Rekabet Kurumu, Nestle Türkiye Gıda Sanayi AŞ hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı ve şirkete 346 milyon 911 bin 505 lira idari para cezası verdi. Soruşturma, Nestle'ın distribütörlerinin yeniden satış fiyatlarını belirlemesi ve bölge ile müşteri kısıtlaması getirmesi nedeniyle rekabet kanununu ihlal ettiği iddiası üzerine yapıldı. Kurum, yapılan incelemeler sonucunda şirketin kanunu ihlal ettiğine karar vererek cezai işlem uyguladı.
21 Şubat 2024

Show TV'de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisinin yeni bölümü, RTÜK tarafından verilen beş kez yayın durdurma cezası nedeniyle yayınlanmadı. RTÜK kararıyla yerine 'İslamafobi' konulu bir belgesel yayınlandı. Kadına şiddet sahnesi gerekçe gösterilerek verilen yayın durdurma cezasına karşı tepkiler devam ediyor. Ay Yapım'ın Yargı dizisinin ekibi, sansüre karşı çıkarak ve beş hafta ücret alamayacak olan çalışma arkadaşlarına destek vererek RTÜK'ün kararını protesto etti.
16 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, RTÜK tarafından 'kadına şiddetin özendirildiği' gerekçesiyle cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde istenmeyen bir evlilik sonucu kadın karakterin şiddete maruz kalması ceza nedeni olarak gösterildi. Dizi, iktidar çevresi tarafından 'muhafazakar aile yapısına saldırdığı' iddiasıyla eleştirilmişti. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Show TV, mahkeme tebligatının postayla ulaşması gerektiğini belirterek diziyi yayınlama kararı almış, ancak lisans iptali riski nedeniyle yayını kesti.
14 Nisan 2023

Show TV'de yayınlanan 'Kızılcık Şerbeti' dizisi, muhafazakar aile yapısına saldırdığı iddiasıyla RTÜK tarafından beş program durdurma cezası ve idari para cezasına çarptırıldı. Dizinin oyuncuları ve izleyicileri Twitter üzerinden RTÜK'e karşı bir kampanya başlattı. Oyuncular Sendikası, cezayı 'sansür' olarak değerlendirerek, karardan dönülmesi çağrısında bulundu ve cezanın oyuncular ve teknik ekip üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.
3 Nisan 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde toplamda 15 milyon lira ceza kesildiği açıklandı.
22 Mayıs 2024

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki 'ıstakoz' içerikli mesajlaşmayı yayınlayan Now Haber'e özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle yüzde 2 oranında para cezası kesti. Ayrıca, Adalet Bakan Yardımcısının torpil taleplerine ilişkin görüntüleri yayınladığı ve Tele1'de yapılan eleştiriler nedeniyle de Now TV ve Tele1'e benzer oranlarda cezalar verildi. CHP RTÜK üyesi İlhan Taşçı bu bilgileri sosyal medya hesabından duyurdu.
3 Mayıs 2024

Ticaret Bakanlığı, çifte fatura düzenlediği tespit edilen sigara firmalarına 215 milyon lira ek vergi tahakkuku ve idari para cezası uyguladığını duyurdu. Bakanlık müfettişlerinin yaptığı inceleme sonucunda, sahte ve düşük kıymetlerle ithal edilen tütün ve filtre gibi sigara hammaddesi cinsi eşyalar için çifte fatura düzenlendiği ve gümrük idarelerine düşük tutarlı faturaların ibraz edildiği belirlendi. Bu durum sonucunda firmalara, 53 milyon lira ek vergi tahakkuku ve 162 milyon lira idari para cezası olmak üzere toplamda 215 milyon lira ceza kesildi.
16 Ekim 2023

Ticaret Bakanlığı, sahte yetkili servislerin tüketicileri mağdur ettiği gerekçesiyle toplamda 15 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Bakanlığa yapılan başvurularda özellikle kombi, beyaz eşya, klima ve cep telefonlarına ilişkin hizmet almak isteyen tüketicilerin mağdur edildiği belirtildi. Bu kapsamda yapılan denetimlerde sahte yetkili servislerin tespit edilerek cezalandırıldığı açıklandı.
22 Mayıs 2024

Tarım ve Orman Bakanlığı, marketlerde satılan ürünlerin etiketlerinde 'tadında, lezzeti, keyfi, aromalı' gibi yanıltıcı ifadelerin kullanılmasını yasakladı. Bu kararla birlikte ürün etiketlerinde kullanılan ifadelere standart getirilmesi amaçlanıyor. Karara uymayan markalara cezai işlem uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek olan bu kararın uygulama takvimi henüz belirlenmedi.
14 Şubat 2024

CHP, TRT'nin Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sana Söz Yine Baharlar Gelecek' isimli reklam filmini yayınlamaması ve muhalefetin sesini kısmaya çalıştığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. CHP Medya ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TRT'nin iktidarın açıklamalarına geniş yer verirken muhalefeti görmezden geldiğini ve bu durumun hukuksuz olduğunu belirtti. Özkan, TRT'nin milletin televizyonu olma özelliğini yitirdiğini ve bunun değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
17 Nisan 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme hizmetlerinde usulsüz pazarlama ve satış aramaları yapan 15 işletmeciye toplamda 51,5 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bu karar, vatandaşların 'istenmeyen arama' olarak bildirdiği ve rahatsızlık duyduğu aramaların yapıldığı bir süreç sonrasında geldi. BTK, işletmecilerin alt bayilik ve acentelik düzenlemelerine uyumunu kapsamlı bir şekilde inceledi ve mevzuata aykırı uygulamaları tespit etti.
4 Şubat 2023

Ülker Bisküvi, bağlı ortaklıkları olan Biskot Bisküvi ve Ülker Çikolata ile birleşme sürecini başlattı. Şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) gerekli başvuruları yaptığını duyurdu. Birleşme işlemi, şirketlerin 31/12/2022 tarihli finansal tabloları esas alınarak gerçekleştirilecek ve bu süreçte Ülker Bisküvi'den herhangi bir kaynak çıkışı olmayacak. Birleşme, kurumsal yönetim, verimlilik ve maliyet azaltma amacıyla yapılıyor.
27 Nisan 2023

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), seçim dönemi yayınlarındaki ihlaller gerekçesiyle Fox TV ve Halk TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 5'i, Flash Haber ve Tele 1'e ise yüzde 3'ü oranında para cezası kesti. RTÜK'ün CHP'li üyesi İlhan Taşçı, Twitter üzerinden cezaların gerekçelerini paylaştı. Fox TV'nin, Çiğdem Toker'in 'Demokrasi sandıktan ibaret değildir' ifadesi, Halk TV'nin Ümit Özdağ'ın Suriyeli seçmenlere yönelik eleştirileri, Tele 1'in oy pusulalarına ilişkin iddiaları ve Flash Haber'in Cemal Enginyurt'un Sinan Oğan hakkındaki eleştirileri nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Taşçı, RTÜK'ün basın özgürlüğüne ve halkın haber alma hakkına karşı engellemelerde bulunduğunu iddia etti.
7 Haziran 2023

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, TRT'de yayınlanan 'Yürek Çıkmazı' dizisindeki kadına karşı şiddet sahnesini gündeme getirerek, Show TV'ye benzer bir sahne nedeniyle verilen ağır cezanın TRT'ye neden uygulanmadığını sordu. Show TV'nin 'Kızılcık Şerbeti' dizisindeki şiddet sahnesi sebebiyle yayın ve program durdurma cezası ile idari para cezasına çarptırıldığı hatırlatıldı. Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e Twitter üzerinden bu konuda açıklama yapması çağrısında bulundu.
23 Mart 2023

RTÜK, TELE1 TV'ye Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın sözleri nedeniyle yayın durdurma ve idari para cezası vermişti. TELE1 TV, bu karara karşı Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, TELE1 TV'nin başvurusunu kabul ederek cezanın yürütmesini oybirliğiyle durdurdu ve RTÜK'e savunma için 30 günlük süre tanıdı. Eğer mahkeme RTÜK'ün kararını onaylasaydı, kanal 24 Temmuz'a kadar yayın yapamayacaktı.
17 Temmuz 2023

Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu üyeleri Turan Karakaş, Birol Başaran ve Barış Doster, vakfın başkanı Alev Coşkun ve üyeler Işık Kansu ve İrfan Hüseyin Yıldız'ı, bir e-ticaret firmasından manipülatif haber yapma karşılığında çikolata kutusunda para alındığı iddiasıyla ilgili olayı kapatmaya çalıştıkları gerekçesiyle istifaya çağırdı. Bu iddia, vakıf yöneticisi avukat Turan Karakaş tarafından suç duyurusuyla ortaya çıkmıştı. Gazetenin genel yayın yönetmeni Tuncay Mollaveisoğlu, konuyu kapatmaya zorlandıktan sonra görevden alındı. Üç yönetim kurulu üyesi, olayın yargı yoluyla çözülmesi ve sorumluların açığa alınması gerektiğini belirtti.
15 Haziran 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Flash Haber TV'nin 'Başkentte Gündem' programında yer alan ifadelerin yayıncılık ilkelerini ihlal ettiğini belirterek, kanala en üst sınırdan idari para ve beş kez program durdurma cezası verdi. RTÜK, 6112 sayılı Kanun'un toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmeme hükmünün ihlal edildiğini öne sürerek bu kararı aldı.
8 Kasım 2023

Paylaşımlı yolculuk uygulaması Martı TAG'ın kurucusu Oğuz Alper Öktem, İstanbul Taksiciler Odası'nın şikayeti üzerine kendilerine reklam yasağı getirildiğini duyurdu. İstanbul'daki taksiciler, TAG sürücülerini trafikte darp etmiş ve bu görüntüler TAG tarafından reklam olarak kullanılmıştı. İstanbul Taksiciler Odası, TAG'ın 'güvenli' olduğu yönündeki reklamların yasaklanmasını talep etti ve Reklam Kurulu bu talebi kabul etti. Öktem, bu durumu sosyal medya hesabından eleştirerek duyurdu.
24 Mayıs 2024

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gazeteci Ayşenur Arslan'ın ve yönetmen Ezel Akay'ın sözlerini gerekçe göstererek Halk TV'ye para ve program durdurma cezası verdi. Ayşenur Arslan'ın İçişleri Bakanlığına yönelik terör saldırısıyla ilgili sözleri nedeniyle Halk TV'ye 'terörün amacına hizmet' savıyla yüzde 5 para, beş kez de program durdurma cezası verildi. Ayrıca, Ezel Akay'ın Altın Portakal Film Festivali'nden 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle çekilmesini eleştiren sözleri nedeniyle de 'eleştiri sınırını aşmaktan' yüzde 3 para cezası verildi.
4 Ekim 2023

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ve AKP'nin 'Türkiye Yüzyılı' belgesine atıfta bulunan bir reklamın televizyon kanallarında yayınlanmasına karar verdi. Reklam, çiftçi kayıt sistemindeki dijital dönüşümü vurguluyor ve AKP'nin seçim öncesi hazırladığı belgeye gönderme yapıyor. Bu karar, Kamu Spotları Yönergesi'nin siyasi içerikli unsurların kamu spotlarında yer alamayacağını belirten 4'üncü maddesi ile çelişiyor olabilir.
18 Ocak 2023
İşaretlediklerim