Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanlığına Ebubekir Şahin yeniden seçildi. Başkanlık seçimi için yapılan üst kurul toplantısını Başkanvekili Orhan Karadaş yönetti. Oylamada Orhan Karadaş da yeniden başkanvekili oldu. Bir hafta önce TBMM’de, görev süresi dolan üç RTÜK üyesi için seçim yapılmıştı.
18 Ekim 2023

Konya'nın Akşehir ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerinde yüzde 42,63 oy alarak belediye başkanı seçilen tıp doktoru Ahmet Nuri Köksal, göreve başlamasının ardından ilginç bir karara imza attı. Belediye garajında bulunan 1999 model, 25 yaşındaki TOFAŞ'ın Şahin serisi aracını makam otosu olarak kullanmaya başladı. Bu tercih, sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafla duyuruldu ve aracın arkasındaki 'Sanki sene 1999' yazısı dikkat çekti.
12 Nisan 2024

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın görev süresinin dolması üzerine yapılan başkanlık seçiminde, Arslan sekiz oy alarak yeniden başkan seçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üyeliğe atadığı ve başkanlık için istediği bilinen İrfan Fidan ise beş oyda kaldı. Arslan, 2015 yılından bu yana başkanlık görevini sürdürmekte olup, görev süresi 12 yıl olan AYM üyeleri arasında yaklaşık bir buçuk yıl daha başkanlık yapacak.
2 Şubat 2023

Seyhan'ın CHP'den seçilen Belediye Başkanı Oya Tekin'e yönelik montajlı bir kumpas, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Görüntünün montaj olduğunun anlaşılması üzerine Saral, paylaşımını sildi ve görevinden istifa etti. Bu olay, bazı AKP yandaşlarının seçimlerde propaganda amacıyla montaj, kumpas ve asparagas yöntemlerine başvurduklarını gösteriyor. Oya Tekin'in ziyaret ettiği yerde Abdullah Öcalan'ın posteri montajlanarak yanlış bir izlenim yaratılmaya çalışıldı.
25 Nisan 2024

Gazeteci Fatih Altaylı, AKP Kayseri Milletvekili ve eski savunma bakanı Hulusi Akar'ın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olabileceğine dair dedikoduların kendisine ulaştığını belirtti. Altaylı, AKP'nin Mansur Yavaş'ın karşısına sürpriz bir isim çıkaracağını ve bu ismin Hulusi Akar olabileceğini ifade etti. Ancak Altaylı, bu durumun kesin olmadığını, sadece konuşulduğunu bildiğini ekledi.
3 Ağustos 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bitlis Belediye Başkan adayı Selim Soyugüzel, partisinden istifa ederek Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) katıldığını açıkladı. AKP İl Başkanlığında düzenlenen bir toplantıda konuşan Soyugüzel, CHP'den ayrılma kararını ve AKP Bitlis Belediye Başkan adayı Nesrullah Tanğlay'a destek vereceğini belirtti. Ayrıca, CHP tarafından miting saatlerinin değiştirildiğini ve bu durumun parti tarafından DEM Parti'ye para karşılığında satıldığını iddia etti.
28 Mart 2024

Gezi Parkı davasından tutuklu olan avukat Can Atalay, Hatay'dan TİP milletvekili seçildi. Avukatları, Atalay'ın mazbatasını alarak tutukluluğun sona ermesi için başvuruda bulundu, ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine, milletvekilinin serbest bırakılması konusunda ne karar verebileceğini ne de böyle bir gücü olduğunu ifade ederek yanıt verdi. Kurtulmuş, karar verme sorumluluğunun mahkemede olduğunu ve Yargıtay'ın ilgili ceza dairesinin kararının beklenmesi gerektiğini vurguladı.
22 Haziran 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin cumhurbaşkanı adayı çıkarma kararını savunarak, bu kararın AKP'ye seçim kazandırmak olarak yorumlanamayacağını belirtti. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın kendi adaylarıyla seçime gideceklerini açıklamasının ardından, Demirtaş partisinin resmi politikasının arkasında durduğunu ve eleştirilere karşı 'altılı masa'ya çağrı yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin hazine yardımı alan hesaplarını bloke etmesini siyasi bir karar olarak değerlendirdi ve muhalefetin HDP ve Kürtlere yönelik bakış açısını eleştirdi.
10 Ocak 2023

HDP'li eski Mardin Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, iktidarın Abdullah Öcalan ile görüştüğü iddialarına değinerek, iktidarın oy kazanmak için farklı bir tutum sergilediğini belirtti. İddialar, HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ve gazeteci Murat Ağırel tarafından da dile getirilmişti. AKP'nin Diyarbakır milletvekili adayı Galip Ensarioğlu da devletin Öcalan ile görüştüğünü ifade etmiş, ancak Adalet Bakanı Bozdağ bu iddiaları yalanlamıştı.
10 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi geçen ancak Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının kesinleşmesiyle bu ihtimal ortadan kalkan hukukçu Ersan Şen, yeni hedef olarak adalet bakanlığını gösterdi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in daha önce Şen'i cumhurbaşkanı adayı olabileceği yönünde aradığı biliniyor. Şen, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, kendisine böyle bir talep gelirse adalet bakanı olarak hizmet etmek istediğini belirtti.
8 Mart 2023

Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Sıddık Akış'ın gözaltına alınmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından Hakkari Valisi Ali Çelik'in belediyeye kayyım olarak atanması, 28 baro tarafından ortak bir açıklamayla eleştirildi. Barolar, kayyım atama kararının demokrasinin temeli olan seçme ve seçilme hakkına müdahale olduğunu belirtti. Açıklamada, demokratik bir yönetim anlayışının tesis edilmesi gerektiği vurgulandı ve siyasi iktidar kayyım atamalarından vazgeçmeye davet edildi.
3 Haziran 2024

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV Ana Haber'de yaptığı açıklamada, AKP'den bayram sonrası bazı isimlerin görevden alınacağını belirtti. Bu isimler arasında İstanbul ve Ankara İl Başkanları Hakan Han Özcan ve Osman Nuri Kabaktepe'nin yanı sıra üç ya da dört bakan ve bazı genel başkan yardımcılarının olduğunu ifade etti. Portakal, bu bilginin kulislerden geldiğini ve AKP'nin Cumhur İttifakı olarak yaşadığı hezimetin ardından bu değişikliklerin yapılacağını söyledi.
10 Nisan 2024

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, seçim sonrası millet ittifakının parlamenter sistem hayalinin suya düştüğünü ve siyasi kriz yıllarının geride kaldığını ifade etti. Bahçeli, MHP'nin iki yıl önce hazırladığı 100 maddelik yeni anayasa teklifini anımsatarak, AKP'nin yeni anayasa mesajlarına destek verdi. Teklifte, 'Türk tipi başkanlık modeli' ile uyumlu bir yürütme yapısı ve Anayasa Mahkemesi ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeni statüleri öngörülüyor.
13 Haziran 2023

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, AKP içinde cumhurbaşkanlığı sisteminden rahatsız olanların olduğunu ve seçimlerin kaybedilmesi durumunda eski parlamenter sisteme dönüş savunulabileceğini belirtti. Anketlere göre, ne 'cumhur ittifakı' ne de 'millet ittifakı' ilk turda seçimi kazanabilecek gibi görünmüyor. HDP'nin ilk turda herhangi bir ittifaka destek vermemesi durumunda seçim ikinci tura kalacak. Milletvekili seçimi ilk turda tamamlanacağı için, ikinci turda Meclis çoğunluğu olan tarafın psikolojik üstünlük sağlayabileceği düşünülüyor.
22 Ocak 2023

Barış Terkoğlu, Türkiye'de yargı mensuplarının ve devlet kurumlarının siyasi tarafsızlığını yitirdiğini ve adaletin militanlaştığını iddia ediyor. Gökçeada Belediye Başkanı örneği üzerinden, seçim kurulu başkanının İYİ Parti'ye karşı tarafsızlığını ihlal ettiğini ve sonrasında ödül gibi yeni bir göreve tayin edildiğini belirtiyor. Ayrıca, Yargıtay Başkanlığı seçimlerinin uzun süre sonuçlanmaması ve Yargıtay üyelerinin ideolojik bağlarla oy kullanmasının tehlike sinyalleri verdiğini vurguluyor.
28 Mart 2024

Aytunç Erkin'in yazısında, İYİ Parti içindeki genel başkan adaylığı ve parti üzerindeki dış etkiler ele alınıyor. Tolga Akalın, genel başkan adaylığını ilan ederek, geçmişte MHP'nin Erdoğan'a kaybedilmesine atıfta bulunuyor ve benzer bir durumu İYİ Parti için engellemek istediğini belirtiyor. Parti içinde farklı liderlik modelleri ve geçiş süreci yönetimi üzerine tartışmalar sürerken, Cihan Paçacı ve Uğur Poyraz gibi isimler de genel başkanlık için öne çıkarılıyor.
9 Nisan 2024

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in aynı zamanda Halkbank Yönetim Kurulu üyesi olması, medya ve finansal kurumlar arasındaki çıkar çatışmasını gündeme getirdi. Şahin’in Halkbank’ın iletişim çalışmalarında aktif rol alması ve medya üzerindeki gücünü kullanarak haber sansürlemesi, etik ihlal olarak değerlendiriliyor. Bu durum, Türkiye’de medya ve siyaset arasındaki ilişkilerin sorgulanmasına neden oldu. Ceren Sözeri, bu durumu eleştirerek, Şahin’in istifasının istenmesi gerektiğini savunuyor.
9 Haziran 2024

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Hatay belediye başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı itirazı reddetti. Bu kararla birlikte, Hatay belediyesinin yönetimi resmen Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) geçmiş oldu. Detaylar henüz açıklanmadı ancak bu gelişme, Hatay'daki siyasi dengeleri ve yerel yönetim politikalarını etkileyebilir.
8 Nisan 2024

Yeniden Refah Partisi'nden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kasım Gülpınar, partisinden istifa ettiğini ve görevine bağımsız olarak devam edeceğini açıkladı. Gülpınar, bu kararı Şanlıurfa'ya daha iyi hizmet edebilmek ve siyasi kavgaları sonlandırmak amacıyla aldığını belirtti. İstifa kararının halkın görüşleriyle desteklendiğini ve bağımsız bir siyaset tarzının fayda sağlayacağına inandığını ifade etti.
2 Eylül 2024

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'in RTÜK'le iş ilişkisi bulunan TÜRKSAT'ta yönetim kurulu üyeliği yapmasının etik ilkelere aykırı olduğuna karar verdi. Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, 2019 yılında Şahin'in RTÜK ve TÜRKSAT'ta görev almasının yasaya ve etik ilkelere aykırı olduğunu savunmuştu. Ankara 3'üncü İdare Mahkemesi de etik ihlal olduğu sonucuna vararak Şahin'in aleyhine iptal kararı vermişti. Kurul, bu kararın ardından ilk kararını iptal etti.
19 Eylül 2023
İşaretlediklerim