AKP Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik övgü dolu ifadeleriyle dikkat çekmişti. Yediyıldız, Erdoğan için 'ayakkabısını elimizle yalamamız lazım' demiş ve bu ifadenin yerel bir deyim olduğunu savunmuştu. Yediyıldız, AKP'den milletvekili adaylığı için gerekli 20 bin lirayı yatırmış olmasına rağmen aday gösterilmedi ve aday gösterilen partililere başarılar dilediği bir tweet paylaştı.
10 Nisan 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Milletvekili Jennifer Wexton öncülüğünde bir grup vekil, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer baskı gören Müslüman ve Türk azınlıklara 'ikinci öncelikli sığınmacı' statüsü verilmesini öngören 'Uygur İnsan Haklarını Koruma Yasası' adlı bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, bölgede yaşayan veya baskı nedeniyle yerlerini terk etmek zorunda kalan kişilere ve ailelerine bu statünün verilmesini talep ediyor. Tasarıya, çeşitli partilerden milletvekilleri destek vermektedir.
10 Haziran 2023

Rahmi Turan, 9’uncu Yargı Paketi'nde yer alan ve kadınlar için büyük bir tehdit oluşturan değişiklikleri ele alıyor. Özellikle 6284 sayılı şiddetle mücadele kanununun en önemli caydırıcı unsuru olan 'Zorlama Hapsi'nin kaldırılmak istenmesi, kadın hakları savunucuları tarafından büyük tepkiyle karşılanıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, bu değişikliğin kadın cinayetlerini artıracağını ve iktidarın bu cinayetlerden sorumlu olacağını belirtiyor.
4 Haziran 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), 2023'te Cumhur İttifakı'na katılarak dindar muhafazakâr tabanına Erdoğan karşıtlığına rağmen CHP'ye karşı duruşunu belirtti. Parti, ittifak pazarlıklarında milletvekili pazarlığı yapmaktan kaçınarak ilkesel bir duruş sergiledi ve bu tutumuyla hem kendi tabanını hem de AK Parti kitlesini etkiledi. YRP'nin geçmişte ve bugün yüksek talepleri, ittifak görüşmelerinde zorluklar yaratmış, ancak parti bu durumu ilkesel bir zemine taşıyarak meşruiyetini korumuştur.
22 Şubat 2024

AKP, yerel seçimlere doğru Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi (YRP) ile olan ittifakını sonlandırdı. YRP, 28 Mayıs 2023 genel seçimlerinde cumhur ittifakını desteklemiş, ancak yerel seçimlere ittifaksız gireceklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YRP'nin bu tavrını eleştirerek, AK Parti'den ayrılan veya karşı tavır içinde olanların kendi yollarını çizdiklerini belirtti. Erdoğan ayrıca, seçim sonrası AK Parti'ye döneceklerini söyleyen 'sirk cambazlarına' prim verilmemesi gerektiğini vurguladı.
27 Şubat 2024

Eski Ak Parti milletvekili Resul Tosun, Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) İstanbul, Ankara ve İzmir'deki adaylarını yerel seçimlerden önce çekeceğini iddia etti. Bu iddia, Ak Parti camiası tarafından yoğun bir ilgi ve baskı ile karşılanıyor. YRP'nin anketlerdeki oy oranı ve üye sayısındaki artış, partiye olan ilgiyi artırıyor. YRP'nin, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde stratejik bir rol oynadığı ve Erdoğan'ın partiyle anlaşma yaparak Fatih Erbakan'ın adaylıktan çekilmesini sağladığı belirtiliyor. YRP, yerel seçimlerde de benzer bir stratejik pozisyon almayı hedefliyor ve iktidarla yapılan görüşmelerde 30 maddelik şartların yerine getirilmediğini vurguluyor.
5 Mart 2024

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Derya Yanık, İstanbul Sözleşmesi'nin varlığı veya yokluğunun kadın cinayetlerini etkilemediğini ifade etti. Yanık, AK Parti'nin kadınlara önem vermediği eleştirilerine karşı çıkarak, partinin kadına yönelik şiddetle mücadelede önleyici tedbirler aldığını savundu. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasının ardından kadın cinayetlerinin arttığı iddialarına da yanıt veren Yanık, bu tartışmaların kısır bir döngüye yol açtığını ve yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
11 Ekim 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'ye destek olmak için İstanbul adaylarını çekmeyi üç şarta bağladı. Bu şartlar; İsrail ile ticaretin kesilmesi, Malatya'daki Kürecik üssünün kapatılması ve emekli maaşlarının 20 bin liraya çıkarılması olarak sıralandı. YRP, Mayıs 2023'teki genel seçimlerde cumhur ittifakına destek vermiş, ancak yerel seçimler için bir uzlaşıya varılamamıştı.
28 Mart 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Aydın Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, adaletin gecikmesinin adalet olmadığını belirtti. Tunç, yargılamaların hızlandırılması ve adalete güvenin artırılması için önemli düzenlemeler yapılacağını ifade etti. Ayrıca, kadına yönelik şiddetle mücadeleye vurgu yaparak, bu konuda kanunlarda değişiklikler yapıldığını ve cezaların ağırlaştırıldığını söyledi. Tunç, toplumun bu konuda topyekun mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
17 Ekim 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, koruma kararı olmasına rağmen kadınların uyarılara uymadığını ve bu nedenle cinayetlerin gerçekleştiğini belirtti. Yerlikaya, kadın cinayetleri konusunda sıfır tolerans politikası izlediklerini ve elektronik kelepçe kapasitesini artırabileceklerini söyledi. Ancak, CHP ve DEM Partili vekiller, Yerlikaya'nın kadınları suçlayan açıklamalarına tepki gösterdi. Türkiye'de kadın cinayetleri sayısının artış gösterdiği ve bu durumun uluslararası bir trendin parçası olduğu vurgulandı.
21 Kasım 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, göreve gelir gelmez aile hukukunu sil baştan ele alacaklarını belirtti. Kadın hakları savunucuları, Medeni Kanun'da yapılacak değişikliklerin kadın örgütleriyle istişare edilmeden gerçekleştirilmesinden endişe duyuyor. Özellikle kadınların evlendikten sonra sadece bekarlık soyadlarını kullanma hakkının engellenmesi, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen iktidarın bu kararı yok sayması eleştiriliyor. Bu durum, ülkenin insan haklarına saygılı, demokratik bir hukuk devleti olup olmayacağına karar verme meselesi olarak görülüyor.
14 Temmuz 2024

Oyuncu Fırat Tanış, piyanist İklim Tamkan tarafından kendisine yöneltilen 'psikolojik şiddet' iddialarına sosyal medya üzerinden yanıt verdi. Tanış, 6284 sayılı yasanın gücüne inandığını ve suskunluğunun ikrar anlamına gelmediğini, yasaya duyduğu saygıdan kaynaklandığını belirtti. Ayrıca, adli sürecin kendisinin haklılığını ortaya çıkaracağına ve mağduriyetinin sona ereceğine inandığını ifade etti. 6284 sayılı kanun, şiddetin önlenmesi, korunması, kovuşturulması ve cezalandırılması amacıyla kadın ve çocukları koruyan bir mekanizma sunuyor.
29 Şubat 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadına yönelik şiddetle mücadelede devletin tüm birimlerinin sıfır tolerans ilkesiyle hareket ettiğini açıkladı. Göktaş, medyanın toplumu değiştirme ve dönüştürme potansiyeline dikkat çekerek, medyada kadına yönelik şiddetin sunuluş biçiminin şiddeti normalleştirdiğini belirtti. Bakan, şiddet haberlerinin sansasyonel bir üslupla değil, toplumsal farkındalık uyandıran bir şekilde işlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kültür, sanat ve medya alanında çalışanların kadına yönelik şiddetin önlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini ifade etti.
15 Ekim 2024

CHP, kamuoyunda tepki çeken 'etki ajanlığı' düzenlemesinin 9'uncu Yargı Paketi'nden çıkarıldığını açıkladı. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, AKP grubuyla yapılan görüşmelerde bu konuda kendilerine söz verildiğini belirtti. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, böyle bir düzenlemenin baştan beri taslakta olmadığını savundu. 9'uncu Yargı Paketi, 23 kanun ve üç kanun hükmünde kararnamede değişiklik veya düzenleme içeren 60 maddelik bir kanun teklifidir.
13 Haziran 2024

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sokak hayvanları için hazırlanan yasal düzenlemenin taslağının AKP Meclis grubuna gönderildiğini açıkladı. Tunç, yasa tasarısının Tarım ve Orman, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, İçişleri ile Adalet bakanlıklarının ortak çalışması sonucu hazırlandığını belirtti. Hayvanları koruma konusunda kararlılıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Tunç, hayvanlara eziyet edenlere yönelik cezaların artırıldığını ve hayvan tanımlarının netleştirildiğini ifade etti. Ayrıca, insan sağlığını tehdit eden durumların da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
29 Mayıs 2024

Türk Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerin hayvanlara yönelik şiddeti meşrulaştırdığını ve bu durumun toplumsal şiddeti artırabileceğini belirtti. Yıldırım, şiddetin bulaşıcı olduğunu ve yıkıcı davranışların kabul edilmesinin toplumsal normları değiştirebileceğini vurguladı. Ayrıca, çocukların şiddet içeren görüntülerden uzak tutulması gerektiğini ve hayvanlara yönelik şiddetin ileride insanlara yönelik şiddete dönüşebileceğini ifade etti. Yıldırım, şiddetle mücadelede en önemli yaklaşımın 'şiddete sıfır tolerans' olduğunu söyledi.
1 Eylül 2024

Selin Nakıpoğlu, Aile Bakanı'nın açıkladığı Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı'nı eleştirdi. Nakıpoğlu, AKP'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine rağmen iddialı vizyon belgeleri hazırladığını belirtti. Ayrıca, Bakan'ın aile içi şiddet oranlarından ve çocukların okullarda yaşadığı yoksulluk sorunlarından habersiz olduğunu iddia etti. Nakıpoğlu, Bakan'ın Belçika'daki geçmişine atıfta bulunarak Türkiye'nin gerçeklerine uzak kaldığını savundu.
18 Mayıs 2024

AKP, sahipsiz sokak hayvanlarını 'uyutma' yöntemini içeren bir yasa teklifini Meclis'e getirmeyi planlıyor. AKP Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, bu konuda mutlaka adım atacaklarını ve çalışmaların önümüzdeki günlerde de süreceğini belirtti. Yenişehirlioğlu, saldırgan sokak hayvanlarının mağdurlarının taleplerini karşılamak için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savundu. Kanun teklifinin meclis kapanmadan önce sunulması bekleniyor.
23 Mayıs 2024

Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Meclis komisyonunda görüşülmeye başlandı. Teklife göre, bir hayvanın sahipli sayılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi gerekiyor. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek tepki gösterdi. AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, kedilerin zarar vermediği için şu anda gündemde olmadığını ifade etti.
18 Temmuz 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye genelinde kadına yönelik şiddet ve diğer sosyal riskleri belirlemek amacıyla 81 ilde mahalle mahalle sosyal risk haritası çıkarılacağını açıkladı. Bu haritalar, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi sosyal sorunların bütüncül olarak görülmesine olanak tanıyacak. Elde edilen verilerle her bölgeye özgü koruyucu ve önleyici faaliyetler geliştirilecek. Çalışma, Adalet, İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gençlik ve Spor bakanlıkları ile koordinasyon içinde yürütülüyor.
15 Ekim 2024
İşaretlediklerim