TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat'taki çifte deprem sonrası TOKİ binalarının zarar görmemesini 'doğru zemin ve doğru teknik' kullanılmasına bağladı. Sosyal medya kullanıcıları ise diğer binaların neden denetlenmediğini ve riskli binaların neden yenilenmediğini sorgulayarak eleştirilerde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İçişleri Bakanı Soylu'nun depremi 'kader' olarak nitelendirmeleriyle çelişen bu açıklamalar, depremde yıkılan binlerce binanın ve kaybedilen 40 binden fazla insanın sorumluluğu konusunda tartışmaları beraberinde getirdi.
19 Şubat 2023

Türkiye'de yaşanan büyük depremler sonrası, vatandaşlar ve depremzedeler Twitter üzerinden yardım çağrıları yaparken ve bilgi paylaşımında bulunurken, Twitter'a erişimde yavaşlama ve kısıtlamalar meydana geldi. NetBlocks, Twitter'ın Türkiye'de kısıtlandığını doğruladı. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda hükümetin bu eylemini sert bir dille eleştirdi ve kısıtlamanın derhal kaldırılmasını talep etti.
8 Şubat 2023

Antalya'da sahte basın kartı ve basın trafik kartı sattıkları tespit edilen altı şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler hakkında nitelikli dolandırıcılık ve resmi belgede sahtecilik suçlarından soruşturma başlatıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, şüphelilerin sosyal medyada 'Kriminal Polis Haberleri Gazetesi' adıyla usulsüz basın kartı verdiklerini belirledi. Zanlıların iş yeri ve araçlarında yapılan aramalarda sahte basın kartları, telsiz belgeleri, basın yelekleri ve çeşitli evraklar ele geçirildi.
28 Mayıs 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Akdeniz ve uzman araştırmacı Ozan Güven tarafından hazırlanan ve Türkiye'de 2021 yılında engellenen web siteleri ve içeriklere dair bilgiler içeren 'EngelliWeb 2021 raporu', yoga eğitmeni Akif Manaf'ın 'kişilik hakları ihlali' iddiasıyla yaptığı başvuru sonucunda Şile Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi. Raporda, 2021 yılında 107 bin 706 alan adı ve web sitesine, toplamda ise 574 bin 798 web sitesi ve alan adına erişim engeli uygulandığı belirtiliyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer üst düzey kamu şahsiyetlerinin kişilik hakları ihlali iddialarıyla sıkça erişim engeli talebinde bulunduğu ifade ediliyor.
18 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde Adıyaman'daki İsias Otel'in yıkılması sonucu hayatını kaybeden Kıbrıslı öğrenci ve yetişkinlerin yasını tutan Kıbrıslılar, soruşturmaya gizlilik kararı getirildiği iddiaları üzerine endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, önceki gün net bir yanıt verememişken, son açıklamasında İsias Otel ve diğer soruşturmalarda herhangi bir gizlilik kararı olmadığını belirtti. İsias Otel'in sahip ve yöneticileri gözaltına alınmış ve bazıları tutuklanmıştır.
25 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli çifte deprem sonrasında arama kurtarma çalışmalarına katılan ve Twitter üzerinden 'Devlet nerede' diye soran emekli savcı Erol Taslak hakkında, bir takipçisinin şikayeti üzerine 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve diğer devlet organlarını alenen aşağılama' suçlamasıyla dosya açıldı. Isparta savcılığı, Taslak'ın sözlerinin aşağılayıcı değil, eleştiri niteliğinde olduğuna karar vererek kovuşturmaya yer olmadığını belirtti. Bu karar, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesi kapsamında değerlendirildi.
24 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın seçimler öncesinde sosyal medyada korku ve dezenformasyon yaratmak amacıyla yüksek takipçili hesaplar satın aldığını öne sürdü. Toprak, iktidarın Rus ve Macar bilgisayar korsanlarıyla da hazırlık yaptığını belirtti. İddialara göre, iktidarın bu hesaplar üzerinden İYİ Parti, DEVA ve Gelecek partileriyle ilişkili hesapları satın alarak bir videoyu dolaşıma sokmayı planladığı ancak içeriği bilinmeyen bir video hakkında bilgi verildi. Toprak, iktidarın korku yayma çabalarının başarısız olduğunu ve ülkenin asıl gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu ifade etti.
5 Mayıs 2023

YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimler sonrası sosyal medyada paylaşılan ve YSK'ya ait olduğu iddia edilen tutanaklarla ilgili konuştu. Yener, bu görsellerin YSK ile ilgisi olmadığını ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik asılsız iddialar olduğunu ifade etti. CHP ve HDP temsilcileri, vekil dağılımını etkileyecek bir sonuca henüz ulaşamadıklarını açıkladılar.
17 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçim sürecinde karşılaşılabilecek manipülasyon ve algı operasyonlarına karşı Twitter hesabı üzerinden uyarılarda bulundu. Güvenilir olmayan hesaplar ve iktidar çevrelerinin hesaplarından yayılan bilgilere itibar edilmemesi, karalama amaçlı videoların izlenmemesi ve yayılmaması, tanınmış kişilerin hesapları üzerinden yapılacak provokasyonlara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu da seçime kısa bir süre kala 'pis işler' yapılacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.
2 Mayıs 2023

Gazeteci Can Ataklı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir ameliyata hazırlandığını iddia etti. İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu iddiaları yalanlayarak Erdoğan'ın sağlık durumuyla ilgili söylenenlerin doğru olmadığını açıkladı. Merkez, kamuoyunu manipüle etmeye yönelik asılsız iddialara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.
10 Haziran 2023

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 6 Şubat'taki depremler sonrasında yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda 1552 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, bunlardan 325'inin tutuklandığını, 566'sına adli kontrol kararı verildiğini ve 355'i hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirtti. Ayrıca deprem konutlarının temellerinin atılmaya başlandığını ve vatandaşların gelecek yıl haziran ayına kadar bu konutlara kavuşacağını ifade etti. Bozdağ, yıkılan binaların yapımında kusur ve ihmal bulunanlarla ilgili gerekenlerin yapılacağını ve konunun üzerinin örtülmesine izin verilmeyeceğini vurguladı.
28 Mart 2023

İçişleri Bakanlığı tarafından 19 ilde düzenlenen 'sibergöz-38' operasyonunda 51 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin banka hesaplarında 62 milyon lira hareketlilik tespit edildi. Bu kişiler, sosyal medya üzerinden kişisel verileri ele geçirerek vatandaşları tehdit etmiş ve sahte araç ilanı, kiralık villa, yüksek kazançlı yatırım vaatleriyle dolandırıcılık yapmışlar. Operasyon sırasında çok sayıda cep telefonu, bilgisayar ve kredi kartına el konuldu.
6 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında geçen yarış ikinci tura kalmıştır. Seçim sonuçlarının sosyal medyada tartışılmasının ardından, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koordinatör başdanışmanı Erdoğan Toprak, YSK'nın veri girişleri ile sandık kurulu tutanakları arasında ciddi hatalar tespit ettiklerini ve yasal itiraz sürecini başlattıklarını açıklamıştır. Toprak, sürecin takipçisi olduklarını ve bir oy bile olsa hakkını yedirmeyeceklerini ifade etmiştir.
17 Mayıs 2023

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Habertürk programcısı Fatih Altaylı'nın konteyner evler için düzenlenmek istenen yardım kampanyasının RTÜK tarafından engellendiği iddiasını reddetti. Şahin, yardım kampanyalarının engellenmediğini, aksine RTÜK'ün ortak bir yayınla daha güçlü destek için kampanya yapılmasını desteklediğini belirtti. Kampanya detaylarının ilerleyen günlerde duyurulacağını ifade etti ve Altaylı'yı manipülasyon yapmakla suçladı.
8 Şubat 2023

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği ve yedi kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili soruşturmada 19 büyükşehir belediye çalışanı ihmalleri nedeniyle soruşturmaya dahil edildi. Bilirkişi raporunda, ihmallerin kazaya davetiye çıkardığı belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi üzerine dosya Antalya Başsavcılığı'na gönderildi ve şüpheliler hakkındaki incelemeler devam ediyor.
20 Mayıs 2024

İzmir merkezli 18 ilde gerçekleştirilen kripto para dolandırıcılığı operasyonunda, taklit internet siteleri üzerinden mağdurların hesaplarını ele geçirdiği iddia edilen 48 şüpheliden 19'u tutuklandı. Gözaltına alınan şüphelilerden 14'ü serbest bırakılırken, adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 15 kişi oldu. Şüphelilerin sahte siteler kurduğu, sahte reklam logoları oluşturduğu ve haksız yere 50 milyon lira kazanç sağladıkları iddia ediliyor.
18 Mart 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü'nün yasa dışı dinleme yaptığı iddialarını yalanladı. İddialar, Sabah gazetesinin Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek tarafından ortaya atılmış ve 280 kişinin yasa dışı olarak dinlendiği öne sürülmüştü. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında Ankara'da üç emniyet mensubu görevden alınmıştı.
15 Mayıs 2024

Avustralya hükümeti, sosyal medya platformlarında yalan haber ve dezenformasyonun yayılmasını engellemek amacıyla yeni bir yasa tasarısı tanıttı. Bu tasarı, federal hükümet yetkililerine sosyal medya şirketlerine baskı yapma ve yüksek meblağlarda cezalar verme yetkisi tanıyor. Ayrıca, Avustralya İletişim ve Medya Kurumu'na (ACMA) sosyal platformlardan kayıtlarını saklamalarını ve teslim etmelerini isteme yetkisi verilecek. Avustralya İletişim Bakanı Michelle Rowland, halkın büyük bir kısmının yanlış bilgi ve dezenformasyonun etkilerinden endişe duyduğunu belirtti.
12 Eylül 2024
İşaretlediklerim