Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sasa Polyester Sanayi'nin bedelli sermaye artırımı başvurusunu ve Yünsa Yünlü Sanayi ve Ticaret, İstanbul Faktoring, Eko Faktoring, DYO Boya Fabrikaları Sanayi ve Ticaret, Koç Fiat Kredi Finansman şirketlerinin borçlanma aracı ihracı başvurularını onayladı. Ayrıca, SPK, yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 23 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.
28 Temmuz 2023

Son haftalarda yabancı yatırımcılar, Türkiye borsasında bilanço bazlı hareket ederek, kamuya ait gayrimenkul hisseleri ve bankacılık hisseleri aldılar. Aynı zamanda, BIST 30 endeksinde yer alan bazı hisselerde satış gerçekleştirdiler. Yatırım fonlarından kaynaklanan satışlar ve yabancı alımları borsadaki dalgalanmalarda etkili oldu. Yabancı yatırımcılar, geçen yılı 3,9 milyar dolarlık net hisse senedi satışıyla tamamlamıştı.
16 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, son sekiz ayda konut fiyat artışının TÜFE’nin altında kalmasının konut balonunun sönmesine yetmeyeceğini belirtti. Konut fiyatlarının dolar kuru ile birlikte arttığını, ancak halkın satın alma gücünün düştüğünü ve konut talebinin azaldığını vurguladı. Yabancıya konut satışında da ciddi bir düşüş olduğunu ve bunun nedenleri arasında güven sorunu ve mülteci sorununun etkili olduğunu ifade etti. Korkmaz, kara para ile mücadelede başarılı olunması durumunda konut fiyatlarının reel olarak yeniden artmayacağını öngördü.
19 Mayıs 2024

Şişecam'ın iştiraki olan Şişecam Resources LP, halka açık hisselerinin satın alınması yoluyla halka kapatılma sürecine girecek. Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, halka açık hisseler 25 dolar/hisse fiyatı üzerinden satın alınacak. Bu işlemin ardından yasal süreçlerin tamamlanması bekleniyor ve sonrasında şirketin halka kapatılması gerçekleştirilecek.
2 Şubat 2023

Halkbank, çıkarılmış sermayesini 30 milyar TL artırma kararı aldı. Bu artış, tahsisli satış yöntemiyle Türkiye Varlık Fonu'na yapılacak. Vakıfbank da benzer bir yöntemle sermayesini 32 milyar TL artıracak. Bloomberg'e göre Ziraat Bankası da 45 milyar TL sermaye artırımı planlıyor, ancak bu bilgi henüz resmi bir açıklama ile doğrulanmadı.
22 Mart 2023

Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplerin talebi ve FIFA'nın onayı ile 2022-2023 sezonu ikinci transfer ve tescil dönemini 5 Mart Pazar gününe kadar uzatma kararı aldı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında gelen talepler üzerine gerçekleşti. TFF'nin resmi Twitter hesabından yapılan duyuruda, FIFA onayı ile transfer ve tescil döneminin uzatıldığı bilgisi paylaşıldı.
19 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye Varlık Fonu'nun dünya genelinde benzersiz bir yapıya sahip olduğunu ve Sayıştay denetimine tabi olmadığını ifade etti. Fonun, diğer ülkelerdeki gibi cari fazla veya doğal kaynak gelirlerini değerlendirmek yerine, yüksek faiz oranlarıyla borçlanmak için kullanıldığını belirtti. Korkmaz, bu durumun Osmanlı İmparatorluğu'nun Düyunu Umumiye döneminden daha ağır bir yük olduğunu ve gelecek nesillerin refahını ipotek altına aldığını vurguladı.
21 Şubat 2024

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), İstanbul'un Sultanbeyli ve Sakarya'nın Akyazı ilçelerindeki iki taşınmazı satışa çıkardı. İstanbul'daki taşınmazın tahmini satış bedeli 161 milyon 444 bin 400 lira, Sakarya'daki taşınmazın tahmini satış bedeli ise 4 milyon 427 bin 914 lira olarak belirlendi. İhaleler kapalı teklif usulüyle 9 Ekim'de gerçekleştirilecek. İlan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı KGM Genel Müdürlüğü 1’inci Bölge Müdürlüğü tarafından Resmi Gazete'de yayınlandı.
23 Eylül 2024

Manisa Yunus Emre Belediyesi'nde 31 Mart seçim gecesi ve sonrasında dikkat çekici mali usulsüzlükler yaşanmıştır. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından, belediye tarafından 100 milyon Türk Liralık alış faturası işlenmiş ve aynı tutarda çek kesilmiştir. Ayrıca, seçimden önce belediyeye ait 1721 metrekarelik arsa, piyasa değerinin çok altında bir fiyata satılmıştır. Yeni başkanın talimatıyla yapılan değerleme sonucunda, arsanın gerçek değerinin 43 milyon Türk Lirası olduğu belirlenmiş, bu satışla kamu 29 milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır.
27 Nisan 2024

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akfen Yenilenebilir Enerji şirketinin hisse başına 9,80 TL fiyatla halka arz edilmesine onay verdi. SPK'nın haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, Akfen Holding bünyesindeki 340 milyon 370 bin 703 TL nominal değerli paylar halka arz edilecek. Bu gelişme, geçen yıl enflasyona karşı korunma aracı olarak görülen borsanın, deprem sonrası düzenlemelerle yaşadığı dalgalı seyir sonrasında halka arzların yeniden başlaması anlamına geliyor.
3 Mart 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle, 2022 itibariyle zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar için son başvuru tarihini 15 Haziran'dan 15 Eylül'e erteledi. Bu karar, hak sahipleri veya mirasçılarının başvurularını yapabilmeleri için ek süre sağlamayı amaçlıyor. Ayrıca, aranmayan tutarların Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na 30 Eylül'e kadar devredilebileceği belirtildi.
28 Nisan 2023

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın orta gelirliler için duyurduğu yeni konut finansman modeline, toplam portföy değeri yaklaşık 8,5 milyar lira olan üç yeni proje ile katıldıklarını açıkladı. Antalya ve İstanbul'da satışa sunulan projelere bir haftada 30 bine yakın ön talep geldi. Elmas, başvuranların çoğunluğunun aylık 25-50 bin lira gelir seviyesinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Sur Yapı'nın daha önce Taksim Camii'nin yapımını 'Allah rızası için' üstlendiği hatırlatıldı.
12 Ocak 2023

Doğan Holding, 4 Nisan 2023 tarihinde yaptığı KAP açıklamasıyla Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50 hissesinin Rus şirketi PSJC Tatneft'e satılacağını duyurmuştu. Satış işlemi için gerekli yasal onaylar alındıktan sonra, Doğan Holding'in hisse satışından elde edeceği pay 160 milyon dolardan 168 milyon dolara yükseldiği bildirildi. Satış işlemlerinin tamamlandığı ve toplam satış bedelinin 320 milyon dolar olduğu açıklandı.
27 Nisan 2023

Orta gelir grubuna yönelik başlatılan 'Yeni Evim' kampanyası, mevzuatın geç çıkması ve Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası alıcıların sorgulayıcı tutumu nedeniyle satış iptalleriyle karşı karşıya kaldı. Kampanya, uygun gelir havuzunun yetersizliği ve 100 bin konut satış hedefine ulaşmanın zorluğu ile eleştiriliyor. Kampanya, 0,69-0,99 arasında değişen faiz oranlarıyla ev sahibi olma fırsatı sunuyor ve yeni konut üretimini artırmayı hedefliyor.
14 Mart 2023

İzmir'de bir ev sahibi, kiracısını tahliye etmek için dava açtı. Ancak mahkeme, kiraya yapılan zammın yüzde 25'in üzerinde olduğunu tespit etti ve ev sahibinin tahliye talebini reddetti. Ayrıca, kiraya yüzde 55,5 zam yapan ev sahibinin 'kötü niyet tazminatı' ödemesine karar verildi. Türkiye'de, hükümetin politikaları nedeniyle enflasyon ve hayat pahalılığı kontrol altına alınamıyor ve konut kiraları da artıyor. Bu durumun önüne geçmek için kiralara yüzde 25 sınırı getirilmişti.
30 Ekim 2023

Koç Holding, Yapı Kredi'nin satışıyla ilgili medyada yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Holding, bankadaki pay satışlarında son aşamaya gelindiği iddialarının doğru olmadığını ve benzer nitelikte ön görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, somut bir gelişme olması halinde yatırımcılarla paylaşılacağı vurgulandı. Şirket, yapılan açıklamaların Sermaye Piyasası Kurulu'nun yürürlükteki düzenlemelerine uygun olduğunu ifade etti.
22 Mayıs 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Elbistan'da depremzedeler için yapılacak 738 konutun ihalesi, yedi şirketin teklif verdiği bir sürecin ardından Leda Yapı şirketine verildi. Şirketin sahibi Nazmi Coşar, AKP'li eski bakan Hüseyin Çelik tarafından 'değerli dostum' olarak nitelendirilmiş ve Çelik, Coşar'ın oğlunun düğününde nikah şahidi olmuş. Ayrıca Coşar, Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu'nda yönetim kurulu üyeliği yapmış ve RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'i ziyaret etmiş. Daha önce de benzer şekilde AKP'ye yakın isimlerin deprem ihalelerini aldığı haberleri medyada yer almıştı.
8 Mart 2023

Tofaş, 1 Mart'ta duyurulan çerçeve sözleşme sonrasında gerekli incelemeleri tamamladığını ve Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin paylarını 400 milyon avro karşılığında devraldığını açıkladı. Pay devir işlemi, ilgili rekabet otoriteleri ve diğer düzenleyici kurumlardan gereken izinlerin alınmasının yanı sıra belirli kapanış şartlarına tabi. Kapanış öncesinde, taraflar arasındaki ticari koşulların belirleneceği yeni marka dağıtım sözleşmeleri ve Stellantis Grubu ile ortak iş alanlarının geliştirilmesine yönelik sözleşmelerin imzalanması gerekiyor.
30 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eleştirilen Kızılay'ın, Türk Eczacıları Birliği'ne (TEB) sahra eczanesi kurmak için ihtiyaç duyduğu çadırları tanesi 140 bin liradan sattığı ortaya çıktı. TEB Başkanı Arman Üney, beş adet çadırı Kızılay'dan satın aldıklarını ve bedeli Kızılay'ın iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.'ye ödediklerini açıkladı. Deprem bölgesinde 28 konteyner ve çadır ile eczane hizmeti verdiklerini belirten Üney, bu çadırların bir kısmını bağışlarla, bir kısmını ise satın alarak temin ettiklerini ifade etti.
26 Şubat 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Reysaş Taşımacılık ve Lojistik AŞ, Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret AŞ, İhlas Haber Ajansı AŞ, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T. AŞ, Doğu Aras Enerji Yatırımları AŞ ve Otto Holding AŞ'nin sermaye artırım taleplerini onayladı. Ayrıca, sekiz şirketin toplamda 53 milyar 725 milyon liralık borçlanma aracı ihracına, bir gayrimenkul yatırım fonunun kurucu değişikliğine, on iki portföy yönetim şirketinin sermaye artırım taleplerine ve bir girişim sermayesi yatırım ortaklığının sermaye artırımına ilişkin ihraç belgesine onay verdi.
22 Haziran 2023
İşaretlediklerim