Muğla 1'inci İdare Mahkemesi, Bodrum Cennet Koyu'nda Cengiz İnşaat tarafından yapılması planlanan turistik tesis için verilen yapı ruhsatının iptal edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurdu. Mahkeme, taşınmazın gerçek maliki olan Hazine'nin tapu iptal davası açmamasını gerekçe göstererek kararı verdi. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Eş Sözcüsü Mir Bahattin Demir, Hazine'nin ve belediyenin harekete geçmesi gerektiğini belirtti ve aksi takdirde vatandaşlar olarak dava açacaklarını ifade etti. Daha önce Bodrum Belediyesi, bölge halkının tepkisi üzerine ruhsatı iptal etmişti.
16 Mart 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Vaniköy’de ormanlık arazi içindeki izinsiz inşaat faaliyetleriyle ilgili inceleme başlattı. İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Maliki Ejder Batur, gerekli cezai işlemlerin yapılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’ne uyarı yazısı gönderildiğini belirtti. İnşaat faaliyetlerinin Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi'nde gerçekleştiği tespit edildi.
22 Ağustos 2024

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası Diyarbakır'da 'acil yıkılacak' binalar listesi oluşturuldu. Diyarbakır Barosu, binaların delil toplanmadan yıkılmasını engellemek için mahkemeye başvurdu ve Diyarbakır 1'inci Sulh Mahkemesi yıkımı durdurma kararı verdi. Ancak, mesai saati bittikten sonra aynı mahkeme, yıkımı durdurma kararının sehven verildiğini ve görevli olmadığını belirterek karardan döndü. Avukatlar, ilk kararda hukuki bir hata olmadığını, mesai dışı karar değişikliğinin 'yukarıdan baskı' sonucu olabileceğini düşünüyor. Diyarbakır Barosu, yıkım işleminin devamının delil tespitini riske attığını ve mahkemenin karar değişikliğinin yargı bağımsızlığı açısından kaygı verici olduğunu belirtti.
24 Şubat 2023

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde, Sinpaş GYO'nun doğayı talan ettiği iddiasıyla açılan dava, hukuki bir garabetle karşı karşıya. Mahkeme, çevrecilerin avukatı Atilla Öztürk'ü dosyadan çıkardı. Ayrıca, çevrecilerin bilirkişi heyetinde uzman akademisyenler bulunmasını talep etmesine rağmen, mahkeme davalı taraftan, yani Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'ndan personel görevlendirdi. Çevreciler, kamu kurumlarının davanın şirket lehine sonuçlanması için her adımı attığını iddia ediyor.
6 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), imar kanununa aykırı hareket ettikleri tespit edilen Üsküdar sahilindeki bazı işletmeler için yıkım kararı almıştı. İşletmelerin yürütmeyi durdurma talebi mahkeme tarafından reddedildi. Yıkım sırasında İBB ekipleri silahlı şüpheliler ve polis engeliyle karşılaşmıştı. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımdan sonra sahilde yapılacak yeşil alan düzenlemesinin planlarını Twitter üzerinden paylaştı.
23 Nisan 2023

Bodrum'da 4 bin 200 kaçak yapı tespit edildiği ve bu yapıların yıkımının sağlanmadığı ortaya çıktı. Danıştay 1. Dairesi'nin kararı, eski Bodrum Belediye Başkanları Mehmet Kocadon ve Ahmet Aras dahil olmak üzere toplam 16 belediye görevlisini ilgilendiriyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu'nca hazırlanan rapor, ilçedeki kaçak imar ve inşaat işlemlerini detaylandırıyor. Bu durum, Bodrum'daki imar rantının boyutlarını gözler önüne seriyor.
30 Ağustos 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde Göltürkbükü mahallesindeki bazı alanlar, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla orman sınırları dışına çıkarıldı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bu kararın bölgeyi 'ranta açacağını' belirterek, belediye olarak yargı yoluna başvuracaklarını açıkladı. Kararda, orman sınırları dışına çıkarılan 117.96 metrekarelik alanın yerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Orman Genel Müdürlüğüne orman tesis etmek üzere başka hazine arazilerinin tahsis edileceği ifade edildi.
26 Ocak 2023

Muğla'nın Karacasöğüt Koyu'nda MUÇEV şirketi tarafından planlanan marina inşası, bölgedeki kültürel ve tarihi mirası tehdit ediyor. Koyda tarihi eserler bulunmasına rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı projeyi sürdürmeye devam ediyor. Çevre aktivistleri, bakanlığın mevzuata uymadığını ve süreci durdurması gerektiğini belirtiyorlar. Bakanlık ise ÇED sürecini devam ettirme kararı aldı ve aktivistlerin taleplerini reddetti.
27 Nisan 2023

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO'nun Kızılbük koyunda inşa ettiği otelle ilgili Danıştay, yerel mahkemenin şirket lehine kararını bozarak bilimsel bilirkişi raporu talep etti. Daha önce çevrecilerin açtığı dava sonucunda, bilirkişi raporu sayesinde 'ÇED gerekli değildir' kararı iptal edilmişti. Ancak yeni bilirkişi raporunun tarafsız olmadığı iddiaları üzerine Danıştay, daha gerçekçi ve kamu yararını gözeten bir rapor hazırlanmasını istedi.
11 Haziran 2024

6 Şubat'taki çifte deprem sonrası Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde hasar gören belediye binası, daha ağır hasarlı binalar varken apar topar yıkıldı. Yıkım sırasında ve sonrasında enkazdan belgelerin toplanması işlemi geceleyin ve herhangi bir resmi tutanak olmadan gerçekleştirildi. Avukat Fatma Zehra Işık'ın gözlemlerine göre, toplanan belgelerin bir okula taşındığı ancak burada da herhangi bir resmi işlem yapılmadığı iddia ediliyor. Elbistan Başsavcılığı ise iddiaları reddediyor.
20 Şubat 2023

Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller'in Sarıyer Kilyos'taki denize sıfır arazisi için yapılaşmayı üç kat artıran imar planı değişikliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) itirazı üzerine yargıya taşındı. İstanbul 14'üncü İdare Mahkemesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen imar planı değişikliğini hukuka uygun bulmadı. Bu, söz konusu arazi için yapılan plan değişikliğinin ikinci kez iptal edilmesi anlamına geliyor. Mahkeme, yasama, yürütme organları ve idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu vurguladı.
22 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'çılgın projesi' olarak bilinen Kanal İstanbul güzergahında yer alan Başakşehir'e bağlı Şahintepe Mahallesi'nde, mahalle sakinlerine ait arsalara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarına karşı açılan dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bakanlığın itirazı üzerine dosya bölge idare mahkemesine taşındı, ancak mahkeme itirazı reddederek kararı kesinleştirdi. Mahalle sakinleri, arsalarının metrekarelerinin değiştiği ve 'Hacımaşlı Sürgünü' adını verdikleri imar transferlerine karşı dava açmıştı. Ayrıca, mahallede su altında kalacağı belirtilen bir alanda 'Şahintepe'nin ilk modern konut projesi' sloganıyla inşaat yapılması planlanıyordu.
5 Nisan 2023

Sinpaş, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Kızılbük koyunda otel inşaatına devam edince belediye ekipleri alana baskın düzenledi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, şirket yetkililerine inşaatı durdurmaları gerektiğini belirtti. Çevre aktivistleri, Sinpaş'ın yasağa rağmen inşaat faaliyetlerini sürdürdüğünü tespit etti ve belediyeye ihbarda bulundu. Belediye başkanı ve zabıta ekipleri, inşaat alanını dolaşarak işçilerin alanı terk etmesini sağladı.
30 Mayıs 2024

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Hatay'da yıkılmak üzere olan ve işyeri ile konutların laboratuvar test sonuçlarını içeren evrakların bulunduğu binadaki belgelerin savcılık kararıyla olay yeri inceleme ekipleri tarafından tutanakla alındığını duyurdu. Avukat Bedia Büyükgebiz, yıkım girişimini engellemek için alana giden ÇHD'li avukatların, yıkılan binalardan birinin depremle diğerinin ise kepçeyle yıkıldığını ve yerdeki belgelerin her iki enkaza da ait olabileceğini belirtti. ÇHD, evrakların teslim alınmasını başarı olarak duyurdu.
13 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar'da imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen bir kafeyi yıktı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yıkımı Twitter üzerinden duyurdu. Daha önce İBB'nin yıkım çalışmaları, Üsküdar kaymakamlığı tarafından polis engeliyle karşılaşmıştı. Yıkım sırasında bir kişi silahla çatıya çıkarak müdahalede bulunmuş, bu durum sosyal medyada gündem olmuştu.
19 Nisan 2023

6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüm ve 'rezerv alan' yasası nedeniyle mülksüzleştirme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Yeni yasayla, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın istediği yerleri rezerv alan ilan edebilme yetkisi genişletildi, bu durum TMMOB tarafından 'mülksüzleştirme planı' olarak nitelendirildi. Vatandaşlar, hasarsız veya az hasarlı binalarının yıkılma tehdidi altında olduğunu ve bu süreçte hukuki haklarının çiğnendiğini belirtiyor. Yıkım sonrası geçici barınma ve mülklerinin geleceği konusunda belirsizlikler yaşanıyor.
1 Mart 2024

2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesi, yapı kayıt belgesi alan binaların deprem dayanıklılığı konusunda maliklerini sorumlu tutuyor ve bu durum, 6 Şubat'taki büyük depremler sonrası tartışma konusu oldu. Uzmanlar, yıkılan binaların çoğunun bu belgeye sahip olduğunu ifade ediyor. Kanun, yapı kayıt belgesi verilen yapılar için yıkım kararlarını ve para cezalarını iptal ediyor, böylece belediye ve bakanlığın sorumluluğunu kaldırıyor. Depremler sonrasında müteahhitlere yönelik tutuklamalar yapılırken, yetkililer hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.
23 Şubat 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, Üsküdar sahilinde imar kanununa aykırı olduğu tespit edilen işletmeleri yıkmak istedi. Ancak Üsküdar Kaymakamlığı tarafından görevlendirilen polis ekipleri tarafından engellendi. İBB ekiplerinin yıkım girişimine silahlı bir kişi müdahale etti ve bu kişi gözaltına alındı. Olayla ilgili videoyu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun Twitter üzerinden paylaştı.
19 Nisan 2023

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muğla Marmaris'teki özel çevre koruma bölgesinde marina yapılması için imar planı değişikliği yapmayı planlıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar, denizin kirleneceği, turizmin ve yerel halkın geçim kaynaklarının zarar göreceği, alt yapı sorunlarının artacağı ve yerel halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Projenin arkasındaki isim, 'iktidara yakınlığıyla bilinen' MUÇEV.
24 Haziran 2023

Bahçelievler Belediyesi, Kitapyurdu.com'un yerleşkesinin ruhsatlandırma sürecinde yasal gereklilikleri yerine getirmediği gerekçesiyle mühürlendiğini açıkladı. Kitapyurdu.com ise belediyenin istediği bağışı vermediği için yerleşkesini açamadığını ve bu yüzden faaliyetlerine ara verdiğini duyurdu. Belediye, işlemin ruhsatsız faaliyet nedeniyle yapıldığını belirtti ve Kitapyurdu.com'un iddialarını yalanladı. Şirket, 2018'de aldığı ruhsatı paylaşarak belediyeye cevap verdi.
22 Mayıs 2024
İşaretlediklerim