İsveç ve Danimarka'da Kuran yakılmasına verilen izinler Türkiye'de tepkilere neden oldu. Bu olayların ardından Almanya, Hollanda ve Britanya'nın İstanbul başkonsoloslukları güvenlik endişeleri sebebiyle geçici olarak hizmetlerini durdurdu. Almanya ve Hollanda konsolosluklarından yapılan açıklamalarda, Batı karşıtı duyguların ve protestoların olabileceği, saldırı tehdidinin arttığı belirtildi. Britanya Dışişleri Bakanlığı da benzer bir terör saldırısı tehdidi olduğunu ve başkonsolosluğun tedbir amaçlı kapalı olduğunu duyurdu.
1 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023

Britanya vatandaşı 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019 yılında İstanbul'da bir hastanede popo kaldırma ameliyatı sırasında öldü. Olayın ardından Britanya'da soruşturma başlatıldı ve Kerr'in akciğerlerine pıhtı atması sonucu öldüğü belirlendi. Britanya hükümeti, vatandaşlarını yeterince bilgilendirmediği eleştirileri üzerine, Türkiye ile medikal turizm konusunda görüşmeler yapmak üzere harekete geçti. Sağlık Bakanı Maria Caulfield, konunun ciddiye alındığını ve yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirileceğini açıkladı.
21 Kasım 2023

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 11 Kasım 2023 tarihinde düzenlenen Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS 2023/11) İngilizce sınavının değerlendirme işlemlerini tamamladı ve sonuçları açıkladı. Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM'nin resmi sonuç sayfası olan https://sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden erişebilirler.
11 Kasım 2023

BBC'nin haberine göre, Türkiye'de sağlık turizmi kapsamında zayıflama ameliyatı yaptıran çok sayıda Britanyalı bulunuyor. Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve Britanya'daki uzun bekleme süreleri Türkiye'yi cazip hale getiriyor. Sosyal medya etkisiyle artan bu eğilim sonucunda, 2019'dan bu yana yedi Britanyalının ameliyat sonrası hayatını kaybettiği iddia ediliyor. BBC'nin Türkiye'deki kliniklerle yaptığı gizli müşteri araştırmasında, bazı kliniklerin düşük vücut kitle endeksine sahip kişileri bile ameliyat için kabul ettiği ve kilo almaya teşvik ettiği belirtiliyor.
21 Mart 2023

Britanya'nın yeni Türkiye Büyükelçisi Jill Morris, göreve başlamasının ardından bir 'merhaba' videosu yayınladı. Videoda Türkiye'nin tarihi ve mutfağına olan hayranlığını dile getiren Morris, Türkiye'yi daha iyi tanımak için öneriler istedi. Ayrıca, 6 Şubat'taki depremler sırasında Britanya'nın Türkiye'nin yanında olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek istediğini ifade etti.
6 Haziran 2023

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 'DiscoverEU' programı kapsamında 35 bin gence, aralarında Türk vatandaşlarının da olduğu, ücretsiz tren bileti sunacak. Başvurular 30 Nisan'da sona erecek ve bilet kazananlar 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında Avrupa'da 30 gün boyunca seyahat edebilecekler. Programa AB ülkeleri yanı sıra İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye'den gençler başvurabilecek. Geçen yıl Türkiye'den 21 bin kişi başvurmuş ve bu yıl için 1.476 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
17 Nisan 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy, İsrail'e bazı silahların satışını askıya alacaklarını açıkladı. Karar, hava araçlarının kullandığı mühimmatlar dahil 30 silahı kapsıyor ve uluslararası insancıl hukukun ihlal edilme riski nedeniyle alındı. Bu kısıtlama, mevcut 350 lisanslı silahtan yaklaşık 30'unu etkiliyor. Britanya'daki insan hakları örgütleri, İsrail'e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle Britanya'yı eleştiriyor.
2 Eylül 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılarla görüşmek için Londra'ya gidiyor. Şimşek'in ekonomi koltuğuna geçmesine rağmen yabancı yatırımcının Türkiye'ye dönüşüne dair güçlü belirtiler yok. Bu nedenle Şimşek, seçim sonrası döviz bulabilmek için yönünü Körfez'e çevirmiş ve ilk gezisini Birleşik Arap Emirliklerine yapmıştı. Şimşek, Londra'da uluslararası sermaye ve yatırımının Türkiye'ye gelmesi için çaba sarf etmesi bekleniyor.
28 Eylül 2023

Ticaret Bakanlığı, ikinci el ürünlerin satışında tüketici mağduriyetlerini önlemek amacıyla yeni bir düzenleme getirdi. Bu düzenlemeye göre, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünler bakanlığın bilgi sistemine kaydedilecek. Düzenleme, cep telefonu, tablet, akıllı saat, bilgisayar, oyun konsolu ve modem gibi ürünleri kapsıyor. Ayrıca, yenileme yetkisi verilen ticari işletmelerin bu yetkiyi devretmesi yasaklanarak, tüketicilerin güvenli bir şekilde ikinci el ürün alması hedefleniyor.
21 Ağustos 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin eklenmesi sonrası başlayan tartışmalara yanıt verdi. HDP'nin, bu dillere neden Kürtçe'nin eklenmediğini sorması üzerine Koca, eklenen dillerin turistler ve yabancı uyruklu hastalar için olduğunu, Türk vatandaşları için bu dillerde reçete yazılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Koca, Türkiye'nin sağlık turizmindeki gelişmeler ve yabancı hastaların kendi dillerini konuşan hekimlerden hizmet alma imkanının artması nedeniyle bu dillerin eklenmesinin bir ihtiyaç olduğunu ifade etti.
28 Ağustos 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur seçimler için ABD, Kanada, Britanya, İrlanda, Avustralya ve Japonya'da oy kullanma süresini iki güne indirmişti. Bu karar, özellikle sosyal medya üzerinden tepki gösteren ve bu ülkelerde daha önce Kemal Kılıçdaroğlu'nun Tayyip Erdoğan'dan fazla oy aldığı belirtilen seçmenler tarafından eleştirildi. Cumhuriyet Halk Partisi'nin itirazı üzerine YSK, kararını gözden geçirerek oy verme süresini tekrar beş güne çıkardı.
16 Mayıs 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), 2023 yılı başından bu yana Türkiye'den dönen 241 kişide salmonella enfeksiyonu tespit ettiğini açıkladı. Ajans, bulguların yaygın bir enfeksiyon kaynağını işaret ettiğini belirtti. Ayrıca, Antalya'dan dönen tatilcilerdeki ishalin salmonelladan kaynaklandığı doğrulandı. Bu durum, besinlerin sağlıksız koşullarda hazırlandığı ve saklandığına işaret ediyor. Salmonella, genellikle dört-yedi gün süren ve çoğu kişinin tedavi olmadan iyileştiği bir hastalıktır. Ancak yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyredebilir.
27 Temmuz 2023

Romanya vatandaşları, Türkiye'ye yapacakları 90 günü aşmayan turistik seyahatlerinde vize muafiyetinden yararlanabilecek. Bu karar, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 18'inci maddesi uyarınca alındı ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlandı. Ancak, umuma mahsus pasaportu olan Türk vatandaşları Romanya'ya seyahat etmek için vize almak zorunda. Hususi, hizmet ve diplomatik pasaportu olan Türk vatandaşları ise 90 güne kadar vizeden muaf olacak.
21 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yeni abonelik işlemlerinde talebin kişinin bilgisi dahilinde olduğu teyit edilmeden abonelik başlatılamayacağını belirten bir düzenleme yaptı. Bu düzenlemeyle, tüketicilerin talebi olmaksızın gerçekleştirilen aramalarla tesis edilen yeni abonelikler dolayısıyla oluşan mağduriyetin önlenmesi amaçlanıyor. İşletmelere, düzenlemeleri yapmaları için altı ay süre verilecek. Tüketiciye, hizmet türü, hizmet niteliği, ücret ve fesih durumunda ödenecek ücretler gibi konularda bilgilendirme yapılacak ve onay alınacak.
20 Eylül 2023

Almanya Federal Meclisi, AB dışından nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasını onayladı. Yasa, Mavi Kart ve Fırsat Kartı gibi düzenlemeleri içeriyor. Mavi Kart, üniversite mezunları için asgari gelir şartını düşürüyor ve iş değişikliği, aile birleşimi, AB'de daimi ikamet gibi süreçleri kolaylaştırıyor. Bilişim uzmanları için diploma şartı kaldırılıyor ve eğitim amaçlı göç destekleniyor. Fırsat Kartı ise puan sistemine dayalı olacak ve dil becerileri, iş deneyimi gibi kriterlere göre verilecek.
23 Haziran 2023

Britanya hükümetinin, ülkeye yasadışı yollarla giren düzensiz sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören planı, Britanya Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Plan daha önce alt mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunmuş ve hükümet tarafından temyize götürülmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2022'de plan kapsamında Ruanda'ya yapılacak ilk uçuşu durdurmuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman, planın yaz aylarında başlayacağını duyurmuştu, ancak temyiz mahkemesi planı yasalara aykırı buldu.
15 Kasım 2023

Aralık 2022'de pasaport harçlarında yaşanan yüzde 122,93'lük zammın öncesinde pasaport başvurusunda bulunan yurttaşlar, başvurularının üzerinden üç ay geçmesine rağmen pasaportlarına hala ulaşamadıklarını ifade ediyorlar. İçişleri Bakanlığı'na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Aralık ayında günlük pasaport talebinin 48 bin seviyesine ulaştığını açıklamıştı. Yurttaşlar, e-devlet üzerinden yaptıkları sorgulamalarda 'Başvurunuz basım öncesi kontrol aşamasındadır' bildirimiyle karşılaşıyor ve sosyal medya üzerinden durumlarını paylaşarak yetkililerden yardım talep ediyorlar.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim