Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde iki kişiyi öldürmek suçundan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Tokatspor Kulübü Başkanı Ufuk Akçekaya, İzmir'deki cezaevinde intihar etti. Akçekaya'nın cenazesi olay yerindeki incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı. Akçekaya, Nazmi Arıkan ve şoförü Şerif Eker'i öldürmek suçlarından hüküm giymişti.
10 Nisan 2023

Özel güvenlik amiri Birol Yıldırım'ın karakolda ölümüyle ilgili dava sonuçlandı. Mahkeme, Yıldırım'ın yaralanmalarının hafif nitelikte olduğunu ve işkence suçunun oluşmadığını belirtti. 12 polis hakkında 'bilinçli taksirle ölümüne neden olma' suçundan indirimli üç yıl dokuz ay hapis cezası verildi. Ayrıca, Yıldırım'ın iş arkadaşı ve oğlunu döven polislere 'kasten yaralama' suçundan indirimli 3 ila 6 bin TL adli para cezası verildi. Beş polis ise tüm suçlardan beraat etti.
19 Ekim 2023

Kobani eylemleri sırasında öldürülen Yasin Börü'nün katilleri olarak suçlanan sanıklar, mahkeme tarafından beraat etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri, bu davada ağır cezalar verilmesi gerektiğini sıkça vurgulamıştı. Mahkeme, Selahattin Demirtaş'a 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl üç ay hapis cezası verdi. Ancak, Yasin Börü'nün ölümüyle ilgili suçlamalarda 36 sanık hakkında 'suçun sabit olmaması' nedeniyle beraat kararı çıktı.
16 Mayıs 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Süper Lig'in 27'nci haftasında gerçekleşen maçlardaki disiplin ihlalleri sebebiyle yedi kulübe para cezası uyguladı. Beşiktaş en yüksek cezayı alırken, Fenerbahçe, Galatasaray ve diğer dört kulüp de cezalandırıldı. Ayrıca, Antalyaspor Kulübü Başkanı, Galatasaray Başkanı, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Kasımpaşa CEO'suna da çeşitli cezalar verildi.
29 Şubat 2024

İstanbul'da, Fatih Camisi'nin bahçesinden kedileri kaçıran ve iş yerinde ölü kediler bulunan Mehmet Fatih Öztürk, 'birden fazla ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan dört yıl altı ay hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sanık Öztürk duruşmaya katılmadı. Cumhuriyet savcısı, sanığın iş yerinde dokuz ölü kedi bulunduğunu ve kamera kayıtlarında kedileri çantasına koyduğunun tespit edildiğini belirtti. Mahkeme, İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezinin davaya katılma talebini reddetti.
13 Mayıs 2024

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bir kişinin hayatını kaybettiği ve yedi kişinin yaralandığı teleferik kazasıyla ilgili soruşturmada 19 büyükşehir belediye çalışanı ihmalleri nedeniyle soruşturmaya dahil edildi. Bilirkişi raporunda, ihmallerin kazaya davetiye çıkardığı belirtilmişti. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesi üzerine dosya Antalya Başsavcılığı'na gönderildi ve şüpheliler hakkındaki incelemeler devam ediyor.
20 Mayıs 2024

Eskişehir'de 18 yaşındaki Arda K., başında kask, belinde balta, yüzünde maske ve üzerinde hücum yeleğiyle Şehit Rüstem Demirbaş Parkı'ndaki çay bahçesinde beş kişiyi bıçakla yaraladı. Saldırgan gözaltına alındı ve Eskişehir başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Nöbetçi mahkeme, soruşturma tamamlanıncaya kadar olayla ilgili yayın yasağı kararı aldı.
13 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan İlhan Kılıç ve Kenan Deniz'in cezalarını sağlık durumları nedeniyle kaldırdı. Ayrıca, çeşitli suçlardan hapis cezası alan Osman Kartal'ın cezası da sürekli sakatlık hali gerekçesiyle sona erdirildi. Bu kararlar, adli tıp raporlarına dayanarak Anayasa'nın ilgili maddesi uyarınca alındı.
26 Ocak 2023

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili davada 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıklar arasında yer alan Erman Ekici, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, insanlığa karşı suçtan beraat etti. Dava, Türkiye hukuk tarihinde insanlığa karşı suçtan iddianame hazırlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor.
1 Temmuz 2024

Ankara'da bir eğlence mekanında müzisyen Onur Şener'i öldüren saldırganlardan İlker Karakaş ve Ali Gündüz, 'kasten öldürme' suçundan 25'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Diğer üç sanık Gözde Gündüz, Jale Erberk ve Semih Soyalp beraat etti. Mahkeme, Karakaş ve Gündüz'ün tutukluluk halinin devamına karar verirken, Soyalp hakkında tahliye kararı verdi. Mahkeme başkanı Mehmet Ali Karaseyfioğlu, daha önce Şule Çet davasında da hüküm veren hakimdir.
5 Temmuz 2023

Gaziantep'te 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Gölgeler Apartmanı'nda 21 kişinin ölümüyle ilgili davada müteahhit Mehmet Necati Gölgeler 19 yıl altı ay, mimar İhsan Çeven ise 16 yıl üç ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar suçlamaları reddetti, ancak mahkeme bilirkişi raporlarına dayanarak cezaları verdi. Ayrıca, bilirkişi raporunda sorumluluğu bulunan diğer kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.
5 Eylül 2024

İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma kararının ardından yeniden görülen Büyükada davasında, insan hakları savunucuları Taner Kılıç, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran'ın beraatine hükmetti. Savcı, bu dört sanık hakkında aleyhte kesin delil olmadığını belirterek beraatlerini talep etmişti. Taner Kılıç'a yönelik 'örgüte üye olmak' suçundan ceza talep edilmiş, ancak mahkeme beraat kararı verdi ve Kılıç'ın yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı. 2017'de Büyükada'da düzenlenen bir toplantıya katıldıkları için 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçlamalarıyla yargılanan 11 insan hakları savunucusundan dörtü bu kararla beraat etmiş oldu.
6 Haziran 2023

Spor Toto 1. Lig'de oynanan Göztepe-Altay maçında çıkan olaylar sonucu tutuklanan 19 kişiden 18'i serbest bırakıldı. Maç sırasında Altay tribünlerinden atılan fişek sonucu Göztepe taraftarlarından bazıları yaralanmış ve sahaya giren bir taraftar Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e saldırmıştı. İzmir başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında 28 şüpheliden 19'u tutuklanmış, hazırlanan iddianamede sanıkların eylem planladıkları ve patlayıcı maddeleri stada soktukları belirtilmişti. İddianamede, bir sanık için 'kasten öldürmeye teşebbüs' dahil olmak üzere çeşitli suçlamalar yer alırken, İzmir 3. Ağır Ceza Mahkemesi 18 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.
21 Ocak 2023

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan ve 94 kişinin ölümüne neden olan Buket Apartmanı’nın zemin etüt raporunda belediye onayının bulunmadığı tespit edildi. Hatay savcılığının yürüttüğü soruşturma sonucunda, apartmanın yıkılmasına ilişkin iddianame Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, apartmanın taşıyıcı sistem elemanlarının yetersiz olduğu ve kullanılan malzeme kalitesinin düşük olduğu belirtildi. Sorumluların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçundan 22 yıl altışar aya kadar hapsi isteniyor.
20 Mayıs 2024

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı üzerine Can Atalay'ın davasına bakacak mahkemenin başkanı adliyeden ayrıldı. AYM, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra TİP'ten milletvekili seçilen avukat Can Atalay'ın bireysel başvurusunu değerlendirmiş ve hak ihlali olduğuna hükmetmişti. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, duruşmalar devam ederken mahkeme başkanı Mesut Özdemir, AYM kararının yeniden yargılama sebebi olduğunu, ama Can Atalay'la ilgili böyle bir işleyiş olmayacağını belirtti. Özdemir, öğle arasından sonra adliyeden ayrıldı.
26 Ekim 2023

Eski Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık, İstanbul Beykoz'da meydana gelen ölümlü trafik kazası nedeniyle iki yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Kaza, 17 yaşındaki Yavuz Selim Öztürk'ün kullandığı motosikletin Kınık'ın otomobiliyle çarpışması sonucu meydana geldi ve motosikletteki Batın Barlas Çeki hayatını kaybetti. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kınık hakkında 'taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma' suçlarından iddianame düzenledi. Davanın ilk duruşması 30 Ekim'de yapılacak.
5 Ağustos 2024

Beşiktaş'ta restorasyon çalışması yürütülen bir yalının bir kısmı çöktü. Göçük altında kalan iki kişiden biri olan 22 yaşındaki stajyer mimar Atilla Aydın, ağır yaralı olarak kurtarıldı ancak hastanede hayatını kaybetti. İstanbul Valiliği, olayla ilgili adli süreç başlattı.
12 Ağustos 2023

Alparslan Kuytul ve diğer 12 sanık, iş insanı Koray Sarısaçlı'nın kaçırılıp alıkonulması ve bir doktorun tehdit edilmesi suçlamalarıyla yargılanmaktadır. Adana 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde SEGBİS aracılığıyla yapılan duruşmada, Kuytul ve diğer sanıklar suçlamaları reddederek tahliye ve beraatlerini talep etmişlerdir. Savcının tutukluluk hallerinin devamını talep etmesine rağmen, mahkeme Kuytul ve R.T'nin tahliyesine karar vermiş ve duruşmayı ertelemiştir. Kuytul, Mart 2022'de Adana'da polisin müdahalesi sonrası gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.
16 Haziran 2023

İzmir'de su birikintisindeki kaçak elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden iki kişiyle ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eski başkan Tunç Soyer de dahil olmak üzere beş kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunu, hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek yaptı. Sarıçiçek, ihmali ve kusuru bulunan tüm suçluların olası kastla adam öldürme suçundan cezalandırılmasını talep etti. Olay, İzmir'deki yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların ihmallerini gündeme getirdi.
5 Ağustos 2024

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim