Meksika'da bir adam, daha önce insanlarda görülmemiş olan H5N2 kuş gribi virüsü nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü, bu vakanın laboratuvarca doğrulanmış ilk insan enfeksiyonu olduğunu belirtti. Virüsün kaynağı henüz bilinmemekle birlikte, Meksika'daki kümes hayvanlarında H5N2 virüsü tespit edilmişti. DSÖ, mevcut bilgilere dayanarak bu virüsün genel nüfus için oluşturduğu riski düşük olarak değerlendirmektedir.
6 Haziran 2024

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel aşılamaların son 50 yılda yaklaşık 154 milyon hayat kurtardığını belirtti. Ghebreyesus, çiçek hastalığının ortadan kaldırılması ve kızamık, zatürre gibi hastalıkların önlenmesinde aşıların büyük rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, DSÖ'nün Genişletilmiş Aşılama Programı (EPI) sayesinde dünya genelinde çocukların yüzde 84'üne difteri, tetanos ve boğmacaya karşı aşı yapıldığını ifade etti. DSÖ, aşılamaları desteklemek için 'İnsanca Mümkün' adlı bir kampanya başlattı.
25 Nisan 2024

The Byrds ve Crosby, Stills ve Nash gruplarının kurucularından olan Amerikalı müzisyen David Crosby 81 yaşında hayatını kaybetti. Sanatçının ölümü, eşi Jan Dance ve eski grup arkadaşı Graham Nash tarafından duyuruldu. Crosby, uzun süredir kalp krizi, diyabet ve hepatit C gibi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyordu ve 1994 yılında karaciğer nakli geçirmişti. Altmış yıllık müzik kariyeri boyunca birçok hit şarkıya imza atan ve iki kez Rock and Roll Onur Listesi'ne alınan Crosby'nin son albümü 2021'de yayımlanmıştı.
20 Ocak 2023

University College London öncülüğünde hazırlanan ve 114 uluslararası uzmanın katkıda bulunduğu Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'na göre, küresel sıcaklık artışının devam etmesi halinde yüzyılın ortasına kadar sıcaklığa bağlı ölümlerin yüzde 370 oranında artabileceği belirtiliyor. Rapor, fosil yakıtlara yapılan yatırımların arttığını ve hükümetlerin fosil yakıtları teşvik etmeye devam ettiğini gösteriyor. Uzmanlar, eylemsizliğin insan hayatı üzerinde büyük maliyetlere yol açacağı konusunda uyarıyor ve politikacıların kararlarının insan ve diğer canlı türleri için hayati önem taşıdığını vurguluyor.
15 Kasım 2023

ABD'nin Alaska eyaletinde bir petrol sahasından kurtarılan ve sürekli temas kurarak tedavi edilen bir aylık yavru mors hayatını kaybetti. Yavru mors, Alaska'nın kuzeyindeki Beaufort Denizi'nden 6 kilometre içeride bulunmuş ve acil tedavi için yaban hayatı merkezine götürülmüştü. Hayvanın tedavisine 1 Ağustos'ta başlanmış, ancak bir dizi sağlık sorunu nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
14 Ağustos 2023

Britanyalı araştırmacılar, Londra'daki Kraliyet Veteriner Koleji ve Tayvan'daki Ulusal Çung Hsing Üniversitesi işbirliğiyle, 2019 ile 2021 yılları arasında Britanya'da ölen 7,396 kedi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda evcil kedilerin yaşam sürelerini tahmin edebilen 'yaşam tabloları' geliştirdi. Araştırmaya göre, evcil kedilerin ortalama yaşam süresi 11 yıl yedi ay olarak belirlendi. Dişi kedilerin erkek kedilere göre ortalama bir yıl üç ay daha uzun yaşadığı, safkan ve aşırı kilolu veya çok zayıf kedilerin yaşam sürelerinin daha kısa olduğu tespit edildi.
11 Mayıs 2024

Stanford Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi, binlerce orta yaş ve üstü kişide yaptıkları kan testleriyle, sağlıklı görünen 50 yaş ve üstü beş yetişkinden birinde en az bir organın diğerlerine göre daha hızlı yaşlandığını tespit etti. Araştırma, 11 ana organ ve doku üzerinde yoğunlaşarak, bu organlardan kaynaklanabilecek hastalıkları öngörmeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bulguların daha geniş bir örnekleme ile teyit edilmesi durumunda, hızlı yaşlanan organlar için önleyici tedavilerin başlatılabileceğini belirtiyor.
7 Aralık 2023

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde yapılan bir araştırmada, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden ve aşı olmayan 44 kişinin otopsi sonuçları incelendi. Araştırmacılar, cesetlerin çoğunun kan plazmasında SARS-CoV-2 virüsünü buldu. Ayrıca, 11 cesedin sinir sistemine ait dokularından alınan örneklerde, birkaçında SARS-CoV-2 RNA'sı tespit edildi. Ancak, virüsün beyne verdiği zararın az olduğu sonucuna varıldı ve Covid-19'un öncelikle solunum yolları ile akciğer dokusuna zarar verdiği doğrulandı.
1 Ocak 2023

ABD'nin Hawaii eyaletinde devam eden orman yangınları, ülkenin son 100 yılındaki en ölümcül orman yangınları olarak kaydedildi. BBC'nin aktardığına göre, yangınlarda ölenlerin sayısı 106'ya çıktı ve 1300'den fazla kişi kayıp. Hawaii Valisi Josh Green, ölü sayısının tam olarak belirlenebilmesi için birkaç güne ihtiyaçları olduğunu belirtti.
16 Ağustos 2023

Vegan beslenme savunucusu ve sosyal medya fenomeni Zhanna Samsonova, 39 yaşında hayatını kaybetti. Yakınları, Samsonova'nın sadece egzotik meyve diyetiyle beslendiği için 'açlıktan' öldüğünü iddia etti. Samsonova'nın son dört yıldır tamamen çiğ vegan bir diyet uyguladığı ve yedi yıldır yalnızca jackfruit ve durian meyveleriyle beslendiği belirtildi. Annesi, Samsonova'nın ölümünü 'kolera benzeri bir enfeksiyon'la ilişkilendirdi ancak otopsi raporu henüz açıklanmadı.
1 Ağustos 2023

Geliştirilen bir ilaçla laboratuvar farelerinin ömrünün yüzde 25 uzatılabildiği ve aynı ilacın insanların yaşlanmasını da yavaşlatabileceği belirlendi. Araştırma, İngiltere ve Singapur'daki ekipler tarafından yürütüldü ve farelerin genetiği değiştirilerek İnterlökin-11 üretmeleri engellendi. İlacın insanlarda test edildiği ancak yaşlanma karşıtı sonuçlarının henüz bilinmediği ifade edildi. Bilim insanları, farelerde elde edilen sonuçların insanlarda da etkili olacağını düşünüyor.
17 Temmuz 2024

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 2023 yılının ilk 10 ayında Türkiye'de 1677 HIV pozitif ve 51 AIDS vakası tespit edilmiştir. 1985'ten bu yana toplam 39 bin 437 HIV pozitif ve 2 bin 295 AIDS vakası bildirilmiş, ancak bu sayıların gerçek durumun yalnızca yüzde 40-50'sini yansıttığı belirtiliyor. HIV'in bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında yanlış bilgilerin yaygın olduğu, bu durumun hem korunma hem de test yaptırma konusunda ihmalkarlığa yol açtığı ifade ediliyor. HIV'in sosyal ilişkilerle bulaşmadığı, en yaygın bulaşma yolunun korunmasız cinsel ilişki olduğu vurgulanıyor. Pozitif Yaşam Derneği yetkilileri, HIV ile ilgili yanlış algılar ve damgalanma sorunlarına dikkat çekiyor.
1 Aralık 2023

Bolivya'da, araştırmacı Heinz Arno Drawert tarafından, su dışında saatlerce yaşayabilen ve farklı bir nefes alma yöntemine sahip yeni bir balık türü keşfedildi. Bu balık, yaklaşık beş santimetre boyunda, yeşilimsi kurşuni renkte ve renkli desenlere sahip olup, ormanlardaki geçici su ekosistemlerinde yaşıyor. Yumurtaları kuraklığa dayanıklı olan bu tür, yaşam alanlarının büyük bir kısmının yok olduğu için koruma altına alınması gerektiğini vurgulayan Drawert, doğal yaşam alanlarının yüzde 60 ila 70'inin kaybedildiğini belirtiyor.
16 Temmuz 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya nüfusunun yarısının dang humması virüsüne yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. DSÖ'nün tropikal hastalıklarla ilgili biriminin direktörü Raman Velayudhan, 2000-2022 döneminde dang humması vakalarında sekiz kat artış olduğunu belirtti. Dang hummasıyla ilgili vakaların yüzde 80'inin semptomsuz olduğunu vurgulayan Velayudhan, bu virüse karşı sadece Sanofi Pasteur'in aşı geliştirdiğini ve aşının yaklaşık 20 ülkede kullanılmak üzere tescil edildiğini söyledi. Dang hummasından kaynaklanan ölümlerin yılda 40 ila 70 bin arasında tahmin edildiğini belirtti.
21 Temmuz 2023

Bilim insanları, ortalama 47 yaşındaki 6 bin 500'den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir araştırmaya dayanarak, vücudun yaşlanma sürecini altı yıl yavaşlatabilecek sekiz sağlık önlemi saptadı. Bu önlemler arasında sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite artışı, sigarayı bırakma, yeterli uyku, sağlıklı kilo, kolesterol kontrolü, kan şekeri ve kan basıncı yönetimi bulunuyor. Araştırmacılar, bu önlemleri 'Hayatın Sekiz Esası' olarak adlandırıyor ve kardiyovasküler sağlığı iyi olan kişilerin biyolojik olarak gerçek yaşlarından daha genç olduklarını belirtiyor.
6 Kasım 2023

BBC Dünya Servisi'nin bir yıllık araştırması sonucunda, makak maymunlarına işkence edilerek öldürülmesi görüntülerini satan bir çete tespit edildi. Çete, YouTube'dan başlayarak faaliyetlerini Telegram'a taşıdı. Çetenin müşterileri arasında ABD ve Britanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yüzlerce kişi bulunuyor. Şu ana kadar küresel çapta en az 20 kişi soruşturma altında, Endonezya polisi iki zanlıyı tutukladı ve ABD'de üç ana hedef üzerinde soruşturma yürütülüyor.
20 Haziran 2023

AIDS, 1981'den bu yana dünya genelinde yayılan ve herkesi etkileyebilen bir pandemi olarak kalmaya devam ediyor. Antiretroviral tedavi ile 21 milyon hayat kurtarıldı ve tedavi HIV yayılımını önlemeye yardımcı oluyor. UNAIDS'in raporuna göre, dünya genelinde ve Türkiye'de HIV/AIDS vakaları ve bununla ilişkili ölümler devam ediyor. Türkiye'de HIV ile mücadelede tanı ve tedaviye erişimde ilerleme kaydedilmiş olsa da, damgalama ve ayrımcılık sorunları artıyor. Dezavantajlı topluluklar arasında HIV yayılımı sürüyor. Kırmızı Kurdele İstanbul ve Pozitif Yaşam Derneği, HIV testlerine erişimin kolaylaştırılması ve damgalamanın önlenmesi için çeşitli önerilerde bulunuyor.
1 Aralık 2023

İsviçre'deki Rhone Buzulu'nun 15 yıl içinde hızla eridiği, İngiliz bir çiftin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarla gözler önüne serildi. Helen ve Duncan Porter çifti, 2009 ve 2024 yıllarında aynı noktada çekilmiş fotoğrafları karşılaştırarak buzulların dramatik şekilde küçüldüğünü gösterdi. Bilim insanları, Rhone Buzulu'nun 2080 yılına kadar tamamen yok olabileceğini öngörüyor. Bu durum, insan kaynaklı iklim değişikliğinin ciddi sonuçlarını bir kez daha ortaya koyuyor.
9 Ağustos 2024

Müzik sektöründe 70 yaşını aşmış ancak enerjilerini kaybetmeyen ve kariyerlerine devam eden yedi sanatçı bulunmaktadır. Bu sanatçılar arasında Pink Floyd'un kurucusu Roger Waters, The Beatles'ın kurucusu Paul McCartney, The Rolling Stones'un frontman'i Mick Jagger, ABD'li müzisyen Bob Dylan, Bruce Springsteen, Fleetwood Mac grubunun üyesi Stevie Nicks ve Eagles'la bilinen Joe Walsh bulunmaktadır. Bu sanatçılar, yaşlarına rağmen hala konserler veriyor, albüm çıkarıyor ve müzik sektörüne katkıda bulunuyorlar.
25 Eylül 2023

ABD'deki Oregon Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, dünyanın 2023 yılında iklim değişikliğiyle bağlantılı aşırı koşullara maruz kaldığını ortaya koydu. Araştırmanın başyazarı Dr. William J. Ripple, küresel sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın ölümüne yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. BioScience dergisinde yayımlanan raporda, rekor sıcaklıklar ve buzul seviyelerindeki düşüş gibi aşırılıklar sıralandı. Ripple, fosil yakıt kullanımının azaltılması ve ormanların korunması gibi acil adımların atılması gerektiğini vurguladı.
27 Kasım 2023
İşaretlediklerim