Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 68,50'ye ulaştığını, aylık artışın ise yüzde 3,16 olduğunu duyurdu. Bir önceki ay, TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 67,07 ve aylık artışı yüzde 4,53 olarak açıklamıştı. Buna karşın, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) Mart ayı için yıllık enflasyonu yüzde 124,63 ve aylık artışı yüzde 5,68 olarak bildirdi, bu oranlar TÜİK'in açıkladığından önemli ölçüde yüksek.
3 Nisan 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon beklentisindeki artışın temmuz ayındaki geçici etkilerden kaynaklandığını belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 43,31’e yükseltirken, 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinde düşüş öngörüyor. Ekonomist İris Cibre, mevcut sıkılaşma politikalarının uzun vadeli enflasyon beklentilerini düşürmesinin normal olduğunu, ancak sürekli yapılan zamların halkın alım gücüne olumsuz etkisi olduğunu vurguladı. Şimşek, otoyol ve köprü geçişlerine yapılan zamların enflasyona etkisi hakkında açıklama yapmadı.
16 Ağustos 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. TÜFE, haziran ayında yüzde 1,64 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 71,6 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 107,11 ile eğitimde, en az artış ise yüzde 47,84 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü.
3 Temmuz 2024

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, dolar kurunun yıl sonunda 39-42 lira bandında olacağını öngörüyor. Aran, Merkez Bankası'nın brüt rezervini 200 milyar dolara çıkarana kadar alım yapmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca, Merkez Bankası'nın politika faizini Mart ayında yüzde 50'ye çıkarmasının kendisi için sürpriz olduğunu ifade etti. Aran, bu artışın seçim öncesi piyasada oluşan spekülatif döviz atağına karşı güçlü bir mesaj olduğunu söyledi.
23 Temmuz 2024

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Ayrıca 2024 ve 2025 yıl sonu enflasyon beklentilerini de yükseltti. 2024 beklentisi yüzde 8,8'den yüzde 33'e, 2025 beklentisi ise yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarıldı. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi son 12 yılda tutturulamadı. 2022'de yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 23,2'ydi ancak yıl, yüzde 64,27 enflasyon oranıyla kapatıldı.
27 Temmuz 2023

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi son 12 aydır düşüş gösterirken, Türkiye'de gıda fiyatları 32 aydır kesintisiz olarak artıyor. Türkiye'de faiz indirimine giden ve bu politikasını İslami temellere dayandıran Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın politikaları, dünya genelindeki enflasyon trendlerinden ayrışıyor. Ayrıca, 'Erdoğan sayesinde' etiketli çıkartmaların kullanımı nedeniyle görsel iletişimci Mahir Akkoyun hakkında soruşturma başlatıldı ve suçlamalar arasında 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'seçim düzenini bozma' bulunuyor.
7 Nisan 2023

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde, 2025 yılı için asgari ücrete yüzde 25 civarında bir artışın enflasyonla uyumlu olacağını ifade etti. Ancak, Merkez Bankası'nın asgari ücret üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmuyor ve bu konuda karar yetkisi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na ait. IMF Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh ise, Türkiye'nin asgari ücrette geçen yılki gibi yüksek artışlar yapmaması gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bu tartışmalar, Türkiye'deki ekonomik politikaların ve enflasyon hedeflerinin nasıl şekilleneceği konusunda önemli ipuçları veriyor.
24 Ekim 2024

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Şubat ayı yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin üzerinde çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar vereceğini ve 2025'te bu sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklenecek dezenflasyon sürecinin önemine vurgu yaptı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Bu durum, bazı ekonomistler tarafından olumlu karşılanırken, bazıları tarafından eleştirildi. Eleştiriler genellikle, bu yüksek enflasyon tahmininin Türkiye ekonomisindeki mevcut sorunları ve politikaların çelişkilerini vurgulamaktaydı. Öte yandan, bazı ekonomistler, Merkez Bankası'nın gerçekçi bir tahminde bulunduğunu ve bu durumun kredibilite açısından olumlu olduğunu belirtti.
27 Temmuz 2023

Merkez Bankası bugün yılın ilk enflasyon raporunu açıklayacak ve 2024 sonu için tahmin edilen enflasyon aralığı yüzde 30-42 olarak belirlenmiş durumda. Ocak ayında enflasyonun yüzde 6.7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi ve Şubat enflasyonunun da bu gelişmeden etkilenerek beklenenden yüksek çıkma olasılığı, yeni raporda enflasyon tahminlerinin değiştirilip değiştirilmeyeceği konusunda merak uyandırıyor. Ancak, Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinin yeteri kadar yüksek bir düzeye çıktığını belirtmesi, tahmin aralığının değişmeyeceği yönünde beklentileri güçlendiriyor.
8 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın ekim ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yükselirken, dolar/TL beklentisi düştü. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi yüzde 68,01'e çıktı. Dolar/TL beklentisi ise 30,05 TL'ye düştü. Ayrıca, katılımcılar politika faizinin bu ay 3,5 puandan fazla artacağını öngörüyor.
20 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye'de enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 67,07'ye, aylık bazda ise yüzde 4,53'e yükseldi. Bu oranlar, bir önceki aya göre artış göstermekte olup, bir önceki ayda yıllık enflasyon yüzde 64,86 olarak kaydedilmişti. Bu veriler, Türkiye ekonomisindeki enflasyonist baskının devam ettiğini göstermektedir.
4 Mart 2024

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ekonomisine ilişkin 2024 yılı büyüme tahminini yüzde 3,6'dan yüzde 3'e düşürdü ve enflasyon beklentisini yüzde 59,5'ten yüzde 60,9'a yükseltti. 2025 yılı için büyüme tahmini yüzde 2,7 olarak korunurken, enflasyon beklentisi yüzde 38,4'ten yüzde 33'e indirildi. IMF, Türkiye'nin 2029'da yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörüyor ve işsizlik oranının 2024'te yüzde 9,9 ile tek hanede kalmasını bekliyor.
22 Ekim 2024

Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

TÜİK, Ocak ayı tüketici fiyat artışını yüzde 6.7 olarak açıkladı. Bu oran, piyasada gözlemlenen genel fiyat artışları ve zamların yoğunluğuna kıyasla düşük bulunuyor. Alaattin Aktaş, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları ile karşılaştırma yaparak, ya geçen yılın Ocak ayındaki enflasyonun yüksek açıklandığını ya da bu yılın Ocak ayındaki enflasyonun düşük açıklandığını öne sürüyor. Aktaş, bu durumu 'bir mucize' olarak nitelendiriyor ve TÜİK'in açıkladığı oranların gerçekçiliği üzerine soru işaretleri uyandırıyor.
6 Şubat 2024

Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini 2 puan artırarak, bu artışın 1,8 puanını enflasyon ana eğilimindeki bozulmaya bağladı. Bu bozulma, ürün ve hizmet fiyatlarının beklentilerin üzerinde artması olarak tanımlanıyor. Ayrıca, çıktı açığı ve gıda fiyatları da enflasyon görünümünü yukarı çeken diğer önemli faktörler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, iç talebin soğumadığı bir ortamda faiz artışlarının sınırlı etkisi olduğunu ve ekonominin 2025-26 yıllarında daha düşük büyümesi gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Merkez Bankası'nın haziran ayında gerçekleştirdiği piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu TÜFE artış beklentisi %38,55 olarak belirlendi. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 26,18 iken, 12 ay sonrası için bu beklenti 28,99'a yükseldi. Ayrıca, cari işlemler açığı beklentisi de artarak 40,3 milyar dolar oldu. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, ankete daha gerçekçi tahminlerde bulunan katılımcıların dahil edilmesi gerektiğini önerdi.
16 Haziran 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamasında kullanılan madde fiyat listesini açıklamama kararına itiraz ederek dava açtı ve kazandı. TÜİK, haziran ayında bu listeyi açıklamayı reddetmişti. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, mahkeme kararıyla TÜİK'in listeyi açıklamak zorunda olduğunu ve kararın uygulanması için TÜİK'e başvuracaklarını belirtti.
26 Nisan 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'daki yıllık enflasyon oranı yüzde 92,7 olarak belirlendi. Aralık ayında baz etkisiyle yıllık enflasyon oranı yüzde 92,97'ye düşerken, bir önceki ay yüzde 105,55 seviyesindeydi. 2021 Aralık ayında ise bu oran yüzde 34,18 idi. Aylık bazda ise İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi yüzde 2,94, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yüzde 3,71 artış gösterdi.
1 Ocak 2023
İşaretlediklerim