Merkez Bankası'nın ilk tur seçimler sonrası getirdiği düzenlemeler bankacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. 15 Mayıs'ta uygulamaya konan ve dört gün sonra kaldırılan kredi kartı nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik düzenlemenin yanı sıra, gerçek kişiler için TL mevduat dönüşüm oranı ek hedefi de sektörü zorluyor. Bankalar, kur korumalı mevduata yüksek faiz verme ile sabit kuponlu tahvil alımı arasında karar vermek için risk analizi yapıyor.
23 Mayıs 2023

Merkez Bankası, ihtiyaç kredilerinde faiz oranlarına üst sınır getiren bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, 70 bin liraya kadar olan ihtiyaç kredileri menkul kıymet tesisinden muaf tutulacak. Deprem bölgesindeki vatandaşlar ve bazı SGK borçlularına verilecek krediler de bu muafiyetten yararlanacak. Bankalar, düşük faizli ihtiyaç kredileri vermek yerine, kredi tutarı kadar tahvili Merkez Bankası'nda tutmak zorunda kalacaklar, bu da ihtiyaç kredisi arzında bir azalmaya yol açabilir.
13 Mart 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), müşteri bazında belirli bir limitin üzerinde olan kredi kartlarıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi. Bu değişiklik 16 Mayıs'tan itibaren geçerli olacak. Ayrıca, TL dönüşüm hedefinin hesaplanmasında fiziki altın karşılığı açılan hesaplar da dahil edilecek ve yabancı para mevduat/katılım fonunda yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç tutulacak.
16 Mayıs 2023

Türkiye'de bankalar, Merkez Bankası'nın tahvil tesisi zorunluluğu gibi yeni düzenlemeler ve seçim belirsizliği nedeniyle ihtiyaç kredilerinde 70 bin liranın üzerinde kredi vermeme kararı aldı. Bankacılık sektöründe zaten düşük seyreden kredi arzı, bu yeni düzenlemelerle daha da sıkılaştı. Ticari kredilerde kesintiye gidilirken, KOBİ kredilerinde de yavaşlama olduğu belirtiliyor. Kamu bankalarından bir kaynak, ihtiyaç kredilerinde 70 bin ve konut kredilerinde 250 bin lira sınırlarının aşılmaması yönünde yazılı talimat alındığını ifade etti.
12 Nisan 2023

Merkez Bankası, bankaların ticari kredi maliyetlerini artırıcı uygulamalar yaptığını tespit etti ve bu uygulamalara son verilmesini talep etti. Bazı bankaların kredileri kısa sürelerle yenileyerek ek ücretler tahsil ettiği belirlendi. Bankacılar, kredi ve mevduat faizleri arasındaki makasın genişlemesi nedeniyle maliyetlerin arttığını ifade ediyor. Merkez Bankası, uygulamaların devam etmesi halinde ilave düzenlemeler yapılacağı konusunda uyarıda bulundu.
18 Ocak 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 3 Kasım itibarıyla 71 milyar 306 milyon lira artarak 10 trilyon 995 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 67 milyar 682 milyon lira azalarak 13 trilyon 839 milyar 733 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerin tutarı artarken, bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.
9 Kasım 2023

Merkez Bankası, 16 Mayıs'ta yaptığı değişiklikle ihtiyaç kredilerinde menkul kıymet zorunluluğu getirdi. Bu düzenleme, belirli bir limitin üzerindeki kredi kartlarından yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarını da kapsıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, bu zorunluluk nedeniyle çoğu banka pazartesi gününden itibaren kredi kartlarından nakit avans çekimini kapattı. Bu hamlenin amacı, hanehalkının altın talebini ve talep enflasyonunu kısıtlamak.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası, TL'nin değer kaybını önlemek için dövizden TL'ye dönüşüm yükümlülüklerini değiştirdi ve bu hamleyle kur korumalı mevduat hesaplarını (KKM) daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Bankacılık kaynaklarına göre, mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyesine ulaşmasıyla KKM faizlerinin de yüzde 50'ye çıkabileceği ifade ediliyor. 31 Mart'ta KKM'ye uygulanan faiz sınırı kaldırılmış ve bankaların asgari faiz oranı olarak politika faizini, üst limiti ise kendilerinin belirlemesine olanak tanınmıştı.
18 Mayıs 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde faiz indirimine yönelik bir açıklama yaparken, bankaların mevduat faizlerinde artışa gitmesine yol açan 'üç ay' kuralını getirdi. Bu kural sonrasında bazı bankaların mevduat faiz oranları yüzde 30'u aştı. Vatandaşlar, ekonomi politikaları nedeniyle birikimlerini dövizde tutmayı sürdürürken, Merkez Bankası liralaşma stratejisi çerçevesinde döviz hesaplarının TL'ye dönüştürülmesi için bankaları teşvik ediyor. Ayrıca, Merkez Bankası ticari kredi maliyetlerini artıran uygulamalara son verilmesini istedi ve aksi takdirde düzenleme yapabileceğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye'de iktidarın liralaşma politikaları piyasalarda sıkışıklık yaratırken, faiz, döviz ve altın yeni rekor seviyelere ulaştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kur korumalı mevduat hesaplarındaki artış rekor bir seviyeye ulaştı. Bankalar, Merkez Bankası'nın belirlediği liralaşma hedeflerine ulaşmak için ödüllü efektif döviz kampanyaları başlattı ve yastık altı ile kasalardaki dövizi çekmeye çalışıyor. Ayrıca, daha önce yasaklanan ancak sonrasında gevşetilen KKM faizi artı prim uygulamasına geri dönüldü.
14 Nisan 2023

Merkez Bankası tarafından ihracata ve ithal ikamesine yönelik yatırım kararı almış firmalara tahsis edilen uzun vadeli yatırım taahhütlü avans kredilerinin 100 milyar liralık üst limitine ulaşıldı. Bu durum yeni kredi kullanımının durmasına neden oldu. Bankacılık kaynaklarına göre, son birkaç günde firmalar bu kredileri kullanamadı ve bir süre daha yeni kredi verilmeyeceği belirtildi. İhracat ve ithal ikamesine yönelik bu krediler, 10 yıllık vade ve yüzde 9 civarında faizle veriliyor ve geçen yılbaşından bu yana kullanımı hızlanmıştı. Turizm alanına verilen 50 milyar liralık kredi limitinin ise henüz dolmadığı ve kullanıma devam edildiği ifade edildi.
1 Mart 2023

Merkez Bankası'nın TL mevduat hedeflerini tutturmak amacıyla bankalar arasında faiz yarışı başladı. Bazı bankalar, döviz mevduatları için yüzde 8, TL'ye dönüşümde ise yüzde 18'e varan ilave faiz ödüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankacılık sektöründe TL mevduat oranı yüzde 55,52 seviyesinde bulunuyor. Dövizden TL'ye dönüşümde uygulanan faizlerin toplamda yüzde 25'e kadar çıkabildiği belirtiliyor.
23 Şubat 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihtiyaç kredilerini faiz oranlarına göre menkul kıymet tesisine dahil ettiğini açıkladı. Bu düzenlemeyle bankalar, ihtiyaç kredilerinde faizi belirli bir orana indirmek zorunda kalacak ya da kullandırdıkları kredi miktarı kadar tahvil Merkez Bankası'nda bulunduracak. Uzmanlar, bu kararın bankaların ihtiyaç kredisi arzını azaltacağını öngörüyor. Ayrıca, bankaların kredi faiz oranlarında bir üst limit oluşacağı ve mevduat faizlerinin yüksek olduğu bir ortamda düşük faizli kredi vermeyi tercih etmeyecekleri belirtiliyor.
11 Mart 2023

Türkiye'de bankalar, 2022 yılında enflasyona endeksli tahviller sayesinde rekor düzeyde kar elde etmiş ve sektörün toplam karı bir önceki yıla göre yüzde 366 artarak 433,46 milyar TL'ye ulaşmıştı. Ancak 2023'ün ilk çeyreğinde, bankacılık sektörünün net karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 civarında artmasına rağmen, 2022'nin son çeyreğine kıyasla en az yüzde 40 azalması öngörülüyor. Kar düşüşünün nedenleri arasında enflasyon endeksli kağıtların getirisindeki beklenen düşüş, kredi-mevduat getiri makasındaki bozulma ve faaliyet giderlerindeki artış yer alıyor.
20 Nisan 2023

Merkez Bankası, dün yapılan düzenlemeyle nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin menkul kıymet tesisine tabi kredilerin kapsamını değiştirmiş ve 15 bin lira üzeri işlemlerin menkul kıymet yükümlülüğüne tabi olacağını duyurmuştu. Ancak bu düzenleme seçim öncesinde tepkilere neden oldu. Bugün yapılan açıklamada ise, kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde herhangi bir sınırlama olmayacağı belirtildi.
19 Mayıs 2023

Türk Lirası mevduat faizleri, kamu bankalarında 3 puanlık bir düşüş yaşadı. Bu düşüş, bankaların Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat'ta dönüşüm hedeflerini tutturması ve kredi talebindeki yavaşlama ile ilişkilendiriliyor. Özel bankalarda faiz oranları yüzde 20 ile yüzde 45 arasında değişirken, kamu bankalarında yüzde 41 olan TL mevduat faizleri yüzde 38'e çekildi.
23 Ekim 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 30,4 seviyesine geriledi. Bu, bir ayda 12 puanlık bir düşüş anlamına geliyor. Bu düşüş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanması piyasa faizlerinin yükselmesine ve ekonomik krize yol açmıştı.
28 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine göre, Türkiye'deki bankaların net karı 2022 yılının ilk dört ayında yüzde 47,4 oranında artarak 144,7 milyar liraya ulaştı. Nisan ayında bankacılık sektörünün toplam net karı yüzde 10,5 artışla 38,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı nisanda yüzde 1,86'ya düşerken, çekirdek sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 16'dan yüzde 14'e geriledi. Sermaye yeterliliği rasyosu ise yüzde 17 olarak kaydedildi.
31 Mayıs 2023

Merkez Bankası'nın düşük faiz politikasına rağmen piyasa kendi faiz oranını belirlemeye devam ediyor. 26 Mayıs haftasında yüzde 33,88 olan üç aylık TL mevduat hesaplarındaki faiz oranı, 2 Haziran haftasında yüzde 37,39'a yükseldi. Bankacılık kaynaklarına göre, geçen hafta TL mevduatına verilen faiz oranı yüzde 47'ye kadar çıktı. Aynı dönemde TL ihtiyaç kredilerinde faiz oranı yüzde 40,14 seviyesindeydi.
12 Haziran 2023

Türk Lirası vadeli mevduat hesaplarına (32-91 gün) verilen yıllık faiz oranı yüzde 27,77'ye geriledi. Bu durum, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni ekonomi modeli ve Merkez Bankası'nın faiz indirme politikalarının bir sonucu olarak görülüyor. Ancak, bu politikaların uygulanmasıyla birlikte ekonomi krize girdi ve piyasa faizleri arttı. Bu durum, Merkez Bankası'nın uyguladığı faiz oranlarının piyasa faizlerinin altında kalmasına neden oldu.
12 Ağustos 2023
İşaretlediklerim