2024'ün ilk çeyreğinde Türkiye'nin dış ticaret açığı, önceki yılın aynı dönemine göre 16,5 milyar dolar azalarak, bu düşüşün büyük bir kısmı ithalatın azalmasından kaynaklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına getirdiği kotalar ve tahsisler, altın ithalatında spekülasyon, karaborsa ve kaçak ticaret iddialarını gündeme getirdi. Türkiye'nin uzun süredir devam eden dış ticaret ve cari açık sorunları, ekonomik istikrarsızlığa ve yoksullaşmaya yol açıyor. Yazar, dış açıkların çözümü için üretimde kullanılan ithal girdi oranını azaltma ve aramalı ile hammadde ithalatını düşürme önlemlerini öneriyor.
1 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işgücü istatistiklerini değerlendirdi. Şimşek, işgücü göstergelerinin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleriyle uyumlu seyrettiğini ve ekonomide dengelenmenin sürdüğünü belirtti. İlk yedi ayda istihdamın yaklaşık 600 bin kişi arttığını ve işsizlik oranının temmuzda yüzde 8,8 olduğunu ifade etti. Ayrıca, sanayi üretiminin yıllık yüzde 1,2 arttığını ve dış talep koşullarının iyileşmeye devam ettiğini vurguladı.
10 Eylül 2024

Türkiye, mart ayında Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal ederek yedi yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yaptırımları genişletmesi sonucunda Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı martta şubata göre yüzde 50 arttı. Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına göre daha iskontolu fiyatlarla satılırken, Türkiye iç piyasada perakende fiyatları Batı Akdeniz fiyatlamalarına göre belirliyor. Türkiye, Batı'nın yaptırımlarına rağmen Rusya ile ticari ve ekonomik faaliyetlerini sürdürüyor.
5 Nisan 2023

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 128,05 olarak açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise yıllık enflasyonu ağustosta yüzde 58,94 olarak belirtti. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 22,3'ten yüzde 58'e yükseltti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadelenin zaman alacağını ve gereken tüm adımların atılacağını ifade etti.
4 Eylül 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep'teki bir toplantıda Türkiye ekonomisinin görünümüne ilişkin bir sunum yaptı. Şimşek, son dönemdeki uygulamaların yapısal reformlarla destekleneceğini belirtti. Ayrıca, dezenflasyon için sıkı para politikası, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımlarının devreye alındığını ifade etti. Şimşek, Türkiye'nin uluslararası ticarete elverişli merkezi konumu, büyük iç pazarı, genç ve dinamik nüfusu, nitelikli ve rekabetçi iş gücü, liberal yatırım ortamı ve tamamlanmış lojistik altyapısıyla yatırımcılar açısından oldukça cazip bir ülke olduğunu vurguladı.
22 Ekim 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin küresel doğrudan yatırımlardan aldığı payın 2003-2023 döneminde yüzde 0,2'den yüzde 0,9'a çıktığını belirtti. Şimşek, 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5'e yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Türkiye'nin elektrikli araç, batarya ve lojistik yatırımları için tercih edilen bir ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, 2003-2024 Haziran döneminde toplam 266,9 milyar dolar doğrudan yatırım girişi gerçekleştiğini söyledi. Bu yatırımların, Türkiye'nin büyüme potansiyelini ve vatandaşların refahını artıracağını ifade etti.
21 Ağustos 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyondaki son aylık yükselişin geçici etkilerden kaynaklandığını ve yıllık enflasyonun yılın ikinci yarısında düşeceğini belirtti. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu ENAG, aylık enflasyonu yüzde 9,38 ve yıllık enflasyonu yüzde 129,11 olarak açıklarken, TÜİK aylık enflasyonu yüzde 6,7 ve yıllık enflasyonu yüzde 64,86 olarak duyurdu. Şimşek, Şubat ayından itibaren aylık enflasyonun düşeceğini ve yıllık enflasyonda ikinci yarıda belirgin bir gerileme olacağını öngördüğünü ifade etti.
5 Şubat 2024

Mehmet Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladığı dönemde Türkiye ekonomisinin karşılaştığı enflasyon, cari açık ve döviz kurlarındaki rekor seviyelerle ilgili olarak sabır ve zaman vurgusu yaptı. Önceki bakan Nureddin Nebati döneminde başlatılan kur korumalı mevduat uygulaması için uzmanlar tarafından eleştiriler getirilirken, Şimşek göreve rasyonel zemin vurgusuyla başladı. Dolar/TL kuru Şimşek'in göreve gelmesinin ardından rekor seviyelere ulaştı. Bakan Şimşek, öngörülebilirlik sağlama sözü verdi ve ekonomi politikalarına ilişkin spekülasyonlara itibar edilmemesi çağrısında bulundu.
7 Haziran 2023

Türkiye'de ödemeler dengesi açıklandığında, altın ve enerji hariç tutulduğunda genellikle daha olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Ocak ayı verilerine göre, cari işlemler hesabı 2,6 milyar dolar açık verirken, altın ve enerji hariç tutulduğunda 3,6 milyar dolar fazla vermiş. Türkiye'nin cari işlemler açığı büyük ölçüde dış ticaret açığından kaynaklanıyor ve bu açıkta enerji ve altın ithalatı önemli bir yer tutuyor. 2023 yılında Türkiye, net olarak 52,7 milyar dolarlık enerji ve 25,7 milyar dolarlık altın ithal etmiş. Ancak, enerji ithalatı Türkiye'nin zorunlu ihtiyaçlarından biri olarak görülüyor.
14 Mart 2024

Türkiye'nin cari işlemler hesabı, Mayıs ayında 1 milyar 235 milyon dolar açık verdi. Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere göre, aynı dönemde dış ticaret açığı 4 milyar 199 milyon dolar olarak gerçekleşti. Hizmetler altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında ise 3 milyar 263 milyon dolarlık fazla oluştu. Yıllıklandırılmış cari açık 25 milyar 191 milyon dolara inerken, son bir yıllık iyileşme 31 milyar 831 milyon dolar oldu.
12 Temmuz 2024

İstanbul Ticaret Odası'nın verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında enflasyon aylık yüzde 3,83, yıllık yüzde 78,62 olarak ölçüldü. Şubat ayında perakende fiyatlarda en çok artış sağlık ve kişisel bakım harcamalarında görülürken, ulaştırma ve haberleşme harcamaları en az artış gösteren kategoriler arasında yer aldı. 2022 yılında İstanbul'da yıllık enflasyon yüzde 92,7 olarak kaydedilmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 3 Mart'ta açıklayacağı tüketici fiyatları endeksi verilerinin, şubatta artan gıda fiyatlarının etkisiyle yüksek seyretmeye devam etmesi ve yıllık enflasyonun sınırlı bir düşüşle yüzde 55,5 olarak kaydedilmesi bekleniyor.
1 Mart 2023

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe'nin ev sahipliğinde ihracatçılarla bir araya gelerek yeni bir destek paketini açıklayacak. Geçen yıl uygulamaya konulan düzenlemelerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ının Merkez Bankası'na satılması zorunlu hale gelmişti. Bu durum, Merkez Bankası'nın yıllık 100 milyar dolarlık rezerv kazanmasını sağlıyor. Ayrıca, 2023 seçimlerine kısa bir süre kala iktidarın çeşitli ekonomik teşvikler ve kampanyalarla 'bonkörlüğünü' artırdığı belirtiliyor.
19 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya genelinde gıda fiyatlarının yedi aydır düşüşte olduğunu bildirdi. Şubat ayında gıda fiyat endeksi yüzde 0,7 düşerken, yıllık bazda yüzde 10,5 azalma kaydedildi. Özellikle tahıl fiyatlarındaki düşüş dikkat çekti. Buna karşın Türkiye'de yüksek enflasyon oranları, özellikle gıda ürünlerinde fiyat artışlarına yol açıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 4,53 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 67,07'ye ulaştı.
8 Mart 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik dönüşümün zaman alacağını ve sabırlı olunması gerektiğini belirtti. Şimşek, göreve geldiği dönemde enflasyon, cari açık ve döviz kurlarının rekor seviyelere ulaştığını, ancak 'rasyonel zemin' vurgusuyla göreve başladığını ifade etti. Şimşek'in göreve gelmesinin ardından dolar ve avro yükselirken, Merkez Bankası enflasyon beklentisini iki buçuk katına çıkardı.
27 Eylül 2023

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

Türkiye'de yatırımcılar, enflasyondan korunma amacıyla borsaya yönelmişken, borsanın dalgalı seyri nedeniyle otomobil ve hafif ticari araçlara olan ilgi arttı. Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci ve EBS Danışmanlık verilerine göre, Mart ayında otomotiv satışlarında rekor bekleniyordu. ODMD'nin verilerine göre, Şubat 2023'te satışlar yüzde 63,4 artarak 81 bin 148 adet olmuş ve en yüksek Şubat satışlarına ulaşılmıştı. Mart ayında ise satışlar 110 bin adedi aştı. Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, seçim öncesi tedarikin erkene çekildiğini ve otomobilin yatırım aracı olarak tercih edildiğini belirtti.
3 Nisan 2023

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu yılın haziran ayında küresel ticarette bir artış gözlemlendiğini bildirdi. Mayıs ayında 95,6 olan ticaret barometresi, haziran ayında 99,1 seviyesine yükseldi. Bu artışın, güçlü otomotiv üretimi ve satışlarından kaynaklandığı belirtildi. Ancak, ihracat siparişlerinin sınırlı kalması durumunda, bu yılın üçüncü çeyreğinde küresel ürün ticaretindeki yukarı yönlü ivmenin sınırlı kalabileceği ifade edildi.
24 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yeni ekonomi politikaları kapsamında uluslararası rezerv biriktirme hedefini duyurdu. Geçen hafta vergi ve harçlara yapılan zamların cari açığı kapatma amacı taşıdığını belirtti. Merkez Bankası'nın 26 Mayıs'tan 30 Haziran'a kadar rezervlerini 98,5 milyar dolardan 108,6 milyar dolara çıkardığını ve net rezervlerin 14,2 milyar dolar iyileşme gösterdiğini ifade etti. Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, döviz bulabilmek için Körfez ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çalışıyor.
11 Temmuz 2023

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in mali disiplin ve fiyat istikrarını sağlama hedeflerine işaret ederek, Türkiye'de vergi artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtti. Ocak-Nisan döneminde bütçe açığının 382,5 milyar liraya ulaştığını ve yıl sonu için öngörülen bütçe açığının yüzde 58'ine erişildiğini ifade etti. Bingöl, iletişim, içkiler, taşıtlar ve yurt dışından getirilen telefonlar gibi kalemlerde vergi artışları beklendiğini ve ekonomik düzelme emareleriyle birlikte tek seferlik vergilerin hayata geçirilebileceğini öngördü.
15 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervlerinin geçen hafta tarihin en büyük haftalık artışını kaydettiğini belirtti. Şimşek, rasyonel politikalara dönüşün kademeli olarak devam edeceğini ve rezervleri daha da güçlendirmek için Türkiye'ye ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını ifade etti. Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceklerini ve Kur Korumalı Mevduat'ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatacaklarını duyurdu.
27 Haziran 2023
İşaretlediklerim