Eski futbolcu Arda Turan, 2015 ve 2016 yıllarında toplamda 828 bin avro vergi kaçırmakla suçlanıyor. İspanya'da savcılık, Turan hakkında dava açılmasını talep etti. 2021 yılında başlatılan soruşturma tamamlandı ve Barselona'daki bir mahkeme dava açmak için ilk adımı attı. Ancak Turan, Maliye ile anlaşarak dava açılmadan sorunu çözebilir. Daha önce de Cristiano Ronaldo, Lionel Messi gibi ünlü futbolcular vergi kaçırma suçundan ceza almıştı.
27 Şubat 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasının bir yıl ertelendiğini duyurdu. Bu değişiklikle, tüketicilerin cayma haklarını herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kullanmaya devam etmeleri sağlanacak. Bakanlık, bu düzenlemeyle tüketici mağduriyetlerini önlemeyi ve iç piyasayı korumayı hedefliyor. Yeni düzenlemeler 1 Ocak 2026'da yürürlüğe girecek.
10 Ağustos 2024

Avrupa Parlamentosu, Avrupa'daki konut sorununa çözüm olarak Airbnb gibi kısa süreli ev kiralama platformlarına sınırlamalar getiren bir yasayı onayladı. Bu yasa, sahte kısa vadeli kiralama tekliflerine karşı tüketicileri korumayı ve uzun vadeli kiralamaların azalması nedeniyle konut sektörü üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor. AB üyesi 23 ülke, 2022'de bu tür kiralama uygulamaları için yeni kurallar getirmişti. Türkiye de benzer bir düzenlemeyle 1 Ocak 2024'ten itibaren Airbnb ve benzeri platformlara yeni kural ve düzenlemeler getirdi.
29 Şubat 2024

Yoğun sisten faydalanan yüzlerce göçmen, Fas’tan yüzerek İspanya’nın Ceuta bölgesindeki sahiline ulaştı. Polis sözcüsü, birçok göçmenin Ceuta-Fas sınırı yakınındaki El Tarajal plajı çevresinde yakalandığını belirtti. Geçen hafta boyunca her gün ortalama 700 göçmenin Ceuta’ya girmeye çalıştığı, pazar gecesi ise yaklaşık 1500 kişinin giriş yapmaya çalıştığı bildirildi. Gözaltına alınan reşit olmayanlar ve sığınma talebi olmayanlar ülkelerine geri gönderilecek.
27 Ağustos 2024

İtalya'da hükümet, anoreksiya ve bulimia gibi yeme bozukluklarını teşvik eden kişilere yönelik hapis ve para cezası içeren bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, bu tür eylemleri gerçekleştiren kişilere 2 yıla kadar hapis ve 60 bin avro para cezası öngörüyor. 14 yaşın altındaki mağdurların olduğu durumlarda cezaların 4 yıl hapis ve 150 bin avroya kadar artırılması planlanıyor. Özellikle sosyal medyada 'thinfluencer' olarak bilinen ve aşırı zayıflığı özendiren kişilerin hedef alınacağı belirtiliyor.
29 Mart 2023

İzmir Valiliği, kent genelinde kapalı mekanlarda uygulanan müzik yasağının başlama saatini 01:00'den 04:00'e çekti. Açık mekanlar için herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu karar, Antalya'da alınan benzer bir kararın ardından geldi ve turizm sezonunun başlamasıyla yabancı turistlerin eğlencelerinin kesintiye uğramaması amaçlanıyor. İzmir Valililiği Mahali Çevre Kurulu'nda alınan karara il müftülüğü ve İzmir Ticaret Odası Başkanlığı şerh düştü.
22 Haziran 2023

1 Haziran’da yürürlüğe giren 8’inci yargı paketiyle adli para cezaları artırıldı. En düşük para cezası 20 liradan 100 liraya, en yüksek adli para cezası ise 100 liradan 500 liraya çıkarıldı. Ceza mahkemelerince verilen adli para cezalarının kesinlik sınırı 3 bin liradan 15 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, kişisel verilerin işlenme şartları ve yurt dışına aktarılması usulünde de değişiklikler yapıldı.
3 Haziran 2024

Venedik Belediyesi, 25 Nisan-14 Temmuz tarihleri arasında günübirlik turistlerden alınan 5 avro giriş ücreti uygulamasının test aşamasını tamamladı ve bu süreçte 2,2 milyon avro toplandığını açıkladı. Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, uygulamanın kent sakinleri, çalışanlar, öğrenciler ve turistler için kenti daha yaşanabilir kılmayı amaçladığını belirtti. 2025'ten itibaren giriş ücretlerinin düzenli olarak alınacağı duyuruldu.
15 Temmuz 2024

Japonya, pandemi sonrası artan turist sayısı ve yerel para biriminin zayıflığı nedeniyle restoranlarda yerellere indirim yapma uygulamasına geçti. Tokyo'daki bir restoran sahibi, turistlerden ekstra ücret almak yerine yerellere indirim yaparak maliyetleri dengelemeye çalıştıklarını belirtti. Japonya'da 2024'ün ilk yarısında turist sayısı 17 milyonu aşarak rekor kırdı. Bu durum, turist vergisi, turist kontenjanı ve alkol satışına kısıtlama gibi çeşitli önlemler alınmasına yol açtı.
26 Temmuz 2024

İtalya'nın turistik kentlerinden Floransa, tarihi şehir merkezi sınırları içinde turistlerin yararlandığı kısa süreli ev kiralamalarına yasak getirdi. Airbnb gibi platformlar aracılığıyla kısa süreli konaklamaya yönelik yeni ev kiralamaları yasaklandı. Belediye meclisinin kararı, aynı zamanda kısa süreli kiralama modelinden vazgeçerek, evini uzun süreli kiralamalara açan ev sahiplerine konut vergilerinde indirim yapılmasını öngörüyor. Floransa Belediye Başkanı Dario Nardella, bu kararların yerel halkın yardım çağrısına yanıt olduğunu belirtti.
4 Ekim 2023

Meksika'nın Chihuahua bölgesinde, kadına şiddeti özendiren ve kadın düşmanlığı içeren şarkılar yasaklandı. Yasağı ihlal edenler 1 milyon 900 bin liraya kadar para cezası ödeyecek. Bu para cezası, belediyenin kadınlar için başlattığı programlara ve sığınma evlerine bağışlanacak. Yasak, belediye tarafından düzenlenip denetlenen etkinlikler için geçerli olacak.
1 Ağustos 2023

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralanan evlere yönelik yeni bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Bu düzenleme kapsamında, bu tür evlere sertifika zorunluluğu getirilecek ve bu belge bakanlığa yapılacak başvuruyla alınabilecek. Ayrıca, otellerde olduğu gibi bu evlerde konaklayan kişilerin bilgileri ilgili kurumlarla paylaşılacak ve elde edilen gelirin vergisi ödenecek.
31 Temmuz 2023

Reklam Kurulu, yılın ilk dokuz ayında aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle firmalara toplam 187 milyon 456 bin 473 lira idari para cezası verdi. Eylül ayındaki toplantıda, 144 dosyadan 118'inin mevzuata aykırı olduğu tespit edilerek 22 milyon 414 bin 861 lira ceza uygulandı. Karanlık ticari tasarımlar olarak bilinen ve tüketicileri manipüle eden uygulamalar da ele alındı. Bu tür uygulamalarda bulunan firmalara idari yaptırım uygulanmasına karar verildi.
23 Eylül 2024

Kolombiyalı pop yıldızı Shakira, İspanya'da vergi kaçakçılığı yapmakla suçlanmış ve savcılar tarafından 6,6 milyon avro dolandırmakla itham edilmişti. Shakira, suçlamaların ardından borcunu ödeyerek soruşturmanın düşürülmesini sağladı. Mahkeme, delil yetersizliği ve Shakira'nın dolandırma niyeti olmadığına karar vererek soruşturmayı kapattı. Ayrıca, Shakira daha önce de benzer bir suçlamadan dolayı savcılarla uzlaşmış ve büyük bir meblağ ödemişti.
9 Mayıs 2024

Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu, Galatasaray'ın Arjantinli futbolcusu Mauro Icardi'ye sportif faaliyetlerden bir maç men ve 19 bin 500 lira para cezası uyguladı. Bu karar, belirtilen tarihte alınmış ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Cezanın sebebi ve detayları hakkında daha fazla bilgi verilmemiştir.
26 Şubat 2024

Kolombiyalı şarkıcı Shakira, İspanya'da 2012-2014 yılları arasında 14,5 milyon avro vergi kaçırmakla suçlanmıştı. İspanyol savcılığı, Shakira'nın gelirlerini ve varlıklarını vergi dairesinden gizleyerek off-shore şirketler aracılığıyla kaçırdığını iddia etmiş ve sanatçı hakkında sekiz yıl iki ay hapis ile 23 milyon avro para cezası talep etmişti. Shakira, bugün Barselona il mahkemesinde 2,9 milyon avro cezayı ödemeyi kabul ederek anlaşma yoluna gitti ve böylece davanın 12 duruşma sürmesi beklenen süreci kısaltmış oldu.
20 Kasım 2023

Orkun Ün, Bodrum'da bir restoranda 20 kişilik bir grubun 1 milyon 115 bin liralık hesap ödemesini ele aldı. Yazar, bu tür yüksek fiyatların turistleri Bodrum'dan uzaklaştırabileceğini ve yerel esnafın bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti. Ayrıca, bu tür haberlerin yaz sezonunda turist sayısını olumsuz etkileyebileceği endişesi dile getirildi.
21 Mayıs 2024

İspanya Çalışma Bakanı Yolanda Diaz, sosyal eşitsizlikle mücadele amacıyla 18 yaşına basan her gence 20 bin avro verilmesini önerdi. Bu öneri, 23 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimler öncesinde gelmiş olup, finansmanın zenginlerden alınacak vergilerle sağlanması planlanıyor. Ekonomi Bakanı Nadia Calvino ise önerinin pratikte mümkün olmadığını belirtiyor. Diaz, öneriyi 'evrensel miras' olarak adlandırıyor ve tüm genç İspanyollar için geçerli olmasını istiyor.
6 Temmuz 2023

Hollanda'nın Zeeland eyaletindeki Reimerswaal ilçesinde, sokaklardaki köpek dışkısıyla mücadele amacıyla DNA veri tabanı oluşturulacak. Dışkının hangi köpeğe ait olduğu DNA yoluyla belirlenecek ve köpeklerin sahiplerine 75 ile 100 avro civarında para cezası verilebilecek. DNA kaydı yaptırmayan kişilere de köpek başına 150 avro para cezası uygulanacak. Bu uygulama, belediye meclisinde çoğunluk oyuyla kabul edildi.
28 Eylül 2023
İşaretlediklerim