İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk yetkililerin Instagram'a erişimi engellemesinin milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. HRW ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), bu kararın küçük işletme sahiplerini de olumsuz etkilediğini vurguladı. Erişim engelinin, İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Meta'ya yönelik eleştirilerinden sonra getirildiği iddia edildi. Türkiye'de daha önce de çeşitli sosyal medya platformlarına erişim engelleri uygulanmıştı.
9 Ağustos 2024

Türkiye'de yazar Murat Kahraman, Ahmet Ümit ve Yavuz Ekinci'nin eserleri sansürlenerek toplatılma kararı alındı. PEN Türkiye, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası gibi kuruluşlar, 2023 yılının ilk üç ayında beş kitabın sansürlendiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Edebiyatçılar ve yayıncılar, Twitter üzerinden yaptıkları paylaşımlarla sansüre karşı çıkarak ifade özgürlüğüne vurgu yaptılar. Doğan Kitap ve Everest Yayınları gibi yayınevleri de sansür kararlarını eleştirdi ve destek mesajları yayınladı.
21 Mart 2023

Ekşi Sözlük adlı popüler katılımcı sözlük platformuna erişim engeli getirilmesi, sosyal medyada geniş yankı buldu. Platformun Twitter hesabından ve üst yöneticisi Başak Purut tarafından erişim engeli kararının fark edildiği ve yetkililerden bilgi alınmaya çalışıldığı duyuruldu. İfade Özgürlüğü Derneği'nin projesi EngelliWeb, kararın 21 Şubat'ta alındığını açıkladı. Karar, sosyal medyada çeşitli tepkilere neden oldu; bazı kullanıcılar sansür olduğunu belirtirken, iktidar destekçileri ve troller tarafından kutlama yapıldığı görüldü.
21 Şubat 2023

Türkiye'de yaşayan bireylerin kişisel bilgilerinin bir sorgu sitesinde izinsiz olarak paylaşıldığı belirlendi. Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, konuyla ilgili hukuki sürecin başlatılması gerektiğini ve vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini ifade etti. Siteye kayıt olan kişiler, başkalarının kişisel verilerine erişebiliyor. Akdeniz, sitenin erişiminin engellenmesinin ötesinde tamamen kaldırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, veri ihlaline karışanlar ve verileri koruyamayan devlet yetkilileri hakkında soruşturma yapılması gerektiğini vurguladı.
9 Haziran 2023

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'da Fahrettin Altun'un Haniye mesajını paylaştığı için sansürlendiğini belirtti. Akdeniz, Instagram'ın sansür politikasını eleştirerek, Altun'un paylaşımına izin verilirken kendi paylaşımının kaldırılmasının çifte standart olduğunu vurguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi toplumsal hassasiyetler nedeniyle engellemişti. Akdeniz, itiraz mekanizmasını kullanarak sansür kararına karşı mücadele edeceğini ifade etti.
13 Ağustos 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre, 2006'dan Mart 2024'e kadar Türkiye'de toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu dönemde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Son dönemde Instagram, Roblox ve Read the Docs gibi popüler platformlara erişim engeli getirildi. Türkiye'de erişim yasakları, özellikle 2024'te artış gösterdi ve bu durum ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor.
9 Ağustos 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Meclis Dijital Mecralar Komisyonu toplantısında TikTok'un Türkiye'de yasaklanabileceğini ifade etti. Yayman, özellikle platformdaki içerik paylaşımlarına yönelik ciddi eleştiriler olduğunu ve çocukların korunması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Amerika'da TikTok'un yasaklandığını belirterek, Türkiye'de de benzer bir yasağın söz konusu olabileceğini dile getirdi. Yayman, aynı zamanda X platformuna (eski adıyla Twitter) Türkiye'de temsilcilik açma çağrısında bulundu.
9 Mayıs 2024

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Twitter arama kurtarma ve yardım faaliyetlerinde önemli bir rol oynarken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından erişime kısıtlama getirilmişti. Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, BTK'ya bilgi edinme hakkı kapsamında sorular sormuş ancak cevap alamamıştı. Akdeniz'in açtığı dava sonucunda, Ankara 15'inci İdare Mahkemesi BTK'nın işleminin iptaline karar verdi. Mahkeme, BTK'nın davranışını hukuka aykırı buldu.
20 Mart 2024

Avukat Feyza Altun, Twitter hesabından Farsça bir şiir paylaştıktan sonra, bir kullanıcının yorumuna verdiği tepki üzerine 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' suçlamasıyla gözaltına alındı ve tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Altun, sosyal medyada hedef gösterilmesinin ardından paylaşımını silmiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin laik yapısını vurgulayan yorumlar yapmıştı. Beykoz başsavcılığı, Altun hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle TCK'nın 216/1 maddesine muhalefet iddiasıyla soruşturma başlatmıştı.
20 Şubat 2024

6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 şehirde büyük yıkıma yol açan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, vatandaşlar haberleşme ve yardımlaşma amacıyla Twitter ve TikTok platformlarını yoğun olarak kullanıyorlardı. Ancak, kullanıcılar Twitter'a yavaşlık ve erişim sorunları yaşadıklarını, bazılarının ise sadece VPN ile girebildiklerini bildirdi. NetBlocks'un paylaşımına göre Twitter Türkiye'de erişime kısıtlandı. TikTok'a da benzer bir yasak getirildi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, bu kısıtlamaların mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde yapıldığını ve cumhurbaşkanlığına bu tür bir yetkinin verildiğini belirtti.
8 Şubat 2023

Twitter'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Jack Dorsey, Breaking Points programında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerden Twitter'a baskı yapıldığını ve tehditler alındığını belirtti. Hindistan hükümetinin çiftçi protestoları sırasında bazı hesapların kapatılmasını talep ettiğini ve Twitter çalışanlarının evlerinin basılmasıyla tehdit edildiğini ifade etti. Türkiye'den de benzer talepler aldıklarını ve mahkemelerde genellikle kazandıklarını ancak sürekli kapatma tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Twitter'ın yeni yönetimi, Türkiye'de seçim sürecinde açık kalmak için dört hesabı ve 409 tweet'i erişime engellediğini açıklamıştı.
13 Haziran 2023

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Instagram'ın sekiz günlük erişim engelinin kaldırılmasının ardından platformun çatı şirketi Meta'dan herhangi bir açıklama gelmediğine dikkat çekti. Akdeniz, Instagram ile yapılan anlaşmanın detaylarının belirsiz olduğunu ve Türkiye'nin bu anlaşmadan ne kazandığını sorguladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi 2 Ağustos'ta engellemişti ve sekiz gün sonra erişim yeniden sağlandı. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Instagram'ın toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesinde kapatıldığını belirtmişti.
12 Ağustos 2024

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceklerini ve milletvekili seçimlerine AKP listelerinden gireceklerini açıklamasının ardından, parti hakkında olumsuz içerikler içeren haber ve yazılara erişim engeli getirildi. Bu engellemeler, İstanbul 8'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle uygulandı. Engellenen içerikler arasında, HÜDA-PAR'ın Hizbullah ile ilişkilerini ele alan haberler de bulunuyor.
31 Mart 2023

Deutsche Welle (DW) Türkçe'nin, RTÜK'ün lisans almadığı gerekçesiyle talebi üzerine, 'dwturkce.com' ve 'inspiredminds.de' alan adları mahkeme kararıyla erişime engellendi. RTÜK, 2019 yılında yürürlüğe giren bir yönetmelikle internet yayınlarını denetleme yetkisine sahip olmuş ve görüntülü içerik sunan mecraların lisans almasını zorunlu kılmıştı. DW Türkçe, lisans almayı reddederek konuyu yargıya taşıyacağını duyurmuştu. DW Genel Müdürü Peter Limbourg, bu durumu eleştirerek Türkiye'de bağımsız bilgi kaynaklarının kısıtlandığını ve sansür olasılığını artırdığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a getirdiği erişim engelinin, platformun katalog suçlar kapsamındaki yayınları kaldırması halinde çözüleceğini belirtti. BTK, 2 Ağustos'ta Instagram'a erişimi, toplumsal hassasiyetler ve katalog suçlar çerçevesine uyulmaması gerekçesiyle engellemişti. Tunç, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'nin kanunlarına uyması gerektiğini vurguladı ve yargı sürecinin devam ettiğini ifade etti.
6 Ağustos 2024

Günde on binlerce kişinin ziyaret ettiği Ekşi Sözlük, iktidarın deprem ihmallerini eleştiren içerikler nedeniyle hedef gösterildikten sonra kapatıldı. Kapatma kararını savunan Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a, Ekşi Sözlük'ün kurucusu Sedat Kapanoğlu Twitter'dan sert bir dille yanıt verdi. Kapanoğlu, Hakan'ın tutumunu eleştirerek, milyonlarca insanın bilgiye erişim hakkının ve yazarların emeğinin önemsenmesi gerektiğini vurguladı.
24 Şubat 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, TikTok'u ulusal güvenlik meselesi olarak nitelendirerek, vatandaşların TikTok'un kapatılmasını istediğini öne sürdü. Yayman, TikTok'ta yapılan paylaşımların toplumda nefret objesine dönüştüğünü ve platformun Türkiye'nin moral ve ahlak değerlerine uygun bir yayın politikası izlemesi gerektiğini belirtti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise Instagram'a erişimi engellemiş ve TikTok için de benzer bir adım atılabileceği sinyallerini vermişti.
8 Ağustos 2024

İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) verilerine göre 2024 yılında toplam 1 milyon 43 bin erişim engeli kararı alındı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bu yıl içinde 769 bin platform ve sayfaya erişimi engelledi. Özellikle Instagram, Roblox, Read the Docs ve Wattpad gibi popüler platformlara getirilen erişim yasakları dikkat çekti. Erişim yasakları, Türkiye'de internet özgürlüğü ve sansür konularında tartışmalara yol açtı.
9 Ağustos 2024
İşaretlediklerim