2024 Bütçe Kanunu kapsamında, Türkiye'de toplam 642 adet vergi muafiyeti ve istisnası bulunmakta ve bu yıl için vazgeçilen vergi geliri 2.2 trilyon TL olarak hesaplanmıştır. Maliye Bakanlığı, büyük bir gelir kaybına neden olan ve tüm kazançları kurumlar vergisinden muaf tutulan Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının (GYO) vergi istisnalarını gözden geçirmekte. GYO'ların ekonomiye katkıları ve vergi istisnalarının kaldırılmasının olası etkileri tartışılmakta. GYODER ve KONUTDER gibi kuruluşlar, GYO'ların ekonomiye olan katkılarını vurgulamak için Maliye Bakanlığı'na bir dosya hazırlıyor.
17 Nisan 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, emeklilere verilecek bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Ödeme takvimi, emeklilerin sigorta türlerine göre belirlenmiş olup, bu bilgi Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ikinci el konutlar için bir kampanya düzenlenebileceğini belirtti. İki gün önce sıfır konutlar için 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası' detayları açıklanmıştı. Bakan Kurum, ikinci el konutlar için de benzer bir kampanya üzerinde çalışmalar yapılacağını ifade etti ve sosyal konut anlayışının dünya genelinde rafa kaldırıldığı bir dönemde Türkiye'nin bu konuda vatandaşlarının yanında olduğunu vurguladı.
6 Ocak 2023

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen bir kanun teklifi kapsamında, konut kiralarındaki yıllık artış oranını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı. Bu düzenleme, kira bedelinin bir önceki yıla göre yüzde 25'ten fazla artırılamayacağını öngörüyor. Eğer Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki 12 aylık ortalama artış yüzde 25'ten düşükse, bu oran geçerli olacak. Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde bu sınırı aşan miktarlar geçersiz sayılacak.
14 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere 7 bin veya 10 bin lira gibi yüksek maaş ödemelerinin mümkün olmadığını, çünkü bu durumun bütçede başka alanlara kaynak bırakmayacağını ifade etti. Erdoğan, devlet ve milletin daha fazla çalışıp, daha çok kazandığında emeklilere daha yüksek maaş verilebileceğini belirtti. Şu anda 2026'yı hedefleyen ve o tarihte enflasyonun tek haneye inmesini öngören bir ekonomik program uygulanmakta. Erdoğan, önümüzdeki dönemde emeklilerden sabır isteyeceğini ve bu yılın emekliler için 'Sabır Yılı' olacağını ima etti.
1 Mart 2024

AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT düzenlemesinin Meclis'e sunulacağını ve EYT'lilerin mart ayında ilk maaşlarını alacaklarını belirtti. 8 Eylül 1999'dan önce çalışmaya başlayanları kapsayacak olan teklif, henüz yasalaşmadı ve başvurular yasal süreç tamamlandıktan sonra e-Devlet üzerinden yapılacak. Daha önce farklı tarihlerde maaşların ödeneceği yönünde açıklamalar yapılmıştı, ancak son açıklamalarla ilk ödemelerin mart ayında yapılacağı netleşti.
17 Ocak 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için hazırlanan ve aylık faiz oranlarının yüzde 1'in altında olacağı bir konut kampanyasının detaylarını açıklayacaklarını duyurdu. Kampanya, 'Yüzyılın Kampanyası' olarak adlandırılıyor ve 15 yıl vade imkanı sunulması planlanıyor. Bakan Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kampanya detaylarını bugün saat 10:00'da açıklayacak.
4 Ocak 2023

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için getirilen düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle, yaş dışındaki diğer şartları taşıyanlar emekli aylığı alabilecekler. Geriye dönük ödeme yapılmayacak ve hak talep edilemeyecek. İlk kez emekli aylığı bağlananlar, emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam ederlerse, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak. Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçilerin emeklilik hakları kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu kılan düzenlemeler kaldırılacak.
3 Mart 2023

Gür-Sel Turizm, Taşımacılık ve Servis Ticaret AŞ, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, temettü dağıtımının 26-27 Ekim tarihlerinde yapılacağını duyurdu. Şirket, 2022 yılı karından brüt 10 milyon TL, net 9 milyon TL nakit kar dağıtılacağını belirtti. Ödemelerin peşin yapılacağı ve kalan karın olağanüstü yedek akçe olarak ayrılacağı ifade edildi.
20 Eylül 2023

Türkiye'de konut satışları mart ayında yıllık bazda %21,4 azalmasına rağmen, fiyatlar hızla artmaya devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre, konut fiyatlarındaki yıllık artış şubat ayında %141,5 olarak ölçüldü. Uzmanlar, seçim belirsizliği ve yüksek enflasyon ortamında konutun iyi bir servet koruma aracı olarak görülmesi nedeniyle fiyatların düşmesini beklemiyorlar. Ancak döviz bazında fiyatların düşebileceği öngörülüyor.
19 Nisan 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı konut endeksine göre, Türkiye'de konut fiyatları Mayıs ayında aylık %3,6 oranında artış gösterdi. Bu artış, son iki yılın en düşük aylık artış oranı olarak kaydedildi. Yıllık bazda ise fiyatlar %103,64 arttı. Enflasyondan arındırılmış fiyat artışı yıllık %45 olarak belirlendi. Üç büyük şehir arasında en yüksek yıllık artış %113,2 ile Ankara'da gerçekleşti, İzmir ve İstanbul'da da fiyatlar sırasıyla %106,2 ve %95,2 arttı.
18 Temmuz 2023

Türkiye'de iktidar tarafından getirilen yeni bir vergi borcu yapılandırma paketi, borçlulara anapara üzerine eklenen enflasyon farkı ödeyerek borçlarından kurtulma imkanı tanıyor. 2009'da 1000 TL vergi borcu olan bir vatandaş, yapılandırma sonrası 103 TL enflasyon farkı ödeyerek borcunu kapatabilecek. Yapılandırma paketi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu ve alacakların yapılandırılmasına olanak sağlıyor. AKP döneminde benzer 10 kanun çıkarıldı ve bu yapılandırmada Yİ-ÜFE yerine düşük bir enflasyon oranı kabul edilerek borçlar hesaplanıyor.
30 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu bankalarının emekli aylığı promosyon ödemelerini yaklaşık iki katına çıkararak 8 bin ile 12 bin lira arasında olacak şekilde yükselttiklerini açıkladı. Bu güncelleme, 2017'den bu yana uygulanan bir uygulamanın devamı niteliğinde. Kamu bankaları, promosyon güncelleme başvurularını pazartesi gününden itibaren almaya başlayacak ve 28 Mart itibarıyla süreci tamamlanan emeklilerin promosyonları hesaplarına yatırılacak. Bakan Işıkhan, diğer bankalarla da benzer artışlar sağlanması için çalışmaların devam ettiğini belirtti.
21 Mart 2024

KYK yurtlarında kalan öğrenciler konaklama vergisinden muaf tutulurken, emekliler gibi öğrenci olmayan kişiler bu vergiyi ödemek zorunda kalacak. Konaklama vergisi, sunulan geceleme ve yeme-içme hizmetlerinin emsal bedeli üzerinden yüzde 2 oranında hesaplanacak. KYK İdaresi, bu vergiyi hesaplayıp vergi idaresine beyan etmekle yükümlü olacak ve bu tutarı müşterilerden talep edebilecek. Bu uygulama, KYK yurtlarında kalan emekliler için ek bir maliyet oluşturacak.
20 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı kararı ile şirketlerin 31 Aralık 2022 tarihine kadar bilançolarında yer alan yabancı paralarını kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında değerlendirmeleri halinde, bu hesaplardan elde edilen faiz, kâr payları ve diğer kazançlar kurumlar vergisinden muaf tutulacak. Daha önce bu vergi istisnası sadece 31 Mart 2022 tarihli bilançolarda yer alan yabancı paraları kapsıyordu. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
26 Ocak 2023

Resmi Gazete'de yayınlanan kararla noterlik ücret tarifesi yüzde 100 oranında artırıldı. Taşınmaz sözleşmelerinde alınacak ücret, satış değerinin binde 1'i olarak belirlendi ve 500 TL ile 4 bin TL arasında değişecek. Harçlar kanununa göre alınan ücretlerin alt sınırı 8,66 TL'den 17,32 TL'ye yükseltildi. Vasiyetname ve vakıf senedi düzenleme ücreti ile yazı ve tescil işlem ücretleri de iki katına çıkarıldı.
8 Mart 2023

TBMM Genel Kurulu'nda, Cumhuriyetin 100'üncü yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören madde kabul edildi. Emekliler, artan enflasyona karşı maaşlarının yetersiz olduğunu belirterek zam talebinde bulunuyorlar. Önceki haftalarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeneceğini açıklamıştı ancak çalışan emeklilerin bu ödemeden yararlanamayacağı belirtilmişti.
25 Ekim 2023

Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse ve TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanı Murat Oskay'ın katıldığı toplantıda, kentsel dönüşüm kredilerinde faiz oranlarının yüzde 1'in altına çekilmesi ve vade süresinin uzatılması planlarından bahsedildi. Geçen yıl yapılan düzenlemede faiz oranları artırılmıştı. Hükümet, riskli yapıların dönüşümünü teşvik etmek ve vatandaşların kendi konutlarını dönüştürmelerine destek olmak için bu adımları atmayı hedefliyor.
24 Ocak 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 19 Nisan 2024 tarihli verilerine göre, kredi faizleri yüzde 66,24 ve 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri yüzde 68,88 seviyesine ulaşmış durumda. Bu yüksek faiz oranları, tasarrufların artmasına ve talebin yavaşlamasına neden olacak. Ayrıca, bankaların fonlama maliyetleri artarken, faiz gelirleri de önemli ölçüde yükseldi. Yıl başından bu yana mevduat ve kredi miktarları enflasyon oranının altında bir artış gösterdi.
30 Nisan 2024
İşaretlediklerim