İstanbul ve Kocaeli merkezli 14 ilde düzenlenen 'Sibergöz-44' operasyonlarında 107 şüpheli yakalandı. Şüphelilerin 45 farklı paravan şirket kurarak hesaplarında 3 milyar liralık para hareketliliği olduğu tespit edildi. Operasyonlarda dört ruhsatsız tabanca, çok miktarda döviz ve Türk lirası ile birçok dijital materyale el konuldu. Şüphelilerin sosyal medya üzerinden 'Forex Yatırım, Yüksek Kazanç' adıyla paylaşım yaparak vatandaşları dolandırdıkları belirlendi.
11 Haziran 2024

İstanbul başsavcılığı, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Youtuber Oğuzhan Uğur'un asılsız paylaşım yaptığı gerekçesiyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçundan soruşturma başlattı. Uğur, sanatçı Haluk Levent ile birlikte deprem bölgesinde yardım çalışmalarında aktif rol almıştı. Başsavcılık, Babala TV'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımların korku ve paniğe neden olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarını aksattığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından depremle ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle başka kişilere de soruşturma açıldığı ve gözaltılar yapıldığı belirtildi.
12 Şubat 2023

Diyarbakır merkezli yedi ilde düzenlenen operasyonda, e-Devlet sitesini taklit ederek dolandırıcılık yapan bir suç örgütü çökertildi ve 26 kişi tutuklandı. Suç örgütü, sahte e-Devlet siteleri kurarak ve güvenli ödeme bahanesiyle linkler göndererek mağdurları dolandırdı. Operasyonda çok sayıda dijital materyale el konuldu ve şüpheliler hakkında 76 suç dosyası bulunduğu tespit edildi. Operasyon Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay'da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
20 Temmuz 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye'de ortaya çıkan montajlar, kumpaslar ve Deep Fake içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'yı 15 Mayıs sonrası Türkiye ile dostluk ilişkilerini sürdürmek istiyorlarsa bu tür eylemlerden uzak durmaya çağırdı. Bu açıklama Twitter'da geniş yankı buldu ve birçok kullanıcı tarafından desteklendi.
11 Mayıs 2023

Kripto para piyasasında büyük bir çöküşe neden olan TerraUSD'nin kurucusu Do Kwon, sahte belgelerle Karadağ'da bir havalimanında yakalandı. TerraUSD'nin değer kaybı, Bitcoin dahil olmak üzere diğer kripto paraları da olumsuz etkilemişti. Güney Kore'de dolandırıcılıkla suçlanan ve kırmızı bültenle aranan Do Kwon hakkında Güney Kore, tutuklanması ve iadesi için girişimde bulunacak.
24 Mart 2023

Avrupa Parlamentosu seçimlerine günler kala, bir parlamento çalışanının evinde ve ofisinde arama yapıldı. Çalışanın, 6-9 Haziran'da yapılacak seçimler için Rusya lehine propaganda yürüttüğü iddia ediliyor. Federal savcılar ve AP müfettişleri, Brüksel'deki konut ve AP'deki ofisinde arama yaparken, Fransız adli makamları da Strazburg'daki Avrupa Birliği Meclisi'ndeki ofisini aradı. Savcılar, Avrupa'nın Sesi haber sitesi aracılığıyla AP üyelerine ulaşıldığını ve Rus propagandası yapmaları karşılığında para ödendiği iddialarını soruşturuyor.
29 Mayıs 2024

Fransa'da bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonucu başlayan protestolar devam ederken, İstanbul Başsavcılığı bu olayların Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili sosyal medyada yapılan provokatif paylaşımlar üzerine soruşturma açtı. Soruşturma, bu paylaşımların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, yanıltıcı ve gerçek dışı bilgi yayma, kamu düzenini ve barışını bozma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle başlatıldı. Emniyet güçleri, suç unsuru taşıyan sosyal medya hesaplarının tespiti için harekete geçirildi.
2 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nin iki üyesinin kişisel telefonlarında İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen 'Pegasus' casus yazılımı tespit edildi. AP Sözcü Vekili Delphine Colard, casus yazılım bulunduğunu doğruladı ve tüm üyelere teknolojik cihazlarını taramadan geçirmeleri çağrısında bulundu. Casus yazılım saldırısıyla karşı karşıya kalan üyeler, Aralık 2023'te Hindistan, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmişti. Pegasus, kullanıcıların haberi olmadan telefon konuşmalarını dinleyebilir, ses kaydı alabilir, e-postaları takip edebilir ve telefonlardan fotoğraf çekebilir.
22 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar sebebiyle CHP Zeytinburnu İlçe Başkan Yardımcısı Süleyman Dağ gözaltına alındı. Dağ'a, Instagram ve Twitter hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle 'halkın kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçlamaları yöneltildi. Ayrıca, 2012 yılında Erdoğan'ın bir öğrenciye söylediği sözlerin yer aldığı video da delil olarak dosyaya eklendi. Dağ, ifade verdikten sonra yurtdışına çıkışı yasaklanarak serbest bırakıldı.
11 Şubat 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen kişilere yönelik yasal işlemler gerçekleştirdi. Toplamda 31 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 9'u tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 24 internet sitesi kapatıldı ve sahte yardım talepleriyle ilgili sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
9 Şubat 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bir sürücünün polis tarafından öldürülmesine tepki olarak başlayan gösterilerin ardından belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda sosyal medya ağlarına yönelik yasakların güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Macron, olağanüstü durumlarda sosyal medya erişimini düzenleyebilme veya kesebilme kapasitesine sahip olunması gerektiğini ifade etti. Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, gösterilerle ilgili 350 kişinin tutuklandığını açıkladı.
4 Temmuz 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul merkezli 37 ilde kredi kartı bilgilerini ele geçirerek TikTok üzerinden haksız kazanç sağlayan şahıslara yönelik bir operasyon düzenledi. Operasyonda 120 şüpheli yakalanırken, 1,2 milyar lira para akışının olduğu dört binden fazla banka hesabı incelendi. Yakalananlar arasında mal varlıklarına el konuldu ve diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
20 Haziran 2023

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Thodex kripto para borsasının kurucusu Faruk Fatih Özer ve 21 sanık, dolandırıcılık suçlamalarıyla yargılanmakta. Savcı, Özer'in 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma', 'bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık' ve 'tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama' suçlarından 12 bin 142 yıldan 40 bin 462 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Thodex'in kapanması sonucu yatırımcılar paralarını çekememiş, Özer yurt dışına kaçmış ve Arnavutluk'ta yakalanarak Türkiye'ye iade edilmişti.
18 Temmuz 2023

Twitter'ın sahibi Elon Musk, yeni dijital hizmetler düzenlemesi nedeniyle platformu Avrupa Birliği'nden çekmeyi düşünüyor. Bu, Avrupa Birliği'nin Twitter'da şiddet içerikli ve dezenformasyon içeren yasa dışı içeriklerin kaldırılması için Musk'a verdiği 24 saatlik sürenin ardından geldi. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, şiddet içerikli paylaşımlarla ve dezenformasyonla mücadele ettiklerini ve Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattıklarını belirtti. Ancak, AB bu açıklamayı yeterli bulmayarak Twitter hakkında bir soruşturma başlattı.
19 Ekim 2023

İstanbul'da, bazı haberlere erişim engeli getirmek için sahte mahkeme kararları satan bir şebeke ortaya çıkarıldı. İstanbul başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında, optik cihazlarla hazırlanan sahte belgelerin satıldığı ve 27 şüphelinin tespit edildiği belirlendi. Şebeke lideri Uğur Yılmaz tutuklanırken, İlknur Özkan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Şüphelilerin sahte kararları ünlüler de dahil olmak üzere 12 kişiye sattığı ve bu sabah yapılan operasyonla yedi kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi.
31 Mayıs 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD gezisi sırasında deep fake teknolojisi kullanılarak ses ve görüntülerinin değiştirilerek olumsuz propaganda yapılacağı konusunda bilgi aldığını ve bu bilgiyi doğrulattığını belirtti. Kılıçdaroğlu, bu manipülasyon girişimlerinin uluslararası casus şebekelerinin tuzağına düşen kişiler tarafından yapıldığını ve Bitcoin üzerinden ödeme yapıldığını iddia etti. Ayrıca, seçim gecesi galip gelmeleri durumunda herkesin evinde kalması gerektiğini, sokağa çıkılması halinde taşkınlık yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.
4 Mayıs 2023

Forbes dergisi, Türkiye'de mayıs ayındaki seçimler öncesinde 700 bin TikTok hesabının hacklendiğini yazdı. TikTok sözcüsü Alex Haurek, nisan ayında bazı kullanıcı hesaplarında olağandışı faaliyetler tespit edildiğini ve önlemler alındığını belirtti. Güvenlik açığından kimin yararlandığı belirsizken, Türk hükümetinin geçmişte devlet destekli trol ağlarını kullanma geçmişi olduğu ve seçimler öncesinde deepfake ve sansür kullanıldığı ifade edildi. TikTok içindeki soruşturmada bu durumun Türkiye'deki seçimlerle ilgili olduğuna dair bir kanıt bulunamadı.
19 Temmuz 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Sosyal medya fenomeni ve şarkıcı Banu Parlak, 'kooperatif dolandırıcılığı' iddiasıyla İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alındı. Trabzon'a gitmek için havalimanına gelen Parlak, polis kontrolünde yapılan GBT kayıtlarında hakkında bir kooperatif dolandırıcılığı iddiasıyla arama kararı olduğu ortaya çıktı. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Parlak, işlemlerin ardından adliyeye gönderildi.
3 Kasım 2023
İşaretlediklerim