İsveç, Kur'an yakma eylemlerine ve bu eylemlere yurt dışından gelen tehditler nedeniyle terör alarm seviyesini 2016'dan bu yana ilk kez, en üst ikinci seviyeye yükseltti. İsveç istihbarat servisi Säpo'nun başkanı Charlotte von Essen, alarm seviyesinin yükseltilmesinin tek bir olaya dayalı olmadığını ve bunun uzun vadeli bir değerlendirme olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Yakın geçmişte Stockholm'de küçük gruplarca düzenlenen İslamofobik eylemlerde Kur'an nüshaları ateşe verilmiş ya da üzerlerine basılarak çiğnenmişti.
17 Ağustos 2023

Şarkıcı Gülşen, bir konser sırasında orkestra arkadaşına yönelik söylediği sözler nedeniyle 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama' suçlamasıyla yargılanıyor. İstanbul 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada savcı, imam hatip liselerinin bir sosyal sınıf olduğunu ve Gülşen'in sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu iddia etti. Gülşen'in avukatları ise suç unsurlarının oluşmadığını savunarak, müvekkilinin aleyhine başlatılan kampanya ve tazminat davalarının reddedildiğini belirtti. Mahkeme, Gülşen'in yurt dışı çıkış yasağı için yatırılan teminat bedelinin iadesine ve savunma için süre verilmesine karar verdi.
1 Mart 2023

İsveç Göç Mahkemesi, Kuran yakma eylemleriyle tanınan Iraklı Salwan Momika'nın oturum vizesinin sona ermesinin ardından sınır dışı edilmesine karar verdi. Momika, 2023 yılında İsveç'te birçok kez Kuran yakarak toplumsal gerilimi artırmıştı. Sınır dışı kararı, Momika'nın 'yalan beyanda bulunduğu' gerekçesiyle alındı ve 16 Nisan 2024'ten sonra uygulanacak.
7 Şubat 2024

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, İsveç'te bir caminin yakınlarında gerçekleştirilen ve polis izniyle düzenlenen Kuran yakma eylemini kınadı. Papa, ifade özgürlüğünün başkalarını aşağılamak için kullanılmaması gerektiğini belirterek, bu tür eylemlerin kendisini öfkelendirdiğini ve tiksindirdiğini ifade etti. İsveç'in NATO'ya giriş sürecinde yaşanan bu olay, Türkiye ve ABD tarafından da lanetlenmiş ve saygısız olarak nitelendirilmişti.
3 Temmuz 2023

Türk Yahudi Toplumu, Gazze'deki bir hastaneye yapılan saldırıyı kınadı. İsrail'in El Ehli Baptist Hastanesi'ni bombaladığı ve en az 500 kişinin öldüğü belirtildi. İsrail, saldırıdan İslami Cihad'ı sorumlu tuttu. Saldırının ardından Türkiye'nin çeşitli kentlerinde İsrail'i protesto için toplananlar ile polis arasında arbede çıktı. Türk Yahudi Toplumu, masum sivillerin hedef alınmasını ve yaşam hakkının ihlal edilmesini kınadığını belirtti.
18 Ekim 2023

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin taleplerinin hepsini karşılayamayacaklarını belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurularıyla ilgili olarak üçlü muhtıraya uyulduğunu ve iki ülkenin yakında ittifaka katılacağına inandığını ifade etti. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelikleri için tüm üye ülkelerin onayı gerekiyor ve şu anda sadece Macaristan ve Türkiye onaylamadı. İsveç, Türkiye'nin endişelerini gidermek için terörle mücadele yasasını değiştirmiş ve motivasyon mektubu göndermişti.
8 Ocak 2023

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde bir hava saldırısı ve baskın düzenleyerek dokuz kişiyi öldürdü ve 80 kişiyi yaraladı. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun yaralılara ulaşımı engellediğini ve çevre sağlık merkezlerinin müdahale için hazır beklediğini bildirdi. Filistin Sağlık Bakanı ve Filistin Kızılayı, uluslararası toplumu İsrail'in saldırılarını durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. İsrail'in saldırılarına tepki olarak Batı Şeria genelinde Filistinliler protesto gösterileri düzenledi.
4 Temmuz 2023

Filistinli asıllı ünlü model Gigi Hadid, Instagram'da Filistin'e verilen desteğin antisemitizm veya Hamas'a destek olarak karıştırıldığını anlatan bir infografik paylaştı. İsrail hükümeti, Hadid'in paylaşımına Instagram üzerinden yanıt verdi. İsrail'in resmi hesabından Hadid'in paylaşımı alıntılanarak ve değiştirilmiş haliyle paylaşıldı. İsrail hükümeti, Hadid'e 'Geçen hafta boyunca uyuyor muydun?' diye sordu ve 'Sessizliğin nerede durduğunu net bir şekilde belli etti. Seni görüyoruz.' ifadelerini kullandı.
17 Ekim 2023

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsveç'in temmuz ayında yapılacak olan NATO liderler zirvesinde ittifaka katılacağını tahmin ettiğini belirtti. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda endişelerini dile getirmiş ve İsveç'ten terörle mücadele konusunda adımlar atmasını beklemişti. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği henüz onaylanmamış durumda. Blinken, Türkiye'nin meşru çıkarlarını dikkate alarak İsveç ile çalıştıklarını ve sürecin yakın zamanda tamamlanacağını ifade etti.
6 Nisan 2023

Vilnius'ta 11 ve 12 Temmuz'da düzenlenecek NATO zirvesi öncesinde, Türkiye'nin İsveç'in üyeliğine yönelik blokajını aşmak için Türkiye, Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanları, istihbarat şefleri ve ulusal güvenlik danışmanlarının katılımıyla bir toplantı yapılacak. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg bir basın toplantısı düzenleyecek. Ancak İsveç'in üyeliği konusunda bu toplantıdan veya yaklaşan zirveden bir karar çıkması beklenmiyor. Türkiye'nin itirazları, İsveç'te bir camiye yakın bir yerde Kuran yakılmasına izin verilmesi sonrasında artmıştı.
6 Temmuz 2023

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki hükümetin yargıyı zayıflatmayı hedefleyen reformlarına karşı düzenlenen protestolar sekizinci haftaya girdi. Protestocular, reformların oylanacağı Meclis önünde toplandılar ve bir pankartta İran'ın Ayatullah Humeyni, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Macaristan Başbakanı Orban ile Netanyahu'yu yan yana göstererek tepkilerini ifade ettiler. Adalet Bakanı Yariv Levin'in açıkladığı reformlar, Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırıyor ve yargının bağımsızlığını azaltıyor. İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, reformlara karşı çıkarak güçler ayrılığı ve bireysel hakların korunması konusundaki kaygılarını dile getirdi.
26 Şubat 2023

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdiği Kuran yakma eylemini 'dehşet verici' olarak tanımladı. Billström, İsveç'in geniş kapsamlı ifade özgürlüğüne sahip olduğunu ancak bu durumun İsveç hükümetinin veya kendisinin ifade edilen görüşleri desteklediği anlamına gelmediğini Twitter üzerinden ifade etti. Paludan'ın eylemi Türkiye'de de tepkilere neden oldu.
21 Ocak 2023

Hamas militanları, İsrail'in güneyinde 100'den fazla kişiyi rehin aldı. Rehineler, evlerinden kaçırıldı ve bir elektronik müzik festivalinde ele geçirildi. Hamas, İsrail'in Gazze'ye her saldırısında bir rehineyi öldüreceğini belirtti. Rehineler arasında Doron Asher Katz ve kızları Raz ve Aviv, 22 yaşındaki Ömer Wenkert ve 21 yaşındaki Ömer Shem-Tov bulunuyor. İsrail askeri yetkilileri, rehinelerin yüksek ihtimalle Gazze'de tutulduğunu söyledi.
13 Ekim 2023

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), seçimlere kısa bir süre kala yapılan ev baskınlarında birçok üyesinin gözaltına alındığını açıkladı. Gözaltına alınanlar arasında Yeşil Sol Parti'den üç milletvekili adayı da bulunuyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ESP, SKM, ETHA ve SGDF üyelerinin evlerine operasyon düzenlendiği ve dosyada gizlilik ile avukat kısıtlılığı olduğu belirtildi.
30 Nisan 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemini şiddetle kınadı. Bakanlık, bu eylemin ifade özgürlüğü adı altında gerçekleştirilmesini kabul etmediklerini ve eylemin nefret suçu olduğunu belirtti. Ayrıca İsveç makamlarını ve uluslararası toplumu İslam düşmanlığına karşı tedbir almaya çağırdı.
21 Ocak 2023

Muhafazakar sivil toplum örgütlerinin İsrail-Filistin savaşını gerekçe göstererek iptalini istediği Sur Kültür Yolu Festivali'ndeki konser ve gösteriler iptal edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı festivalin resmi Twitter hesabından iptal duyurusu yapıldı. Dokuz gün boyunca devam edecek olan festival bugün başladı.
14 Ekim 2023

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, İsrail’in Gazze’yi kuşatmasını kınadı ve İsrail'in kendisini savunma hakkına sahip olduğunu ancak tüm yöntemleri kullanamayacağını belirtti. İsrail'in Gazze Şeridi'ni tamamen kuşatması ve bölgedeki elektrik, su, gıda ve diğer zaruri ihtiyaçlara erişimi kesmesi üzerine Huitfeldt, bu durumu kabul edilemez olarak nitelendirdi. Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların yiyecek ve ilaçları da olmadan bölgeyi terk etmelerinin istenmesini kınadığını ifade etti.
13 Ekim 2023

11'inci İzmir LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne polis müdahale etti ve onlarca kişi gözaltına alındı. İzmir Valiliği, 'genel ahlakı koruma' gerekçesiyle Onur Haftası kapsamında İzmir'de düzenlenecek etkinlikleri yasaklamıştı. Yürüyüşe katılmak için toplanan kitleyi polis ablukaya aldı ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gamze Şimşek ve dört avukat da bulunuyor.
25 Haziran 2023

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek Nobel Ödülleri Töreni'ne Rusya, Belarus ve İran'ı davet etme kararını geri çekti. Bu karar, İsveç hükümeti, muhalefet ve kraliyet ailesinden sert tepkiler almıştı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Kralı Carl 16. Gustaf, kararı şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtmişlerdi. Ayrıca, Merkez Partisi ve Sol Parti liderleri, Rusya'nın davet edildiği törene katılmayacaklarını duyurmuşlardı.
2 Eylül 2023
İşaretlediklerim