Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın sıkı para politikası sonucunda Türkiye'de ticari kredi faizi 24 Kasım haftası itibariyle yüzde 52,19'a yükselerek 2002'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bireysel kredi faizleri de ortalama yüzde 60 seviyesinde seyretmeye devam ediyor. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu verilerine göre, tüketici kredilerindeki büyüme yüzde 10,4'e düşerken, ticari kredi büyüme hızı yüzde 19 olarak kaydedildi.
1 Aralık 2023

Döviz kurlarındaki artış sebebiyle haziran ayında kur korumalı mevduat (KKM) ödemeleri için Türkiye bütçesi ve Merkez Bankası'ndan 192 milyar liraya kadar para çıkışı bekleniyor. KKM'ye yatırım yapanların üç aylık ortalama kazancı %20'yi aştı. Eski Merkez Bankası başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünün 181,5 milyar lira olduğunu belirtmişken, ekonomi yazarı Alaattin Aktaş haziran ödemeleri için 166 milyar ile 192 milyar lira arasında bir yük öngörüyor.
3 Temmuz 2023

Merkez Bankası, seçimler öncesinde nakit avans ve kredili mevduat hesaplarına ilişkin düzenlemeler yapmış, ancak tepkiler üzerine bu sınırlamaları kaldırmıştır. Bankacılar, nakit avansın eskisi gibi yoğun bir şekilde kullandırılmayacağını ifade ediyorlar. Bankaların, yüksek mevduat maliyetleri nedeniyle zararına kredi vermek istemedikleri ve bu yüzden nakit avans kullanımını sınırladıkları belirtiliyor.
22 Mayıs 2023

Son iki yılda yükselen enflasyon ve iktidarın ekonomi politikaları nedeniyle yatırımcıların ilgi gösterdiği konut sektöründe, fiyat artışları rekor seviyelere ulaştı. Ancak deprem riski ve finansal araçlardaki değişiklikler nedeniyle satışlar arttı ve İstanbul'da satılık konut sayısı yüzde 41 oranında artış gösterdi. Yatırımcılar, yüksek fiyatlar ve artış potansiyelinin düşmesi nedeniyle gayrimenkul satışına yöneliyor. Uzmanlar, yılın ikinci yarısından itibaren konut fiyat artışlarının enflasyonun altında kalacağını öngörüyor.
18 Nisan 2023

Seçim sonrası ilk iş gününde borsada yaşanan yüzde 6'lık kayıp ve devre kesici uygulamasının ardından, bankacılık endeksi ikinci gün de düşüşünü sürdürdü. Bankacılık endeksi güne yüzde 8 kayıpla başladı ve öğleden sonra yüzde 8,15 kayıpla işlem görmeye devam etti. Ekonomi analistleri, seçimin ikinci tura kalmasıyla önceden fiyatlanan yükselişlerin geri alınmasının ve bankacılık hisselerinden çıkışın beklenen bir durum olduğunu ifade etti. Yeni ekonomi modelinin devamı konusundaki belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili olduğu belirtildi.
16 Mayıs 2023

28 Mayıs seçimlerinin ardından Türkiye'de asgari ücret dolar bazında değer kaybına uğradı. Seçimlerden önce 425 dolar olan asgari ücret, dolar/TL kuru 23 seviyesini aşmasıyla 369 dolara geriledi. İktidarın döviz kurlarını serbest bırakması ve Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla dövizi baskı altında tutma çabaları, piyasada ikili bir fiyat oluşmasına neden oldu.
7 Haziran 2023

Türkiye Bankalar Birliği'nin verilerine göre, Temmuz ayında bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 78 binden 96 bine, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı ise 100 binden 114 bine çıktı. Yasal takibe düşenlerin sayısı da 180 bine çıkarak aylık yüzde 52 artış gösterdi. Ancak, Ocak-Temmuz 2023 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yasal takibe düşen kişi sayısı yüzde 22 azalarak 752 bin kişi oldu.
13 Eylül 2023

Goldman Sachs ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda, Türk lirasının keskin bir değer kaybı yaşayabileceği ve piyasaların muhalefetin seçimleri kazanma olasılığını daha yüksek olarak fiyatladığı belirtiliyor. Türkiye'deki seçimlere dair yabancı yatırımcı ve bankaların ilgisi artarken, analizler AKP'nin iktidarda kalması durumunda karamsar bir ekonomik tablo çiziyor. Ancak iktidar değişikliği ve para politikasının düzelmesi halinde uzun vadede pozitif beklentiler olduğu ifade ediliyor. Merkez Bankası'nın son bir ayda yaptığı yaklaşık 50 milyar dolarlık döviz satışı ve rezervlerdeki düşüş, kurda oynaklık riskini artırıyor.
12 Mayıs 2023

Yatırım Finansman Direktörü Dr. Nuri Sevgen, Türkiye ekonomi yönetiminin döviz kurlarını belirli bir seviyeye getirme çabasında olduğunu belirtti. İktidarın Merkez Bankası aracılığıyla ve çeşitli düzenlemelerle döviz kurlarını kontrol altında tutmaya çalıştığı, ancak seçimler sonrası kurdaki hareketlenmenin durdurulamadığı ve eritilen rezervlerin bu duruma katkı sağladığı ifade edildi. Sevgen, bir ay içinde dolar/TL kurunun 23, iki ay içinde ise 25 seviyesini görebileceğini tahmin ettiğini söyledi ve turizm gelirlerinin azalmasının ardından kurlarda beklenen yükselişin yavaşlatılması gerektiğini vurguladı.
31 Mayıs 2023

Bloomberg'in hesaplarına göre, Türkiye Merkez Bankası'nın Aralık 2021'den Haziran 2023'e kadar döviz kurlarını sabit tutmak amacıyla yaptığı 'arka kapı' müdahalelerin toplam maliyeti 199 milyar dolara ulaştı. Bu müdahalelerin en yoğun yaşandığı dönem, seçim yarışının kızıştığı nisan ve mayıs ayları olup, bu dönemde 52 milyar dolarlık bir müdahale gerçekleşti. Muhalefet partileri, özellikle CHP, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinden satılan 128 milyar doların akıbetinin bilinmediğini iddia ediyor. Bloomberg ekonomisti Selva Baziki, bu müdahalelerin aylık ortalama 12 milyar dolar olduğunu belirtiyor.
13 Haziran 2023

Türkiye'de yaşanan enflasyon ve hayat pahalılığı sebebiyle konut kiralarında meydana gelen yüksek artışlar üzerine, hükümet tarafından getirilen yüzde 25 kira artış sınırı uygulamasının süresi uzatılacak. Sabah gazetesinin haberine göre, ayrıca fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis veya para cezası getirilecek ve büyükşehirlerde yaşayan memurlara kira katkısı sağlanması planlanıyor. Uzmanlar, yüzde 25 sınırının piyasayı olumsuz etkilediğini ve evlerin boş kalmasına yol açtığını belirtiyor.
2 Haziran 2023

Eski Ziraat Bankası yöneticisi Şenol Babuşcu, Merkez Bankası'nın bankaların satabileceği günlük döviz miktarına limit getirdiğini açıkladı. Bu karar, Türk Lirası'nın değer kaybının hızlandığı ve doların 20 TL'ye yaklaştığı bir dönemde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirme kararının ardından TL'nin değer kaybı hızlanmış ve Merkez Bankası döviz artışını engellemek için rezervlerini eritmişti.
17 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti. Uygulanan dezenflasyon programının lirada reel değer kazanımına yol açabileceğini ve bu durumun yatırımcı güvenini artırarak fon akışını tetikleyeceğini, böylece dezenflasyonu hızlandırıp büyümenin aşağı yönlü risklerini sınırlayacağını belirtti. Türkiye'nin düşük faiz politikası nedeniyle ekonomik krize girdiği ve bu durumu düzeltmek için piyasanın olumlu baktığı isimlerin göreve getirildiği, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapmasının beklendiği ancak yapılan artışların yetersiz bulunduğu anlatıldı.
22 Kasım 2023

Türkiye Merkez Bankası'nın Ocak 2023 ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaret açığı 12,43 milyar dolar olarak kaydedildi ve resmi rezervler 9,34 milyar dolar azaldı. Hükümetin 'yeni ekonomi modeli' ile cari işlemlerde fazla vermeyi hedeflemesine rağmen, Türk Lirası'nın değer kaybı ve yüksek enflasyon oranları bu hedefin gerçekleşmesini engelledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi politikası ve TL'nin dolar karşısında değer kaybı, ekonomik hedeflerin tutturulamamasına yol açtı.
13 Mart 2023

İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan rapora göre, İstanbulluların 2022 yılında en çok ekonomik sorunlarla ilgilendiği belirlendi. Katılımcıların yarısı geçim sıkıntısı çekerken, her beş kişiden üçü yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttü. İstanbul'da sığınmacılar, ekonomik sorunlar ve ulaşım ile konut satış ve kira fiyatları en önemli üç sorun olarak sıralandı. Türkiye genelinde de ekonomik sorunlar en çok konuşulan konu oldu. Ayrıca, İstanbulluların stres ve kaygı seviyeleri yüksek çıktı ve mutluluk düzeyleri düşük ölçüldü.
17 Ocak 2023

Merkez Bankası, bankaların bilançolarındaki Türk Lirası ağırlığı yükümlülüğünü yüzde 60'tan yüzde 57'ye indirdi. Ayrıca, yükümlülüğünü yerine getiremeyen bankalar için menkul kıymet tesisi oranı yüzde 10'dan yüzde 5'e çekildi. Bu düzenlemeler, yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesi ve 'liralaşma' adı altında yapılan düzenlemelerin akıbetinin merak edilmesiyle birlikte geldi.
25 Haziran 2023

Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de başlatılan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması ve diğer konular, bankaların üst düzey yöneticileri tarafından Merkez Bankası yetkilileriyle görüşülecek. KKM uygulaması, seçim öncesi döviz talebini kontrol altına almak için iktidar tarafından desteklenmiş ve bir ay içinde dört yeni düzenleme getirilmişti. Bankacılar, KKM hesaplarının sürdürülebilirliğini tartışmaya başlamış olup, toplamda 120 milyar doları aşan döviz dönüşümlü KKM hesaplarında bankaların peşin faiz ödemeleri yapmakta olduğu belirtiliyor.
30 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Müteahhitler Birliği Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde konuştu. Ekonomide yaşanan sıkıntıların büyük bir kısmının iktisadi değil, siyasi saikle hayata geçirilen oyunların ürünü olduğunu belirtti. Kendi ülkelerinde asla uygulatmayacakları yöntemleri Türkiye'ye karşı kullanan yapıların operasyonlarını kabul etmenin mümkün olmadığını ifade etti. Ekonomide yaşanan sıkıntıların bir bedeli olduğunu ve bu durumun arka planında böyle bir durum olduğunu söyledi.
22 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, depremden etkilenen esnafların kullandığı kredilerin ertelenmesine yönelik mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya, Osmaniye illeri ve bağlı ilçeleriyle Gaziantep ilinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası tarafından kullandırılan Hazine faiz destekli kredilerin ertelenmesi planlanıyor. Bu illerde ve bağlı ilçelerinde 64 bin 191 esnaf ve sanatkarın 9,5 milyar lira kredi bakiyesi bulunuyor.
1 Ağustos 2023
İşaretlediklerim