Granada Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, egzersiz zamanlamasının kan şekeri düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini ortaya koydu. Araştırma, aşırı kilolu veya obezitesi olan 186 yetişkinin verilerini analiz ederek, akşam egzersizlerinin kan şekeri kontrolünde daha etkili olduğunu buldu. Özellikle akşamları egzersiz yapanların, gün ve gece boyunca kan şekeri seviyelerinde önemli iyileşmeler görüldü. Bu bulgular, kan şekeri sorunlarıyla mücadele edenler için akşam egzersizlerinin faydalı olabileceğini gösteriyor.
16 Haziran 2024

ABD Önleyici Hizmetler Görev Gücü (USPSTF), yeni bir kanıt değerlendirmesi sonucunda mamografi için önerilen başlangıç yaşını 50'den 40'a indirdi. Bu güncelleme, 40 ile 74 yaş arasındaki kadınların iki yılda bir mamografi yaptırmalarını önermektedir. Dr. İlyas Şahin, bu değişikliğin meme kanserinden ölümleri azaltabileceğini belirtti. Ayrıca, mamografi cihazlarının düşük doz radyasyonla yüksek kalitede görüntü sağladığı ve radyasyon kaynaklı kanser riskinin oldukça düşük olduğu vurgulandı.
5 Mayıs 2024

Rahim ağzı kanseri, belirtileri genellikle erken evrelerde fark edilmediği için tehlikeli olabiliyor. Seks sırasında ağrı ve kanama, düzensiz regl döngüleri, anormal vajinal akıntı, bağırsak ve mesane problemleri, vücutta ağrı ve şişlik, ve anormal Pap smear testi kanserin belirtileri arasında sayılıyor. Bu belirtiler, özellikle erken teşhis ve tedavi için önem taşıyor. Uzmanlar, bu tür belirtilerle karşılaşanların vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurmalarını öneriyor.
28 Nisan 2024
İşaretlediklerim