MetroPOLL tarafından yapılan bir anketin sonuçlarında toplam oy oranlarının yüzde 102,3 olarak hesaplanması dikkat çekti. Ankette kararsızlar, protesto oyları ve cevap vermeyenlerin oransal dağılımı sonrasında AKP yüzde 40,1, CHP yüzde 24,9 ve diğer partilerin oranları belirlendi. Ancak toplamın yüzde 100'ü aşması üzerine MetroPOLL kurucusu Özer Sencar, hatanın düzeltildiğini ve CHP'nin oranının yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' kategorisinin ise yüzde 0,7'ye düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, anketin güvenilirliği konusunda WAPOR standartlarına göre eksik bilgiler olduğu belirtildi.
15 Nisan 2023

Anadolu Ajansı ve ANKA Haber Ajansı verilerine göre, Hatay'da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde açılan sandıkların yüzde 99,87'si itibariyle Kemal Kılıçdaroğlu önde bulunuyor. Anadolu Ajansı verilerine göre Kılıçdaroğlu yüzde 48,08, Tayyip Erdoğan yüzde 48,02 oy almış durumda. ANKA Haber Ajansı ise Kılıçdaroğlu için yüzde 48,23, Erdoğan için yüzde 47,87 oranını veriyor. Diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 3,58 ve Muharrem İnce yüzde 0,32 oy almışlar.
15 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tur ihtimali güçlenirken, CHP kanadından Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş, sisteme girilmemiş 7,5 milyon oy ve Anadolu Ajansı'nın güvenilirliği hakkında açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, muhalefetin güçlü olduğu sandıklardaki oyların sisteme girilmediğini ve Anadolu Ajansı'nın kendileri için artık geçersiz olduğunu ifade etti. Mansur Yavaş ise ıslak imzalı tutanaklara dayanarak Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranının yüzde 47,7, Tayyip Erdoğan'ın ise yüzde 45,8 olduğunu belirtti ve henüz 60 bin sandığın verisinin gelmediğini söyledi.
14 Mayıs 2023

Yıldıray Oğur'un analizine göre, Türkiye'de son seçimlerde iktidara yakın bölgelerde seçim katılım oranları, muhalefete yakın bölgelere kıyasla daha fazla düşüş gösterdi. Özellikle Ak Parti'nin güçlü olduğu bölgelerde katılım oranlarındaki düşüş dikkat çekiciyken, CHP ağırlıklı bölgelerde bu düşüş daha sınırlı kaldı. Analiz, 2019 seçimleri ile son seçimler arasındaki katılım oranlarındaki değişimi detaylı bir şekilde inceliyor ve bölgesel farklılıkları ortaya koyuyor.
3 Nisan 2024

MetroPOLL Araştırma'nın 21-22 Şubat tarihlerinde düzenlediği ankete göre, İstanbul belediye başkanlığı yarışında CHP adayı Ekrem İmamoğlu, AKP ve MHP'nin adayı Murat Kurum'un 3,3 puan önünde bulunuyor. İmamoğlu'nun oy oranı yüzde 43,5 iken, Kurum'un oy oranı yüzde 40,2 olarak belirlendi. Aynı araştırmada yapılan parti oy oranları anketinde ise AKP yüzde 33,1 ile önde, CHP ise yüzde 31,0 ile ikinci sırada yer aldı. Anket 1664 kişiyle yapıldı ve hata payı yüzde 2,4 olarak açıklandı.
3 Mart 2024

31 Mart 2024 tarihli yerel seçimlerde, AKP'nin uzun yıllardır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde değişim rüzgarları esiyor. İlk sonuçlara göre, Adıyaman'da CHP, Şanlıurfa'da ise Yeniden Refah Partisi (YRP) önde gidiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özellikle İstanbul ve Ankara'yı kazanma hedefiyle çıktığı bu seçimlerde, partisinin önemli kalesi olarak görülen bu iki ili kaybetme riskiyle karşı karşıya. Adıyaman'da açılan sandıkların yüzde 52,55'inde CHP önde giderken, Şanlıurfa'da ise YRP, açılan sandıkların yüzde 53,13'ünde lider konumda.
31 Mart 2024

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini büyük bir farkla kazanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle üzerinde durduğu İstanbul'u elinde tuttu. Ayrıca, AKP'nin elinde bulunan Üsküdar dahil olmak üzere en az 10 ilçeyi daha kazandı. Fatih ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde ise sonuçlar henüz netleşmedi ve seçimler başa baş devam ediyor. 2019 yerel seçimlerinde AKP 24, CHP ise 14 ilçe kazanmıştı.
1 Nisan 2024

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, KONDA Araştırma'nın nisan ayında gerçekleştirdiği iki saha çalışmasının sonuçlarını ve hazırlanan 202 sayfalık raporu ele aldı. Rapora göre, cumhur ittifakının oyları yüzde 45 bandında, millet ittifakı ise yüzde 36-38 bandında seyrediyor. Kararsızlar dağıtıldığında AKP yüzde 36,2, CHP yüzde 24, İYİ Parti yüzde 13,7, HDP/Yeşil Sol yüzde 10,3, MHP yüzde 7,4 ve diğer partiler yüzde 8,5 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kararsızlar dağıtıldığında Erdoğan ve Kılıçdaroğlu yüzde 43 ve 42 oy alarak seçimi ikinci tura taşıyorlar. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu yüzde 51, Erdoğan yüzde 49 oy alıyor.
29 Nisan 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP'li rakibini yüzde 30 puan farkla yenerek başkanlık koltuğuna yeniden oturdu. 20 yıl sonra Mamak'ı kazanan CHP'li Veli Gündüz Şahin ile birlikte teşekkür konuşması yapan Yavaş, herkese eşit davranmanın önemini vurguladı. Yavaş, seçimlerin ardından tüm belediye başkanlarına oy veren vermesin herkese kucak açma ve eşit davranma çağrısında bulundu, aksi takdirde aynı akıbete uğrayacaklarını belirtti.
5 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde siyasi partilerin tahmini oy oranlarını ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranlarını içeren bir çalışmayı adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları ve CHP'nin tavan oy oranları kent kent listelendi.
3 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ı bir dönem daha görev alması için aday göstereceğini belirtti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin 100'üncü yıl etkinliklerinin üçüncü gününde yaptığı konuşmada, Yavaş'ın büyükşehir belediye başkanı olduğunu ve adayları olduğunu ifade etti. Yavaş, daha önce 30 Ağustos'ta bir kez daha aday olduğunu açıklamıştı.
10 Eylül 2023

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP'li rakibini yüzde 30 puan farkla yenerek başkanlık koltuğuna yeniden oturdu. 20 yıldır AKP yönetiminde olan Mamak'ı kazanan CHP'li Veli Gündüz Şahin ile birlikte teşekkür konuşması yapan Yavaş, herkese eşit davranmanın önemini vurguladı. Yavaş, seçimlerin ardından tüm belediye başkanlarına herkese eşit davranma çağrısında bulundu ve ayrımcılığı toprağın altına gömdüklerini belirtti.
5 Nisan 2024

İYİ Parti'nin son anket sonuçlarına göre oy oranlarında düşüş yaşandığı ve parti içindeki istifaların arttığı belirtiliyor. 2019 Türkiye geneli oy oranı %7,30 olan İYİ Parti'nin, İstanbul'da %3,6 ve Ankara'da %6,1 gibi daha düşük oranlara gerilediği ifade ediliyor. Partiden ayrılanların ve oyunu heba etmek istemeyen seçmenlerin, İstanbul'da Ekrem İmamoğlu ve Ankara'da Mansur Yavaş gibi adayları destekleyeceği öne sürülüyor. Ayrıca, DEM'in büyük şehirlerdeki aday çıkarma politikalarının, mağduriyetten siyasi başarı sağlama veya kaos ortamı yaratma amacı taşıyabileceği tartışılıyor.
8 Şubat 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), milletvekili aday listelerini belirleyerek Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. İstanbul'da ilk sıralarda Oğuz Kaan Salıcı, Engin Altay ve Namık Tan yer alıyor. Listelerde İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Gelecek Partisi'nden adaylar da bulunmakta. CHP'nin Erzincan'daki birinci sıra adayı Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül olarak belirlendi. Parti meclisinde kabul edilen listelerin ilerleyen saatlerde değişip değişmeyeceğine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu karar verecek.
9 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı 'Öndeyiz' açıklamasıyla seçim yarışında önde olduklarını duyurdu. İstanbul ve Ankara büyükşehir belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş da Anadolu Ajansı'nın manipülasyon yaptığını iddia ederek Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu ifade ettiler. CHP'nin saat 20.00 itibariyle açıkladığı verilere göre, açılan sandıkların yaklaşık yüzde 33'ünde Kılıçdaroğlu yüzde 47,1 oy oranıyla Tayyip Erdoğan'ın önünde yer alıyor.
14 Mayıs 2023

Yöneylem Araştırma'nın 27-29 Mart tarihleri arasında yaptığı ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı %30,2, CHP'nin ise %23,8 olarak ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında AKP'nin oy oranı %35'e, cumhur ittifakının toplam oy oranı %42,4'e, millet ittifakının oy oranı ise %38'e ulaşıyor. HDP %9,3 ve Türkiye İşçi Partisi %3,3 oy oranına sahip. Yöneylem Araştırma'nın önceki anketlerinde AKP'nin oy oranı %32 iken, Ağustos 2022'de CHP'nin AKP'yi az bir farkla geçtiği görülmüştü.
12 Nisan 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirterek, Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday olmaya çağırdı. Ancak Habertürk yazarı Fatih Altaylı'nın canlı yayında belirttiğine göre, Yavaş aday olmayacağını ifade etmiş. Yavaş, CHP'li bir belediye başkanı olduğunu ve altılı masa dışında bir tarafın aday göstermesi durumunda aday olmayacağını uzun süredir dile getiriyormuş. Ekrem İmamoğlu ise daha önce Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediğini ve altılı masanın kararını kabul edeceğini ifade etmiş.
3 Mart 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

CHP tarafından toplanan ıslak imzalı tutanaklara göre, açılan 167 bin 595 sandıkta Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun önünde yer alıyor. Ancak henüz hiçbir aday yüzde 50 oy oranını geçmiş değil. Toplam sandık sayısı 192 bin olarak belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranı %48,64, Kılıçdaroğlu'nun oy oranı %45,61 olarak kaydedilmiş. Diğer adaylar Sinan Oğan ve Muharrem İnce'nin oy oranları sırasıyla %5,33 ve %0,43 olarak açıklanmış.
14 Mayıs 2023
İşaretlediklerim