Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Danıştay'ın 'FETÖ' gerekçesiyle ihraç edilen 450 hakim ve savcının göreve iadesi kararına ve Anayasa Mahkemesi'nin bazı kararlarına tepki gösterdi. Erdoğan, bu kararların kendilerini rahatsız ettiğini belirtti ve Anayasa Mahkemesi'nin sık sık bu tür kararlar almasının ciddi manada rahatsızlık yarattığını ifade etti. Ayrıca, Erzincan'da yaşanan büyük bir heyelan sonucu 9 madencinin toprak altında kaldığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Yerel seçimlere de değinen Erdoğan, 31 Mart'ın bazı siyasi figürler için son olacağını öngördü.
15 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

İstanbul Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, kardeşi Prof. Dr. Haluk Zülfikar'ı rektör başdanışmanlığına atadı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Ağustos'ta 20 üniversiteye rektör atamıştı ve atananlar arasında AKP'li isimler dikkat çekmişti. Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar da bu atamalar arasındaydı. Haluk Zülfikar, 2015-2020 yılları arasında İstanbul Üniversitesi iktisat bölümünde doçent olarak görev almış ve 2020'den beri profesördür.
23 Ağustos 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması kamuoyu için sürpriz oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Erkan'a destek vermesine rağmen, Erkan kişisel sebepler ve ailesini gözeterek görevden ayrılmak istediğini açıkladı. Ancak, Cumhurbaşkanı kararnamesinde 'görevden alındı' ifadesinin kullanılması, geçmişteki benzer durumlarla kıyaslandığında dikkat çekici bir farklılık oluşturuyor.
4 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim öncesi ekonomi politikalarını düzenlemek amacıyla Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanlığına, Hafize Gaye Erkan'ı ise Merkez Bankası Başkanlığına atadı. Bu atamalar, ekonomi politikalarının 'normalleşmesi' amacını taşıyor. Ancak yabancı yatırımcılar, geçmiş tecrübelerden dolayı bu değişikliklere temkinli yaklaşıyorlar. Yeni ekonomi yönetiminin ilk sınavı 22 Haziran'daki para politikası kurulu toplantısında olacak.
10 Haziran 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin yönetimi altında, üniversite personel alımlarında kadrolaşma devam ediyor. İşe alımlar sırasında yazılı ve sözlü sınavlar yapılmasına rağmen, bazı adaylar 'referans' ile işe alınıyor. Bu kişiler arasında AKP'li isimler ve çeşitli dernek yetkilileri bulunuyor. Son olarak, AKP Tokat gençlik kollarının eski yöneticisi Muhyiddin İkbal Keskin, Boğaziçi Üniversitesi Kilyos yerleşkesindeki iki yurda amir olarak atandı. Keskin, sözleşmeli personel olmasına rağmen bu pozisyona getirildi ve 'sözleşmeli personele kadro' kanunu ile kadroya geçiş işlemleri sürüyor.
13 Mart 2023

4 bin 299 hakim ve savcının görev yerini değiştiren atama kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Adli yargıda 4 bin 9, idari yargıda ise 290 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. 20 ile yeni başsavcı, 45 ilçeye ise başsavcı ataması yapıldı. Antalya, İstanbul, Ankara gibi illerde başsavcı değişiklikleri oldu.
29 Haziran 2024

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bir televizyon programında öğretmen atamaları hakkında konuştu. Tekin, atama yapılacak öğretmen sayısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'nihai kanaati' sonrasında belirleneceğini ifade etti. Bakan, 130 farklı branşta atama yapacaklarını ve her branşın eşit derecede önemli olduğunu vurguladı. Atama bekleyen öğretmenler ise sürecin neden uzadığını sorguluyor.
1 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, okulların bir günlüğüne tatil edildiğini duyurdu. Tatil kararının Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında alındığını belirtti. Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 30 Ekim Pazartesi günü okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerin 1 günlüğüne tatil edildiğini bildirdi.
29 Ekim 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), ekonomik kriz ve yerel seçim gündemi arasında, Cumhurbaşkanlığı teşkilatı hakkındaki Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin birçok hükmünü iptal etti. Bu karar, Cumhurbaşkanına 'kanunla yapılması gereken işleri kararnameyle yapmama' uyarısında bulunuyor ve anayasayı değiştirme çağrısı yapıyor. Karar, iktidar içindeki çatışmaları ve yeni bir anayasa yapma ihtiyacını gündeme getiriyor. Seçim sonuçlarından bağımsız olarak, Erdoğan için yeni bir anayasa yapma zorunluluğu bulunuyor.
7 Mart 2024

Tayyip Erdoğan, TBMM'de geçici Meclis Başkanı Devlet Bahçeli'den mazbatasını alarak yemin etti ve üçüncü dönem cumhurbaşkanlığı görevine resmen başladı. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu töreni locadan izledi. Erdoğan'ın ailesi ve torunları da töreni locadan takip etti. Yemin töreninin ardından Erdoğan, Anıtkabir ziyareti ve Beştepe'deki göreve başlama törenine katılacak. Törene çok sayıda yabancı devlet başkanı, başbakan ve uluslararası kuruluş temsilcileri katılacak. Erdoğan'ın yeni kabinesini akşam yemeğinden sonra açıklaması bekleniyor.
3 Haziran 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından bakan değişiklikleri yaşanmış ve bu değişikliklerle birlikte yargı ve devlet kadrolarında da değişiklikler beklenmeye başlanmıştır. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, yargıda yaz kararnamesi ve mülkiyede vali ve emniyet müdürlerini kapsayan kararnamelerin hazırlığı sürmekte ve özellikle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın isimlerin görevden alınacağı öngörülmektedir. Valiler kararnamesinin hafta sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.
5 Temmuz 2023

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısında milletvekillerinin bakanlık için istifa etmeyeceğini söylediğini aktardı. Önceki kabinede neredeyse tüm bakanlar milletvekiliydi ve yeni kabinede kimlerin yer alacağı merak ediliyor. Selvi, yeni kabinede olması beklenen isimler hakkında bilgi verdi ve ekonomi yönetimi için düşünülen isimleri paylaştı. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, savunma bakanlığı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in adının geçtiğini ifade etti. Ahmet Hakan ise kabinenin açıklanacağı tarihi ve programı detaylandırdı.
1 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammın yüzde 30'a yükseltildiğini duyurdu. Ayrıca en düşük emekli maaşının 5 bin 500 TL'ye çıkarıldığını belirtti. Erdoğan, küçük işletmelere verilen asgari ücret desteğinin de 400 liraya yükseltildiğini ifade etti. Daha önceki açıklamada zam oranının yüzde 25 olacağı belirtilmiş ve sosyal medyada bu oran tepki çekmişti.
4 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesinin ardından kabinede yapılan değişiklikler sonucunda, Nureddin Nebati Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini Mehmet Şimşek'e devretti. Görev değişimi sırasında Nebati'nin Mehmet Şimşek'e dönerek 'Oh' demesi kameralar tarafından kaydedildi. Bu değişiklik, Erdoğan'ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dışındaki tüm kabine üyelerini değiştirmesiyle gerçekleşti.
4 Haziran 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararlara göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin Mali Cumhuriyeti Nezdindeki Büyükelçisi Murat Mustafa Onart merkeze çekildi ve yerine Efe Ceylan atandı. Dışişleri Bakanlığı Orta Avrupa, İskandinavya ve Baltıklar Genel Müdür Yardımcılığı'na Ali Tolga Kaya getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nda ise Başmüfettişlik kadrolarına beş yeni atama yapıldı.
6 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin seçim beyannamesini ve milletvekili adaylarını tanıttığı toplantıda yeni dönem için cumhur ittifakının vaatlerini duyurdu. Bu vaatler arasında kamuya işe alımlarda mülakatın kaldırılması, gelir tamamlayıcı aile destek sistemi, yükseköğrenim öğrencilerine vergi muafiyeti ve ücretsiz internet, devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği desteği, gençlere yönelik beceri kazandırma programları ve yaşlı bakım sigortası bulunuyor. Bu vaatlerin bazıları, muhalefet bloku olan millet ittifakının daha önce açıkladığı vaatlerle benzerlik gösteriyor.
11 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın İstanbul mitinginde yaptığı konuşmada, seçimlerden sonra 7 bin 500 lira üzerindeki emekli maaşları için düzenleme yapacaklarını belirtti. Ayrıca, memur maaşlarına temmuz ayında enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışı yapılacağını ve bu konuda salı günü kamuoyuna bilgi verileceğini duyurdu. Erdoğan, asgari ücretin dolar bazında üç buçuk kat artırıldığını ve 8 bin 500 liranın üzerine çıkarıldığını, gelişmelere göre bu rakamın da gözden geçirileceğini ifade etti.
7 Mayıs 2023

AKP, mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planlıyor ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan üst komisyon, milletvekili listelerini büyük ölçüde tamamladı ve bakanların hangi illerden aday gösterileceği netleşmek üzere. Bazı bakanlar, milletvekili adayı olmamak için Erdoğan'dan izin istedi, ancak Erdoğan'ın tüm bakanların aday olmalarını istediği ve izin taleplerini reddettiği belirtiliyor.
6 Nisan 2023
İşaretlediklerim