Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'da olası bir deprem riski tekrar gündeme geldi. İBB'ye binaların güvenliğiyle ilgili binlerce başvuru yapıldı. Daha önce sadece 2000 öncesi binalar ve yalnızca bina sahipleri tarafından yapılan başvurulara şimdi kiracılar da dahil edildi ve 2000 sonrası binalar da incelenecek. İmamoğlu, bu konunun hayati önem taşıdığını ve İstanbulluların bu taramalara izin vermesi gerektiğini vurguladı.
22 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, deprem bölgelerinde yaşanan zorluklara değinerek, kısa sürede durumu toparladıklarını belirtti. Ayrıca afet yönetim sistemini geliştireceklerini ve kentsel dönüşüm konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Erdoğan, depremde yıkılan şehirleri bir yıl içinde yeniden inşa etmeyi hedeflediklerini ve bu süre zarfında halktan sabır istediğini söyledi.
28 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki depremler sonrası, Çevre Bakanlığı'na bağlı yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğü binasının bir kısmı 'apar topar' yıkıldı. Yıkım sırasında, binalarla ilgili önemli belgelerin enkaz altında kaldığı görüntülendi. Hatay Baro Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, yıkım kararı olmadığını belirtirken, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı delil karartma iddialarını asılsız olarak nitelendirdi. Avukatlar, yıkımı engellemeye çalıştı ve belgelerin korunması için nöbet tuttuklarını ifade etti.
11 Şubat 2023

Türkiye İşçi Partisi, 6 Şubat'ta yaşanan ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan depremler sonrası hükümetin tutumunu eleştiren bir video yayınladı. Videoda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların tepki çeken açıklamaları ile TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın Erdoğan'a yönelik eleştirileri yer aldı. Depremler sonucu can kaybının 6 bin 957'ye ulaştığı belirtildi.
8 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya düzenlenebileceğini belirtti. İki gün önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konutlar için de benzer bir kampanya üzerinde çalışmalar yapılacağını ifade etti ve sosyal konut anlayışının dünya genelinde rafa kaldırıldığı bir dönemde Türkiye'nin bu konuda vatandaşlarının yanında olduğunu vurguladı.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da beklenen büyük Marmara depremine karşı alınacak önlemler kapsamında 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla 350 bin konutun dönüştürülmesini ve belirlenen rezerv alanlara 400 bin yeni konut inşa edilmesini duyurdu. Vatandaşlara 1,5 milyon lira destek sağlanacak, bu destekten 100 bin lirası kira desteği, 800 bin lirası hibe ve 700 bin lirası uygun şartlarda kredi olarak verilecek. Kredilerin ödemesi evler tamamlandıktan sonra başlayacak ve ilk yıl faizsiz olacak. İstanbul'da 600 bin bağımsız bölümün acilen dönüştürülmesi gerektiği ve toplamda 1,5 milyon riskli bölümün dönüştürülmesi hedeflendiği belirtildi.
23 Aralık 2023

2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi alan binaların deprem dayanıklılığı konusunda maliklerini sorumlu tutuyor ve bu durum, 6 Şubat'taki büyük depremler sonrası tartışma konusu oldu. Uzmanlar, yıkılan binaların çoğunun bu belgeye sahip olduğunu ifade ediyor. Kanun, yapı kayıt belgesi verilen yapılar için yıkım kararlarını ve para cezalarını iptal ediyor, böylece belediye ve bakanlığın sorumluluğunu kaldırıyor. Depremler sonrasında müteahhitlere yönelik tutuklamalar yapılırken, yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
23 Şubat 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen iki büyük deprem sonucunda 10 şehirde 5 bin 177 bina yıkıldı ve 8 bin 574 kişi hayatını kaybetti. Arama-kurtarma çalışmalarının yavaş ilerlemesi ve ülkenin depreme yeterince hazırlıklı olmaması eleştirilere neden oldu. Bir hükümet yetkilisi, daha iyi hazırlık yapılması gerektiğini kabul ederken, AFAD ve Kızılay'ın görevlendirildiğini, ancak kötü hava koşulları ve altyapı hasarının çalışmaları zorlaştırdığını belirtti. 1999 depreminde askerin daha hızlı ve etkili müdahale ettiğini, dış yardımların kabul edildiğini ve destek sağlandığını ifade etti.
8 Şubat 2023

Millet İttifakı'nın adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gaziantep'teki depremzedelerle buluştuğu sırada yıkılan binaların bedelsiz olarak yeniden yapılacağını duyurdu. Kılıçdaroğlu, daha önce Covid-19 salgını sırasında açıklanan ölüm sayıları ile gerçek arasındaki farka dikkat çekti ve siyasetin halka doğruları söylemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin büyümesi ve gelişmesi gerektiğini, kendisinin saraylarda gözü olmadığını ve halk gibi yaşamak istediğini belirtti. Kılıçdaroğlu, 418 milyar dolarlık bir kaynağın halk için geri alınacağına dair söz verdi.
21 Mart 2023

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası İstanbul'un deprem riskine dikkat çekti. İstanbul Deprem Bilim Kurulu'nun toplantısında konuşan İmamoğlu, Türkiye'nin ve İstanbul'un deprem gerçeğini kabul etmenin önemini vurguladı. İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusunda kaygılı olduğunu belirten İmamoğlu, deprem bölgesindeki gözlemlerinin kendisinde bir iç hesaplaşma başlattığını ve İstanbul'da böyle bir felakete izin vermeyeceğine dair söz verdiğini ifade etti. Ayrıca, İstanbul'un depreme hazırlıklı hale getirilmesi için ciddi kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu ve hükümete bu konuda iş birliği çağrısında bulundu.
25 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'de meydana gelen büyük deprem sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sıkı destekçileri arasında bile siyasi tercihlerin değiştiğini bildirdi. Deprem bölgesinde yapılan röportajlarda, vatandaşlar iktidarın deprem hazırlığı ve sonrasındaki koordinasyon eksikliklerini eleştirdi. Bazı vatandaşlar, muhalefet partilerine yönelik desteklerini ifade ederken, özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a olumlu bakış açılarına dikkat çektiler. ORC Araştırma'nın anketine göre, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı önde olduğu belirtildi.
8 Mart 2023

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 Şubat'ta 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrasında yaşanan sorunlara dikkat çekti. Gazeteci Fatih Altaylı'ya Kurban Bayramı'nda yaptığı açıklamalarda, insanların çadırlarda ve konteynerlerde zor şartlarda yaşadığını, kalıcı konutların bir an önce bitirilmesi gerektiğini, yeni imar planlarının olmamasının inşaatları geciktirdiğini ve su sorununun acilen çözülmesi gerektiğini ifade etti. Altaylı, Koca'nın depremin toplumun gündeminden hızla düşmesinden ve yeterli toplumsal duyarlılık gösterilmemesinden rahatsız olduğunu yazdı.
4 Temmuz 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Çevre Bakanı Murat Kurum, 10 ilde 171 bin 882 binanın incelendiğini ve 24 bin 921 binanın yıkık veya ağır hasarlı olduğunu belirtti. Üniversiteler uzaktan eğitime geçti ve öğrenci yurtları depremzedelere açıldı. Hatay'da yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğünün bulunduğu bina 'apar topar' yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, can kaybının 22 bin 327'ye, yaralı sayısının 80 bin 278'e yükseldiğini duyurdu. Adalet Bakanlığı, deprem suçları soruşturma büroları kurulması için başsavcılıklara yazı gönderdi.
11 Şubat 2023

Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, bina maliyetlerini sadece yüzde 2,5 artıran sismik izolatörlerin depremde yıkımı önleyebileceğini ifade etti. Türkiye'deki imar barışını eleştiren Morivaki, Japonya'da böyle bir uygulamanın olmadığını ve af kavramının sadece hapishanelerde geçerli olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye'de yapı denetim sisteminde ciddi sıkıntılar olduğunu ve bazı binaların sadece imza atılarak denetlendiğini belirtti. Morivaki, Hatay Fayı ve Bingöl Fayı'nın henüz kırılmadığını ve Marmara Bölgesi için de büyük bir deprem riski olduğunu ifade etti.
14 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurmayı planladığını belirtti. Bu başkanlık altında üç genel müdürlük olacak: biri sadece İstanbul'u, diğeri Türkiye'yi takip edecek ve üçüncüsü kaynak oluşturacak. Kentsel dönüşümde kaynak olarak hazine arazileri düşünülüyor. Bakanlık, kentsel dönüşüm süreçlerini kısaltmayı hedefliyor ve bu bağlamda İstanbul depremi için büyükşehir ve 39 ilçe belediyesiyle toplantılar düzenlendi.
4 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, deprem bölgesindeki yeniden yapılanma çalışmalarının hızlı ve plansız bir şekilde yapılmaması gerektiğini belirterek, geçmiş hataların tekrarlanmaması için dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın depremzedeler için konutların bir yıl içinde tamamlanacağı yönündeki açıklamalarına karşın, uzmanlar acele edilen inşaat çalışmalarının yeni felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. İmamoğlu, afet bölgesindeki hafriyat dökümü ve yeni konut yapımının seçim yatırımına dönüşmemesi gerektiğini, yerel ekonominin desteklenmesi ve herkesin sürece dahil edilmesi gerektiğini vurguladı.
23 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Bayraklı'da yapılan incelemelerde 33 bin binanın yüzde 70'inin depreme dayanıklılık ve hazırlık açısından yeterli olmadığını belirtti. 2020'deki İzmir depreminden sonra tehlikenin devam ettiğini ifade eden Özuslu, sanayi tesislerinin de depreme hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Belediye olarak vatandaşların evlerinin performans testlerini ücretsiz yaptıklarını ve mevcut fabrikaların depreme dayanıklılığının artırılması gerektiğini söyledi.
15 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, yüz binlerce evin oturulmaz hale gelmesi üzerine, yeni konut ve yaşam alanları inşa etme çalışmaları başladı. Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, afetten etkilenenler için iskan alanları belirlenirken, ormanlar ve meraların da kullanılabileceği belirtildi. Orman mühendisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, kararı eleştirerek, su havzaları, korunan alanlar ve tarım alanlarında iskanın olmayacağı kriterlerin belirlenmemiş olmasına ve biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğine dikkat çekti.
24 Şubat 2023
İşaretlediklerim