Millet İttifakı'nın en büyük iki partisi olan CHP ve İYİ Parti arasında, adaylık konusunda başlayan tartışmalar devam ediyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık konusunda çalışmalar yürüttüğü ve kampanya afişleri hazırlandığı belirtilirken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da adaylık için destek gördüğü ifade ediliyor. İYİ Parti, Kılıçdaroğlu'nun adaylığının dayatıldığını düşünüyor ve aday belirleme yönteminin önemine vurgu yapıyor. İttifakın geleceği ve aday belirleme yöntemi konusunda 13 Şubat'ta yapılacak toplantı kritik önem taşıyor. Sosyal medyada ve CHP Genel Merkezi önünde yaşanan tartışmalar ve protestolar, ittifak içindeki gerilimi artırıyor.
4 Şubat 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi ilk turda kazanabileceğini belirtirken, dört adayın seçim sonuçları üzerinde olumsuz etki yapabileceğini ifade etti. Cumhur İttifakı'nın Yeniden Refah Partisi ve HÜDA-PAR ile ittifakını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paniklemesine bağladı. Aile içi şiddetle mücadelede caydırıcılığın artırılması gerektiğini ve idam cezasının gerekli durumlarda uygulanabileceğini savundu. Ayrıca, Millet İttifakı içinde Saadet Partisi, DEVA ve Gelecek Partisi arasında 'ittifak içinde ittifak' kurulması yönünde görüşmelerin devam ettiğini ve henüz sonuçlanmadığını açıkladı.
30 Mart 2023

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, DEVA ve Gelecek Partisi'nin sığınmacılar ve kayyım konularındaki itirazları nedeniyle ikinci tur seçim kararını erteledi. Özdağ, Kılıçdaroğlu'na sunduğu mutabakat metninde sığınmacıların zorla geri gönderilmesini ve kayyım uygulamasının devamını talep ediyor. İttifak içindeki DEVA ve Gelecek Partisi ise bu şartların uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun olmasını savunuyor. Görüşmelerin olumlu devam ettiği ve Kılıçdaroğlu'nun Hatay'dan dönüşünün beklendiği belirtiliyor.
23 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi'nde kapatma davası bulunan HDP, seçimlere Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi çatısı altında giriyor. Partinin seçim beyannamesi, demokratik cumhuriyet vurgusu yaparak, Kürt sorunu, çevre, ekoloji, demokrasi, kadın, işsizlik ve emek gibi konulara çözüm önerileri sunuyor. Beyanname, depremler, Kürt sorunu, parlamenter sistem, kayyumlar ve ekonomi gibi ana başlıkları içeriyor ve demokratikleşme, yerel yönetimler, emek ve barışçıl dış politika gibi konularda değişiklikler öneriyor.
30 Mart 2023

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, iktidar kanadının seçim öncesi yaptığı kutuplaştırıcı açıklamaları eleştirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin demokratik ortamda gerçekleşmesi için güvence vermesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, Erdoğan'ın cami avlusundan toplumu ikiye bölen ifadeler kullanmasını ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seçimleri darbe olarak nitelendirmesini kınadı. Ayrıca, Erdoğan'ın sağlık durumunu bahane ederek milli iradeye müdahale edilmesi ihtimaline karşı uyarıda bulundu.
30 Nisan 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, TV5'te katıldığı bir programda, altılı masanın olası cumhurbaşkanı adayını Şubat ayı içinde netleştireceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim tarihini 14 Mayıs olarak belirlemesi beklenirken, muhalefetin henüz resmi bir adayı yok. Altılı masa olarak bilinen CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi'nin oluşturduğu ittifakın aday belirleme süreci devam ediyor ve olası adaylar arasında İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları ile CHP Genel Başkanı yer alıyor.
28 Ocak 2023

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin 15 milletvekilini 'helalinden' kazandığını ifade etti. Babacan, seçim kampanyasının 'tertemiz' olduğunu ve hiç kimseyi aldatmadıklarını belirtti. Ayrıca, seçimi kazanamadıkları için gereken özeleştiriyi ve muhasebeyi yapacaklarını söyledi.
26 Haziran 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak son kez kürsüye çıktı. İttifakta yer alan liderlere teşekkür ederek, Türkiye'deki 'deliliği' bitireceklerini ifade etti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ile birlikte çalışacaklarını ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın da yanında olacağını söyledi.
7 Mart 2023

DEVA Partisi üyesi Sadullah Ergin, CHP listesinden Ankara milletvekili adayı olarak gösterildiğinde, AKP dönemindeki Balyoz ve Ergenekon süreçlerinde Adalet Bakanı olarak görev yapması nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, eleştirilerin önyargılardan kaynaklandığını savundu. Ergin ise Gezi olayları sırasında AKP politikalarıyla ters düştüğünü, Ergenekon soruşturmalarının başlamasından önce Adalet Bakanı olduğunu ve Fethullah Gülen ile sınırlı bir temasının geçmişte olduğunu belirtti. Ayrıca, kendisine yönelik tepkileri saygıyla karşıladığını ve siyasi birlikteliği etkilemeye çalışan çevreler olduğunu ifade etti.
13 Nisan 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin genel başkanları, CHP Genel Merkezi'nde bir araya gelerek 14 Mayıs seçim sonuçlarını ve 28 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için yürütülecek kampanya çalışmalarını görüşecekler. Toplantı, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek ve İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi liderleri katılacak.
17 Mayıs 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamada, CHP ile birlikte Meclis'te 301 milletvekili çoğunluğunu elde edeceklerini ve bu sayede başbakan olabileceğini belirtti. Millet İttifakı'nın altı partiden oluştuğunu ve DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti'nin CHP listelerinden seçime gireceğini ifade etti. Akşener, 301 milletvekili sayısını geçtiklerinde iktidarın kazanılacağını ve AK Parti ile birlikte parlamenter sisteme hızla geçileceğini öne sürdü.
9 Mayıs 2023

İYİ Parti heyeti, 'altılı masa' olarak bilinen muhalefet partileri liderlerine sürpriz ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerin amacı, 'güçlendirilmiş parlamenter sistem' konusunda liderler arasında yaşanan farklı görüşler nedeniyle seçmenler arasında oluşan kafa karışıklığını gidermek ve bir formülasyon netleştirmekti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in kurmayları, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve CHP liderleriyle görüştü ve Demokrat Parti ile DEVA Partisi liderleriyle de görüşmeleri planlanıyor. İYİ Parti'nin bu girişimi, Ahmet Davutoğlu'nun 'Cumhurbaşkanının imza yetkisini altılı masa liderleriyle paylaşacağı' yönündeki açıklamasının yarattığı tartışmaların ardından geldi.
18 Ocak 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin Genişletilmiş İstanbul İl Divanı Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ittifak içinde hareket edeceklerini ve dış politikada da iç politikada da birlikte davranacaklarını belirtti. Karamollaoğlu, seçimlerin sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı seçileceğini neredeyse garanti gibi gördüğünü ifade etti. Ayrıca, geçmişte CHP'nin icraatlarından dolayı eleştirilere maruz kaldıklarını ancak bu durumun Kılıçdaroğlu için geçerli olmadığını dile getirdi.
26 Mart 2023

Millet İttifakı liderleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde bir araya gelerek cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için izlenecek seçim kampanyası stratejisini görüştü. Toplantıya İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti liderleri katıldı. Liderler, medyaya görüntü vermeden doğrudan toplantıya geçti. Toplantının ardından ortak bir açıklama yapılması bekleniyor.
17 Mayıs 2023

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 'altılı masa' toplantısında, ortak aday konusunun ele alınacağını ifade etti. Karamollaoğlu, adayın altılı masadan biri de olabileceğini veya dışarıdan biri olabileceğini, önemli olanın seçilme şansı yüksek bir aday olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çoklu aday ihtimaline sıcak bakmadığını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylık şansını anketlere dayanarak yüksek gördüğünü belirtti.
5 Ocak 2023

İYİ Parti, Mayıs seçimlerinde beklenen sonuçları alamamasının ardından millet ittifakının geleceğini değerlendiriyor. Parti içinde ittifakın sonlandırılması ve bağımsız olarak devam etme eğilimi bulunuyor. Özellikle ülkücü kanadın desteklediği bu görüş, partinin kimliğinin ittifakla aşındığı endişesine dayanıyor. Diğer taraftan, ittifakın CHP ile şartlı olarak sürdürülmesi ve yerel seçimlerde güçlü pazarlık yapılması gerektiğini savunan bir görüş de mevcut. Bu görüşe göre, Antalya gibi bazı büyükşehir belediyelerinin İYİ Parti'ye bırakılması talep ediliyor. Parti yönetiminin bu konudaki son kararı, 24-25 Haziran'da yapılacak kurultay sonrasında yeni yönetim tarafından verilecek.
8 Haziran 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde Millet İttifakı'nın iki büyük ortağı CHP ve İYİ Parti, en az 10 bölgede ortak liste oluşturarak seçime girmek konusunda anlaşmaya vardı. Ayrıca, 15 ilde daha görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Cumhur İttifakı ise MHP'nin her ilde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklamasının ardından, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin de bazı bölgeler dışında kendi listeleriyle seçime katılacakları, HÜDA-PAR'ın ise ortak listeye dahil olacağı ifade edildi. Millet İttifakı içindeki diğer partilerin de bazı bölgelerde CHP ile liste ortaklığı yapabileceği, DP'nin ise bazı yerlerde CHP listesinden seçime katılacağı üzerinde tartıştığı aktarıldı.
4 Nisan 2023

HDP'li Ahmet Türk, muhalefetin 'altılı masa' olarak adlandırılan ittifakının cumhurbaşkanlığı seçimleri için ortak aday tercihine ilişkin olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklediklerini belirtti. Türk, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın Kürt sorunuyla ilgili açıklamalarını olumlu bulduğunu ve bu açıklamaların 'altılı masa' için yol gösterici olabileceğini ifade etti. Ayrıca, HDP'nin kendi adayını açıklama kararı aldığı ancak ortak aday için kapıların henüz kapanmadığı belirtildi.
18 Ocak 2023

CHP, İYİ Parti, DP, Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi liderlerinin katılımıyla gerçekleşen 'altılı masa' toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin kendisini cumhurbaşkanı adayı olarak önerdiğini açıklayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise ortak aday belirleme konusunda anket yapılmasını savunuyor. Toplantıda ayrıca geçiş sürecinin yol haritası ve yönetim mekanizmaları gibi konular da ele alınacak. Ancak toplantıdan bir adayın resmi olarak açıklanması beklenmiyor.
26 Ocak 2023

AKP'nin eski üyesi Bülent Arınç'ın seçimlerin ertelenmesi yönündeki çağrısına, altılı masa olarak bilinen muhalefet partilerinin temsilcileri tepki gösterdi. DEVA Partisi, Gelecek Partisi, CHP ve İyi Parti temsilcileri, seçimlerin zamanında yapılmasının demokrasinin bir gereği olduğunu ve anayasanın sadece savaş durumunda seçimlerin ertelenebileceğini belirten maddesine atıfta bulunarak Arınç'ın önerisine karşı çıktılar. Kahramanmaraş depremleri sonrası seçimlerin ertelenmesi fikri ilk olarak bir AKP yetkilisi tarafından dile getirilmişti.
13 Şubat 2023
İşaretlediklerim