Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), küresel sıcaklıkların artmasına neden olan El Nino hava olayının sona erdiğini ve yıl sonundan itibaren gezegeni serin tutan La Nina hava koşullarının etkili olacağını açıkladı. WMO, bu yıl temmuz-eylül döneminde La Nina'nın görülme olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor. Örgüt, son dokuz yılın kayıtlara geçen en sıcak dönem olduğunu ve 2023'ün şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğunu belirtti. WMO yetkilileri, El Nino'nun sona ermesinin uzun vadeli iklim değişikliğinde bir duraklama anlamına gelmediğini vurguladı.
4 Haziran 2024

Japonya'nın başkenti Tokyo'da Temmuz ayında sıcaklıklar son 30 yılın ortalamasından 2,16 santigrat derece daha yüksek ölçüldü ve 123 kişi sıcak çarpmasından hayatını kaybetti. Japonya Meteoroloji Ajansı, 1898'den beri en sıcak Temmuz ayının kaydedildiğini belirtti. Ölenlerin çoğunun yaşlı olduğu ve Ağustos ayında da sıcaklıkların 35 dereceyi geçmesinin beklendiği bildirildi. Bu ölümler, 2018'de sıcaklar nedeniyle 127 kişinin ölmesinden beri en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.
6 Ağustos 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün El Nino koşullarının başladığını duyurmasının ardından, aşırı hava olayları ve yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahmin ediliyor. Türkiye'nin de son yılların en etkili Afrika sıcak hava dalgasını yaşaması bekleniyor. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, aşırı sıcakların özellikle yaşlılar ve çocuklar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Güler, sıcak havalarda vücutta meydana gelen değişiklikleri ve alınması gereken önlemleri detaylandırıyor.
7 Temmuz 2023

Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkisini sürdürüyor ve bu yaz sıcaklık rekorlarının kırılması bekleniyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, bu yazın çok sıcak geçeceğini ve meteorolojik afetlerin yaşanacağını belirtti. Geçtiğimiz yıl İstanbul'da 41.3 derece ile son 85 yılın rekoru kırılmıştı, bu yıl ise sıcaklıkların 42-43 dereceye ulaşması bekleniyor. Küresel ısınmanın etkisiyle ani meteorolojik değişimlerin normal hale geldiği vurgulanıyor.
9 Haziran 2024

İstanbul'da yaklaşık bir haftadır etkisini sürdüren aşırı sıcak ve nemli hava, sahil kesimine yakın ilçelerde hissedilen sıcaklığın 45 dereceyi bulmasına neden oldu. Kent sakinleri, bunaltıcı sıcaklardan kaçınmak için sahil ve plajlarda serinlemeyi veya evlerinde kalmayı tercih ediyor. Meteorolojik verilere göre, sıcaklıklar 34-37 derece aralığında seyrediyor ancak artan nemle birlikte hissedilen sıcaklık daha yüksek oluyor. AKOM, Afrika sıcaklarının devam edeceğini belirtti.
21 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, 11-16 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde sıcak hava dalgası etkili olacak ve sıcaklıklar mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerine çıkacak. Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde sıcaklıkların bir hafta boyunca yüksek seyredeceği, İstanbul'da 35 dereceye, Ege'nin iç kesimlerinde 40 dereceye ulaşacağı tahmin ediliyor. Ayrıca düşük nem oranı nedeniyle Ege ve Akdeniz bölgelerinde orman yangını riskinin arttığı belirtiliyor.
12 Temmuz 2023

Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino etkisi nedeniyle Türkiye'de eylül ayı sıcaklık ortalamasının normal değerlerin üzerinde olacağını belirtti. El Nino'nun Türkiye'ye yağış getireceğini ve bu sayede geçen seneki kuraklığın yaşanmayacağını umduğunu ifade etti. Kurnaz, 2024 yılında dünya genelinde ölçülen rekor sıcaklıklardan çok daha yüksek değerlerin görüleceğini de belirtti.
29 Ağustos 2023

ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi (NSIDC), Antarktika'daki deniz buzlarında bu yıl erimenin son 45 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi. Her yıl kıtanın yaz aylarının yaşandığı şubat ayı sonuna doğru Antarktika deniz buzunun en düşük seviyesine geldiği kış aylarında eski durumuna döndüğü ancak bu yıl buzun beklenen seviyelere ulaşmadığı kaydedildi. Bilim insanları, iklim krizi nedeniyle Kuzey Kutbu'ndaki deniz buzunun sabit biçimde azaldığını ancak Antarktika’dakinin, son dönemde rekor yüksek seviyelerden rekor düşük seviyelere iniş ve çıkışlar kaydettiğini, 2016’dan itibaren de giderek küçülme eğilimine girdiğini vurguluyor.
31 Temmuz 2023

Türkiye genelinde önümüzdeki üç gün boyunca kavurucu sıcakların etkili olması bekleniyor. Marmara, İç Anadolu, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerinde seyredecek. Doğu Karadeniz, Kars ve Iğdır çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış beklenirken, Göller Yöresi'nde Uşak ve Denizli'de bahar sağanakları görülecek. İstanbul, Ankara ve İzmir'de yağış beklenmiyor ve sıcaklıkların sırasıyla 31, 34 ve 37 derece olacağı tahmin ediliyor.
20 Haziran 2024

Türkiye genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve birçok ilde rekor sıcaklıklar kaydedildi. Aydın'ın Karpuzlu ilçesinde 45,5 derece ile en yüksek sıcaklık ölçüldü. Diğer illerde de benzer şekilde yüksek sıcaklıklar kaydedildi ve vatandaşlara aşırı sıcaklarla nasıl başa çıkabilecekleri konusunda uyarılar yapıldı. Önümüzdeki hafta 'Cezayir sıcakları' olarak adlandırılan daha sıcak hava dalgasının gelmesi bekleniyor.
14 Haziran 2024

Meteoroloji uzmanları, Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgasının Türkiye'de yarın ve cumartesi günü pik yapacağını ve sıcaklıkların İstanbul'da 37-38, Ankara'da 39-40, İzmir'de 42, Aydın, Şanlıurfa ve Mardin'de ise 45 derecelere çıkacağını belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, sera gazları ve fosil atıkların kullanımının gelecekte sıcaklıkların artmasına yol açacağını ifade ediyor. Ayrıca, sıcak hava dalgalarının orman yangınları riskini artırdığı ve aşırı sıcakların 10 gün süreceği vurgulanıyor.
13 Temmuz 2023

İstanbul'da 28 Temmuz'a kadar sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-6 derece üzerinde seyredeceği bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), 22 Temmuz'a kadar yağış beklenmediğini ve nem oranının yüzde 70-80 civarında olacağını açıkladı. Bu durum, şehirde yaşayanlar için dikkat edilmesi gereken bir sıcak hava dalgasına işaret ediyor.
16 Temmuz 2024

ABD'li bilim insanı James Hansen ve ekibinin yaptığı araştırmaya göre, küresel ısınma şu anda tespit edilenden daha hızlı artıyor. Bu durum, önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir sıcaklık eşiğinin aşılmasına yol açacak. Araştırma, dünyanın Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen 1.5 santigrat derece eşiğini beklenenden çok daha erken aşacağını öngörüyor. Hansen, fosil yakıtların yakılmaya devam edilmesi ve Dünya'nın bunun etkilerine karşı 'çok hassas' olması nedeniyle 'taahhütlü ısınma' ile büyük miktarda küresel ısınma biriktiğini belirtiyor.
2 Kasım 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Abdullah Macit, hava sıcaklığının Ege ve Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu’da 2 ila 4 derece, diğer bölgelerdeyse 4 ila 8 derecenin üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Özellikle güney kesimlerde 2-4 derece, iç kesimlerdeyse 6-8 dereceye varan mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık artışı beklendiğini dile getirdi. Ankara’da hava sıcaklığının hafta sonuna kadar yaklaşık 40, İstanbul’da 34, İzmir’de 36, Antalya’da da 34 dereceye çıkmasını beklediklerini belirtti.
31 Temmuz 2023

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), Afrika-Basra kökenli sıcak hava dalgasının Türkiye genelinde etkili olacağını duyurdu. Sıcaklıkların hafta başına kadar 34-37 derece aralığında seyredeceği ve yüksek nem oranıyla hissedilen sıcaklıkların daha yüksek olacağı belirtildi. Özellikle İstanbul'un güney sahillerinde hissedilen sıcaklıkların 40 derece ve üzeri değerlere ulaşabileceği ifade edildi. Yaşlılar, hamileler, çocuklar ve sağlık sorunları olan vatandaşlara güneşli ortamlardan kaçınmaları tavsiye edildi.
19 Temmuz 2024

Bir grup bilim insanının yaptığı araştırmaya göre, 2022'de okyanus sıcaklıkları insan kaynaklı emisyonların etkisiyle rekor düzeye çıktı. St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, küresel ısınmanın büyük bir kısmının okyanuslara gittiğini ve bu durumun aşırı hava koşullarına yol açtığını belirtti. 1958'den beri tutulan kayıtlar, 1990'dan sonra okyanus sıcaklıklarında önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Araştırma, insanlık net sıfır emisyona ulaşana kadar okyanusların ısınmasının ve aşırı hava koşullarının etkilerinin artacağını öngörüyor.
12 Ocak 2023

Dünyanın birçok yerinde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar yaşanıyor ve meteorologlar bunun büyük ölçüde küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirtiyor. Kuzey Amerika, güney ve doğu Asya, güneydoğu Avrupa gibi bölgelerde aşırı sıcaklıklar görülüyor. Bu sıcaklıklar, orman yangını riskini artırırken, Hindistan ve Suudi Arabistan gibi ülkelerde ölümlere yol açıyor. Yunanistan'da ise erken sıcak hava dalgası nedeniyle okullar kapatıldı ve turistik yerler geçici olarak kapatıldı.
22 Haziran 2024

Türkiye'nin birçok kentinde sıcaklık 40 dereceyi aşmış durumda ve daha sıcak günlerin geleceği uyarısı yapılıyor. CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, çarşamba günü Türkiye'nin en sıcak gününün yaşanacağını ve sıcaklıkların 40 dereceyi geçebileceğini belirtti. Ayrıca, İstanbul'da bugün sağanak yağış beklendiğini ifade etti. Şen, aşırı sıcaklıkların iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
24 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Türkiye genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini açıkladı. Hakkari, Van ve Çorum çevresinde yerel sağanak yağışlar bekleniyor. Mayıs ayının ilk iki günü hariç, 29 gün boyunca rekor sıcaklıklar kaydedildi. Yeni haftada sıcaklıkların 45 dereceye kadar çıkabileceği belirtildi.
12 Haziran 2024
İşaretlediklerim