Avrupa Birliği'nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sebebiyle Rus uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından, bir Rus uçağı Romanya'nın başkenti Bükreş'teki Henri Coanda havaalanına iniş yaptı. Bu uçak, Romanya'da bulunan Rus büyükelçiliğindeki 40 personel ve ailelerini taşıyordu. Romanya Dışişleri Bakanlığı, personelin ayrılmasına izin verildiğini ve Milli Savunma Bakanlığı'nın onayının alındığını duyurdu. Daha önce, Romanya Rusya'dan büyükelçilik personelini azaltmasını talep etmiş ve aksi takdirde bazı çalışanların akreditasyonlarının iptal edileceğini belirtmişti.
1 Temmuz 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki askeri operasyonun komuta kademesinde değişiklikler yapıldığını duyurdu. Valeriy Gerasimov, Müşterek Askeri Kuvvetlerin yeni komutanı olarak atandı. Önceki komutan Sergey Surovikin, Gerasimov'un yardımcısı olurken, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim de yardımcıları olarak atandılar. Bu değişikliklerin, birimler arası etkileşimi artırmak ve birliklerin yönetim etkinliğini yükseltmek amacıyla yapıldığı belirtildi.
12 Ocak 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İtalyan devlet televizyonu RAI'de katıldığı bir programda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna ile olan savaştan bir çıkış yolu aradığını ve bu savaşın bir hata olduğunun farkında olduğunu öne sürdü. Zelenski, Putin'in nükleer silahları bir çıkış yolu olarak görmeyeceğini ve Rusya'da Putin'den sonra daha sert bir liderin gelmesini beklemiyor. Ayrıca, Ukrayna'nın en büyük reformunun AB'ye katılmak olduğunu ve devlet reformlarını sürdürdüklerini belirtti. Zelenski, Putin durdurulmazsa 3. Dünya Savaşı'nın çıkabileceği uyarısında bulundu ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'yi Kiev'e davet etti.
18 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev, Türkiye ve Suriye arasında bir zirvenin, iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir yol haritası hazırlandıktan sonra gündeme geleceğini açıkladı. Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu görüşmelerde, dört ülkenin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildi. Lavrentiyev, yol haritasının cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini şart koşan Esad yönetimi ile Erdoğan'ın görüşme ihtimali, yol haritasının tamamlanmasına bağlı olarak değerlendirilecek.
21 Haziran 2023

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Polonya'nın Ukrayna'ya Alman yapımı Leopard tankları göndermek istemesi durumunda Almanya'nın buna engel olmayacağını belirtti. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Almanya ile anlaşma sağlanamazsa, tankları Ukrayna'ya bağışlamaya hazır olan ülkelerle bir koalisyon kurabileceklerini ifade etti. Alman basını, Baerbock'un açıklamasını Ukrayna'ya tank gönderilmesine yeşil ışık olarak yorumladı. Leopard tanklarının kullanımı için Almanya'nın onayı gerekiyor ve Almanya, Ukrayna'ya yeterli destek vermediği gerekçesiyle eleştiriliyor.
23 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı sağlanacağını açıkladı. Bu karar, Ukrayna'nın Batı'dan askeri destek talepleri ve Almanya'nın Leopard 2 tanklarını gönderme kararı almasının ardından geldi. Abrams tanklarının Ukrayna'nın savunma kapasitesini artıracağı belirtilirken, tankların bakım ve kullanımı için Ukraynalı askerlere eğitim verileceği ifade edildi. Biden, tankların teslimatının Ukraynalıların hazır olmaları durumunda gerçekleştirileceğini ve müttefiklerin yardımlarının önemli olduğunu vurguladı.
25 Ocak 2023

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rus ordusunun Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine 31 füze ve 12 hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi. Saldırıların Kiev, Çernigiv, Sumi, Hmelnitski, Donetsk, Zaporijya, Mıkolayiv ve Herson bölgelerine yapıldığı belirtildi. Ayrıca, Rusya'nın 13 İran yapımı Şahid-136 İHA ile saldırı düzenlediği ve bunların Ukrayna Savunma Kuvvetleri tarafından imha edildiği ifade edildi. Rus kuvvetlerinin ayrıca topçu ve diğer ağır silah sistemleriyle de saldırılar yaptığı aktarıldı.
1 Ocak 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası çıkan isyanlardan ders çıkılması gerektiğini belirtti. Bu olay, ülke çapında protestolara ve hükümetin polis teşkilatında ırkçılık kültürünün yerleşmesine izin vermekle suçlanmasına neden oldu. Macron, sekiz bakanlıkta değişiklik yaptıktan sonra yeni kabinesine bu mesajı verdi.
22 Temmuz 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuracağını duyurdu. İnce, destekçilerinden çarşamba günü 100 bin imza toplamak için seferber olmalarını istedi. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim başarısına atıfta bulunarak Türkiye'de de bir devrim yapacaklarını ifade etti. Yayımlanan anketlerde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor, bu durum İnce gibi isimlerin adaylıktan çekilmesi için kamuoyu baskısını artırıyor.
19 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ziyareti sırasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki savaşı kaybettiğini ve bu savaşı kazanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Biden, Ukrayna'nın NATO'ya katılımının şu anki durumda üçüncü dünya savaşına yol açabileceğini ancak Kiev'in bir gün NATO üyesi olacağını sözlerine ekledi. Ayrıca, Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeny Prigojin'e yemeklerine dikkat etmesi konusunda uyarıda bulundu.
14 Temmuz 2023

Rusya'nın başkenti Moskova ve iki bölgede, Rus paralı asker şirketi Wagner krizi nedeniyle 'terörle mücadele operasyonu' rejimi ilan edildi. Rusya Terörle Mücadele Ulusal Komitesi, olası terör saldırılarını önlemek amacıyla bu kararı aldığını duyurdu. Wagner, Rostov şehrini ele geçirdi ve Moskova'ya hareket etmeye devam edeceğini belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in 'ihanet' içinde olduğunu belirterek 'cezalandırılacaklarını' ifade etti.
24 Haziran 2023

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Moskova bölgesine insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı girişiminin engellendiğini açıkladı. İHA'ların Rus hava savunma sistemleriyle imha edildiği ve herhangi bir can kaybının olmadığı belirtildi. Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, düşen dronların Moskova'daki bazı kulelere çarparak hasara neden olduğunu bildirdi. Ukrayna'nın, Moskova'ya daha önce de İHA ile saldırılar düzenlediği biliniyor.
30 Temmuz 2023

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın Odessa bölgesindeki bir sivil tarım işletmesini füzelerle vurduğunu açıkladı. Saldırıda tarım arazileri ve tahıl deposu hasar gördü, ancak can kaybı yaşanmadı. Ukrayna, Rusya'nın gece saatlerinde seyir füzeleri ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediğini ve toplamda 12 hava hedefinin imha edildiğini belirtti.
17 Eylül 2023

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev de dahil olmak üzere çeşitli şehirlere yoğun hava saldırıları gerçekleştirdi. Kiev Askeri İdaresi Başkanı Sergey Popko, saldırıların seyir füzeleri ve İHA'larla yapıldığını ve Kiev hava sahasında Rusya'ya ait tüm füze ve İHA'ların savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy, Rusya'nın toplam 18 seyir füzesi fırlattığını ve bunların 15'inin imha edildiğini belirtti. Dnipropetrovsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Sergey Lısak ise Pavlograd'a yapılan saldırılarda 25 kişinin yaralandığını, aralarında çocukların da bulunduğunu aktardı.
1 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın davetiyle Türkiye'ye bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Erdoğan ile baş başa görüşmeler yapılacak ve iki ülke heyetleri arasında da görüşmeler gerçekleştirilecek. Görüşmelerde, Ukrayna savaşı ve 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl koridoru anlaşmasının geleceği ele alınacak. Rusya'nın anlaşmayı uzatma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor.
6 Temmuz 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da iki gün süren dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü zirve sona erdi. Zirvede, Rusya, İran, Suriye ve Türkiye temsilcileri bir araya geldi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan, zirve öncesi yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye topraklarından çekilmesini ve Suriye devletinin otoritesinin yeniden tesis edilmesini istedi. Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi ve iç savaş öncesi durumun sağlanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşebileceğini belirtti.
4 Nisan 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava bombardımanını eleştirerek, bebek öldürmeye son verilmesi ve ateşkes çağrısında bulundu. Macron, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını terörist bir eylem olarak kınadı ve bombardımanın meşruiyeti olmadığını belirtti. Ayrıca, ABD ve Britanya gibi ülkelerin de ateşkes çağrısına katılmasını umduğunu ifade etti. İsrail Başbakanı Netanyahu ise Macron'un açıklamalarına karşılık vererek, kınanması gerekenin Hamas olduğunu savundu ve Hamas'ın işlediği suçların global bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
11 Kasım 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın İHA saldırılarına karşı mücadele ettiklerini ve 14 İHA'dan 11'inin imha edildiğini belirtti. Zelenski, Ukrayna hava sahasının tam kontrolü için modern savaş uçaklarının gerekliliğine vurgu yaptı ve bu uçaklar sayesinde Rus saldırılarını daha etkili bir şekilde engelleyebileceklerini ifade etti. Ayrıca, özellikle Donetsk'te devam eden yoğun çatışmalarda mücadele eden Ukraynalı askerlere minnettarlığını dile getirdi.
28 Şubat 2023

Veri analizi firması Datailor'ın raporuna göre, son bir ayda Türkiye Twitter'ında yaklaşık 12 bin Rus ve Macar menşeli hesap etkinleştirildi. Bu hesapların etkinleştirilmesi, daha önce ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medyaya müdahale ile suçlanan Rusya'nın eylemleriyle ilişkilendiriliyor. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İletişim Başkanlığı'nı yabancı istihbarat servislerinin etkisine girmeme konusunda uyararak, seçimlere yakın dönemde 'pis işler' yapılacağına dair endişelerini dile getirdi.
5 Mayıs 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, 2023 yılının ilk gününde Rusya'nın İran yapımı insansız hava araçlarıyla (İHA) Ukrayna'ya saldırı düzenlediğini ve Ukrayna hava savunma sistemlerinin 45 İHA'yı imha ettiğini duyurdu. Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın bağımsızlığı için mücadeleye devam edeceklerini ve bağımsızlıklarını koruyacaklarını vurguladı.
2 Ocak 2023
İşaretlediklerim