Microsoft'un kurucusu Bill Gates, yapay zekanın beş yıl içinde günlük hayatımızda nasıl bir rol oynayacağına dair öngörülerini anlattı. Gates'e göre, yapay zeka destekli asistanlar işletim sistemleri ve uygulamaların yerini alacak, kişisel tercihlere göre yanıt verecek ve günlük dilde verilen komutları yerine getirecek. Ayrıca, yapay zeka kişisel ilişkilerimizde de aktif bir rol alacak, doğum günleri gibi özel günleri hatırlatıp hediye önerilerinde bulunabilecek ve hatta arkadaşlarımızla buluşmaları organize edebilecek. Gates, yapay zekanın terapi seanslarına alternatif olarak kişisel sorunlara çözüm sunabileceğini de belirtiyor.
25 Kasım 2023

Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bir blog yazısında yapay zekanın giderek yaygınlaşmasıyla insanların beş yıl içinde kişisel asistanlara sahip olacağını belirtti. Bu asistanlar, kullanıcıların telefon veya bilgisayarlarına söyledikleri komutları yerine getirebilecek. Gates, bu yazılımların 'temsilci' olarak adlandırılabileceğini ve kullanıcı hakkında bilgi sahibi oldukça daha iyi önerilerde bulunabileceğini ifade etti. Ayrıca, yapay zekanın sağlık, eğitim, üretkenlik ve eğlence gibi alanları nasıl dönüştüreceğine dair görüşlerini paylaştı.
12 Kasım 2023

Avrupa Birliği, çevreye, iklime ve halkın bütçesine zarar verdiği gerekçesiyle satılmayan giysi ve ayakkabıların imhasını yasaklayan bir düzenlemeye anlaşmaya vardı. Bu düzenleme, üreticileri daha sürdürülebilir ürünler üretmeye teşvik edecek ve AB genelinde kişi başına yıllık 11 kilo tekstil ürününün çöpe atılmasını önlemeyi amaçlıyor. Yeni yasa, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandıktan sonra 2 yıl içinde bütün üye ülkelerde yürürlüğe girecek. Ayrıca, üreticilerin geri dönüştürülmesi daha kolay ürünlere yönelmesi ve üretim sırasında kaynak kullanımının azaltılması için de yeni kurallar getirilecek.
6 Aralık 2023

Fransız senatosu, 15 yaşından küçük çocukların sosyal medya platformlarına kaydolmalarını ve kullanmalarını velilerinin iznine bağlayan bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, platformların kullanıcıların yaşını ve veli iznini doğrulamak için bir sistem kullanmasını zorunlu kılıyor. Ayrıca, kurallara uymayan platformlara cironun yüzde 1'ine kadar para cezası uygulanabilecek. Sosyal medya platformları, zorbalığa karşı önlem amaçlı mesajlar yayımlayacak ve veliler, 15 yaşındaki çocuklarının hesaplarını askıya alma talebinde bulunabilecek.
23 Mayıs 2023

ABD'li komedyen Sarah Silverman ve yazarlar Christopher Golden ile Richard Kadrey, yapay zeka robotlarının telif hakkıyla korunan içerikleri kullanarak fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiğini iddia ederek Meta ve OpenAI'ya dava açtı. ChatGPT'nin internetteki bilgileri kullanarak sorulara yanıt verdiği ve yazarların eserlerini özetleyerek telif haklarını ihlal ettiği belirtiliyor. Ayrıca Meta'nın yapay zeka modeli LLaMA'nın eğitimi için yazarların eserlerinin kullanıldığı iddia ediliyor. Bu tür davalar yapay zeka botlarına karşı açılan ilk davalar değil; daha önce de benzer dava örnekleri yaşanmıştır.
11 Temmuz 2023

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI şirketinin geliştirdiği yapay zeka modellerinin kişisel itibarlar ve verileri riske atıp atmadığını ve tüketici koruma yasalarına uygun olup olmadığını incelemek üzere bir soruşturma başlattı. FTC, San Francisco merkezli şirketten, yapay zeka modelleriyle ilgili risklerin nasıl ele alındığına dair kayıtları talep etti. Ayrıca, gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler oluşturan ürünlerle ilgili tüm şikayetlerin ayrıntılı açıklamalarını istedi.
13 Temmuz 2023

Avrupa Parlamentosu'nun Sivil Özgürlükler Komitesi, Schengen vize başvurularının dijital ortamda yapılmasını ve süreçlerin hızlandırılmasını öngören bir raporu kabul etti. Rapor, 34 milletvekilinin oyuyla kabul edildi. Bu değişiklik için Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu arasında yasal süreç gerekiyor. Anlaşma sağlanırsa, vizeler artık pasaportlara basılmayacak ve dijital sisteme işlenecek.
31 Ocak 2023

Avrupa Birliği (AB), Hamas'ın İsrail'e saldırılarının ardından yayılan dezenformasyon ve yasadışı içerikler nedeniyle Twitter'ın ardından Meta ve TikTok'un da AB kurallarına uyumuna ilişkin soruşturma başlattı. AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) kapsamında, Meta ve TikTok platformlarına resmi bilgi talebi gönderdi. Yasaya göre söz konusu platformların yasadışı içeriğin yayılmasını ve dezenformasyonu önlemesi gerekiyor. Kural ihlalinde bulunan dijital platformlara küresel cirolarının yüzde 6'sına varacak seviyede para cezası söz konusu.
19 Ekim 2023

Spotify, yapay zeka (AI) ile üretilmiş müzikleri platformdan tamamen yasaklamayacağını açıkladı. Ancak, şirketin CEO'su Daniel Ek, yapay zekanın gerçek sanatçıların seslerini taklit etmek için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Bu yıl Spotify, Drake ve The Weeknd'in seslerinin yapay zeka tarafından klonlanarak üretilmiş bir şarkıyı platformdan kaldırmıştı. Ek, müzik sektöründeki yapay zeka tartışmasının uzun yıllar sürebileceğini ve sanatçıların seslerini taklit eden uygulamaların kabul edilemez olduğunu, ancak müziği geliştirmek için kullanılan araçların kabul edilebilir olduğunu ifade etti.
26 Eylül 2023

OECD'nin 'Yapay Zeka ve İş Gücü Piyasası' başlıklı İstihdam Görünümü 2023 Raporu'nda, yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki etkileri incelendi. Rapor, OECD ülkelerinin bir yapay zeka devriminin eşiğinde olabileceğini, düşük ve orta vasıflı işlerin otomasyon riski altında olduğunu ve yüksek beceri gerektiren mesleklerin de risk altında bulunduğunu belirtti. Çalışanların yapay zeka nedeniyle işlerini kaybetme ve ücretlerin düşme konusunda endişeli olduğu, hükümetlerin ise işverenleri yapay zeka becerilerini eğitime entegre etmeye ve çeşitliliği desteklemeye teşvik etmesi gerektiği vurgulandı.
11 Temmuz 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Google, ChatGPT gibi yapay zeka tabanlı sohbet robotlarına rakip olarak geliştirdiği yeni modeli 'Gemini'yi tanıttı. Gemini, insan benzeri davranışlar sergileyebilen bir yapay zeka modeli olup, Google'ın Bard sohbet robotu ve Pixel 8 Pro akıllı telefonlarına entegre edilecek. Google, Gemini'nin sezgisel yeteneklerinin ve planlama görevlerindeki performansının daha üstün olduğunu iddia ediyor. Şu an için sadece İngilizce dilinde hizmet verecek olan Gemini'nin, zamanla diğer dillere de adaptasyonunun sorun olmayacağı belirtiliyor.
9 Aralık 2023

ABD’li teknoloji devi Apple, Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyum kapsamında App Store, Mesajlar, Fotoğraflar, Kamera ve Safari gibi varsayılan uygulamaların silinebilmesine izin verecek. Apple, AB’deki kullanıcılar için yıl sonuna kadar iOS ve iPadOS’te tarayıcı seçim ekranında, varsayılan uygulamalarda ve uygulama silmede değişiklikler yapacağını duyurdu. Bu güncellemeler, Dijital Pazarlar Yasası (DMA) gerekliliklerine uyum kapsamında gerçekleştirilecek. Kullanıcılar, gelecekteki yazılım güncellemelerinde yeni varsayılan ayarlara sahip olacak.
23 Ağustos 2024

ABD Hazine Bakanlığı, finansal hizmetler sektöründe yapay zekanın siber güvenlik risklerini artırdığını ve dolandırıcılığı kolaylaştırdığını belirten bir rapor yayınladı. Raporun hazırlanması sürecinde 42 şirketle görüşüldüğü ve yapay zekanın dolandırıcıların finansal firmalara daha karmaşık saldırılar düzenlemesine olanak tanıdığı vurgulandı. Ayrıca, suçluların müşterileri taklit etme ve hesaplara erişme konusunda yapay zeka teknolojilerini kullanarak daha gerçekçi yöntemler geliştirdiği belirtildi.
27 Mart 2024

OpenAI araştırmacıları, GPT-4o gibi yapay zeka sohbet motorlarının kullanıcılar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği konusunda uyarıyor. Bu motorların gerçekçi ve insan sesine benzeyen sohbet şekli, kullanıcıların yapay zekaya insan gibi güvenmesine ve yanlış bilgilere inanmasına yol açabilir. Özellikle yalnız bireylerin yapay zekaya duygusal bağımlılık geliştirebileceği ve bu durumun insanlarla sağlıklı ilişkiler kurma ihtiyacını azaltabileceği belirtiliyor. Şirket, Scarlett Johansson’ın sesine benzetilen Sky ses seçeneğini durdurmuştu.
11 Ağustos 2024

OpenAI, ChatGPT'nin gerçekçi seslendirme özelliğinin kullanıcılar arasında duygusal bağımlılığa yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Şirket, sesli modun 232 milisaniyelik yanıt süresinin ve sesin doğallığının, kullanıcılar ile yapay zeka arasında duygusal bir bağ kurulmasına neden olabileceğini belirtti. Bu durumun, kullanıcıların yapay zekaya bağımlı hale gelmesine yol açabileceği ifade edildi.
9 Ağustos 2024

Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI ve şirketin CEO'su Sam Altman'a, kuruluşun misyonunu terk ettiği iddiasıyla San Francisco Mahkemesi'nde dava açtı. Dava dilekçesinde, OpenAI'nın 'insanlık yararına' yapay zeka geliştirecek bir laboratuvar olarak kurulduğu, ancak zamanla Microsoft'un yan kuruluşu haline gelerek, kar amacı gütmeye başladığı ve bu durumun anlaşmayı ihlal ettiği belirtildi.
1 Mart 2024

Almanya Federal Meclisi, AB dışından nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yeni göç yasasını onayladı. Yasa, Mavi Kart ve Fırsat Kartı gibi düzenlemeleri içeriyor. Mavi Kart, üniversite mezunları için asgari gelir şartını düşürüyor ve iş değişikliği, aile birleşimi, AB'de daimi ikamet gibi süreçleri kolaylaştırıyor. Bilişim uzmanları için diploma şartı kaldırılıyor ve eğitim amaçlı göç destekleniyor. Fırsat Kartı ise puan sistemine dayalı olacak ve dil becerileri, iş deneyimi gibi kriterlere göre verilecek.
23 Haziran 2023

Google, Microsoft ile rekabetinde yapay zeka teknolojisini iş uygulamalarına entegre etme kararı aldı. Gmail, Google Dokümanlar, Sheets ve Slaytlar gibi WorkSpace uygulamalarında yapay zeka kullanımını test etmeye başlayacak. Bu entegrasyon, kullanıcılara dokümanlarda beyin fırtınası yapma, e-posta taslakları oluşturma ve sunumlar için otomatik içerik üretme gibi imkanlar sunacak. Şirket, bu ay içinde bazı kullanıcılarla testlere başlayacak ve ilerleyen dönemlerde diğer uygulamalara da yapay zeka özelliklerini ekleyecek.
14 Mart 2023

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yapay zeka konusunda üst düzey bir danışma kurulu oluşturduğunu duyurdu. Guterres, yapay zekanın krizlerin tahmin edilmesi ve ele alınmasından kamu sağlığı hizmetleri ve eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına kadar birçok alanda olağanüstü ilerlemeye yardımcı olacağını belirtti. Ayrıca, iklim krizinin etkileriyle mücadelede ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma çabalarında yapay zeka teknolojisine acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023
İşaretlediklerim