Gazeteci Ayşenur Arslan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en az 13 yıldır kanser tedavisi gördüğünü ve bu süreçte dünyanın en iyi doktorları ve ileri tıbbi teknolojilerle tedavi edildiğini belirtti. Erdoğan'ın sesinin zaman zaman kısıldığı ve bu durumun kemoterapi ile bağlantılı olabileceği üzerinde duruldu. Arslan, Erdoğan'ın sağlık imkanlarına erişiminin eleştirilemeyecek kadar normal olduğunu ifade etti, ancak aynı zamanda Erdoğan'ın diğer bireylerin yaşam haklarına olan duyarsızlığını eleştirdi.
5 Mayıs 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini duyurdu. Özhaseki, istifasını sosyal medya hesabından paylaştı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmanın kendisi için bir onur olduğunu belirtti. Görev süresi boyunca doğal afetlerin yaralarını sarmak ve şehirleri yeniden inşa etmek için önemli adımlar attığını ifade eden Özhaseki, bundan sonraki dönemde aile vakfında hizmet vermeye devam edeceğini söyledi.
1 Temmuz 2024

Diyabet, bariatrik ve metabolik cerrahi uzmanı Prof. Dr. Alper Çelik, uygun olmayan hastalara ameliyat yapmak ve sonucunda ölümlere sebebiyet vermek suçlamalarıyla üç yıl süreyle meslekten men edildi. İstanbul Tabip Odası'nda Çelik hakkında çok sayıda şikayet dosyası bulunmakta ve soruşturma devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Kurulu, Çelik'e verilebilecek en ağır cezayı uygulayarak, onu meslekten geçici olarak men etti. Ayrıca, Çelik'i koruyan ve hastanesini denetlemeyen sağlık çalışanlarına da ceza verildi.
9 Mayıs 2024

Bu pazar, Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) merkez konsey seçimleri yapılacak. Sağlık Bakanı aracılığıyla iktidarın seçimlere müdahil olacağı mesajı verildi. Sol cephe, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın liderliğindeki Etkin Demokratik TTB ekibi ve Prof. Dr. Alpay Azap liderliğindeki Tabip Odaları İnisiyatifi olmak üzere iki ayrı liste ile seçime giriyor. TTB, geçmişte sağlık sorunlarının ve hekim haklarının savunulmasında aktif bir rol oynarken, son yıllarda işlevselliğini kaybetti.
28 Haziran 2024

14 Mart Tıp Haftası kapsamında, İstanbul Tabip Odası'nın organizasyonuyla farklı illerden gelen hekimler, İstanbul'da bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında sağlık sektöründeki sorunlara dikkat çekmek ve İsrail ordusunun Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını kınamak amacıyla çeşitli sloganlar atıldı. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara ve hekimlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. İstanbul Tabip Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de hekimlerin acil taleplerini içeren bir liste sundu.
16 Mart 2024

Dünyanın en önemli beyin cerrahlarından Prof. Dr. Gazi Yaşargil, 99. yaşını adını taşıyan akademinin düzenlediği kongrede meslektaşlarıyla kutladı. Yaşargil, mikronöroşirürji teknikleri ve cerrahi aletler geliştirerek beyin cerrahisinde çığır açtı. İstanbul'da düzenlenen kongreye 36 ülkeden 218 konuşmacı katıldı. Kongrede, genç beyin cerrahlarına eğitim ve araştırma olanakları sağlanması hedeflendi.
6 Haziran 2024

İzmir'de bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olan Doç. Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, hastasının rahminden çıkardığı miyom dokularını kullanarak cerrahi alet masasına 'Rahim korundu' yazısı yazdı ve bir kalp çizdi. Bu davranışı, meslektaşı Prof. Dr. Cem Baykal tarafından etik ve hukuki açıdan eleştirildi ve İzmir Tabip Odası'na şikayet edildi. Baykal, bu tür davranışların tıbbi etik değerlere aykırı olduğunu ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların 'sosyal medya zehirlenmesi' olarak adlandırılması gerektiğini belirtti.
26 Nisan 2024

Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün bu yılki sahibi Necati Tosuner olarak açıklandı. Seçici kurul, Tosuner'in 60 yıllık edebi kariyerinde toplumsal hayatın baskıları karşısında bireyin yaşadığı yalnızlıkları ve sancıları Türkçenin olanaklarını kullanarak başarılı bir şekilde kaleme aldığını belirtti. Necati Tosuner, 1944'te Ankara'da doğmuş ve 1963'te ilk öyküsünü yayınlamıştır. Yazar, 'Özgürlük Masalı', 'Kambur' ve 'Çıkmazda' gibi eserleriyle tanınmaktadır.
16 Eylül 2024

84 yaşındaki gazeteci, yazar, hukukçu ve sinema-dizi oyuncusu Ali Sirmen, bir süredir hastanede tedavi görürken hayatını kaybetti. Köşe yazarlığına 1966 yılında Akşam gazetesinde başlayan Sirmen, kariyeri boyunca Yeni Ortam ve Milliyet gazetelerinde de yazılar kaleme aldı. Son dönemlerde yazılarına Cumhuriyet gazetesinde devam ediyordu.
17 Mart 2024

Eski Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu üyesi doktor Tarık Ziya Ekinci, 99 yaşında hayatını kaybetti. Ekinci, 1965'te TİP'in Meclis'e girmesiyle ilk defa bir sosyalist partinin yasamada temsil edilmesinde rol oynamıştı. İstanbul Tabip Odası, Ekinci'nin vefatını duyurarak ailesine ve tüm hekim camiasına başsağlığı diledi. Ekinci, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğmuş ve İstanbul Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştu.
15 Ağustos 2024

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nın (TÜSEB) Teknofest 2024 kapsamında düzenlediği Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması'na son üç yılda başvuru sayısı 10 kat artarak 5 bin 393 takıma ulaştı. Sağlıkta İşbirliği Platformu'nun kurucusu Prof. Dr. Melih Bulut, yapay zekanın sağlık alanında önemli bir potansiyel taşıdığını ve daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de yapay zeka destekli sağlık uygulamalarının 2024-2028 Stratejik Planı'na dahil edildiği ve 2030'da dijital sağlık iş hacminin 11 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Turcorn 100 Programı'na seçilen 15 Turcorn adayından ikisi sağlık alanında faaliyet gösteriyor.
16 Mart 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 35’inci Basın Özgürlüğü Ödülleri açıklandı ve kişi dalında ödül gazeteci Timur Soykan’a verildi. Kurum dalında ise deprem bölgesinde çalışan gazeteciler ödüllendirildi. TGC, Soykan’a verilen ödülün gerekçesini, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı adına yaşadığı baskılara rağmen kamu yararını önceleyen araştırma haberlerini sürdürmesi olarak açıkladı. Ödüller, 24 Temmuz 'Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü'nde sahiplerine verilecek.
4 Temmuz 2024

Türk doktor Prof. Dr. Ahmet Oğuzhan Özen, ölümcül bir bağışıklık sistemi kusuru olan CHAPLE Sendromu'nu tanımlayarak dünya tıp literatürüne kazandırdı. Hastalığın tanı ve tedavi süreci Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Prof. Özen, bu çalışmasıyla Avrupa İmmünoloji Dernekleri Federasyonu tarafından Doğu Yıldızı Ödülü'ne layık görüldü. Tedavi, dünya genelinde çocukların hayatını değiştirme potansiyeline sahip.
9 Ağustos 2024

Türk nöroşirürjisinin öncülerinden ve Türkiye’nin ilk kadın beyin cerrahı olan Aysima Altınok, 5 Ağustos'ta vefat etti. 1929 Erzincan doğumlu Altınok, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra beyin cerrahisi alanında uzmanlaştı. 1959'da Türkiye'nin ilk kadın beyin cerrahı unvanını aldı ve uzun yıllar boyunca Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde görev yaptı. Altınok, mesleki kariyeri boyunca birçok ödül aldı ve kadınların tıp alanında ilerlemesine öncülük etti.
6 Ağustos 2024

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sezer Hatemi'nin vefatını duyurdu. Prof. Dr. Hatemi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik Endokrinoloji Bölümü'nün kurucusu olarak biliniyor ve öğrencileri tarafından saygıyla anılıyor. Bakan Koca, Hatemi'nin eşi Prof. Dr. Hüsrev Hatemi ve yakınlarına başsağlığı diledi.
15 Nisan 2024

Isparta'da 55 yıllık meslek hayatına sahip oto kaporta ustası İsmail Soydinç, 'Yılın Ahisi' seçildi. Soydinç, gençlere üniversite yerine sanayiye yönelmelerini tavsiye etti. MESEM okullarının çırak sayısını artırdığını belirten Soydinç, bu okullar sayesinde gençlerin hem çıraklık hem de kalfalık belgelerini alarak mesleki kariyerlerine başlayabildiklerini ifade etti. Soydinç, mesleğini oğlunun devam ettireceğini umduğunu ve 'Yılın Ahisi' seçilmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
23 Eylül 2024

İlber Ortaylı, Üsküdar'daki Valide-i Cedid Camii'nde düzenlenen bir törenle, bir yılı aşkın süredir komada olan Özlem Kumrular'a veda etti. Kumrular, genç yaşta inanılmaz yetenekleriyle tanınmış ve İspanya-Osmanlı ilişkileri üzerine çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Ancak, Türk akademik dünyasının onu yeterince değerlendiremediği belirtiliyor. Kumrular, hayatını kazanmak için tur rehberliği yaparken İsviçre'de bir kaza sonucu hayatını kaybetti.
9 Haziran 2024

Tarihçi Prof. Dr. Özlem Kumrular, yaklaşık bir senedir bitkisel hayatta olduğu sürecin ardından hayatını kaybetti. Kumrular, 21 Haziran 2023'te İsviçre'de geçirdiği trafik kazası sonrası bitkisel hayata girmişti. Boğaziçi Üniversitesi'nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Kumrular, doktorasını İspanya'da Salamanca Üniversitesi'nde yapmıştı. İspanya kaynaklarından Türk ve Osmanlı tarihini araştırmasıyla tanınan Kumrular'ın vefatı, akademik camiada derin üzüntü yarattı.
29 Mayıs 2024

İlber Ortaylı, 18. yüzyılın mutlak bir çöküntü dönemi olmadığını ve bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nda bilim ve mühendislik alanlarında önemli gelişmeler yaşandığını belirtti. Ortaylı, özellikle 'Kevakib-i Seb’a' adlı eserin bilim tarihi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu eserin bulunması, çevirisi ve yeniden basımı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından gerçekleştirilmiştir. Ortaylı, bu eserin giriş bölümünün okunmasının önemine dikkat çekti ve ileride Atlas Tarih Dergisi'nde daha geniş bir tanıtım yapmayı planladığını ifade etti.
30 Haziran 2024
İşaretlediklerim