Rusya’nın Dağıstan bölgesinde Mahaçkale ve Derbent kentlerinde düzenlenen silahlı saldırılarda 15 polis ve bir papaz hayatını kaybetti. Saldırılar sonrası bölgede olağanüstü hal ilan edildi. Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, saldırıların terör eylemi olduğunu ve dış güçlerce planlandığını belirtti. Rusya Soruşturma Komitesi olayla ilgili soruşturma başlattı.
24 Haziran 2024

Bangladeş'te genç işsizlik oranının yüksek olması ve 'özgürlük savaşçıları' ailelerine kamuda tanınan yüzde 30'luk kontenjanın kaldırılması talebiyle başlayan protestolar, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifasıyla sonuçlandı. 19 Temmuz'dan beri devam eden protestolarda hükümet sert müdahalelerde bulunmuş, interneti kesmiş ve üniversiteleri kapatmıştı. Protestolar sırasında en az 150 kişi hayatını kaybetti. 2009'dan beri başbakanlık görevini yürüten Hasina, askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti.
5 Ağustos 2024

İstanbul Saraçhane Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde polise saldırdıkları iddiasıyla gözaltına alınan 65 kişiden 52'si, çeşitli suçlamalarla tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bu suçlamalar arasında 'toplantı ve gösteri yürüyüşü kanununa muhalefet', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'kamu görevlisine direnmek' bulunmaktadır. Geri kalan 13 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmaları istenmiştir. Olaylar, Taksim Meydanı'na gitmek isteyen göstericilerin Saraçhane'de polis tarafından durdurulması sonucu çıkan arbede ile başlamıştı.
4 Mayıs 2024

Fransa'da 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M., 27 Haziran'da bir polis tarafından arabasında yakın mesafeden vurularak öldürüldü. Bu olayın ardından başlayan protestolar kitlesel gösterilere dönüştü ve şu ana kadar en az 2 bin kişi gözaltına alındı. Protestolara 45 bin kişilik jandarma ve polis gücüyle müdahale ediliyor. Fransız kurumları ve hükümet yetkilileri bu duruma karşı hangi adımları attığı ise merak konusu.
3 Temmuz 2023

Sudan'da ordu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların şiddetlenmesi sonucu ölü sayısı 270'e yükseldi. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, çatışmalarda 2 bin 600'den fazla kişinin de yaralandığını ve BM Dünya Gıda Programı'nın üç çalışanının öldürüldüğünü bildirdi. Güvensiz ortam nedeniyle sağlık hizmetlerinin kısıtlandığı ve bu durumun daha fazla hayatı riske attığı belirtildi.
18 Nisan 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında ölü sayısı 9 bin 57'ye, yaralı sayısı 52 bin 979'a yükseldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi. Hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, bir toplantı sonrası kaldırıldı. Elektrik kesintileri ve altyapı sorunları devam ediyor. Adli tıp hekimleri tükenme noktasına gelirken, Hatay'da bir cezaevinde isyan çıktı ve kanlı biçimde bastırıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya kısıtlamalarını eleştirdi. Türkiye Güreş Federasyonu, enkaz altında kalan sporculardan dördünün hayatını kaybettiğini duyurdu. Deprem bölgesinde koordinasyon eksikliği ve yardım dağıtımındaki aksaklıklar eleştiriliyor.
8 Şubat 2023

Yemen'in başkenti Sana'da, bir iş adamının düzenlediği nakdi yardım dağıtımı sırasında meydana gelen izdihamda 78 kişi hayatını kaybetti ve 150'den fazla kişi yaralandı. Sevre Hastanesi Kurulu Başkanı Dr. Mutahhir Murşid'in açıklamalarına göre, olay yerine güvenlik güçleri sevk edildi ve inceleme başlatıldı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulhalik el-Aceri, yardım çalışmasının bakanlıkla koordinasyon yapılmadan gerçekleştirildiği için iki iş adamının gözaltına alındığını belirtti.
20 Nisan 2023

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ölü sayısının artmasında deprem öncesi ve sonrası yapılan ihmallerin ve beceriksizliklerin etkili olduğunu belirtti. Altay, özellikle ilk iki gün yaşanan sorunlara dikkat çekerek, eğer Türk Silahlı Kuvvetleri ve madenciler hızlı bir şekilde bölgeye ulaştırılsaydı, en az 10 bin kişinin hayatta olabileceğini ifade etti. Ayrıca, bir valinin ölü sayısının açıklanandan üç kat fazla olduğunu söylediğini aktardı.
7 Mart 2023

İzmir'in Konak ilçesinde şiddetli yağmurdan kaçmaya çalışan iki kişi, su birikintisine bastıktan sonra elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Olayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi ve bunlardan 20'si gözaltına alındı. Sorumlu dağıtımcı şirket Gdz Elektrik, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nü (İZSU) altyapı çalışmaları sırasında şebekeye zarar vermekle suçladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bilirkişi ön raporunun tamamlandığını ve soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğünü belirtti.
15 Temmuz 2024

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 59'a çıktığını açıkladı. Ölümler, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanlar seferber edildi.
10 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Malatya'da düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 50 bin 783 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı ve mitinge 50 binden fazla kişinin katıldığını söyleyerek bu durumu öne çıkardı. Erdoğan, deprem felaketinin ardından devletin ve milletin tüm imkanlarını seferber ettiğini ve vatandaşların yanında olduklarını ifade etti.
23 Mayıs 2023

Taha Akyol, Rusya'da Vladimir Putin'in baskıcı yönetimine karşı muhalefetin zayıf ve dağınık durumunu ele alıyor. Aleksey Navalny'nin tek başına muhalefet etme çabalarına ve sonrasında yaşadığı zehirlenme ile hapishanede öldürülmesine dikkat çekiyor. Ayrıca, Putin'in anayasayı değiştirerek 2036'ya kadar iktidarda kalma yolunu açtığına ve bu durumun Rusya'daki demokratik değerler üzerindeki etkilerine işaret ediyor. Yazı, Putin'in ölümünden sonra gizlenmiş gerçeklerin ortaya çıkacağını öne sürüyor.
19 Mart 2024

Erzurum'da, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun 7 Mayıs'taki mitingine taşlı saldırı düzenlendi ve en az 17 kişi yaralandı. Saldırı sonrası emniyet güçleri 19 kişiyi tespit etti ve 15 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerin ardından şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 14'ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıyı İmamoğlu'nun 'provokasyonu' olarak nitelendirdi.
9 Mayıs 2023

Emniyet Genel Müdürlüğü, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı iddia edilen 129 kişiyi gözaltına aldı, bunlardan 24'ü tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 76 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ile kripto varlık cüzdan adresleri tespit edilerek gerekli işlemler yapıldı.
19 Şubat 2023

AFAD Başkanı Yunus Sezer, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ilde etkili olan iki büyük depremin ardından hayatını kaybedenlerin sayısının 40 bin 642'ye ulaştığını duyurdu. Ayrıca, bölgeden 430 bin kişinin tahliye edildiğini belirtti. Depremler sonrasında bölgede OHAL ilan edilmişti.
18 Şubat 2023

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme'ye yapılan baskında bazı polis ve askerlerin Bolsonaro destekçileriyle işbirliği yaptığını belirtti. Lula, Bolsonaro yanlılarının saray içinde olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Yerel basında, güvenlik güçlerinin baskına kasıtlı olarak seyirci kaldığı iddia edildi. 8 Ocak'taki baskınlarla ilgili 1800 kişi gözaltına alındı.
13 Ocak 2023

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medyada provokatif paylaşımlar yaptığı belirtilen kişilerin peşine düştü. Toplamda 140 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 27'si tutuklandı. Ayrıca, depremzedelere yardım bahanesiyle dolandırıcılık yapmaya çalışan 81 internet sitesi kapatıldı ve deprem yardımı adı altında para talep eden sahte sosyal medya hesapları ve kripto varlık cüzdan adresleri ile ilgili işlemler yapıldı.
25 Şubat 2023

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasına el konulması, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde protesto gösterilerine yol açtı. Bu gösteriler, Van'dan başlayarak diğer illere yayıldı ve milletvekilleri de Van'a destek için gitti. Yerel seçim sonuçları ve ekonomik büyüme beklentileri, Türk tipi demokrasinin ve ekonomik politikaların eleştirildiği bir bağlamda tartışıldı. Erdoğan'ın IMF ile uyumlu kalkınma planları ve Irak ile yapılacak sınır dışı operasyonlarının meşruiyeti de ele alındı. Sonuç olarak, Abdullah Zeydan'a yönelik kayyum atama girişimi, halkın direnişiyle geri çekildi.
5 Nisan 2024

Gazeteci Levent Gültekin, 27 Eylül 2022'de Halk TV'de yayınlanan bir programda yaptığı sözler nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' iddiasıyla yargılandı. Bakırköy 44'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda Gültekin'e 11 ay 20 gün hapis cezası verildi. Gültekin, savunmasında eleştiri yapma sorumluluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasını eleştirdiğini ancak hakaret etmediğini belirtti ve beraatini talep etti. Mahkeme kararının ardından Gültekin, sosyal medya hesabından durumu 'Sağlık olsun' diyerek duyurdu.
19 Mart 2024

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, geçen yılki seçim yenilgisini kabullenmeyerek ayrıldığı ülkesine geri dönüyor. Bolsonaro'nun dönüşüyle binlerce destekçisinin havaalanında karşılama yapması bekleniyor ve yetkililer şiddete dönüşebilecek protestoları engellemek için güvenlik önlemlerini artırdı. Bolsonaro, Liberal Parti'ye yerel seçim kampanyasında destek olacağını ve geçmişteki seçim yenilgisini geride bıraktığını belirtti. Brezilya'da 2022'de yapılan seçimlerde sol görüşlü Luiz Inacio Lula da Silva'nın kazanmasının ardından Bolsonaro destekçileri çeşitli protesto eylemleri düzenlemişti.
30 Mart 2023
İşaretlediklerim