En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesini de içeren Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk yedi maddesi Meclis’te kabul edildi. Kabul edilen maddeler arasında, kamu idareleriyle ilgili borçsuzluk belgesi araması, teknogirişim şirketlerine vergi istisnası, mükelleflerin hasılat tespitine yönelik düzenlemeler ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarına yönelik vergi kesintisi gibi önemli değişiklikler bulunuyor. Ayrıca, sahte belge düzenleyen mükelleflerden istenecek teminatın üst sınırı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının bildirim yükümlülükleri de düzenlendi.
25 Temmuz 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 2022 yılı yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak belirlendi. Bu oran, memur ve emekli maaş zammında enflasyon farkını belirleyen ikinci altı aylık dönem için %15,4 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon oranında artış alacaklar. Memurlar ise toplu sözleşmeden kaynaklanan %7'lik zam ve enflasyon farkı ile birlikte toplamda %16,4 zam alacaklar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, maaş artışlarını Türkiye'nin kazancını her kesime yansıtma kararlılığı çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.
3 Ocak 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Ankara Anadolu Meydanı'nda 'Büyük Emekli Mitingi' düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, en düşük emekli maaşının 10 bin lira olduğunu ve emeklilerin alım gücünün düştüğünü vurguladı. Mitingde çeşitli emekli sendikalarının başkanları da konuşma yaptı ve emekliler, 'Emeklilikte güvence, gelirde adalet' gibi pankartlar taşıdı. Miting nedeniyle Ankara'da bazı yollar trafiğe kapatıldı.
26 Mayıs 2024

İbrahim Kahveci, emekli maaşlarının gelecekte daha da düşeceğini ve bu durumun büyük bir reform yapılmadıkça devam edeceğini belirtiyor. SGK verilerine göre, emekli sayısının artması ve prim ödeyen çalışan sayısının azalması, devletin maaş ödemelerinde zorlanmasına neden oluyor. 2024 yılının ilk dört ayında devletin emekli ve kamu personeline ödediği maaşlar, toplanan vergi gelirlerinin %74,6'sına denk geliyor. Bu durumun sürdürülemez olduğunu vurgulayan Kahveci, acil reform çağrısında bulunuyor.
2 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, emeklilere verilecek bayram ikramiyesi bu yıl yüzde 50 artışla 3 bin liraya yükseltildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ikramiyenin 2 Nisan ile 5 Nisan tarihleri arasında emeklilerin banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Ödeme takvimi, emeklilerin sigorta türlerine göre belirlenmiş olup, bu bilgi Resmi Gazete'de yayımlandı.
25 Mart 2024

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan 'İstanbul’da Emekli Olmak' araştırmasına göre, İstanbul'da altı haneden biri sadece emekli aylığıyla geçiniyor. EYT’den faydalanarak emekli olan her iki kişiden biri resmi olarak çalışmaya devam ediyor. En düşük emekli maaşı 10 bin lira olup, bu miktar asgari ücretin neredeyse yarısı seviyesinde kalıyor. Ayrıca, emekli maaşıyla geçinen beş haneden biri kiracı olarak ikamet ediyor ve iki kişilik emekli hanesinin ortalama maliyeti nisanda 24,991 lira olarak hesaplanmış.
28 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emeklilere yapılan zammı yüzde 25'ten 30'a çıkardığını açıkladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden Erdoğan'a hitaben, memur ve emeklilere asgari ücret zammı kadar zam yapılması gerektiğini ifade ederek, 'Sen devlet mi yönetiyorsun, evcilik mi oynuyorsun?' şeklinde eleştiri yöneltti. Erdoğan daha önce 2023 yılı için asgari ücretin 8 bin 500 lira olacağını duyurmuştu, bu da temmuz ayında yapılan 5 bin 500 liralık asgari ücrete göre yüzde 54,5'lik bir artış anlamına geliyor.
4 Ocak 2023

Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik ücretinin 217 bin 871 liraya çıkarıldığını duyurdu. Bu yeni ücret, 8 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak. Geçen yıl 122 bin 351 lira olan bedelli askerlik ücreti, 2024 başında 182 bin 608 liraya yükseltilmişti. Ücret artışı, memur maaş katsayısındaki oranlara sabitlenmiş olup, memur maaş zammı oranlarına göre belirleniyor.
11 Temmuz 2024

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın araştırma birimi BİSAM'ın ekim dönemi raporuna göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 12 bin 928 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 lira olarak belirlendi. Bu rakamlar, asgari ücretin (11 bin 402 lira) üzerinde ve her geçen gün yurttaşların geçim şartlarını zorlaştıran bir durumu işaret ediyor. Ayrıca, sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli gıda maliyetleri de yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı hesaplanmıştır.
16 Kasım 2023

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, açlık sınırının bir önceki aya göre 182 lira artarak 20 bin 958 liraya çıktığını duyurdu. Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise ağustosta 1855 lira artarak 64 bin 157 liraya yükseldi. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı ve yoksulluk sınırının sadece yüzde 26,5'ini karşılayabildiği belirtildi. En düşük emekli aylığının ise açlık sınırının yüzde 59,6'sını karşılayabildiği ifade edildi.
28 Ağustos 2024

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Kararı ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranı aylık yüzde 3,5 olarak yeniden belirlendi. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının Tahsilat Genel Tebliği ile amme alacaklarında uygulanan tecil faizi oranı yıllık yüzde 24'ten yüzde 36'ya çıkarıldı. Yeni oranlar bugünden itibaren geçerli olacak, ancak daha önce yapılan tecil başvuruları için eski oranlar uygulanmaya devam edecek.
14 Kasım 2023

Gazeteci Fatih Portakal, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücretin 11 bin 500 liraya çıkarılacağını ve bu bilgiyi iktidar kaynaklarından aldığını belirtti. Ayrıca, işverenlere de bazı kolaylıkların sağlanacağını ifade etti. Asgari ücretin belirlenmesi için kurulan komisyonun henüz toplanmadığı, ancak iktidarın son kararı verebileceği bilgisi verildi. 2023 başında yapılan son zammın ardından asgari ücret 8 bin 506 lira olmuştu.
6 Haziran 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engelli bireyler ve yakınlarına 'Evde Bakım Yardımı' kapsamında ayda 7 bin 608 lira ödeme yapıyor. Ancak Türkiye'deki açlık sınırı 18 bin 978 lira olduğu için bu yardım yetersiz kalıyor. Temmuz ayı memur maaş katsayısındaki yeni düzenlemeyle bu yardım 9 bin 77 liraya çıkacak. Engelli bireylerin ve yakınlarının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıkları belirtiliyor.
17 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin Ordu mitinginde yaptığı konuşmada, bayramlarda emeklilere verilen ikramiyenin üç bin liraya yükseltileceğini açıkladı. Erdoğan, bu artışın bütçe imkanları zorlanarak gerçekleştirileceğini belirtti. Daha önce emekliler her bayram iki bin lira ikramiye almaktaydı.
16 Şubat 2024

Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik ücretinin 122 bin 351 liraya yükseltildiğini duyurdu. 2023 yılı için ocak-temmuz ayları arasında belirlenen bedelli askerlik ücreti 104 bin TL idi. 1 Temmuz itibarıyla bu tutarın geçerliliğini yitirdiği ve yeni ücretin 122 bin 351 lira olduğu açıklandı. 17 Temmuz itibariyle başvuruların devam ettiği bildirildi.
20 Temmuz 2023

Alaattin Aktaş, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında yetersiz kaldığını belirtiyor. Ocak ayında verilen zam ve yılın ikinci yarısı için eklenen enflasyon farkına rağmen maaşların enflasyona yenik düştüğünü vurguluyor. Aktaş, TÜİK verilerine dayanarak yaptığı hesaplamaların bile memur ve emeklilerin alacaklı olduğunu gösterdiğini ifade ediyor. Bu durumun, gerçek enflasyon oranlarının daha yüksek olması nedeniyle daha da kötü olduğunu belirtiyor.
26 Temmuz 2024

Temmuz ayında memur ve memur emeklileri için maaş zamları yapılacak, ancak bu zamlar resmi enflasyonun yaklaşık 5,5 puan altında kalacak. Bu durum, toplu sözleşmedeki hatalı zam formülü nedeniyle memurların ve emeklilerin büyük kayıplar yaşamasına neden olacak. Memur-Sen'in bu duruma sessiz kalması eleştiriliyor. 2024 ve 2025 yıllarında memurların birikimli kaybının 72 bin TL'yi aşacağı belirtiliyor.
1 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim öncesi emeklilerin maaşlarında artış beklentisine kapıyı kapattı ve daha önce yapılan düzenlemelerin yeterli olduğunu savundu. Erdoğan, emeklilerin maaşlarında yüzde 50'ye varan artışlar yapıldığını, tek seferlik ödemeler ve bayram ikramiyelerinde artışlar olduğunu belirtti. Ancak daha önce emekli maaşlarının yetersiz olduğunu kabul eden Erdoğan, bu kez beklentilerin gereksiz olduğunu vurguladı.
25 Mart 2024

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) Şubat ayı verilerine göre Türkiye'de açlık sınırı 9 bin 234 lira, yoksulluk sınırı ise 31 bin 939 liraya yükseldi. Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye'de, bu miktar açlık sınırının altında kalıyor. Yetişkin bir erkeğin aylık beslenme gideri yaklaşık 2 bin 500 lira iken, sadece süt ürünlerine günlük ortalama 100 lira harcanıyor. Et, tavuk ve balık için gereken minimum harcama tutarı günlük 53,74 lira, sebze ve meyve için ise 52 lira olarak belirlendi.
15 Mart 2023
İşaretlediklerim