Titian’ın 1995’te çalınan ve Londra’da bir otobüs durağında plastik torba içinde bulunan rönesans döneminden tablo, 17 milyon 560 bin sterline satıldı. Bu satış, sanatçı için müzayede rekoru kırdı. Tablo, Meryem Ana’yı İsa’yı bebekken kucağına almış ve Yusuf’u da ona bakarken tasvir ediyor. Eser, tarih boyunca iki kez çalınmış ve son olarak 1995’teki hırsızlıktan sonra yedi yıl arayışın ardından bulunmuştu.
3 Temmuz 2024

Sanat dünyasının 'Indiana Jones'u' olarak bilinen Hollandalı sanat dedektifi Arthur Brand, ressam Van Gogh'un üç buçuk yıl önce müzeden çalınan tablosunu buldu. 1884 tarihli 'Nuenen'deki Papaz Evi Bahçesi' adlı tablo, Amsterdam'da bir evde teslim alındı. Tablonun değeri üç ila altı milyon avro arasında tahmin ediliyor. Tablo, 2020 yılında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı.
12 Eylül 2023

Belçikalı sanatçı Rene Magritte'in 'L’empire des lumieres' serisinden bir tablo, New York'taki Christie's müzayede evinde 121 milyon dolara satıldı. Bu satış, sürrealizm tarihinde bir tablo için ödenen en yüksek fiyat olarak kaydedildi. Eser, Romanyalı-Amerikalı iç mimar Mica Ertegun'un koleksiyonundan alındı ve Magritte'i 100 milyon dolar barajını aşan 16'ncı sanatçı yaptı. Bu satış, sanat dünyasında önemli bir ekonomik olay olarak değerlendiriliyor.
20 Kasım 2024

Lincoln'lü sanatçı David Taylor, bir müzayede evinde 2 bin sterline satın aldığı tablonun, Kanadalı empresyonist Helen McNicoll'a ait 300 bin sterlin değerinde bir şaheser olduğunu keşfetti. Tablonun McNicoll'un imzasını taşıdığı ve 20. yüzyılın başlarında Kanada'da sergilendiği belirlendi. BBC'nin 'Fake of Fortune?' programında uzmanlar tarafından doğrulanan bu keşif, sanat dünyasında büyük bir heyecan yarattı. Taylor, tabloyu açık artırmada satmayı planlıyor.
4 Ekim 2024

ABD'nin Maine eyaletinde bir evin tavan arasında bulunan Rembrandt Harmenszoon van Rijn'in 'Bir Kızın Portresi' adlı tablosu 1,41 milyon dolara satıldı. Sanat eksperi Kaja Veilleux tarafından keşfedilen tablo, 1970'te Philadelphia Sanat Müzesi'ne ödünç verilmişti. Rembrandt uzmanı Gary Schwartz, portrenin Hollandalı ustaya ait olma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu belirtti. Eserin sahibinin kimliği açıklanmazken, tablonun tavan arasına nasıl girdiği bilinmiyor.
10 Eylül 2024

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından çalınan Claude Monet'nin 'Bord de Mer' adlı tablosu, 83 yıl sonra asıl sahiplerinin torunlarına iade edildi. Tablo, 1941'de Viyana'dan kaçan bir çifte aitti ve savaş sırasında kaybolmuştu. 2016'da Fransa'da bir sergide ortaya çıkan eser, daha sonra ABD'de bir antika satıcısı tarafından satın alındı ve Washington'da yaşayan bir çifte satıldı. Çift, tablonun geçmişini öğrendikten sonra FBI'ya teslim etti ve eser torunlarına geri verildi.
10 Ekim 2024

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı, 2019'da İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir müzeden çalınan ve değeri 3,5 milyon sterlini bulan 3 eserden 2 milyon sterlinlik 15. yüzyıldan kalma tarihi vazonun Londra'da ele geçirildiğini açıkladı. Bu olayla ilgili olarak 3 kişi suçlu bulundu. Vazonun nerede olduğuyla ilgili çalışma, bir müzayede evine e-posta gelmesiyle başladı ve vazonun çalınan eser olduğunu anlayan müzayede evi, Londra polisiyle temasa geçti. Vazonun 2021'de İsviçre'ye teslim edildiği belirtildi.
20 Ağustos 2023

Uzun süredir kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser'ın portresi' adlı eseri, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan tablo, Lieser ailesinin Nazi zulmü sırasında yaşadıkları trajedilerle bağlantılı. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını ve tarafların tüm taleplerinin karşılandığını belirtti.
29 Nisan 2024

Bayburt merkezli 14 ilde düzenlenen operasyonda, tarihi eser ticareti ve izinsiz kazı suçlarına karışan 21 kişi yakalandı. Operasyonda, 18. yüzyıldan kalma olduğu iddia edilen ve 6 milyon avroya satılmaya çalışılan sahte bir Pablo Picasso tablosuna el konuldu. Jandarma, Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait çok sayıda sikke ve obje ele geçirdi. Şüphelilerden 19'u ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
14 Kasım 2024

Hollanda'da bir galeriden Andy Warhol'un 'Reigning Queens' serisinden iki tablo çalındı. Hırsızlar, gece vakti galerinin kapılarını patlatarak içeri girdi ve Kraliçe 2. Elizabeth ile Eswatini Kraliçesi Ntombi Tfwala'ya ait portreleri çaldı. Diğer iki tabloyu çalmaya çalışsalar da başarılı olamadılar ve hasarlı bir şekilde sokakta bıraktılar. Galeri sahibi, hırsızların amatörce davrandığını ve patlamanın çevredeki binalara zarar verdiğini belirtti.
3 Kasım 2024

İtalya polisi, Banksy, Picasso ve Warhol gibi ünlü sanatçılara ait sahte eserler üreten ve satan bir çeteyi ortaya çıkardı. İtalya, İspanya, Fransa ve Belçika'da 38 kişi gözaltına alındı ve yaklaşık 200 milyon avro değerinde sahte eser ele geçirildi. Çetenin, sahte eserlerin inandırıcılığını artırmak için prestijli mekanlarda sergiler düzenlediği belirtildi. Soruşturma, 2023'te Pisa'da bir işadamının koleksiyonunda sahte eserlerin bulunmasıyla başladı.
12 Kasım 2024

Bulgaristan'da sanat eseri kaçakçılarına yönelik bir polis operasyonunda, Amerikalı ressam Jackson Pollock'a ait olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 50 milyon avro değerinde bir tablo ele geçirildi. The Guardian gazetesinin haberine göre, eserin orijinal olduğu uzmanlar tarafından doğrulandı ancak yetkililer eserle ilgili daha fazla detay vermedi. Operasyon kapsamında çok sayıda kişi tutuklandı.
23 Mart 2023

Van Gogh'un 1884 yılında yaptığı ve 'Spring Garden' olarak da bilinen 'Parsonage Garden at Nuenen in Spring' isimli tablosu, Mart 2020'de Covid-19 karantinası sırasında Singer Laren Müzesi'nden çalınmıştı. Üç buçuk yıl sonra, bir sanat dedektifi sayesinde eser, mavi bir Ikea torbası içinde bulundu ve teslim edildi. Tablo, hasar görmüş olmasına rağmen, Rotterdam Müzesi'nde özel bir etkinlikte sergilendi ve 29 Mart'tan itibaren Groninger Müzesi'nde genel izleyiciye açılacak. Restorasyon süreci henüz başlamamış olup, tablo üzerindeki hasarın ciddiyeti ve restorasyon öncesi hazırlıklar devam etmektedir.
8 Şubat 2024

İstanbul Eyüpsultan'da düzenlenen tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda, Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen altın yazma Tevrat ele geçirildi. Operasyon sonucunda beş şüpheli gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi. Şüphelilerin, Tevrat'ı iki milyon dolar karşılığında satmak için müşteri aradıkları belirlendi. Ele geçirilen Tevrat, incelenmek üzere Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına gönderildi.
17 Eylül 2023

British Museum, kaybolan 1500 eserin neredeyse yarısını kurtardığını duyurdu. Müzenin envanterinde eksiklikler olduğu ve 2000'e yakın değerli parçanın kaybolduğu açıklandı. Müzenin direktörü Hartwig Fischer, yaşanan olaylar nedeniyle istifa etti. Brezilyalı sanatçı Ile Sartuzi, müzeden antik para çalmasıyla gündeme geldi.
16 Temmuz 2024

Titanik'te hayatını kaybeden en zengin yolcu John Jacob Astor'a ait altın cep saati, 1,2 milyon sterline (yaklaşık 49 milyon TL) satılarak rekor kırdı. Saat, ABD'deki Henry Aldridge & Son müzayede evinde bir özel koleksiyonere satıldı ve Titanik'ten çıkarılan en pahalı eşya oldu. Daha önce bu rekoru 1,1 milyon sterline satılan bir keman elinde bulunduruyordu. Astor, Titanik battığında eşini kurtarmak için bir filikaya bindirmiş, kendisi ise gemiyle birlikte sulara gömülmüştü.
28 Nisan 2024

Titanik faciasında 700'den fazla yolcuyu kurtaran RMS Carpathia'nın kaptanı Arthur Rostron'a hediye edilen altın cep saati, 1,56 milyon sterlin karşılığında bir koleksiyoncuya satıldı. Bu satış, Titanik'le ilgili bir hatıra için ödenen en yüksek miktar olarak kaydedildi. Saat, Titanik kazasından kurtulan üç kadın tarafından kaptana teşekkür amacıyla verilmişti. Titanik hatıralarına olan ilgi ve talep, bu tür eşyaların değerini artırıyor.
17 Kasım 2024

Uzun süre kayıp olduğu düşünülen Gustav Klimt'in 'Miss Leiser' portresi, Viyana yakınlarında bir villada bulunduktan sonra Im Kinsky müzayede evinde 32 milyon dolara satıldı. Eserin değeri 30 ile 50 milyon avro arasında tahmin edilmişti. İkinci Dünya Savaşı sırasında eserin kaybolduğu ve Lieser ailesinin zulme uğradığı bilgileri verildi. Müzayede evi, Lieser ailesinin yasal varisleriyle 2023'te adil bir çözüm üzerinde anlaşmaya vardığını açıkladı.
29 Nisan 2024

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Britanya’daki Bonhams müzayede evinde, Fatih Sultan Mehmet’in en eski portresini taşıdığı belirtilen bronz madalyon satışa çıkarıldı. Madalyon için verilen 1,4 milyon sterlinlik teklif, rezerv fiyatın altında kaldığı gerekçesiyle kabul edilmedi. 1450 tarihli madalyon, 900 bin sterlin başlangıç fiyatıyla açık artırmaya açılmıştı. Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in şehzadeliğinde yapıldığı ve tılsım amaçlı kullanıldığı düşünülüyor.
22 Mayıs 2024
İşaretlediklerim