Türkiye'de, günlük erişimi 1 milyonu aşan sosyal ağ sağlayıcıları için temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmiş olup, X platformu bu zorunluluğu yerine getirmediği için idari para cezalarıyla karşı karşıya kalmıştır. X, Avrupa Birliği'nin Dijital Hizmetler Yasası'na uyum gösterirken, Türkiye'deki yükümlülükler konusunda direnç göstermiş ve yaptırımların ilk aşaması olarak reklam yasağı uygulanmıştır. X'in Türkiye'deki kullanıcıların veri güvenliği ve ifade özgürlüğüne yönelik taahhütleri sorgulanmakta ve platformun internet trafiği bant genişliğinin daraltılması gibi daha sert yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği belirtilmektedir.
16 Nisan 2024

Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

Meta, Türkiye'nin Instagram'ı erişime yeniden açmasından memnun olduğunu ve politikalarını ihlal eden içerik ve hesaplar hakkında Türkiye ile görüşmeye devam ettiğini açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, toplumsal hassasiyetler sebebiyle müdahale ettiklerini ve Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Sekiz gün kapalı kalan Instagram, cumartesi akşamı yeniden açıldı.
13 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Aldulkadir Uraloğlu, Instagram'ın erişim engelinin kaldırıldığını duyurduğu sosyal medya paylaşımıyla gündeme geldi. Canlı yayında internet bağlantısının kopması ve kameranın sabit olmaması, sosyal medyada alay konusu oldu. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi 'toplumsal hassasiyetler' ve 'katalog suçlar' gerekçesiyle engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın yeniden açılacağını X hesabından yaptığı canlı yayınla duyurdu.
10 Ağustos 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre 2024 yılında toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu yıl içinde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Özellikle Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlara getirilen erişim yasakları dikkat çekti. Erişim yasakları, Türkiye'de internet özgürlüğü ve sansür konularında tartışmalara yol açtı.
9 Ağustos 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engelledi. BTK’nın site bilgileri sorgu sayfasına göre, Instagram.com’a erişim 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı karar ile engellendi. Bu kararın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmedi. Daha önce de BTK, Twitter kısıtlaması nedeniyle mahkeme tarafından haksız bulunmuştu.
2 Ağustos 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti. Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşma sonrası, Instagram’a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Anlaşma kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvence altına alınması gibi şartlar bulunuyor. Meta tarafından anlaşmaya dair henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ağustos 2024

Free Web Turkey'in 2023 İnternet Sansürü raporuna göre, 2023 yılında toplam 219 bin 59 URL için erişim engeli kararı verildi. Bu engellemeler arasında 14 bin 680 haber, 5 bin 641 sosyal medya paylaşımı ve 743 sosyal medya hesabı bulunuyor. En çok engellenen haberler yolsuzluk ve usulsüzlük konularında olup, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesini konu alan haberler de dikkat çekiyor. Haberlerin engellenme gerekçeleri arasında en çok 'kişilik hakları ihlali' öne çıkıyor.
12 Temmuz 2024

Canlı yayın platformu Twitch, 'yasa dışı bahis ve terörün finansmanına katkı sunduğu' gerekçesiyle 22 Şubat'ta Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de erişime engellenmişti. Twitch'in, kumar içerikli yayınları Türkiye'ye kapatma kararı alması üzerine, bu erişim engeli 1 Mart 2024 tarihinde kaldırıldı. Free Web Türkiye'nin aktardığı bilgilere göre, bu karar platformun aldığı önlemler sonucunda gerçekleşti.
1 Mart 2024

Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşmanın ardından Instagram'a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak katalog suçlar çerçevesine uyulmamasını göstermişti. Türkiye'nin Meta'nın kabul ettiğini öne sürdüğü şartlar arasında, katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvenceye alınması gibi maddeler bulunuyor.
10 Ağustos 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'ın yeniden erişime açılması için ufak ayrıntıların kaldığını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi engellemişti. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın kapatılma gerekçesi olarak 'katalog suçlar çerçevesine uyulmaması'nı göstermişti. Bakan, Instagram yetkilileriyle yapılan görüşmelerde önemli aşamalar kaydedildiğini ve platformun kısa sürede yeniden erişime açılabileceğini ifade etti.
9 Ağustos 2024

Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ta, kullanıcılar masaüstü ve mobil uygulamalarda erişim sorunları yaşamaktadır. Downdetector sitesine göre, bu sorun dünya çapında rapor edilmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi tarafından global bir hizmet kesintisi olduğunun raporlandığını belirtmiş ve vatandaşları yerli ve milli uygulamaları kullanmaya yönlendirmiştir.
3 Nisan 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engelinin toplumsal hassasiyetler göz önünde bulundurularak alındığını belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bu sabah uygulanan erişim engeli, Instagram'ın belirli katalog suçlar çerçevesinde uyarılara rağmen gerekli önlemleri almaması nedeniyle getirildi. Bakan Uraloğlu, Instagram'ın bu eksiklikleri giderdiği an erişim engelinin kaldırılacağını ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) sitesine de erişim sağlanamıyor.
2 Ağustos 2024

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, We Are Social ve Meltwater kuruluşlarının hazırladığı Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu'nun verilerini paylaştı. Rapora göre, Türk sosyal medya kullanıcıları en çok aile üyelerini takip ediyor. Türkiye'de internet kullanım oranı yüzde 86,5, sosyal medya kullanım oranı ise yüzde 67,4 olarak belirlendi. Ayrıca, Türkiye internet alışverişinde yüzde 64,6 ile dünya genelinde üçüncü sırada yer alıyor.
12 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Twitter’ın (yeni adıyla X) Türkiye’de temsilcilik açtığını duyurdu. Türkiye, yıllardır X’in ülkede temsilcilik açmasını talep ediyordu ve bu süreçte reklam yasağı ve bant daraltma gibi tedbirler uygulandı. Bakan Uraloğlu, bu tedbirlerin etkili olduğunu ve X’in İstanbul merkezli temsilcilik kurduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde gerçekleşen bu adım, X’in Türkiye’deki faaliyetlerini daha etkin bir şekilde sürdürmesini sağlayacak.
22 Mayıs 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Microsoft’a siber güvenlik sağlayan CrowdStrike’ın yazılımındaki sorun nedeniyle geniş çaplı bir kesinti yaşandığını bildirdi. Bu kesinti, süpermarketlerden havayollarına, medyadan borsa ve bankacılığa kadar birçok sektörü etkiledi. BTK, kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını ve sadece CrowdStrike yazılımını kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiğini belirtti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sistemin kısa süre içinde normale döneceğini ve gerekli önlemlerin alındığını ifade etti.
19 Temmuz 2024

Hollanda merkezli VPN servisi Surfshark, 2024 yılının Ocak ayında Türkiye'de 974 bin 225 kişisel veri ihlali yaşandığını açıkladı. Bu rakam, Türkiye'de yaşayan insan sayısından daha fazla ihlal olduğunu gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, 2004-2024 yılları arasında toplam 107 milyon 138 bin 741 kişisel veri ihlali gerçekleşti. Türkiye, veri sızıntısına en çok maruz kalan 19'uncu ülke olarak belirlendi.
8 Temmuz 2024

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformu Instagram'ın bu akşam 21:30'da yeniden erişime açılacağını açıkladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti. Bu gelişme, sosyal medya kullanıcıları arasında büyük bir merak uyandırdı.
10 Ağustos 2024

Spor giyim markası Nike, Türkiye'deki internet alışverişlerini, Türkiye gümrük mevzuatındaki son değişiklikler nedeniyle durdurduğunu açıkladı. 6 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, yurt dışından kargoyla gelen alışverişlerde gümrük vergileri artırıldı ve vergisiz yurt dışı alışverişinde maksimum limit düşürüldü. Nike, bu değişikliklerin tüketicilerin alışveriş deneyimine etkisini incelediğini ve bu süreçte yaşanan olumsuzluktan dolayı özür dilediğini belirtti. Şirket, siparişleri sorunsuzca ve vaktinde teslim etme garantisi veremediğinden internet alışverişlerini askıya aldığını bildirdi.
10 Ağustos 2024

Pakistan'da ulusal ve eyalet meclisleri seçimleri için oy verme işlemi sürerken, içişleri bakanlığı 'kanun ve düzeni korumak' amacıyla ülke genelinde cep telefonu ve mobil internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldı. Bu karar, son saldırılarda yaşanan can kayıplarına işaret edilerek, kamu düzeninin korunması ve potansiyel tehditlerle mücadele için alındığı belirtildi. Sosyal medyada ise binlerce kullanıcı bu duruma tepki gösterdi.
8 Şubat 2024
İşaretlediklerim