Kahramanmaraş merkezli iki deprem sonucunda 10 kentte 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı. Depremden en fazla etkilenen kentlerden biri olan Hatay'da, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık yıkımı tarif edecek söz bulamadığını ifade etti. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay ise hükümetin arama kurtarma çalışmalarını başlatamadığını ve gerekli yardımları sağlayamadığını belirterek yetkilileri eleştirdi.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda Hatay'ın Antakya ilçesinde enkaz altında kalan yakınlarını bekleyen Rum Ortodoks, Suriyeli ve Türk ailelerin durumu anlatılıyor. Depremlerde son güncellemeye göre 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Enkaz altından kurtarılanların hikayeleri kadar, kurtarma çalışmalarını umutla izleyen ailelerin hikayeleri de dikkat çekiyor.
12 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen bölgelerde incelemeler yapmak üzere bölgeye hareket ediyor. Anadolu Ajansı'nın haberine göre Erdoğan'ın Kahramanmaraş kent merkezi ve Pazarcık ilçesine gideceği, Hatay'da da incelemelerde bulunacağı planlanıyor. Depremler sonucunda 10 şehirde en az 5 bin 177 bina yıkıldı.
8 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Aynı gün içinde bir başka deprem daha meydana geldi. Bu doğal afet, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve Kilis illerinde büyük yıkıma yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaşanan bu felaketin ardından söz konusu illerde üç aylık olağanüstü hal uygulaması başlatıldığını duyurdu.
7 Şubat 2023

İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu Başkanı Muammer Ömeroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İstanbul'daki sanayicilerin deprem riski nedeniyle fabrikalarını güvenli bölgelere taşıma arayışına girdiklerini belirtti. Sanayiciler, İstanbul'un 300-400 kilometre çevresindeki kentleri değerlendiriyorlar. Trakya bölgesindeki fiyat artışları nedeniyle sanayicilerin yatırımlarını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya gibi şehirlere taşıma eğiliminde oldukları gözlemleniyor.
14 Mart 2023

6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyinde meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Hatay şehir merkezinde sekiz ceset saatlerce kaldırılamadan yol kenarında bekletildi. Polis, şehrin birçok yerinde cesetlerin olduğunu ve kaldırma çalışmalarına yetişemediklerini belirtti. Hatay, depremden en çok etkilenen iller arasında yer alıyor ve ilk 24 saatte yeterli arama kurtarma faaliyeti yapılamadığı bildiriliyor. The Economist dergisinin Türkiye temsilcisi Piotr Zalewski, Hatay'daki durumu 'apokaliptik' olarak nitelendirdi.
7 Şubat 2023

Türk Tabipleri Birliği Deprem Kriz Masası'na göre, depremden en fazla etkilenen şehirlerden biri olan Hatay'da durum vahimdir. Arama-kurtarma çalışmaları yetersiz kalmış, birçok hastane hasar görmüş ve sağlık hizmetlerinde ciddi aksaklıklar yaşanmaktadır. Elektrik, su ve iletişim hizmetleri kesintiye uğramış, insanlar soğuk hava koşullarında açık alanlarda ve arabalarda gecelemek zorunda kalmıştır. Hataylı doktor Ali Çerkezoğlu, kentte büyük bir yıkım ve koordinasyon eksikliği olduğunu, birçok eczanenin ilaçlarının çalındığını veya el konulduğunu belirtmiştir. Ayrıca, bölgede yaşanan sıkıntılar halk sağlığı sorunlarına yol açabilecek durumdadır.
8 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonucunda Hatay İskenderun Devlet Hastanesi'nin bir bölümü yıkıldı. Depremler Türkiye'nin birçok yerinde hissedildi ve çok sayıda artçı sarsıntı yaşandı. 7 Şubat itibariyle ölü sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426 ve yıkılan bina sayısı 5 bin 775 olarak kaydedildi. Yıkılan binalar arasında Antakya ve İskenderun hastaneleri ile Hatay'daki Akademik Hastane ve Adıyaman Gölbaşı Hastanesi de ağır hasar gören yapılar arasında yer alıyor.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem meydana geldi. Depremler, çevre illeri de etkiledi ve can kaybı 20 bin 318'e yükseldi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da yuhalandı. Türk Tabipleri Birliği, deprem bölgesindeki kötü koşullar nedeniyle sağlık sorunları beklediğini açıkladı. Selahattin Demirtaş, resmi deprem rakamlarını sorguladı. Yağma olayları ve yağmacıların dövüldüğü görüntüler sosyal medyada dolaşıma girdi. Hatay'da barınma sorunu yaşanıyor ve Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun gözaltına alındı. Prof. Dr. Süleyman Pampal, İstanbul depremi için uyarıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesindeki durumu değerlendirdi ve yardımlar hakkında bilgi verdi.
11 Şubat 2023

Antakya'da depremin üçüncü gününde ambulans sesleri umut kaynağı olurken, kurtarma çalışmaları gece yavaşlıyor ve gündüz hızlanıyor. İnşaat işçileri farklı şehirlerden yardıma koşuyor. AFAD ekiplerinin sayısı artmış olsa da her enkazda ekip bulunmuyor. Yardım TIR'ları bürokrasi nedeniyle kente giremeyince yardımlar dağıtılamıyor ve çöp haline geliyor. Çadırlar kurulmaya başlanırken, vatandaşlar eşyalarını taşıyacak araç arıyor. İlhan Ateş gibi bazı depremzedeler, yıkımdan yerel yönetimleri sorumlu tutuyor. Kentte tuvalet sıkıntısı yaşanıyor ve insanlar ihtiyaçlarını gidermek için çevreyi kullanıyor. Kurtarma çalışmalarında ise yerel ve yabancı ekipler arasında gerginlikler yaşanıyor.
16 Şubat 2023

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, insanların 'enkaz altında kalır' korkusuyla yastık altı birikimlerini bankalara yatırmaya başladıklarını belirtti. Yakın, bankalar adına altın eksperliği yaptıklarını ve deprem öncesine göre bu altınların oranının üç katına çıktığını ifade etti. Ayrıca, depremzedelerin kara günler için sakladıkları altınları bozdurduklarını da ekledi.
6 Mart 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından bölgedeki arama kurtarma faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti. Toplam 4.497 enkazdan 308'inde çalışmaların devam ettiğini, bazı bölgelerde ise arama kurtarma faaliyetlerinin tamamlandığını ifade etti. Ayrıca, bölgede herhangi bir ulaşılamayan köy olmadığını ve ihtiyaç duyulan malzemelerin, özellikle kuru gıda ve hijyen ürünlerinin, en az bir yıl süreyle gerekeceğini vurguladı.
13 Şubat 2023

Gaziantep'te 6 Şubat'taki depremde yıkılan beş bina inşa eden ve yurt dışına çıkmaya çalışırken Mersin'de yakalanan AKP'li meclis üyesi Yunus Kaya'nın korunduğu iddiaları, AKP ve MHP arasında karşılıklı suçlamalara yol açtı. MHP Gaziantep Milletvekili Sermek Atay, sosyal medyada AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar'ı dolaylı olarak suçladı. Tayyar ise Atay ve gazeteci Erk Acarer'e yönelik ağır ifadelerle karşılık verdi ve kendini savundu. Tayyar, Atay'ın kendisine yönelik tepkisinin Ankara'da öldürülen eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş hakkında attığı bir tweetten kaynaklandığını iddia etti.
24 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki büyük deprem sonrası yıkılan binalardan biri, AKP Hatay Milletvekili Sabahat Özgürsoy Çelik'in açılışına katıldığı Ser-Al İnşaat'a ait Güçlü Bahçe City sitesi oldu. Sosyal medyada tepkilerin artması üzerine firma sahibi Servet Altaş, yüzlerce binanın yıkıldığını belirterek, medyanın kendisini haksız yere hedef gösterdiğini ve asılsız haberler yapıldığını öne sürdü. Altaş, depremin şiddetine dikkat çekerek, şehirde kullanılabilecek az sayıda binanın kaldığını ve önceliğin can kurtarmak olması gerektiğini ifade etti.
9 Şubat 2023

Türkiye, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Ekinözü ilçesinde 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremle sarsıldı. Depremler, bölgedeki 10 şehirde ciddi yıkıma yol açtı. Şu ana kadar 2 bin 921 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 834 kişi yaralandı ve 5 bin 606 bina yıkıldı. Uluslararası yardım çağrısı yapıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ederken, bazı bölgelerde devlet görevlilerinin yetersizliği eleştirildi. Ayrıca, Türk asıllı ABD'li yayıncı Hasan Piker başta olmak üzere birçok kişi ve kurum bağış kampanyaları başlattı.
7 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem sonrasında, Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Depremler, Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Gaziantep ve diğer sekiz şehri etkiledi. TÜİK verilerine göre, etkilenen illerdeki binaların yarısından fazlası 2001 sonrası inşa edilmiş olmasına rağmen, hasar büyüktü. Bakan Kurum, e-Devlet ve hasartespit.csb.gov.tr adresleri üzerinden hasar durumuna ilişkin bilgi alınabileceğini duyurdu.
10 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve Hatay'daki yıkımın simgesi haline gelen Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun, tutuklandıktan sonra verdiği ifadede binanın neden çöktüğünü bilmediğini söyledi. Coşkun, depremin dalga boyunun farklı olabileceğini ve yeryüzüne yakın olmasının yıkıma neden olmuş olabileceğini tahmin ettiğini belirtti. Ayrıca, Karadağ'a gitme planının işlerle ilgili olduğunu ve depremden kaçmak için olmadığını iddia etti.
11 Şubat 2023

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucu yaşanan can ve mal kayıplarının ardından, bu felakete zemin hazırlayan ihmaller konusunda yerel yönetimler, mühendis odaları ve müteahhitlerin sorumluluğuna dikkat çekti. Hakan, hükümetin bu konudaki rolünü eleştirmeden, geçmişteki benzer durumlarda tek bir kişiye yüklenen sorumluluğun bu kez farklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, depremlerle birlikte hükümetin imar barışı düzenlemelerinin de yeniden tartışılmaya başlandığı ve bu düzenlemenin olası depremlerde can ve mal kaybını artırabileceği belirtildi.
14 Şubat 2023

Hatay'ın Erzin ilçesi, 10 Şubat'taki depremlerde can kaybı yaşanmayan tek ilçe oldu. Belediye Başkanı Ökkeş Elmasoğlu, bu durumu kaçak yapılaşmaya izin vermemelerine bağladı. Elmasoğlu, TV5 kanalında yaptığı açıklamada, ilçede depremden kaynaklanan can kaybı veya yaralanma olmadığını, kaçak inşaatlara müsaade etmediklerini ve bu konuda cezai işlemler uyguladıklarını belirtti.
11 Şubat 2023
İşaretlediklerim