Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ile yaptığı görüşmenin ardından döviz kurunun istikrarlı bir şekilde devam edeceğini ve rezervlerdeki artışın kura yansıdığını ifade etti. Türk Lirası geçen yıl yabancı paralar karşısında değer kaybetmiş, ancak son aylarda döviz piyasasında Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerle keskin hareketler görülmemişti. İhracatçılar ise TL'nin her ay enflasyon kadar değer kaybetmesi gerektiğini savunuyor. Gültepe, ihracat ve sektörlerin yaşadığı sıkıntıları toplantıda dile getirdiklerini belirtti.
21 Ocak 2023

Türkiye Merkez Bankası, döviz kurlarını belirli bir seviyede tutmak amacıyla 'arka kapı' satışları yaparak 3 Mart-14 Nisan tarihleri arasında 43 ton altın satarak 2,3 milyar dolar değerinde döviz rezervlerini desteklemeye çalıştı. Bloomberg'e göre, banka Aralık 2021'den 20 Mart 2023'e kadar piyasalara 128 milyar dolarlık müdahalede bulundu ve bu müdahaleler son bir ayda arttı. Ekonomist Uğur Gürses, Merkez Bankası'nın likit döviz ihtiyacını karşılamak için altın satışlarının yanı sıra yabancı para efektiflerini de döviz hesaplarına geçirdiğini ve toplamda 5,5 milyar dolarlık varlığın likit dövize çevrildiğini belirtti.
24 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz talebini azaltmak amacıyla bankalara bireysel yatırımcılara dolar satışında 19,20 TL'nin altında bir fiyat belirlememeleri talimatını verdi. Bu, daha önce belirlenen 19,05 TL ve Şubat ayında güncellenen 19,15 TL'lik alt sınırların üzerine bir güncellemedir. Bankaların alış ve satış fiyatları arasındaki farkın açılması, kısa süreli al-sat işlemlerinde müşterilerin zarar etmesine ve dolayısıyla döviz talebinin azalmasına yol açabilir. TCMB'nin bu adımı, döviz rezervlerini koruma ve dolar kurunu kontrol altında tutma çabalarının bir parçası olarak görülüyor.
27 Mart 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bankacılarla yaptığı toplantı sonrasında döviz rezerv satışlarının sona erdiğini belirtmesine karşın, kamu bankalarının Türk Lirası'nı desteklemek amacıyla yaklaşık 1 milyar dolar sattığı rapor edildi. Bu durum, piyasaların güven arayışı içinde olduğu bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz karşıtı tutumuna rağmen, Merkez Bankası faiz oranlarını %15'e yükseltmişti, ancak piyasa bu artışı yeterli bulmamıştı.
3 Temmuz 2023

18 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 28,998 ve avro/TL 31,644 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra Merkez Bankası'nın döviz kurlarını serbest bırakmasıyla birlikte dolar ve avro, seçimlerden önceki seviyelerin oldukça üzerine çıkmıştır. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısından sonra döviz kurları daha da yükselmiş ve bu yükseliş eğilimi devam etmektedir.
18 Aralık 2023

Türkiye'de Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada ve bankalar arasında döviz alım satım fiyatları arasında farklılıklar yaratmıştır. Bu durum, sanayicilerin zarar etmesine ve maliyet hesaplamalarında doların 21 lira olarak kabul edilmesine neden olmuştur. Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, döviz borcu olanların maliyetlerinin etkilendiğini belirtmiştir. Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci ise bu durumun seçimden sonra otomotivden mobilyaya kadar birçok sektörde fiyat artışlarına yol açacağını öngörmektedir.
27 Nisan 2023

Döviz işlemcileri, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ardından Türk Lirası'nın (TL) dolar karşısında değer kaybedeceğini öngörüyor. TL, geçen yıl dolar karşısında yüzde 30 değer kaybetti ve Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınmasından sonra yüzde 160 oranında değer kaybı yaşadı. Merkez Bankası, kuru sabit tutmak için 2022'de 108 milyar dolarlık müdahalede bulundu. Bloomberg analizine göre, seçim sonrası dolar/TL kuru yıl sonunda 25'e kadar yükselebilir. Muhalefetin ekonomi yönetimini yeniden yapılandırma planlarına rağmen, Türkiye'nin yapısal sorunları nedeniyle TL'nin zayıf kalması bekleniyor.
2 Şubat 2023

Bloomberg'in hesaplamalarına göre, Türkiye Merkez Bankası Aralık 2021'den itibaren döviz kurlarını dengelemek amacıyla piyasaya 128 milyar dolarlık bir müdahalede bulundu. Bu müdahaleler, Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemden itibaren devam ediyor. Muhalefet partileri, bu satışların nereye gittiğini sorguluyor. 2023 yılında müdahalelerin hız kazandığı ve Suudi Arabistan'dan alınan 5 milyar dolarlık destekle artabileceği belirtiliyor.
20 Mart 2023

Merkez Bankası'nın seçimlere kadar yaptığı arka kapı satışları ve piyasa dışı düzenlemelerle baskılanan döviz kurları, seçimlerden sonra serbest bırakıldı. Seçimden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23'ü geçti ve faizin yeteri kadar artmamasından sonra yeniden yükselerek 25'i geçti. Avro/TL ise seçimden önce 21,5'in altında iken, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçti ve faiz kararından sonra 27'yi geçti.
26 Haziran 2023

Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi dolar/TL 26,9, avro/TL 30,2 seviyesinde. Seçimlerden önce 20'nin altında olan dolar/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 23'ü geçmişti. Aynı şekilde, seçimden önce 21,5'in altında olan avro/TL, seçimden yaklaşık bir hafta sonra 25'i geçmişti. Faiz kararının açıklanacağı bugün, dolar kuru 26,9, avro kuru ise 30,2 seviyesinde.
20 Temmuz 2023

12 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 28,996 ve avro/TL 31,227 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
12 Aralık 2023

Türkiye'de seçimlere yaklaşılırken döviz piyasasında hareketlilik arttı ve bankalar arasındaki döviz alım satım makası 1 Türk Lirası'nı aştı. Merkez Bankası'nın 'arka kapı' satışlarıyla döviz kurlarını belirli bir seviyede tutma çabası, piyasada farklı fiyat oluşumlarına yol açtı. Merkez Bankası'nın belirlediği kurlar ile Kapalıçarşı ve bankaların uyguladığı kurlar arasında önemli farklar bulunuyor. Özellikle kamu ve özel bankaların döviz satış fiyatları, Merkez Bankası'nın kurlarından daha yüksek seviyelerde.
27 Nisan 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların döviz mevduatından Türk Lirası mevduatına geçişini teşvik etmek amacıyla menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 24 Şubat'tan itibaren uygulanacak yeni oranlarla, bankaların Türk Lirası mevduat hedeflerine ulaşmaları durumunda indirimli oranlar uygulanacak, hedefleri tutturamayanlar için ise daha yüksek oranlar geçerli olacak. Merkez Bankası, mevduatta liralaşma hedefini de yüzde 50'den yüzde 60'a yükseltti ve bir ödül-ceza sistemi getirdi. Bankaların son dönemde TL mevduat hedeflerini tutturabilmek için mevduat faizlerini artırdıkları ve bu durumun sektör işleyişini olumsuz etkilediği belirtiliyor.
7 Ocak 2023

Türk Lirası, 15 Aralık 2023 tarihinde dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmektedir. Dolar/TL 29,044, avro/TL ise 31,902 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa dışı düzenlemelerin etkisiyle dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra döviz kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikalarıyla ilişkilendirilmiştir.
15 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın deprem yardımı için düzenlenen canlı yayında 30 milyar TL bağış yapması ekonomi çevrelerinde tartışma yarattı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu bağışın aslında Merkez Bankası'nın gelecekte Hazine'ye aktaracağı karın öne çekilmesi olduğunu ve kamu harcamalarının artması durumunda enflasyonu artırabileceğini ifade etti. Kara, bu durumun kamu finansmanını geçici olarak rahatlatabileceğini ancak uzun vadede riskler taşıdığını belirtti.
16 Şubat 2023

22 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 29,166 ve avro/TL 32,073 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalı bir seyir izlemekte ve yükseliş eğilimini korumaktadır. Seçimlerden önce ve sonrasında dolar ve avro kurlarında yaşanan önemli artışlar, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile yakından ilişkilendirilmektedir.
22 Aralık 2023

1 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 28,906 ve avro/TL 31,534 seviyesinden işlem görmeye başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
1 Aralık 2023

Merkez Bankası'nın yayımladığı ödemeler dengesi istatistiklerine göre, temmuz ayında cari işlemler hesabı 5 milyar 466 milyon dolar açık verdi. Piyasa beklentisi 4,45 milyar dolar açık verileceği yönündeydi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 717 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı ise 10 milyar 477 milyon dolar olarak gerçekleşti.
11 Eylül 2023

25 Aralık 2023 tarihinde Türk Lirası, dolar ve avro karşısında değer kaybını sürdürmekte olup, dolar/TL 29,142 ve avro/TL 32,131 seviyesinden güne başlamıştır. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, Merkez Bankası'nın faiz kararları ve piyasa düzenlemeleri sonrasında dalgalanmalar yaşamıştır. Seçimlerden önce ve sonra dolar ve avro kurlarında yaşanan yükselişler, Merkez Bankası'nın faiz politikaları ile ilişkilendirilmiştir.
25 Aralık 2023

26 Aralık 2023 tarihinde dolar/TL kuru 29,307, avro/TL kuru ise 32,315 seviyesinden işlem görmeye başladı. 28 Mayıs seçimlerinden sonra serbest bırakılan döviz kurları, seçim öncesindeki düşük seviyelerden hızla yükseldi. Merkez Bankası'nın Haziran ayındaki faiz toplantısında faizleri yeterince artırmaması sonrasında dolar ve avro, daha da yükselerek sırasıyla 25 ve 27 seviyelerinin üzerine çıktı. Döviz kurları dalgalı bir seyir izlese de yükseliş eğilimini sürdürüyor.
26 Aralık 2023
İşaretlediklerim