Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğretmen atamaları konusunda açıklamalarda bulundu. Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğretmen atamaları konusunda her türlü fedakarlığı yaptığını ve Türkiye'nin öğretmen atamaları konusunda çok ileride olduğunu söyledi. Ayrıca, öğretmen atamalarında mülakat sisteminde değişiklik yapıldığını ve bu değişikliklerin Danıştay tarafından incelendiğini belirtti. Tekin, mülakatın ağırlığının yüzde 50'ye düşürüldüğünü ve deneme derslerinin mülakat sürecine dahil edildiğini ifade etti.
9 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Albaraka İslami Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyada mazlumu koruyacak ve zalimi durduracak bir kurumsal mekanizma olmadığını belirtti. Erdoğan, mevcut küresel sistemin sorun ürettiğini ve değişmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, adaletin olmadığı yerde huzur ve barışın, güvenliğin olmadığı yerde ise demokrasi ve özgürlüğün olamayacağını ifade etti. Küresel finansal sistemin reel sektörden bağımsız hale geldiğini ve gelir adaletsizliğini artırdığını söyledi.
24 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Mart'ta seçim kararını alacaklarını ve bu kararın ertesi gün Resmi Gazete'de yayımlanarak seçim sürecinin başlayacağını açıkladı. Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılmasının planlandığını belirtti. Ayrıca, depremzedelerin seçmen kaydı ve ikametgah değişikliklerinden dolayı hak kaybı yaşamamaları için bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanacağını ifade etti. Erdoğan'ın üçüncü dönem adaylığı konusunda hukuki tartışmalar devam ederken, Erdoğan ve danışmanları yeni sistemle 'sıfırlanma' teorisini savunuyor; ancak bu teori kanunda açık bir hüküm bulunmadığı için tartışmalı.
6 Mart 2023

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Yargıtay'ın üyelerinin TFF'nin yeni kurullarında görev almasına izin vermemesine tepki gösterdi. TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Yargıtay Başkanı'nın bu kararı gerekçesiz olarak aldığını belirtti ve bu durumun çifte standart ve adaletsizlik olarak algılanabileceğini ifade etti. TFF, Yargıtay ile iletişim eksikliğinden kaynaklandığını düşündükleri bu sorunun çözülmesi için görüşme girişimlerinde bulunacaklarını açıkladı.
8 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde kendisine yönelik hakaret içeren ifadeler nedeniyle açılan soruşturma ve kovuşturmalardan şikayetçi olmaktan vazgeçtiğini açıkladı. Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, bu kararı sosyal medya üzerinden duyurdu. Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı döneminde 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla 160 bin soruşturma açıldığı ve bu soruşturmalarda 3 bin 625 kişiye hapis cezası verildiği belirtiliyor.
3 Mart 2023

İktidar tarafından Adalet Reformu adı altında sunulan yeni yasa değişiklikleri, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuruları zorlaştırırken, 'Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi' hakkındaki, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeyi daha da kesinleştirerek yeniden yürürlüğe sokuyor. Bu durum, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen gerçekleşiyor ve pek çok hukuk profesörü ile demokratik toplum örgütü tarafından eleştiriliyor.
24 Mart 2024

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 2023 raporunda Türkiye'de ifade özgürlüğü, kadın hakları, muhalefete baskı ve LGBTİ+ hakları gibi konularda durum değerlendirmesi yaptı. Raporda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinin otoriter eğilimler gösterdiği, medya ve yargı üzerinde denetim uyguladığı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı gibi örneklerle bu durumun altı çizildi. Ayrıca, Türkiye'de bağımsız medyanın baskı altında olduğu ve en az 65 gazetecinin gözaltında veya hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması gibi konular da eleştirildi.
12 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Denizli'de bir toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, 2017'de kabul edilen anayasa değişikliği ile Türkiye'nin yeni bir yönetim sistemine geçtiğini ve bu değişiklikle 'kronometrenin sıfırlandığını' belirtti. Bu durumun, kendisinin üçüncü defa cumhurbaşkanı adayı olmasının önünde bir engel teşkil etmediğini ifade etti. Erdoğan, muhalefetin oluşturduğu Altılı Masa'nın aday çıkaramaması ve kendi adaylığına yönelik eleştirilerine de değindi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum da Erdoğan'ın adaylığının önünde bir engel olmadığını savunan açıklamalarda bulunmuştu.
28 Ocak 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 200 bin kişiye soruşturma açtırdığını ve 2021 yılında 305 çocuğu dava ettiğini belirterek, bu uygulamaları eleştirdi. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde kendisini eleştirenlerin başına bir iş gelmeyeceğine dair söz verdi ve 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağını ifade etti. Ayrıca, bazı televizyon kanallarının kampanya filmini yayınlamayı reddettiğini duyurdu.
12 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde üçüncü kez aday olup olamayacağı tartışılırken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Erdoğan'ın aday olabileceğini belirtti. Uçum, 2014 seçiminin eski sistemle, 2018 seçiminin ise yeni başkanlık sistemle yapıldığını ve yeni sisteme göre Erdoğan'ın 'sıfırlandığını' ifade etti. Muhalefetin altılı masa toplantısında Erdoğan'ın üçüncü defa aday olamayacağını vurgulamasının ardından Uçum, muhalefeti 'hileli' yöntemlerle Erdoğan'ın yolunu kesmeye çalışmakla suçladı.
27 Ocak 2023

Mehmet Altan, Türkiye'de hukukun ve ekonominin çöktüğünü, 2021'de yapılan anayasal ihlaller ve ekonomik politikaların ülkeyi zor duruma soktuğunu belirtiyor. 2021'de başlatılan Kur Korumalı Mevduat sistemiyle zenginlerin daha da zenginleştiğini, bu sistemin maliyetinin 2022 ve 2023'te Hazine ve Merkez Bankası tarafından yapılan toplam 47.8 milyar dolarlık ödemelerle belirlendiğini ifade ediyor. Ayrıca, Türkiye'nin hukuk ve basın özgürlüğü sıralamalarında düşük pozisyonlarda olduğunu ve ekonomik göstergelerin kötüleştiğini vurguluyor.
6 Mayıs 2024

Hayko Bağdat, Türkiye'nin mevcut siyasi ve hukuki durumunu eleştirerek, ülkenin normalleşmesi için hukukun üstünlüğünün şart koşulması gerektiğini vurguladı. Özgür Özel'in muhalefetteki rolüne değinen Bağdat, Türkiye'nin hukuk alanında ciddi sorunlar yaşadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Selahattin Demirtaş, Osman Kavala ve KHK mağdurları gibi örneklerle, siyasi kumpasların ve haksızlıkların kabul edilemez olduğunu ifade etti.
8 Mayıs 2024

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Türkiye'nin ciddi bir anayasal krizle karşı karşıya olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Anayasa Mahkemesi'ni desteklemeye çağırdı. Akşener, Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi kararına karşı tutumunu eleştirdi ve krizin çözümü için Erdoğan, TBMM Başkanı, Yargıtay Başkanı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'na yönelik önerilerde bulundu. Ayrıca, yaşanan krizin yeni anayasa yapımını gerekçe göstererek çözüm olarak sunulmasına karşı çıktı ve mevcut Anayasa'ya uygun hareket edilmesinin önemini vurguladı.
10 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesine karşı yaptığı açıklamalar sonrası başlayan tartışmalara son noktayı koydu. Erdoğan, partisinin bu konudaki tutumunun açık olduğunu belirterek, Anayasa'nın ilk dört maddesiyle ilgili herhangi bir tartışma olmadığını vurguladı. Yapıcıoğlu'nun açıklamaları siyasette polemiğe neden olmuş, CHP ve İYİ Parti tepki gösterirken, MHP Yapıcıoğlu'na kapıyı kapatmıştı.
18 Eylül 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs'ta yapılabilmesi için 10 Mart'ta karar alacağını belirtti. TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ve genel başkan Erkan Baş, Erdoğan'ın hukuken aday olamayacağını, çünkü seçim yenilenmesi kararının Meclis çoğunluğuyla alınması gerektiğini ifade ettiler. Ayrıca, 6 Nisan 2022'de kabul edilen yeni seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra düzenlenmesi gerektiği, bu durumun 14 Mayıs tarihindeki seçimler için geçerli olmadığı belirtildi.
24 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçmişte oy toplamak için kullandığı imar affı uygulamasını yeni dönemde kaldıracağını ve affedilemez suçlar arasına alacağını belirtti. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, hükümetin imar barışı düzenlemeleri eleştirilere konu oldu. Erdoğan, geçmişte bu düzenlemeyi anlatarak oy istemişti. Ancak en az 50 bin insanın hayatını kaybetmesinin ardından AKP seçmeninin de tepkili olduğu görülen imar affına karşı çıktığını ifade etti.
13 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8’inci Üst Düzey Toplantısı için gittiği Madrid’de, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın durumlarıyla ilgili soru soran İspanyol gazeteciyi azarladı. Erdoğan, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve yargı kararlarına saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Gazetecinin sorusunu teröristleri savunmak olarak nitelendiren Erdoğan, Türkiye'deki yargı süreçlerinin bağımsız olduğunu belirtti.
13 Haziran 2024

İlhan Cihaner, Türkiye'de Anayasa tartışmalarının yeniden gündeme geldiğini ve bu tartışmaların siyasi iktidar tarafından nasıl yönlendirildiğini ele alıyor. Yazısında, AKP'nin Anayasa ve yasalarla olan ilişkisini 'İstismarcı Anayasacılık' ve 'Askıda Anayasa' gibi kavramlarla tanımlıyor. Cihaner, anayasa değişikliklerinin AKP/MHP iktidarı tarafından nasıl manipüle edildiğini ve bu süreçte muhalefetin tutumunu eleştiriyor. Ayrıca, mevcut iktidarın Erdoğan sonrası döneme hazırlık sürecinde Anayasal kazanımlarını güvence altına alma çabalarına dikkat çekiyor.
3 Mayıs 2024

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın adının 'Ülke Başsavcılığı' olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Akarca, bu önerisini adli makamlar arasındaki denkliğin tesis edilmesi ve yabancı ülkelerin adli makamlarıyla üst düzey koordinasyon ve adli yardım sağlanabilmesi için gerekli olduğunu ifade etti. Ayrıca, sınırötesi suçlarla, organize ve terör suçlarıyla mücadele için soruşturmaların tek elden, uzmanlaşmış cumhuriyet savcıları ve gerekli teknik donanıma sahip adli kolluk personeli tarafından yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
31 Ağustos 2023

Barış Terkoğlu'nun yazısında, Türkiye'de yargının son yıllarda cemaatler, partiler ve nüfuzlu kişilerin etkisi altında kaldığı ve bu durumun yargı kalitesini olumsuz etkilediği belirtiliyor. Yargı içinde, geçmişteki sorunları nedeniyle manipüle edilebilir durumda olan 'lekeli' hâkimlerin varlığına dikkat çekiliyor. Bu hâkimlerin, yargının bağımsızlığını ve demokrasiyi tehdit ettiği, istenilen kararları verebildikleri ve geçmiş kararlarını bile değiştirebildikleri ifade ediliyor. Terkoğlu, yargının bu tür etkilerden arındırılmasının önemine vurgu yapıyor.
15 Nisan 2024
İşaretlediklerim