Trabzon'da CHP'li Ortahisar belediyesine, Çukurçayır Mısırlı Mahallesi'nde yaklaşık 150 ton evsel çöpü yol kenarına döktüğü gerekçesiyle 2,6 milyon lira ceza kesildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, belediyeyi çöplerin toplanarak atık tesisine gönderilmesi konusunda uyarmış ve Çevre Kanunu'na istinaden idari ceza uygulamıştır. Bakanlık, çevreyi kirleten ve toplum sağlığını tehdit eden uygulamalara izin vermeyeceğini belirtmiştir.
23 Eylül 2024

Bartın'da İnkumu Vahşi Çöp Döküm Sahası'na giden yola dökülen çöpler nedeniyle dört belediye ve il özel idaresine toplam 6 milyon 495 bin 270 lira idari para cezası kesildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şehir merkezine 9 kilometre uzaklıktaki sahaya tonlarca çöp döküldüğünü tespit etti ve inceleme başlattı. İnceleme sonucunda Bartın İl Özel İdaresi, Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi, Kurucaşile Belediyesi ve Ulus Belediyesi'ne 1 milyon 299 bin 54'er TL ceza uygulandı.
1 Ekim 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Rize'nin Pazar ilçesinde belediyenin topladığı çöpleri dere kenarına döktüğü gerekçesiyle 1 milyon 299 bin lira idari para cezası verdi. Soğuksu Mahallesi'nde yapılan denetimlerde, belediyeye ait çöp araçlarının evsel atıkları dere kenarına döküp toprakla kapatmaya çalıştığı tespit edildi. Bakanlık, çöplerin kaldırılarak atık tesisine gönderilmesi için belediyeyi uyardı.
25 Eylül 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı atık su arıtma tesisinin deniz deşarjı hattında yapılan incelemelerde kirletici atık su tespit edilmesi üzerine belediyeye 464 bin 585 lira para cezası kesti. Ayrıca, Damlataş Plajı Mevkisi'nde yağmur suyu kanalına ait deşarj noktasında da benzer bir durum gözlemlendi. Bakanlık, sorunun çözülmesi için çalışmalar başlatırken, belediyeye verilen cezanın yanı sıra başsavcılığa suç duyurusunda bulundu. Benzer bir ceza Bozcaada Belediyesi'ne de verilmişti.
20 Ağustos 2024

İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1,8 milyon lira ceza kesti. Bakanlık, kirliliğin kaynağını tespit etmek için bölgeye uzman ekipler ve laboratuvarlar gönderdi. Yapılan analizler sonucunda, Çiğli ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin çevre mevzuatına aykırı şekilde kirli su deşarj ettiği belirlendi. Ayrıca, Körfez'deki amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat fazla olduğu ve oksijen seviyesinin balık ölümlerine yol açacak kadar düşük olduğu tespit edildi.
10 Eylül 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bozcaada Belediyesi'ne çevre kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle 1 milyon 161 bin lira idari para cezası verdi. Bakanlık, belediyenin terfi istasyonundaki pompaların kapasite yetersizliği nedeniyle atık suların denize deşarj edildiğini tespit etti. İl Müdürlüğü ekipleri duruma müdahale ederek denize atık su deşarjını tamamen durdurdu ve adli süreç başlatıldı.
28 Temmuz 2024

Bilecik'te Zeytindalı Hatıra Ormanı ve çevresine 2021 yılında yaklaşık 20 kamyon tehlikeli atık döken şirket yetkilisine beş yıl hapis cezası verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonucunda, Bilecik Ağır Ceza Mahkemesi yetkiliyi suçlu buldu. Ayrıca, çevreyi kirleten tesise 12 milyon 71 bin lira idari para cezası verildi. Valilik, kentteki ormanlık alanlara ve yol kenarlarına tehlikeli atık bırakan kişilere Çevre Kanunu uyarınca gerekli yaptırımların uygulandığını belirtti.
4 Eylül 2024

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yapılan denetimde, Y.Y.'nin aracında 270 canlı akrep bulundu. Akreplerin doğadan izinsiz toplandığı ve nakil belgesiz taşındığı tespit edildi. Bu nedenle Y.Y.'ye 387 bin lira idari para cezası verildi. Akrepler, yeniden doğaya bırakılmak üzere Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerine teslim edildi.
5 Eylül 2024

Gaziantep'in Araban ilçesindeki Karasu Deresi'ne bir işletmenin atık su bırakması sonucu toplu balık ölümleri meydana geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda, dereye atık su bırakan zeytinyağı ve fıstık kavlatma tesisine 465 bin lira para cezası kesildi. Valilik, çevre kirliliğine neden olan işletmelere karşı denetimlerin süreceğini belirtti.
23 Ağustos 2024

Antalya'nın Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal'ın makam odasındaki eşyalar, yaklaşık 100 milyon liralık borç nedeniyle haczedildi. Belediyenin 70 milyon lira karşılığında hizmet aldığı firma, faiziyle 100 milyon liraya yaklaşan alacağını tahsil edemediğini belirterek icra dairesine başvurdu. İcra dairesi, alacaklı firmanın talebini onaylayarak belediye binasındaki eşyaların haczedilmesine karar verdi. Haciz işlemi sırasında belediye başkanı borcu ödeyemeyecek durumda olduklarını belirtti.
20 Ağustos 2024

Ankara'da bir ev sahibi, bekara ev kiralamak istememesi nedeniyle ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından 5 bin 958 lira idari para cezasına çarptırıldı. B.C.H isimli şahıs, ev sahibinin bekara ev kiralamak istememesi üzerine TİHEK'a başvurdu ve emlakçıyla yaptığı görüşmenin ekran görüntüsünü delil olarak sundu. TİHEK, yapılan incelemenin ardından ev sahibinin ayrımcılık yasağını ihlal ettiğine karar verdi ve para cezası uyguladı.
17 Şubat 2024

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, AKP döneminde İBB'nin özel bir şirketten arazi satın alması sonucu 106 milyon dolar zarara uğratıldığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın yolsuzluk dosyalarına el koyduğu ancak dönemin yöneticileri hakkında herhangi bir yaptırım uygulanmadığını belirtti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, Metal Yapı Konut'tan satın alınan ve imar planı değiştirilen eski lunapark arazisi de dahil olmak üzere 50 yolsuzluk dosyası hazırlandı. Gökce, konunun takipçisi olacaklarını ve kamu kaynaklarının bu şekilde kullanılmasına ilişkin takdiri kamuoyuna bıraktığını ifade etti.
26 Nisan 2023

Muğla'nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı'nda YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen İkizköylülere mahkeme tarafından para cezası verildi. 200 jandarmanın 10 köylüye orantısız müdahale ettiği olayda çıkan karara avukat Arif Ali Cangı tepki gösterdi. Milas 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın yedinci celsesinde İkizköylüler hakkında 6 ay 20 gün hapis cezası verildi, bu ceza daha sonra 200 gün adli para cezasına çevrildi. Avukat Cangı, yargılamanın hukuka ve vicdana aykırı olduğunu belirtti ve karara itiraz edeceklerini söyledi.
26 Haziran 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki depremler sonrası, Çevre Bakanlığı'na bağlı yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğü binasının bir kısmı 'apar topar' yıkıldı. Yıkım sırasında, binalarla ilgili önemli belgelerin enkaz altında kaldığı görüntülendi. Hatay Baro Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, yıkım kararı olmadığını belirtirken, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı delil karartma iddialarını asılsız olarak nitelendirdi. Avukatlar, yıkımı engellemeye çalıştı ve belgelerin korunması için nöbet tuttuklarını ifade etti.
11 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe faaliyet gösteren 17 bin 258 mükellefi denetleyerek yaklaşık 53 milyon lira ceza kesti. Denetimlerde kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı ve başkasına ait IBAN'la tahsilat gibi usulsüzlükler tespit edildi. Bakan Mehmet Şimşek, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
18 Ağustos 2024

Balıkesir’in Erdek ilçesinde, Narlı Mahallesi'nde plaj temizliği sırasında deniz çayırlarını söken iş makinesi operatörüne 774 bin lira ceza verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, operatör Tarık E’ye Çevre Kanunu’nun biyolojik çeşitliliği tahrip edenlere yönelik yaptırımları kapsayan 20’inci maddesi gereğince bu cezayı uyguladı. Ayrıca, deniz çayırlarını kıyıdan söktüren ev sahipleri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ev sahipleri, çocuklarının hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını belirtti.
5 Temmuz 2024

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin arıtılamayacağını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, körfezdeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine inceleme başlattı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı arıtma tesislerinin standartların üzerinde kirli su deşarj ettiğini tespit etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 858 bin 610 lira ceza kesildi. Tugay, körfezdeki kirlilik sorununu bir veya bir buçuk yıl içinde çözeceklerini ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Bodrum'da 4 bin 200 kaçak yapı tespit edildiği ve bu yapıların yıkımının sağlanmadığı ortaya çıktı. Danıştay 1. Dairesi'nin kararı, eski Bodrum Belediye Başkanları Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras dahil olmak üzere toplam 16 belediye görevlisini ilgilendiriyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu'nca hazırlanan rapor, ilçedeki kaçak imar ve inşaat işlemlerini detaylandırıyor. Bu durum, Bodrum'daki imar rantının boyutlarını gözler önüne seriyor.
30 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilindeki kaçak yapıların yıkımı için işlem başlatmışken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan plan değişikliği ile bu yapılar koruma altına alındı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bakanlığın ve belediyenin bu tutumunu eleştirerek, 14 Mayıs seçimlerinde bu durumun değişeceğini ima etti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, bakanlıkça yapılan düzenlemeye karşı yargı sürecinin başlatılacağını duyurdu.
17 Mart 2023

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentte anız yakan 206 kişiye toplam 14 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı. Anız yakmanın ekolojik dengeyi bozduğunu, bitki ve hayvanların yok olmasına neden olduğunu belirten Vali, bu uygulamanın Çevre Kanunu gereği cezalandırıldığını ifade etti. Şıldak, denetimlerin devam edeceğini ve anız yakma olaylarına karşı etkili önlemler alındığını vurguladı.
2 Temmuz 2024
İşaretlediklerim