İspanya hükümeti, Türkiye'deki deprem mağdurlarına yardım amacıyla sahra hastanesi kuracağını ve 70 kişilik bir sağlık ve lojistik ekibi göndereceğini açıkladı. İspanya Savunma Bakanlığı, kurtarma çalışmalarına destek için iki askeri gemi ile 500 denizciyi Türkiye'ye yönlendirdi. Sahra hastanesi günde 150-200 hastaya hizmet verebilecek kapasitede olacak. Ayrıca İspanya'dan sivil yardım kuruluşları da Türkiye'ye yardım için harekete geçti ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçiliği, THY'nin desteğiyle yardım malzemelerinin toplanmasına başlandığını duyurdu.
7 Şubat 2023

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), Gazze Şeridi'nde en az 20 bin yaralının mahsur kaldığını bildirdi. 1 Kasım'da Refah Sınır Kapısı'nın açılmasının ardından ağır yaralı Filistinliler Mısır'a nakledilmişti. Ancak, MSF'nin açıklamasına göre, hala 20 binden fazla yaralı Gazze Şeridi'nde mahsur durumda ve bu kişilerin sağlık hizmetlerine erişimi sınırlı.
2 Kasım 2023

2021 ile 2023 yılları arasında Avrupa'da 51 bin 433 refakatsiz göçmen çocuk ve genç, devlet himayesine girdikten sonra kayboldu. Günde ortalama 47 göçmen çocuğun kaybolduğu tespit edildi. Almanya'da 2 bin 5, İtalya'da 22 bin 899 ve Avusturya'da 20 bin 77 kayıp göçmen çocuk ve genç olduğu bilgisi paylaşıldı. Çocukların bir kısmının organ ve fuhuş mafyalarının eline düştüğü ve suç örgütlerinin sığınma merkezlerinden çocukları uzaklaştırmak için baskı uyguladığı belirtildi.
30 Nisan 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, A Haber canlı yayınında Türkiye'deki düzenli göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğunu açıkladı. Bu göçmenlerin biyometrik kayıtlarının bulunduğunu ve konumlarının bilindiğini belirtti. Yerlikaya, düzensiz göçmenlere karşı yıllardır mücadele ettiklerini ve bu kapsamda İstanbul'da dokuz göç mobil noktası kurduklarını ifade etti.
26 Temmuz 2023

Fas İçişleri Bakanlığı, 8 Eylül gecesi meydana gelen 7 büyüklüğündeki deprem sonucunda ölü sayısının 2 bin 862'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 562'ye yükseldiğini açıkladı. Deprem, Marakeş kentinin El-Huz bölgesinde meydana geldi ve Rabat, Kazablanka, Meknes, Agadir ve Fes kentlerini de etkiledi. Daha önceki açıklamada ölü sayısının 2 bin 681 olduğu belirtilmişti.
12 Eylül 2023

Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, Yunanistan'a sallarla ulaşmak isteyen 71 düzensiz göçmen kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Yunan tarafının Türk kara sularına ittiği beş can salındaki 11'i çocuk 71 düzensiz göçmeni tespit etti. Kurtarılan göçmenler, Datça İskelesi'ne getirilerek işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.
15 Temmuz 2024

İzmir’in Dikili ilçesi açıklarında motor arızası nedeniyle sürüklenen bir botta bulunan 12 düzensiz göçmen kurtarıldı. Aynı gün Urla’daki Mersinli Koyu’nda 11’i çocuk olmak üzere 62 düzensiz göçmen yakalandı. Yakalanan göçmenler işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi. Sahil Güvenlik Komutanlığı, göçmenlerin kurtarılması ve yakalanması için hızlı bir şekilde müdahale etti.
13 Temmuz 2024

The Guardian gazetesinin araştırmasına göre, Britanya İçişleri Bakanlığı, sığınmacıların Britanya'ya ulaşmasını engellemek amacıyla Türkiye'nin sınır polisine 3 milyon sterlin fon sağlamış. Fonlama, 2019 yılında 14 bin sterlin ile başlamış ve zamanla artarak 2023'te 3 milyon sterline ulaşmış. Fon, eğitim, personel sağlama ve sığınmacıların geri dönüşü ile yeniden entegrasyonunu hedefleyen bir projede kullanılmış. Türkiye'nin Britanya için stratejik önemi artmış ve Türkiye'deki Britanya İçişleri Bakanlığı çalışanlarının sayısı Britanyalı diplomatları geçmiş.
8 Haziran 2023

Son yıllarda yurt dışında yaşama hayali kuran Türk vatandaşlarının sayısı artarken, Meksika üzerinden ABD'ye kaçak yollardan geçen Türk vatandaşlarının sayısında büyük bir artış gözlemlendi. Euronews Türkçe'nin haberine göre, 2021'de 7 bin olan bu sayı, 2022'de 22 bine yükseldi. Meksika'ya e-vize ile kolayca seyahat edebilen Türk vatandaşları arasında ülkeye alınmayanlar da bulunuyor. 2022'de ABD'ye kaçak yolla giren kişi sayısı 3 milyon 58 bin iken, her bin kaçak geçiş yapan kişiden yedisi Türk vatandaşıydı.
4 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Temsilciliği (UNHCR), son dokuz ayda Akdeniz'de en az 2 bin 500 göçmenin ya boğularak öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Bu sayı, geçen yılın aynı dönemine göre önemli bir artışı temsil ediyor. Ayrıca, UNHCR, son dokuz ay içinde 186 bin kişinin deniz yoluyla Güney Avrupa'ya ulaştığını belirtti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83'lük bir artışa denk geliyor. UNHCR, tüm Akdeniz ülkelerinin acilen arama ve kurtarma çalışmalarını güçlendirmesini istedi.
29 Eylül 2023

İzmir'in Çeşme ilçesi Kleopatra Koyu'nda bir lastik botun batması sonucu beş göçmen yaşamını yitirdi. Sahil Güvenlik ekipleri, ihbar üzerine olay yerine giderek beş göçmenin cansız bedenine ulaştı ve denizde mahsur kalan bir kişiyi kurtardı. Olayla ilgili olarak göçmenlerin ifadeleri doğrultusunda bir ikamete yapılan operasyonda iki şüpheli göçmen kaçakçısı gözaltına alındı.
13 Kasım 2023

İzmir’in Urla ve Karaburun ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 46’sı çocuk 89 düzensiz göçmen yakalandı. Ayrıca, Karaburun açıklarında lastik botta bulunan üçü çocuk 43 düzensiz göçmen kurtarıldı. Düzensiz göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne gönderildi. Bu olay, Yunanistan’ın Türkiye karasularına ittiği düzensiz göçmenlerin kurtarılması bağlamında gerçekleşti.
18 Temmuz 2024

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, TBMM'de milletvekillerine yaptığı sunumda, Gazze'den Türkiye'ye tahliye talebinde bulunan yaklaşık 700 kişi olduğunu belirtti. Bu kişilerin 322'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 214'ü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yakını Filistinli ve 55'i kurum personeli. Bu talepler, İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde geldi.
19 Ekim 2023

Süper Lig'in 30. haftasında Trabzonspor'un sahasında Fenerbahçe'yi ağırladığı maçta, Fenerbahçe'nin 3-2 galibiyetiyle sonuçlanan karşılaşma sonrası taraftar olayları yaşandı. Maç esnasında ve sonrasında sahaya yabancı maddeler atıldı, Fenerbahçeli futbolculara saldırıldı ve sahaya izinsiz girişler oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, bu olaylarla ilgili olarak 12 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında, Fenerbahçe Teknik Direktörü'ne yabancı madde atan, sahaya ilk atlayan ve sosyal medyada taraftarları havalimanına çağıran kişiler bulunuyor.
18 Mart 2024

Fas İçişleri Bakanlığı, Marakeş’in El-Huz bölgesinde meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 2 bin 12'ye, yaralı sayısının ise 2 bin 59'a çıktığını açıkladı. Ölümler, El-Huz bölgesi, Tarudant, Şişava, Verzazat, Marakeş, Azila, Agadir, Kazablanka ve Yusifiyye bölgesinde kaydedildi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, insani yardımların deprem bölgelerine ulaştırılması için tüm imkanlar seferber edildi.
10 Eylül 2023

Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya üzerinde provokasyon yaptığı iddia edilen hesaplara yönelik bir operasyon başlattı. Sığınmacı ve göçmen karşıtlığıyla, Türk düşmanlığına yönelik nefret içerikli paylaşımlar yaptıkları iddia edilen 27 hesap yöneticisi gözaltına alındı. Dört kişi savcılık sorgulamasının ardından serbest bırakılırken, 23 kişi hakimliğe sevk edildi. Bu kişilerden 15'i yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, sekizi ise tutuklandı.
23 Eylül 2023

Gazeteci Fatih Altaylı, Avrupa Birliği ülkelerinin Türkiye'den yapılan Schengen vizesi başvurularına düşük oranda onay vermesinin sebeplerini bir AB diplomatına sordu. Diplomat, Türkiye'nin yabancılara kolaylıkla vatandaşlık vermesi ve bu sürecin yeterince incelenmemesi, göçmen sayısının bilinmemesi, uluslararası suçluların Türkiye'de yerleşik hale gelmesi ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya kalıcı olarak gitme arzusunun artması gibi nedenlerle vize başvurularında daha sıkı güvenlik soruşturmaları yapıldığını ve bu durumun vize reddine yol açtığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'de politik ortam nedeniyle Avrupa'ya gitmek isteyen Türk vatandaşlarının da vize politikalarını etkilediği ifade edildi.
9 Haziran 2023

14 Haziran'da Libya'dan İtalya'ya gitmek üzere yola çıkan ve Yunanistan açıklarında batan göçmen teknesinde meydana gelen faciada 82 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 104 kişi kurtarıldı. Teknede yaklaşık 750 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Yunanistan, kurtarma çalışmalarının gecikmesi nedeniyle eleştiriliyor ve çeşitli ülkelerde bu duruma yönelik protesto gösterileri düzenleniyor.
20 Haziran 2023

Orta Akdeniz'de, İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında iki göçmen botu battı. Fildişi Sahili'nden bir kadın ve bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı, 57 göçmen kurtarıldı. Ancak 30'dan fazla kişi hala kayıp ve arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) verilerine göre, 2014'ten bu yana Libya ve Tunus'tan İtalya'ya geçmeye çalışırken 14 bini aşkın kişi öldü ya da denizde kayboldu.
6 Ağustos 2023

Giresun'un Espiye ilçesinde denize giren 41 yaşındaki Feyza Alya Turan, akıntıya kapılarak yaklaşık 3 kilometre sürüklendi. Sahildeki bir kişi, Turan'ın sürekli çalan cep telefonunu yanıtlayarak, durumu yakınlarına bildirdi. Yakınları durumu jandarma ve sahil güvenlik ekiplerine ihbar etti. Turan, ekiplerin denizde arama yaptığı sırada yüzerek kıyıya çıktı ve sağlık kontrolünden geçirildikten sonra taburcu edildi.
5 Ağustos 2023
İşaretlediklerim