CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya gelerek çeşitli konuları görüştü. Görüşmede, asgari ücrete ara zam, emekli maaşlarının artırılması, Gezi Parkı davası, kayyım uygulamaları ve Sinan Ateş dosyası gibi konular ele alındı. CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, bu görüşmenin Türk siyasi tarihi açısından önemli bir adım olduğunu belirtti ve CHP'nin diyalog kanallarını açarak topluma fayda sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.
11 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranlarına ve memur maaşlarına yapılan zammı eleştirdi. TÜİK, Aralık ayı enflasyonunu yıllık yüzde 64,27 olarak açıkladı, bu oran bir önceki aya göre 20 puan düşük. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise yıllık enflasyonu yüzde 137,55 olarak bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaş artış oranını yüzde 25 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu, TÜİK'in 'rezil artış' olarak nitelendirdiği bu durumun hesabının sorulacağını belirtti.
3 Ocak 2023

İş dünyası temsilcileri, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptıkları toplantıda, mevcut para politikasının ve 'faizlerin hiç artırılmayacağı' söyleminin terk edilmesini istedi. Ayrıca, yüzde 5'lik enflasyon hedefinin revize edilmesi, ürün bazında seçici teşvikler ve uygun faiz koşullarında finansman gibi konuları önerdiler. Kur korumalı mevduatın (KKM) 2024 sonuna kadar devam etmesi ve yaz aylarında kademeli bir çıkış yapılması gerektiği belirtildi. Merkez Bankası (MB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasındaki yetki çatışmasının çözülmesi gerektiği de vurgulandı.
19 Haziran 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi'nin HDP'ye yapılan Hazine yardımını kesme kararını ve CHP ile İYİ Parti milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması taleplerini eleştirdi. Kılıçdaroğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmamasını 'namertsiniz' diyerek meydan okudu ve siyasi partilerin kapatılmasının demokrasi dışı olduğunu belirtti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye, eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak azmettiricileri teslim etmesi gerektiğini söyleyerek yüklendi.
10 Ocak 2023

Bloomberg ajansının haberine göre, Mehmet Şimşek'in Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda 'tam yetkili Hazine ve Maliye bakanı' olarak kabineye girmesi beklenmektedir. Şimşek'in ayrıca Merkez Bankası konusunda da 'güvence' aldığı iddia edilmektedir. Erdoğan'ın ekonomi politikaları, yüksek kur, enflasyon ve cari açık gibi göstergelerde rekorlara yol açmış ve siyasi belirsizlik nedeniyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmişti. Erdoğan, seçim zaferinin ardından yaptığı balkon konuşmasında uluslararası itibara sahip bir finans yönetimi ve üretim ekonomisi tasarladıklarını belirtmişti.
2 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington'da gerçekleşen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantılarında Türkiye ekonomisinin doğru yolda olduğunu ve yapısal dönüşümün bir parçası olarak yeni bir sanayi politikasının uygulandığını açıkladı. Şimşek, enflasyonun düşürülmesi ve Merkez Bankası'na destek sağlanması gerektiğini, orta vadeli programda belirlenen enflasyon hedeflerine ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yılki düzenlemelerin vergilere odaklandığını, bu yıl ise harcamaların kontrol altına alınacağını ve kesintilere gidileceğini ifade etti.
19 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT canlı yayınında yaptığı açıklamada, KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi genel oranlarında bir artış olmayacağını belirtti. Ayrıca, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) de bir düzenleme yapılmayacağını ifade etti. Şimşek, Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen vizyonun uygulanacağını ve vergi istisnalarının gözden geçirileceğini söyledi.
4 Mart 2024

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz oranını 750 baz puan artırarak yüzde 25'e çıkardı. Bu kararın ardından dolar/TL kuru düştü ve birçok ekonomist bu kararı doğru buldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter'dan 'Kararlıyız! Fiyat istikrarı en büyük önceliğimiz...' şeklinde bir mesaj paylaştı. Şimşek ve Gaye Erkan gibi 'piyasanın sevdiği' isimler, iktidarın düşük faiz politikasına rağmen ekonomiyi toparlamak için göreve getirilmişti.
24 Ağustos 2023

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de belediye başkanlarıyla bir araya geldiği toplantıda, hükümetin emeklinin sorunlarını çözemediğini belirtti. Özel, 11 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'la yapacağı görüşmede asgari ücretin enflasyon oranında güncellenmesi ve emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkarılması konularını gündeme getireceğini söyledi. Ayrıca, küçük esnaf ve KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
8 Haziran 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi politikalarını ve gelecek planlarını açıkladı. Şimşek, önceki dönemde kurun belli bir düzeyde tutulduğunu belirterek, kuru serbest bıraktıklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek dönemde aşırı tüketimi sınırlayacaklarını, kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacaklarını ve parasal genişlemeyi sınırlayacaklarını belirtti. Şimşek, vergi reformları yapacaklarını ve gelir arayışına gideceklerini de sözlerine ekledi. Kredi kartı kullanımı ve taşıt kredileri konusunda da düzenlemeler yapacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabinesinde yer alması için eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştüğü ve Şimşek'in ekonominin başına geçmesi durumunda tam koordinasyon yetkisi talep ettiği bildirildi. Şimşek, Merkez Bankası'na sürekli müdahale edilmemesini ve yabancı yatırımcılara güven verecek adımların atılmasını istiyor. Erdoğan ve Şimşek arasında faiz politikası ve Merkez Bankası'nın yapısı konusunda fikir ayrılıkları bulunuyor ve Şimşek'in göreve dönüşü için kesin bir karar vermediği ifade ediliyor.
30 Mayıs 2023

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve gelmesinin ardından yabancı finans kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geleceğini belirtti. İktidarın seçimlere 'heterodoks' ekonomi politikaları ve faiz söylemleriyle girdiği, ancak Şimşek'in göreve gelmesiyle kurların serbest bırakıldığı ve rekorların geldiği ifade edildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce muhalefeti 'dış güçlerden destek almak' ve 'Londra tefecileriyle görüşmek' ile suçladığı, ancak Şimşek'in bu görüşmeleri yapacak olmasının bu söylemlerin tersine düştüğü vurgulandı.
9 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ta düzenlenen Dünya Bankası ve IMF yıllık toplantıları sırasında Türkiye'nin ekonomik durumu hakkında konuştu. Şimşek, Türkiye'nin reel faiz sunduğunu ve bu durumun Türk Lirası'nı çekici kıldığını belirtti. Ayrıca, kurala dayalı politikaya geri dönmek istediklerini ve Türkiye'de ciddi bir mali konsolidasyon sağlandığını ifade etti. Şimşek, iç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini ve KKM'den çıkmak istediklerini söyledi.
13 Ekim 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, parti genel merkezinde düzenlenen Merkez Yönetim Kurulu toplantısında konuştu. Öztrak, toplantıda enflasyon, hayat pahalılığı, ekonomide yavaşlama ve işsizlik gibi konuları ele aldıklarını ve hükümetin baskıcı uygulamalarına karşı yapılacakları konuştuklarını belirtti. Ayrıca, yerel seçimlere hızla hazırlanacaklarını ve eksiklikleri gidereceklerini ifade etti. Partinin iç işleri hakkında kamuoyu önünde konuşmayı doğru bulmadıklarını da ekledi.
7 Ağustos 2023

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 28 Mayıs seçimlerinin ardından başlayan parti içi 'değişim' tartışmaları kapsamında üçüncü kez görüştü. Yaklaşık bir buçuk saat süren ve Ankara'daki Ahlatlıbel Sosyal Tesisleri'nde gerçekleşen görüşmeye Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de katıldı. Görüşme sonrasında herhangi bir açıklama yapılmadı, ancak her iki tarafın da görüşmelerin doğal olduğunu ve devam edebileceğini vurguladığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, grup toplantısında partideki değişim taleplerine olumlu yaklaşacağını ifade etmişti.
14 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılın ekonomi programını değerlendirdi ve programın doğru yolda olduğunu belirtti. Şimşek, mali disiplin, büyümede dengelenme, sürdürülebilir cari açık, dış finansmana erişim, rezerv birikimi, KKM'den çıkış, dezenflasyon süreci, güven artışı, gri listeden çıkış süreci ve yapısal dönüşüm gibi konularda önemli kazanımlar elde ettiklerini vurguladı. Ayrıca, bütçe açığını azaltma, enflasyonu düşürme ve dış finansmanı artırma hedeflerine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade etti.
5 Haziran 2024

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, bir toplantıda Türkiye'nin ekonomi politikaları ve mevcut ekonomik durumu hakkında eleştirel bir konuşma yaptı. Akçay, fonlama maliyeti ile mevduat faizi, politika faizi ile enflasyon oranı, ve faiz-kur bağlantısının kopmuş olduğunu belirtti. Göreve geldikleri günden bu yana bu sorunları çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ekonomik modellemelerde TÜİK tarafından açıklanan yanlış enflasyon verilerinin kullanıldığını eleştirdi ve yapısal reformların, serbest piyasa düzenlemelerinin, döviz kuru özgürlüğünün, vergi yasasının yeniden yapılandırılmasının, kamu harcamalarının kontrol altına alınmasının ve yatırımcıyı çekecek düzenlemelerin eksikliğine dikkat çekti.
9 Şubat 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı çıkış harçlarına yapılması planlanan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Şimşek, imkanı olmayan birinin yurt dışına gidemeyeceğini belirterek, imkanı olanlardan vergi alınmasının planlandığını söyledi. Ayrıca, vergi taslağı, asgari ücret, EYT düzenlemesi ve muhalefetin ekonomi politikaları eleştirileri hakkında da konuştu. Şimşek, vergi taslağı için yapılan eleştirileri yaygara olarak nitelendirdi ve vergilendirilmeyen alanlardan vergi almanın yeni bir vergi yükü getirmek olmadığını vurguladı.
1 Temmuz 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'de yaptığı açıklamada, enflasyonu kontrol altına almayı ve tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirtti. Orta Vadeli Program kapsamında verginin tabana yayılması için ciddi adımlar atacaklarını ifade eden Şimşek, geçmişte enflasyonu artıran KDV ve ÖTV gibi vergi artışlarının tekrarlanmayacağını ve gelecek sene sistemden çıkarılacağını duyurdu.
30 Kasım 2023

MHP lideri Devlet Bahçeli, 23 Nisan bayram mesajında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e sert bir tepki gösterdi. Bahçeli'nin eleştirisi, Şimşek'in IMF Bahar Toplantıları'nda kullandığı 'locals' ifadesine dayanıyor, bu ifade Türkçeye 'yerel halk' olarak çevrildi ve olumsuz bir anlamda kullanıldığı algılandı. Bu durum, iktidar ortakları arasında mesajlaşmaların ve anlaşmazlıkların devam ettiğine işaret ediyor.
23 Nisan 2024
İşaretlediklerim