Aydın'ın Efeler ilçesindeki Tralleis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, kazıların üniversite bünyesinde devam edeceğini ve bu çalışmaların bilim dünyasına ve ülkenin kültürel zenginliğine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Çekilmez, Tralleis'i bir an önce ziyaretçilere açmayı hedeflediklerini söyledi. Tralleis, tarihte ilk notalı müziğin yazıldığı yer olarak biliniyor.
8 Temmuz 2024

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ekibi, Çubuk'ta 1402 Ankara Savaşı'ndan kalma toplu bir mezar buldu. Bu savaşta Osmanlılar ile Moğollar arasında meydana gelmiş ve 30 ila 40 bin kişi hayatını kaybetmişti. Bulunan toplu mezar, savaşın Çubuk Ovası'nda gerçekleştiğini kesinleştirdi. AYBÜ İnsanlık Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, Çubuk'un 15 köyünde yüzey araştırması yaparak 1402 Ankara Savaşı'na ait arkeolojik veriler topladıklarını belirtti.
9 Ekim 2023

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol'un 'Unsupervised-Machine Hallucinations' adlı eseri, New York Modern Sanat Müzesi (MoMA) tarafından kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu eser, MoMA'nın kalıcı koleksiyonlarına giren ilk NFT eser olarak tarihe geçti. Eser, MoMA koleksiyonunda bulunan ve 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumladı. Eser, Refik Anadol Studio'nun 'Machine Hallucinations' projesinin bir parçasıdır.
11 Ekim 2023

Almanya'da Max Planck Antropoloji Enstitüsü tarafından yürütülen bir araştırma, Avrupa'nın en ünlü mumyası Ötzi'nin atalarının Anadolu'dan geldiğini ortaya koydu. Araştırmada, Ötzi'nin genetik yapısının, Anadolu'dan göç eden ilk çiftçilerle yüksek oranda benzerlik gösterdiği belirlendi. Ayrıca, Ötzi'nin ten renginin koyu olduğu ve kel olduğu tespit edildi. Ötzi, 1991 yılında İtalyan Alpleri'nde bir buzulda keşfedilmişti.
16 Ağustos 2023

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde, bir evde yapılan aramada sekiz parça kabuklu deniz canlılarına ait fosil bulundu. Bu fosillerin 10 milyon yıl öncesine, Miyosen dönemine ait olduğu müze yetkililerince belirlendi. Ev sahibi Ç.Y, 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla gözaltına alındı. Olay, tarihi eserlerin korunması ve kaçakçılığa karşı yapılan mücadele çerçevesinde gerçekleşti.
27 Mart 2024

İstanbul Modern, çağdaş sanatçı Olafur Eliasson'un Türkiye'deki ilk sergisini düzenlemeye hazırlanıyor. Eczacıbaşı Topluluğu ve VitrA'nın ana sponsorluğunda gerçekleşecek olan sergi, sanatçının 40'a yakın yeni ve eski yapıtını içerecek. Sergi, 7 Haziran 2024'te açılacak ve 9 Şubat 2025'e kadar ziyaret edilebilecek. Eliasson'un sanat ve mimarlık üzerine kurduğu çalışmaları, sürdürülebilirlik ve küresel ısınma gibi konulara odaklanıyor.
13 Mayıs 2024

Muğla'nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde, antik döneme ait 'anahtar taşıma' töreni canlandırıldı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencileri, döneme ait kıyafetlerle Lagina Hekate tapınağından alınan anahtarı Stratonikeia'ya taşıdı. Tören, antik dönemde cennet ve cehennemin kapılarını açmak için düzenlenen bir gelenek olarak biliniyor. Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, bu tür etkinliklerin antik dönemin önemli geleneklerinden biri olduğunu belirtti.
11 Ekim 2024

Harran Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 5. yüzyıla ait büyük bir kilise bulundu. Kilisenin bazilika planlı olduğu ve akantüs yapraklı sütun başlıkları gibi detaylara sahip olduğu belirtildi. Kazı çalışmalarında kilisenin kuzey nefi ve revak sütunları ortaya çıkarıldı. Kilisenin Moğollar tarafından yakılıp yıkıldığı ve sonrasında bir depremle hasar gördüğü tespit edildi.
2 Temmuz 2024

Orta Asya’dan Horasan bölgesine, Türklerin mimari üslubunu bugüne taşıyan farklı illerdeki ahşap direkli ve kirişli camiler UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. Konya Beyşehir Eşrefoğlu Camii, Eskişehir Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy Mahmut Bey Camii, Ankara Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camii ve Afyonkarahisar Ulu Cami, dünya mirası ilan edildi. Bu camiler, Türkiye'nin Dünya Mirası Listesi’ndeki ilk seri kültürel varlıkları oldu. Ayrıca, Gordion Antik Kenti de Türkiye’nin 20’inci kültürel varlığı olarak listeye alındı.
19 Eylül 2023

Alman arkeologlar, Donau-Ries bölgesinde bir mezarda yaptıkları kazılarda, Milattan Önce 14'üncü Yüzyıl'a tarihlenen bronz bir kılıç buldu. Mezarda bir erkek, bir kadın ve bir çocuğa ait kemikler de keşfedildi. Bavyera Eyalet Yönetimi Anıt Koruma kurumu tarafından yapılan açıklamada, kılıcın üç bin yıldan eski ve olağanüstü iyi korunmuş durumda olduğu belirtildi.
18 Haziran 2023

Osmanlı Devleti tarafından 1911 yılında Hollanda’nın Lahey kentindeki Barış Sarayı’na hediye edilen 700 kiloluk ve 161,5 metrekare büyüklüğündeki Hereke halısı, Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde restore ediliyor. Restorasyon sürecinde sekiz kişi çalışmakta olup, halının renkleri ve desenleri aslına uygun şekilde yenilenmektedir. Restorasyonun tamamlanmasının ardından halı, Uluslararası Adalet Divanı’ndaki yerine geri gönderilecektir.
5 Ağustos 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

Darbe girişiminden sonra boşaltılan İstanbul'daki askeri alanlardan Şehit Onbaşı Azim Özdemir kışlasına TRT kampüsü ve film platosu için yeni bir imar planı hazırlandı. İmar planları daha önce iki kez idare mahkemeleri tarafından iptal edilmişti. Yeni planda inşaat alanı oranı 1'den 0,8'e çekildi, ancak yapı yüksekliği hâlâ 36,5 metre. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın askıya çıkardığı yeni imar planında idari ve teknik hizmet alanları, set alanları ve otoparklar yer alıyor.
6 Eylül 2023

Isparta'da düzenlenen bir tarihi eser operasyonunda, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen bir bebek lahdi bulundu. Polis, bir otomobilde tarihi eser bulunduğu ihbarı üzerine harekete geçti ve Sanayi Mahallesi'nde durdurulan otomobilden bebek lahdi çıktı. Lahit, üzerinde boğa figürü bulunan ve Isparta Müze Müdürlüğü'ne teslim edildi. İki şüpheli gözaltına alındı.
2 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Zeki Demirkubuz, 14 yıllık fotoğrafçılık serüveninin ardından 'Hayat' isimli ilk fotoğraf sergisini Müze Gazhane'de açtı. Sergi, İBB Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenleniyor ve 9 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir. Demirkubuz, sergide dünyanın farklı coğrafyalarında çektiği, doğanın ve modern yaşamın insan üzerindeki etkilerini yansıtan fotoğraflarını sergiliyor.
9 Mayıs 2023

Mısır'da 3 bin 250 yıllık bir ostrakon (topraktan yapılmış, yazılı çanak çömlek parçası) bulundu. Milattan önce 1250 tarihli bu ostrakonun üzerinde işçilerin işe gelmeme mazeretleri yazıyor. Mazeretler arasında 'bira mayalıyor', 'annesini mumyalıyor', 'akrep ısırdı', 'tanrıya adak', 'hasta', 'evini inşa ediyor' gibi ifadeler bulunuyor. Ostrakon, II. Ramses'in '40'ıncı Yılı' olarak etiketlenmiş ve üzerinde 40 işçi ismi ile tarihler yer alıyor.
30 Ekim 2023

Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olan İstanbul Modern, İtalyan mimar Renzo Piano tarafından tasarlanan yeni binasını 4 Mayıs Perşembe günü sanatseverlere açıyor. Yeni binada sergi alanları, eğitim atölyeleri, sinema, kütüphane ve diğer etkinlik alanları bulunuyor. Uluslararası yayınlar tarafından 2023'te ziyaret edilmesi gereken yerler listesine alınan müze, beş yeni sergiyle ziyaretçilere kapılarını açacak. Ayrıca, müze binası ve dış etkinlik alanı, yerli ve yabancı sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.
3 Mayıs 2023

'Bir Hayalin İzinde' projesi, İstanbul Modern ve Bosch Ev Aletleri işbirliğiyle, sanat eğitiminde toplumsal cinsiyet eşitliği sağlamak amacıyla hayata geçirildi. Eylül ayında başlayan ve hazirana kadar sürecek olan bu özel gelişim programı, 40 genç kızı yaratıcı ve cesur rol modelleri olan akademisyenler, sanat tarihçileri ve sanatçılarla buluşturuyor. Proje, genç kızların kadın sanatçılardan ilham alarak kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerini ve cesaretlendirilmelerini hedefliyor. Program, seminerler, dersler ve atölye çalışmaları içeriyor ve katılımcılara çağdaş sanat tarihi, yapıt inceleme ve sanatçılarla etkileşim fırsatları sunuyor.
7 Mart 2024

Kahramanmaraş depremlerinin ardından hükümet, enkazı bir yıl içinde kaldırıp yeni binaları inşa etme iddiasıyla çalışmalara başladı. Deprembilimci Naci Görür ve diğer uzmanlar, artçı sarsıntılar devam ederken ve detaylı zemin etüdleri yapılmadan inşaata başlamanın riskli olduğunu ifade etti. Buna karşılık, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, inşaata başlanacak yerlerin zemin etütlerinin daha önce yapıldığını ve şimdi daha detaylı çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Ayrıca, inşaatların tünel kalıp metoduyla yapılacağını ve bu sayede artçı sarsıntıların beton kalitesini etkilemeyeceğini iddia etti.
14 Mart 2023

Kastamonu'da 1904 yılında Taşköprülü Mehmet usta tarafından yapılan Türkiye'nin ilk piyanolarından biri restore edildi. Mehmet usta, İtalyan mühendis Karlo efendinin evinde gördüğü piyanonun benzerini yaparak beş piyano üretmişti. Bu piyanolardan biri Yıldız Sarayı'nda, biri Kastamonu Kent Tarihi Müzesi'nde, diğeri ise Kastamonu Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi'nde sergileniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Dr. Ahmet Tunç Buyruklar, Kastamonu Kent Tarihi Müzesi'ndeki piyanoyu restore etti.
30 Kasım 2024
İşaretlediklerim