Yeni bir araştırma, aralıklı oruç tutmanın tip 2 diyabet hastaları için ilaç tedavisi yerine etkili bir başlangıç müdahalesi olabileceğini ortaya koydu. Çin'de yapılan çalışmada, 5:2 aralıklı oruç planını uygulayan katılımcıların kan şekeri seviyelerinde önemli düşüşler gözlemlendi. 16 haftalık çalışmanın sonunda, aralıklı oruç tutanların yüzde 80'inin kan şekeri seviyeleri ilaca ihtiyaç duymadan diyabet olmayan bir aralığa döndü.
24 Haziran 2024

Türkiye'nin ilk robotik jiroskopik radyocerrahi cihazı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi'nde hizmete girdi. Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, cihazın baş, boyun kanserleri ve beyin bölgesindeki hastalıkların yanı sıra bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinde de kullanılacağını belirtti. Cihaz, genel anestezi gerektirmeden, hastaların bilinci açıkken tedavi imkanı sunuyor ve tedavi süresi hastalığın durumuna göre 20 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. X ışınlarının yüksek enerjisi sayesinde, tümörlü hücreler hedef alınırken sağlıklı hücreler korunabiliyor.
20 Şubat 2024

ABD'li cerrahlar, Nebraska-Lincoln Üniversitesi ve Virtual Incision şirketi işbirliğiyle, uzaktan kontrol edilebilen Minyatür Vivo Robotik Asistan (MIRA) robotu kullanarak Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) bir cerrahi operasyon simülasyonu düzenledi. SpaceMIRA adı verilen robot, hem önceden programlanmış hem de uzaktan kontrol edilebilen operasyonlar yapabilme kapasitesine sahip. SpaceX roketiyle ISS'ye gönderilen SpaceMIRA, istasyonda kullanılan ilk cerrahi robot oldu. Bu başarı, dünyadaki sağlık tesisleri için de yeni imkanlar sunabileceğinin sinyalini verdi.
15 Şubat 2024

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından 2008'de nesli tükendiği ilan edilen Java kaplanının, Endonezya'da yürütülen araştırmalar sonucu yaşama ihtimali bulundu. Araştırmacı Kalih Raksasewu, beş yıl önce Java kaplanına ait olduğu düşünülen bir kıl örneği buldu ve bu örnek, 1930'da doldurulmuş bir Java kaplanının kürkündeki kıllarla en yakın eşleşmeyi sağladı. Endonezya Çevre Bakanlığı, bu bulguların ardından doğada daha fazla gözlem ve genetik incelemeler yapılacağını duyurdu.
5 Nisan 2024
İşaretlediklerim