Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş için hazırlanan ve 7.5 büyüklüğündeki bir depreme karşı alınması gereken önlemleri içeren İl Afet Risk Azaltma Planı'nın (İRAP) uygulanmadığını ifade etti. Görür, planın sadece kağıt üzerinde kaldığını ve finansal kaynak ayrılmadığı için hayata geçirilemediğini belirtti. Ayrıca, Çağdaş Hukukçular Derneği'nin Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili kurum ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunduğu bilgisi verildi.
10 Şubat 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Hatay'ı ziyaret etti ve bölgedeki çadır sorununun hala çözülmediğini belirtti. Depremin 17. gününde hala çadır sorunu yaşandığını ve vatandaşların çadır bulamadıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu, çadır sorununun çözülmesi için hükümete çağrıda bulunarak, çözülememesi durumunda CHP olarak sorunu çözmeye hazır olduklarını söyledi.
22 Şubat 2023

Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem, Suriye'nin kuzeybatı bölgesinde de hasara neden oldu. Anadolu Ajansı tarafından aktarılan görüntülerde, Suriye Sivil Savunma ekiplerinin yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarını yürüttüğü görülmekte. Deprem, iki ülke arasındaki sınır bölgelerinde de etkili oldu.
6 Şubat 2023

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Depremler sonucunda binlerce bina yıkıldı ve dördüncü seviye afet alarmı verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını paylaştıktan sonra 25 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. 25 saat sonra yaptığı açıklamada can kaybının 3,549'a yükseldiğini belirtti ve yalan haberlerle insanları birbirine düşürmeye çalışanları eleştirdi.
7 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası oluşan enkazın bertarafı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bürokratları, atıl durumdaki açık maden sahalarını inceledi. Bölgedeki 20 bin maden sahasının kapasitesi değerlendirildi ve uygun sahaların listesi hazırlandı. 4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, enkazın maden sahalarına dökülmesinin devletin işini kolaylaştıracağını ifade etti.
18 Şubat 2023

Gaziantep'te 4:17'de 7,5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Hatay Valisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ölü ve yaralıların olduğunu doğruladı. AFAD, depremin Kahramanmaraş'ta 7,4 büyüklüğünde olduğunu ve can kaybının 76'ya ulaştığını açıkladı. Yıkılan binaların olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
6 Şubat 2023

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından, gönüllüler yardımların depremzedelere ulaştırılmasında sorunlar yaşandığını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, depreme müdahalede istenilen hızın sağlanamadığını kabul etti. Sosyal medya üzerinden organize edilen yardımlar bölgeye gönderilse de, özellikle Elbistan çevresindeki köylere yardım ve kurtarma çalışmalarının ulaşmadığı, koordinasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor.
10 Şubat 2023

Hatay'da, 6 Şubat'taki depremler sonrası, Çevre Bakanlığı'na bağlı yapı denetim ve yapı malzeme şube müdürlüğü binasının bir kısmı 'apar topar' yıkıldı. Yıkım sırasında, binalarla ilgili önemli belgelerin enkaz altında kaldığı görüntülendi. Hatay Baro Başkanı Hüseyin Cihat Açıkalın, yıkım kararı olmadığını belirtirken, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı delil karartma iddialarını asılsız olarak nitelendirdi. Avukatlar, yıkımı engellemeye çalıştı ve belgelerin korunması için nöbet tuttuklarını ifade etti.
11 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Adıyaman-Hatay deprem bölgesinin gelecekte 7 ve üstü büyüklükteki depremlere sahne olabileceğini belirterek, bölgenin yeniden inşasında alışılagelmiş yöntemlerin yetersiz kalacağını ifade etti. Görür, deprem dirençli malzemeler, hafif ve elastik yapılar, deprem etkisini azaltacak donanımlar ve özel mimari planlar gerektiğini vurguladı. İktidarın seçim politikası çerçevesinde deprem bölgesindeki ihaleleri kendisine yakın şirketlere verdiği ve inşaatları bir yıl içinde tamamlamayı hedeflediği belirtildi.
12 Mart 2023

Türkiye, 6 Şubat sabahı 7,7 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı ve ardından 7,6 büyüklüğünde bir ikinci deprem daha meydana geldi. Deprem, Kahramanmaraş başta olmak üzere birçok ili etkiledi ve binlerce binanın yıkılmasına yol açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk depremden saatler sonra yaptığı açıklamada ölü ve yaralı sayısını bildirdi ancak sonrasında 21 saat boyunca herhangi bir açıklama yapmadı. Erdoğan son olarak Twitter üzerinden milli yas ilan edildiğini duyurdu.
7 Şubat 2023

İran Meclisi Tarım Komisyonu Başkanı Muhammed Cevad Askeri, ülkedeki arazilerin her yıl yaklaşık 1,5 milyon hektar çölleştiğini belirtti. Askeri, bu durumun tehlike arz ettiğini ve kuraklıkla etkin mücadele etmenin önemli bir görev olduğunu ifade etti. İran Ulusal İklim ve Kuraklık Krizi Yönetimi Merkezi Başkanı Ahad Vazife ise son 50 yılda ülkede yağış miktarının azaldığını, bu yıl mart ayında düşen yağmur miktarının geçen seneye oranla yüzde 16 azaldığını belirtti.
1 Ekim 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, Erzincan-Bingöl fay hattının kısa süre içinde kırılacağını belirtti. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve çevre illeri de etkileyen iki büyük depremin ardından, Görür bu fay hattının tarihsel olarak uzun süredir kırılmadığını ve enerji biriktiğini ifade etti. Elazığ ve Maraş depremlerinin Doğu Anadolu fayının aktif olduğunun göstergesi olduğunu ve bu fay hattının Akdeniz'e kadar enerji transfer edebileceğini söyledi.
8 Şubat 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri Pınarbaşı'nda sosyal konut alanını inceledi ve Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu vurgulayarak kentsel dönüşümün önemine dikkat çekti. Özhaseki, tüm siyasi partilerin belediye başkanlarına çağrıda bulunarak, evlerin daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, kentsel dönüşüm başvurularının geri çevrilmediğini ve bu konuda eşit hizmet sunmaya devam edeceklerini ifade etti.
29 Mayıs 2024

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, Türkiye'nin su kaynaklarının nüfus artışı ve iklim değişikliği nedeniyle azalabileceğini ve ülkenin su fakiri olma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Türkiye'de kişi başına düşen su miktarının 1312 metreküp olduğunu ve bu değerin 2050'li yıllarda 1000 metreküpün altına düşebileceğini ifade etti. Özellikle Konya, Akarçay, Burdur, Gediz, Büyük Menderes ve Küçük Menderes havzalarında su kıtlığı yaşandığını vurgulayan Akca, tarımsal üretimde suya göre tarım tedbirlerinin uygulanması gerektiğini söyledi.
28 Ağustos 2024

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı, 15 ay sonra ilk kez yüzde 30'un altına düşerek yüzde 29,92 olarak kaydedildi. İSKİ verilerine göre, barajların toplam su biriktirme kapasitesi 868 milyon 683 bin metreküp iken, mevcut su miktarı 259 milyon 87 bin metreküp seviyesinde kaldı. Bu durum, İstanbul'un su kaynakları üzerindeki baskıyı artırırken, Türkiye'nin su fakiri olma tehlikesine dikkat çekiyor. Ayrıca, iklim değişikliği ve kuraklık gibi küresel sorunlar da bu durumu etkileyen faktörler arasında yer alıyor.
8 Kasım 2024

Trakya bölgesindeki 14 barajın doluluk oranı, Devlet Su İşleri verilerine göre yüzde 36 olarak ölçüldü. Ağustos ayında yüzde 40 olan doluluk oranı, Ekim ayında yüzde 36'ya geriledi. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'daki barajların toplam depolama hacmi 1 milyar 112 milyon 968 bin metreküp iken, mevcut su miktarı 405 milyon 302 bin metreküp olarak belirlendi. Tunca Nehri'nde ise kuraklık alarmı verildi ve debisinin 2021'den beri düştüğü belirtildi.
26 Ekim 2024

Yalova'nın içme suyu kaynağı olan Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 20'lere düşerek kentin sadece 43 günlük suyu kaldı. Geçen yıl Kasım ayında yüzde 35 olan su seviyesi, bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle azaldı. Yetkililer, vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyardı. Ayrıca, Selimandıra Deresi'nin çıkışında inşa edilmesi planlanan Çağlayan Barajı ile kentin su sıkıntısının çözülmesi hedefleniyor.
18 Kasım 2024

Adana'da Seyhan Barajı'nda yeterli su olmadığı gerekçesiyle çiftçilerden sonbaharda ürün ekmemeleri istendiği iddia ediliyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Çukurova'daki çiftçilere su yetersizliği nedeniyle ekim yapmamaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. Yıldırım, bu durumun üretim azalmasına, fiyatların artmasına ve ithalatın artmasına yol açacağını ifade etti.
6 Ağustos 2024

Denizli'de Akbaş Barajı'ndaki su seviyesinin kritik seviyenin altına düşmesi nedeniyle içme suyu alımı durduruldu. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, yaklaşık 400 bin kişiyi etkileyen bu durum karşısında vatandaşları su tasarrufu yapmaya çağırdı. Su kesintilerinin başlaması riski bulunurken, belediye alternatif su kaynakları için çalışmalara başladı.
2 Ekim 2024

Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçelerinde çıkan yangınların ardından yapılan hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yangında toplam 15 bin dekar tarım alanı yandı ve 1000 hayvan telef oldu. Diyarbakır’da 7 bin 900, Mardin’de ise 7 bin dekar tarım alanı zarar gördü. Yangın, yerleşim alanlarına da sıçrayarak 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
23 Haziran 2024
İşaretlediklerim