Gezi Parkı davasından tutuklu olan ve Hatay'dan TİP milletvekili seçilen Can Atalay'ın serbest bırakılması için avukatları mazbatasını alarak başvuruda bulundu ancak Atalay hala serbest bırakılmadı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Atalay'ın durumunun Yargıtay ile Meclis Başkanlığı arasındaki yazışmalar sonucunda netleşeceğini belirtti. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, milletvekillerinin yeminlerinin gereği olarak Atalay'ın serbest bırakılması için ses çıkarmaları gerektiğini ifade etti.
14 Haziran 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'milli ve manevi değerler' gerekçesiyle istifa ettiği Beşiktaş kongre üyeliğine katıldı. Bahçeli, Beşiktaş taraftarlarının hükümete yönelik protestoları sırasında istifa etmişti. Erkan Baş'ın üyeliği, Bahçeli'nin istifasından kısa bir süre sonra gerçekleşti ancak TİP kaynaklarına göre bu üyeliğin Bahçeli'nin istifasıyla bir ilgisi yok ve Baş'ın bu adımı bir süredir düşündüğü bir hareket.
23 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Hatay milletvekili seçilen ancak tutukluluğu devam eden Can Atalay'ın tahliyesini istedi. Gezi davasında hapis cezasına çarptırılan ve milletvekili mazbatasını alan Atalay için Yargıtay'a başvuruldu, ancak hala cezaevinde. Baş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Atalay'ın durumunun Hatay halkının iradesinin gasp edilmesi anlamına geldiğini ve sürecin siyasi olduğunu belirtti. Ayrıca, Atalay'ın madenci ve Gezi olaylarının mağdurlarının avukatı olduğunu vurguladı.
2 Haziran 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Birgün gazetesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TBMM'de grup kuracak sayıda milletvekili talep ettiği iddialarını içeren bir habere tepki gösterdi. Kadıgil, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve TİP'in üç yıldır net olan planının kendi adı ve adaylarıyla seçime girmek olduğunu belirtti. Ayrıca, kaç vekil çıkaracaklarının yurttaşların takdirine bağlı olduğunu ifade etti.
14 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı'nın cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tavrını duyuracağını bildirdi. İttifak, HDP, TİP, EMEP, EHP, TÖP ve SMF'den oluşuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP eş başkanlarıyla yaptığı görüşmede parti kapatmalarına ve kayyum uygulamalarına karşı olduklarını ifade etmiş ve Kürt sorunu dahil tüm sorunların çözümünün TBMM'de olması gerektiğini vurgulamıştı. HDP'nin adaylık konusunda kararını en kısa sürede açıklayacağı belirtilmiş, gazeteci İsmail Saymaz ise HDP'nin aday çıkarmayacağını iddia etmişti.
22 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP’ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın tahliyesi için mahkeme kararını beklediklerini belirtti. Anayasa Mahkemesi (AYM), Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmiş ve yeniden yargılama yapılmasına, yargılamada durma kararı verilmesine ve hükmün infazının durdurularak Atalay’ın tahliye edilmesine karar vermişti. Ancak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararını uygulamak için henüz bir adım atmış değil.
30 Ekim 2023

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına ilişkin 'Meclis gereğini yerine getirecektir' dedi. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ve 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının' ihlal edildiğine hükmetmişti. Kurtulmuş, 'AYM kararı ortadadır, Meclis gereğini yerine getirecektir' ifadelerini kullandı.
27 Ekim 2023

Halktv.com.tr'de yer alan bir yazıda, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) emek ve özgürlük ittifakından ayrılabileceği iddia edildi. Yazıda, TİP'in en az 41 şehirde kendi amblemi ve adaylarıyla seçime katılma isteğinin HDP tarafından reddedilmesi durumunda ittifaktan ayrılabileceği ve bağımsız adaylar gösterebileceği belirtildi. Ancak TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Twitter üzerinden bu iddiaları yalanlayarak ittifakın 'ufak hesaplarla' dağılmayacağını ve büyük iddiaları olduğunu ifade etti.
16 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay, Silivri Cezaevi'nden yazdığı mektupta, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşürülmesini yok hükmünde saymasına rağmen Meclis'in bu kararı uygulamamasını eleştirdi. Atalay, hukukun açık emirlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ve Anayasa'ya uymayan Meclis'in meşruiyetini kaybedeceğini vurguladı. Ayrıca, Meclis'in yeniden toplanmasının bu durumu düzeltmek için bir fırsat olduğunu belirtti. Atalay, Anayasa'ya ve hukuka bağlı kalınması gerektiğini savundu.
27 Ağustos 2024

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin emek ve özgürlük ittifakı kapsamında seçimlere zarar vermemeyi esas alarak katılacağını açıkladı. HDP'nin Yeşil Sol Parti çatısı altında ortak liste önerisine karşılık TİP, bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini duyurdu. Erkan Baş, ittifakın kazandığı mevzileri riske atan tutum ve girişimlerden uzak durduklarını ve seçim bölgelerinin belirlenmesinde diğer muhalefet güçlerine zarar vermemeyi amaçladıklarını ifade etti.
3 Nisan 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyeleri, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası eleştirilen Kızılay'ı protesto etmek için Kadıköy'deki şube önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak TİP üyeleri, İstanbul il örgütü binasından çıktıkları anda polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Olayda en az 40 kişi gözaltına alınırken, basın mensupları da engellendi ve İleri Haber'den İzel Sezer darp edildi. TİP'li vekiller Barış Atay ve Ahmet Şık'ın basın açıklamasına da polis müdahale etti.
26 Şubat 2023

10 Ekim Ankara gar katliamını protesto etmek amacıyla düzenlenen bir etkinlikte konuşma yaptığı için yargılanan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, 'terör örgütü' propagandası yapmakla suçlanmıştı. 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından beraat kararı verildi. Atalay, aynı zamanda Gezi Davası'ndan dolayı 25 Nisan 2022'den beri tutuklu bulunuyor ve Anayasa Mahkemesi'nin iki defa hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmemişti.
2 Mayıs 2024

Yargıtay Başsavcılığı, hapisteki Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Can Atalay'ın yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti. Kararın gerekçesi, Atalay hakkındaki soruşturma ve yargılamanın milletvekili seçilmesinden önce başlamış olması. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Atalay'ın tahliyesine hükmettiği kararın yetki aşımı olduğu savunuldu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararıyla Atalay'ın hüküm kesinleşmiş ve infazı mümkün hale gelmiştir.
7 Kasım 2023

HDP'nin kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti adı altında seçimlere girmesi beklenirken, emek ve özgürlük ittifakında yer alan TİP, bazı şehirlerde kendi logo ve adaylarıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceğini açıkladı. HDP'li Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, TİP'e ortak liste çağrısında bulundu. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, TİP'in hiçbir imtiyaz talep etmediğini ve HDP'ye zarar verebilecek yerlerde seçime girmeyerek Yeşil Sol Partiyi destekleyeceklerini ifade etti.
4 Nisan 2023

Türkiye Büyük Millet Meclisi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Toplantıda TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın AKP sıralarına yönelik sert eleştirileri üzerine gerginlik yaşandı ve AKP'liler kürsüye yürüdü. Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkûm edilen Atalay, AYM'nin hak ihlali kararı sonrası tahliye edilmemiş ve vekilliği düşürülmüştü. Yargıtay'ın AYM kararına uymaması ve Atalay'ın tahliye edilmemesi tartışmalara yol açtı.
16 Ağustos 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) ayrı listeyle seçime girmesini eleştirdi. TİP, yüzde 3 oy hedefiyle seçimlere kendi listesiyle girmiş ve yüzde 1,73 oy alarak dört milletvekili çıkarmıştı. Demirtaş, TİP'in bu kararının yanlış olduğunu ve devrimci siyasetin kitlesini değiştirmekte ısrar etmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Kürt sorununun önemini vurgulayarak, bu sorunu göz ardı ederek Türkiye'nin diğer sorunlarına kalıcı çözümler üretilemeyeceğini ifade etti.
1 Haziran 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşanan ölüm, yaralanma ve yıkımlarla ilgili olarak ihmalkarlık ve hukuksuzluklar nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar, Türk Kızılay Derneği ve AFAD yetkilileri dahil olmak üzere sorumlular hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Resmi verilere göre depremlerde 44 bin 374 kişi hayatını kaybetti. TİP, bu suç duyurusunu 'asrın davasının iddianamesine bir ek niteliğinde' olarak kamuoyuna sunduğunu belirtti.
27 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu, TBMM'de AKP'li vekillerin TİP Milletvekili Ahmet Şık ve DEM Parti Grup Başkanı Gülistan Kılıç Koçyiğit'e yönelik saldırısını savundu. Köroğlu, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, hakaret edenin cevabını alacağını belirtti. Olay, TBMM'nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için olağanüstü toplandığı sırada yaşandı ve tansiyon ilk dakikalardan itibaren yükseldi. Muhalefet vekillerinin katılımıyla AKP'liler Genel Kurul'a girmek zorunda kaldı ve ardından gerginlik tırmandı.
16 Ağustos 2024

BirGün gazetesi, TİP'in Emek ve Özgürlük İttifakı ile ilgili olarak HDP'den 20 milletvekili istediğini iddia eden bir haber yayımladı. TİP, haberin gerçeği yansıtmadığını belirterek tekzip yayınladı ve haberin muhataplarına sorulmadan yazıldığını ifade etti. BirGün ise haberin yazım aşamasında TİP'li isimlerle görüşüldüğünü ve haberin Meclis'te görev yapan gazetecilerle birlikte takip edildiğini savundu. TİP üyeleri ve Sera Kadıgil, sosyal medya üzerinden haberi yalanlayarak eleştirdiler.
14 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek ve Özgürlük İttifakı çerçevesinde 49 il ve 52 seçim bölgesinde yarışacak milletvekili adaylarını duyurdu. Mevcut milletvekilleri Barış Atay Antalya'dan, Sera Kadıgil İstanbul 1. bölgeden, Erkan Baş İstanbul 3. bölgeden ve Ahmet Şık İstanbul 2. bölgeden aday gösterildi. Ayrıca, Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Ankara 2. bölgeden, Gezi tutuklusu avukat Can Atalay Hatay 1. bölgeden, vergi uzmanı Ozan Bingöl Ankara 3. bölgeden ve Çorlu tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz İstanbul 2. bölgeden aday oldular. LGBTİ+ hakları aktivisti Esmeray Özadikti ve gazeteci İrfan Değirmenci de İstanbul ve İzmir'den adaylar arasında yer alıyor.
9 Nisan 2023
İşaretlediklerim