Abdullah Öcalan lehine slogan attıkları gerekçesiyle gözaltına alınan gençlere 'Ölürüm Türkiyem' şarkısının dinletilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, şarkının gözaltına alınanları üzmek veya kırmak amacıyla çalındığına inanmadığını ifade etti. Ayrıca, şarkının kendisini ve birçok kişiyi duygulandırdığını belirtti. Yerlikaya, bu türküden hoşlanmayanların azınlıkta olduğunu ve bu durumdan üzüntü duymadığını söyledi.
25 Temmuz 2024

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde dört çocuğa ses yalıtımlı odada yıllarca cinsel istismarda bulunan su satıcısı Metin Şenay’a 293 yıl hapis cezası verildi. Şenay, mahalledeki çocuklara iş yerindeki süngerli odada cinsel istismarda bulunmuştu. 24 Mayıs 2023'te istismarın ortaya çıkmasıyla tutuklanan Şenay, dört çocuğun mağdur olarak yer aldığı iddianamede her bir çocuk için 63 yıldan az olmamak üzere 331 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Mahkeme, Şenay’a toplamda 293 yıl altı ay hapis cezası verdi.
4 Haziran 2024

Leman dergisi için çizim yapan Zehra Ömeroğlu, 'Pandemide Seks' başlıklı karikatürü nedeniyle 'müstehcen yayınların yayımlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla üç yıla kadar hapis ve para cezası ile yargılanıyor. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada, Ömeroğlu'nun avukatları karikatürde cinsel arzuların tahrik edilmediğini, aksine ti'ye alındığını savunuyor. Mahkeme, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan rapor talep etti.
13 Mart 2024

Ankara'da yaşayan bir kadın, kocasına kilolu olduğu gerekçesiyle küçük düşürücü ifadeler kullanmak ve duygusal şiddet uygulamakla suçlandı. 2019'da başlayan boşanma sürecinde, kadın kocasının kendisine duygusal şiddet uyguladığını iddia etti ancak mahkeme kadını haksız buldu. Ankara 7'nci Aile Mahkemesi, kadının kocasına yönelik davranışlarını kusurlu bulduğu için onu 5 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti. İstinaf ve Yargıtay kararı onayladı.
27 Nisan 2024

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşındayken 29 yaşındaki mürit Kadir İstekli’yle evlendirilmesine ilişkin davada karar ertelendi. Daha önce Yusuf Ziya Gümüşel 20 yıl, Kadir İstekli 30 yıl, anne Fatıma Gümüşel ise 16 yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. İstinaf mahkemesi cezaları az bularak davanın yeniden görülmesini istemişti. Mahkeme, sanık avukatlarının mazeret bildirmesi nedeniyle kararın bir sonraki celsede açıklanmasına hükmetti.
16 Temmuz 2024

Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, şarkıcı Kalben Sağdıç'ın Beyoğlu'ndaki evine operasyon düzenledi. Evde yapılan aramada 15 gram uyuşturucu, 2 bin avro, 730 dolar ve 1500 lira ele geçirildi. Sağdıç, uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız olarak imal, ithal veya ihraç etme suçundan gözaltına alındı.
8 Mayıs 2024

Şarkıcı Kalben Sağdıç, evinde uyuşturucu madde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul'daki Cihangir semtindeki evine narkotik şube ekipleri tarafından operasyon düzenlenmişti. İstanbul başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Kalben'e yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı uygulanarak serbest bırakılmasına karar verildi.
9 Mayıs 2024

Mardin'de iki aile arasında çıkan muhtarlık kavgasında başından yaralanan 45 yaşındaki Gülşah Çalışkan, 144 gün süren tedavisinin ardından hayatını kaybetti. Olay, 31 Mart yerel seçimlerinden önce 18 Ocak'ta meydana geldi ve taşlı sopalı kavgaya dönüştü. Kavgada toplamda on kişi yaralandı ve dört şüpheli gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Çalışkan'ın cenazesi Kuyulu Mahallesi Mezarlığı'nda defnedildi.
10 Haziran 2024

Oyuncu Ezgi Mola, Batman'da intihar eden İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a 10 bin lira manevi tazminat ödeyecek. Mola, Orhan'ın serbest bırakılmasına sosyal medyada tepki göstermiş ve bu nedenle Orhan'ın avukatı tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu. Mahkeme, Mola'nın 20 Ağustos 2020'de yaptığı paylaşım nedeniyle manevi tazminat ödemesine karar verdi.
12 Haziran 2024

Mısır Çarşısı'nda 25 yıl önce meydana gelen patlamaya ilişkin davada sosyolog Pınar Selek'in dördüncü beraat kararının Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. Selek'in avukatları, müvekkillerinin Fransa'da sosyolog olarak çalıştığını ve PKK/KCK etkinliğine bu sıfatla katıldığını belirtti. Mahkeme, Selek hakkındaki tutuklama kararının devamına ve duruşmanın 7 Şubat 2025'e ertelenmesine karar verdi. Selek, 25 yıldır süren dava kapsamında dört kere beraat etmiş, ancak beraat kararlarının hepsi Yargıtay tarafından bozulmuştu.
28 Haziran 2024
İşaretlediklerim