ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

Zoom, pandemi döneminde başlattığı ve çalışanların çarşamba günleri toplantı yapmamasını öngören politikasını sonlandırdı. Şirket, bu politikanın işbirliğini engellediğini belirtti. Ancak, Mart 2022'de yapılan bir ankete göre, çalışanların %84'ü bu politikanın devam etmesini istiyordu. Ayrıca Zoom, ofisin 50 mil yakınında çalışan personelin haftada iki gün ofise gelmesi gerektiğini açıkladı.
12 Ağustos 2023

Türkiye'nin deprem bölgesindeki 11 ilinde sanayi üretimi, deprem nedeniyle zarar gördü ve işgücü kaybı yaşandı. İşverenler, üretimin aksamaması için SGK primlerinin işçilere ödenmesini talep ediyor. Hükümet bu konuda bir çalışma başlattı ve talep kabul edilirse, bölgede asgari ücret 11 bin 759 liraya yükselecek.
13 Mart 2023

ABD'de senarist ve yazarların ardından 160 bin üyeli Oyuncular Birliği SAG-AFTRA da greve başladı. Grevin nedenleri arasında çalışma şartları ve yapay zeka endişeleri yer alıyor. Yapay zeka, şu anda filmlerde seslendirme ve görsel efektlerde kullanılıyor. Sendika, yapay zekanın yaratıcı meslekler için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu ve eğlence sektörünün yapısını bozabileceğini belirtiyor. Yazarlar da yapay zeka kullanımının telif haklarını ihlal ettiğini ve iş fırsatlarını azaltacağını ifade ediyor.
16 Temmuz 2023

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, artan batarya maliyetleri ve beklenen ekonomik resesyon nedeniyle Almanya'nın Köln şehrindeki fabrikasında 3 bin 200 çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. Almanya'nın en büyük sendikası IG Metall, işten çıkarmaların ürün geliştirmede 2 bin 500 ve idari pozisyonlarda 700 olacağını açıkladı. Ford, geçen yıl Köln fabrikasını elektrikli araç üretim tesisine dönüştürmek için 2 milyar dolar yatırım yapmıştı. Şirketin Avrupa'daki yeniden yapılanma süreci kapsamında ABD ve Hindistan'da da işten çıkarmalar gerçekleşmişti.
24 Ocak 2023

ABD'nin büyük bankalarından Goldman Sachs, karlılık hedeflerini tutturma ve zorlu ekonomik koşullara hazırlık amacıyla işten çıkarmalara başlayacağını duyurdu. Bloomberg ve Reuters'a göre, banka yaklaşık 3 bin 200 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor ve işlemler çarşamba günü başlayacak. Pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yaparak mali belirsizliklere yanıt veriyor; Meta ve Amazon, büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini açıkladı.
9 Ocak 2023

Starbucks, İsrail'e destek verdiği düşünüldüğü için dünya genelinde boykot ediliyor ve bu durum mali kriz yaşamalarına neden oluyor. Şirket, çalışanlarının sendikal mücadelesi ve ürünlerine yaptığı zamlar nedeniyle de zor durumda. CEO Laxman Narasimhan, tepkileri azaltmak için insanlık yanlısı açıklamalar yapsa da, 2024'ün ilk aylarında satışlar düşüş gösterdi. Türkiye'de de fiyat artışları ve sendikalaşma çabaları dikkat çekiyor.
10 Haziran 2024

Microsoft, 220 binden fazla çalışanı bulunan şirketin işgücünü yüzde 5 oranında azaltmayı, yani yaklaşık 11 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor. Bu gelişme, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle işten çıkarmalar yapmasının bir parçası olarak görülüyor. Benzer şekilde, Meta ve Amazon da büyük ölçekli işten çıkarmalar gerçekleştirdiğini duyurmuştu.
17 Ocak 2023

Dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s, ABD'deki ofislerini geçici olarak kapattı ve çalışanlarına evden çalışmalarını bildirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket çalışanlarından yüz yüze toplantıları iptal etmelerini istedi. 3 Nisan haftasında şirket genelinde önemli kararların duyurulacağı belirtildi, ancak işten çıkarılacak kişi sayısı hakkında bilgi verilmedi. McDonald’s Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, ocak ayında bazı personelin işten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.
3 Nisan 2023

ABD'li elektrikli araç üreticisi Tesla, Çin'de satılan 1,1 milyon elektrikli otomobilini, hızlanma ve fren sistemlerini etkileyen yazılım hataları sebebiyle geri çağırma kararı aldı. Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi tarafından tespit edilen yazılım hataları, gaz pedalına uzun süre basıldığında uyarı verilmesini ve yenilemeli fren sistemine geçişi engelliyor, bu da çarpışma riski oluşturuyor. Geri çağırma işlemi 29 Mayıs'tan itibaren başlayacak ve şirket, hataları kablosuz yazılım güncellemeleriyle düzeltecek.
13 Mayıs 2023

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

Fransa'da yürürlüğe giren emeklilik reformuna karşı çıkan Genel İş Sendikası'nın enerji kolu, reformun uygulanmaması talebiyle '100 günlük eylem ve öfke' planını açıkladı. Sendika, talepleri karşılanmazsa Cannes Film Festivali gibi önemli etkinliklerin elektriğini kesmekle tehdit etti. Fransa'da emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısı, parlamentoda oylama yapılmadan geçirilmiş ve ülke genelinde şiddet içeren protestolara yol açmıştı. Anayasa Konseyi, tasarının bazı maddelerini onaylarken bazılarını reddetti ve tasarı Cumhurbaşkanı Macron tarafından imzalanarak yasalaştı.
22 Nisan 2023

YSK'nin seçim yasakları kapsamında kahvehanelerin kapalı olması gerektiğini belirtmesine rağmen, Starbucks'ın bazı şubelerinin açık olduğu ve çalışanların mesai saatleri nedeniyle oy kullanamayacaklarını iddia ettiği ortaya çıktı. Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması, Starbucks'ın çalışanların haklarını ihlal ettiğini ve suç işlediğini belirtti. Starbucks Türkiye ise çalışanların mesai saatlerinin oy kullanmalarına engel oluşturmadığını ve saatlerin uygun şekilde ayarlandığını Twitter üzerinden yalanladı.
14 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özderici Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (OZGYO) pay piyasasındaki işlemlerinde '6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107’nci maddesinde sayılan fiilin işlendiğine dair' makul şüphe bulunması nedeniyle üç kişiye altı ay süreyle geçici işlem yasağı uyguladı. Bu kanun maddesi, sermaye piyasası araçlarının alım ve satımını yapmak, emir vermek, emir iptal etmek, emir değiştirmek veya hesap hareketleri gerçekleştirmek' olarak belirtilmiştir.
11 Ekim 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yedinci dönem kamu toplu iş sözleşmesi görüşmeleri öncesinde hükümetin teklifini açıkladı. Teklif, 2024 ve 2025 yılları için belirli oranlarda maaş artışını içeriyor. Ancak, teklif edilen oranlar, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin altında kaldı. Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisinin 2024-2025 dönemindeki mali ve sosyal hakları bu görüşmelerle belirlenecek.
14 Ağustos 2023

Britanya'da düşünce kuruluşu Autonomy tarafından Haziran-Aralık 2022'de gerçekleştirilen dört günlük mesai düzeni denemesine 61 firma katıldı. Denemeye katılan firmaların %89'u bu çalışma düzenini sürdürmeye devam ederken, %51'i bunu kalıcı hale getirdi. Araştırma sonuçlarına göre, firmaların %82'si bu düzenin çalışanların zihinsel sağlığına olumlu yansıdığını, %50'si işten çıkma oranını azalttığını ve %32'si yeni işe alım süreçlerini iyileştirdiğini bildirdi. Çalışanların %96'sı kişisel yaşamlarına olumlu yansıdığını, %86'sı ise işte verimliliğinin arttığını belirtti.
23 Şubat 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilere şehirler arası otobüslerde yüzde 20 indirim yapılacağını duyurdu. Bu indirim, 31 Aralık 2024'e kadar geçerli olacak. Emekliler, en düşük maaşın 10 bin lira olmasına rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek zam talep ediyordu. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilere zam yapılmayacağını açıklamıştı.
31 Mayıs 2024

DİSK'e bağlı Sosyal İş Sendikası, Uluslararası Af Örgütü'nün toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin karşılıklı anlaşma ile sonlandığı yönündeki açıklamasını reddetti. Sendika, Af Örgütü'nün belirlenen 60 günlük süre sonunda anlaşma sağlanamazsa müzakereleri sonlandırma kararının gerekçesini açıklamadığını ve tek taraflı olarak görüşmeleri bitirdiğini belirtti. Sendika, Af Örgütü yöneticilerini açıklamalardan kaçınmaya ve müzakerelerin devamına davet etti, sendikal hakların insan hakları olduğunu vurguladı.
8 Haziran 2023

ABD merkezli otomobil üreticisi Ford, Avrupa'daki ürün geliştirme biriminde çalışan 3 bin 800 kişiden yüzde 65'inin, yani yaklaşık 2 bin 500 kişinin 2024'e kadar işten çıkarılacağını duyurdu. Bu karar, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikada içten yanmalı motorlu araç üretiminin durdurulup elektrikli araç üretimine geçilmesi kararı sonrasında geldi. Alman IG Metall sendikası, işten çıkarmaların özellikle Almanya'daki tesisleri etkileyeceğini ve karara karşı direniş göstereceklerini belirtti. Ford yönetimi ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
23 Ocak 2023
İşaretlediklerim