Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 10 Ekim 2015'te Ankara Garı'nda düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili davada 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Sanıklar arasında yer alan Erman Ekici, insan öldürmeye teşebbüs suçundan 379 kere ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, insanlığa karşı suçtan beraat etti. Dava, Türkiye hukuk tarihinde insanlığa karşı suçtan iddianame hazırlanan ilk dava olma özelliğini taşıyor.
1 Temmuz 2024

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen depremde yıkılan Ayken Apartmanı'nın betonarme projesini hazırlayan Yavuz Cihangiroğlu, 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan yargılandı ve iyi hal indirimiyle altı yıl sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı. Aynı davada müteahhit İlhami Yerlikaya'nın ölümü nedeniyle dava düştü, Elazığ İnşaat Mühendisleri Odası eski başkanı Zeynal Deniz ise beraat etti. Cihangiroğlu, ayrıca üç yıl meslekten men cezası aldı ve adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
4 Mart 2023

Oyuncu Farah Zeynep Abdullah, İpek Er'e tecavüz etmekten suçlu bulunup serbest bırakılan eski uzman çavuş Musa Orhan'a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl dört aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Abdullah'ın dosyası, uzlaştırma bürosuna gönderildi ancak taraflar uzlaşamadı. Davanın 9 Mart 2023'te görülen duruşmasında karar çıktı. Hakim, Abdullah'ın hakaret suçunu işlediğine hükmederek, indirimlerle beraber 65 gün karşılığı 1300 TL adli para cezası verilmesine hükmetti. Yargılama devam ederken Orhan'ın avukatı Mehmet Akkuş tarafından Abdullah'a tazminat davası açıldı.
21 Eylül 2023

ABD'de TikTok'un Çin merkezli çatı şirketi ByteDance'in kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşabileceği ve propaganda yapabileceği endişeleri nedeniyle yasaklanma ihtimali bulunuyor. FBI ve Federal İletişim Kurumu, kişisel verilerin paylaşılma riskine dair uyarılarda bulundu. Bu duruma tepki gösteren TikTok içerik üreticileri, Amerikan Kongre Binası önünde protesto düzenledi. Demokrat Partili Jamaal Bowman, TikTok'un ifade özgürlüğü için önemli bir alan olduğunu savundu.
23 Mart 2023

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun hapis cezasının istinafta onandığını iddia etti. Ancak İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, bu iddiaları yalanlayarak dosyanın henüz karara bağlanmadığını ve mahkeme kalemiyle konuşarak dosyanın sırada beklediğini doğruladığını belirtti. İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
31 Mayıs 2023

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sosyal medya paylaşımları ve Borsa İstanbul'daki işlemlerinde bilgi suistimali ve dolandırıcılık yaptıkları şüphesiyle Eren Karamahmutoğlu ve Teyfik Kerem Akın isimli iki kişiye altı ay süreyle işlem yasağı uygulama kararı aldı. Bu karar, SPK Kanunu'nun ilgili maddeleri ve Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'ne dayanarak alındı.
15 Haziran 2023

EMS Yapı Sivasspor’un teknik direktörü Bülent Uygun, sosyal medyada kendisi ve ailesine hakaret eden yaklaşık 1500 kişiye dava açtı. Uygun, bu kişilerin tespit edilerek her bir davada site sahiplerinden ve şahıslardan tazminat kazandığını belirtti. Kazandığı tazminatları Çocuk Esirgeme Kurumu, Kimsesizler Yurdu ve sokak köpeklerinin rehabilitasyonu için bağışladığını ifade etti.
30 Mayıs 2024

Twitter'ın yeni sahibi Elon Musk, Türkiye hükümetinin platform üzerinden bazı hesapların kapatılması taleplerini kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu. Türkiye'de mahkeme kararlarına dayanarak bazı içeriklerin erişime engellendiği, ancak hangi içeriklerin engellendiğinin açıklanmadığı belirtildi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesine göre engellenen hesaplar arasında Cevheri Güven, Muhammed Yakut ve 'Who' adlı kullanıcılar bulunuyor. Musk, Twitter'ın tamamen kısıtlanması ile bazı tweet'lere erişimin sınırlandırılması arasında bir seçim yapılması gerektiğini ifade etti.
13 Mayıs 2023

Muharrem İnce'nin sosyal medya hesabındaki iddialar üzerine başlatılan soruşturma çerçevesinde, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının kullanıcısı O.Y. gözaltına alındı. Bu hesap, İnce'yi hedef alan paylaşımlar yapmış ve ona ait olduğu iddia edilen görüntüleri paylaşmıştı. İnce'nin çağrısı üzerine daha önce 13 kişi gözaltına alınmış, biri tutuklanmış ve 12'si serbest bırakılmıştı.
17 Mayıs 2023

ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ulusal güvenlik tehdidi oluşturduğu gerekçesiyle ülkede yasaklanmasını öngören bir yasa tasarısını kabul etti ve Senato'ya gönderdi. ABD Başkanı Joe Biden, Senato'nun onaylaması durumunda yasayı yürürlüğe koyacağını belirtti. TikTok yetkilileri ise, bu yasağın ABD'deki ifade özgürlüğü haklarını ihlal ettiğini ve ekonomiye zarar vereceğini savundu. Eğer yasa yürürlüğe girerse, TikTok'un ana ortağı Çinli ByteDance şirketi platformu devretmek zorunda kalacak.
22 Nisan 2024

Gazeteci Barış Terkoğlu, Adalet Bakan yardımcısı Akın Gürlek'in şikayeti üzerine 'terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlamasıyla yargılandı ve iki yıl hapis cezasına mahkum edildi. Terkoğlu'nun, Odatv ve Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlanan yazıları bu davanın sebebi olarak gösterildi. Mahkeme, Terkoğlu'nun savunmasına rağmen hapis cezası kararını verdi. Terkoğlu savunmasında, hakim, savcı ve polislerin de eleştirilebileceğini ve onlara ayrıcalıklı koruma sağlamanın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirtti.
2 Mayıs 2024

ABD'de bir mahkeme, 'intikam pornosu' kurbanı olan bir kadına 1,2 milyar dolar tazminat ödenmesine hükmetti. Kadın, eski erkek arkadaşının özel fotoğraflarını izinsiz bir şekilde internette paylaştığını iddia etmişti. Sanık, kadının fotoğraflarını sosyal medya platformlarında ve yetişkinlere yönelik web sitelerinde rızası olmadan yayınladı ve ayrıca Dropbox aracılığıyla arkadaşlarına ve ailesine gönderdi. Sanığın mahkemeye çıkmadığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Gazeteci Bahadır Özgür, Mudanya Kitap Fuarı'nda yaptığı konuşma nedeniyle iki yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Özgür, konuşmasında mafya-siyaset-devlet ilişkilerini ve bu süreçte açılan davaların neden sonuçlandırılamadığını anlatmıştı. Bu konuşma nedeniyle 'Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve yargı organlarını aşağılamak' suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldı. Adalet Bakanlığı'nın izniyle hazırlanan soruşturma sonucunda Bahadır Özgür hakkında altı aydan iki yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi ve kabul edildi.
22 Mayıs 2024

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Britanya'da tutuklu bulunduğu Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nden serbest bırakıldı. Assange, ABD Adalet Bakanlığı ile yaptığı anlaşma sonucunda gizli askeri belgeleri yayınladığı suçunu kabul etti ve 62 aylık cezasını tamamladı. Anlaşma, Assange'ın Avustralya'ya dönmesine izin veriyor. Assange'ın serbest bırakılması, ABD ve Britanya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
25 Haziran 2024

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

İstanbul'da bir camide içki içtiğini gösteren fotoğraf paylaşan 19 yaşındaki S.Y.Ö. hakkında 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' ve 'halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme' suçlarından dört yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. S.Y.Ö., savunmasında paylaşımı mizah amaçlı yaptığını ve pişman olduğunu belirtti. Savcı İsmail Teker, S.Y.Ö.'nün daha önce de benzer paylaşımlar yaptığını belirterek, suçtan kurtulmaya yönelik beyanlarına itibar edilemeyeceğini ifade etti.
28 Eylül 2023

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen ve 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' suçuna hapis cezası öngören yasanın 29'uncu maddesinin iptalini görüşmek üzere toplandı. Basın örgütleri, bu yasayı ve gazetecilere yönelik tutuklamaları protesto etmek için AYM önünde 'basın nöbeti' başlattı. 29'uncu maddeden dolayı tutuklanan gazeteci Tolga Şardan da nöbete katıldı ve AYM'nin vereceği kararın meslek ve toplum açısından önemine vurgu yaptı.
8 Kasım 2023

Kobani davasında, HDP'nin eski genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil 108 kişi yargılandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verdi. Ayla Akat Ata'nın tahliyesine karar verilirken, Aysel Tuğluk, Altan Tan ve Ayhan Bilgen beraat etti. Dava, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobani olayları nedeniyle açılmıştı.
16 Mayıs 2024

Uganda'nın başkenti Kampala'da, 'Freedom City' adlı alışveriş merkezinde düzenlenen yılbaşı kutlamaları sırasında izdiham meydana geldi. Müzik gösterisi sırasında sunucunun havai fişek gösterisine dikkat çekmesiyle katılımcılar dışarıya yönlendirildi ve bu sırada izdiham çıktı. Olayda 10 kişi hayatını kaybetti ve birçok kişi yaralandı. Güvenlik güçleri olayla ilgili ihmal olup olmadığını araştırıyor.
1 Ocak 2023

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından, platform Türkiye'de yasal talepler doğrultusunda bazı haber içeriklerini engellemeye başladı. Diken'in 'Hatay'da sekiz ceset saatlerdir yerde' başlıklı haberi ve BirGün'ün 'Askeriyede darp ve baskı iddiası' başlıklı haberi, Türkiye'deki kullanıcıların erişimine kapatıldı. İfade Özgürlüğü Derneği kurucusu Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Twitter'ın bu uygulamasının yeni olmadığını, ancak seçim öncesinde sansür uygulamalarının artabileceğini belirtti.
16 Mart 2023
İşaretlediklerim