Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için ikinci tura kalan seçimde Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleyeceklerini duyurdu. İlk turda oyların dağılımı Tayyip Erdoğan %49,50, Kemal Kılıçdaroğlu %44,89 ve Sinan Oğan %5,17 olarak gerçekleşmişti. Ata İttifakı'nın adayı Oğan'ın ve diğer ittifak bileşenlerinin ikinci turdaki tutumları merak konusu olmuştu. Adalet Partisi'nin kararı oy birliğiyle alındı.
22 Mayıs 2023

Son seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kadın milletvekili sayısı 121'e yükseldi. Bu sayı, kadın milletvekili oranını yüzde 17'den yüzde 20'ye çıkardı. AKP 50, CHP 35, Yeşil Sol Parti 26, İYİ Parti 6, MHP 3 ve TİP'ten 1 kadın milletvekili seçildi. Ancak 31 ilde hiç kadın milletvekili bulunmuyor. Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura gidileceği belirtildi.
15 Mayıs 2023

31 Mart seçimleri, AKP'nin hegemonya kuramadığını ve muhalefetin, özellikle CHP'nin, önemli başarılar elde ettiğini gösterdi. CHP, 1977'den bu yana ilk kez bir seçimde en büyük parti oldu. Seçim sonuçları, AKP'nin dar bir seçmen kitlesine sıkıştığını ve kutuplaşma siyasetinin artık muhalefete enerji ürettiğini ortaya koydu. İYİ Parti'nin büyük kayıplar yaşadığı, YRP'nin ise seçimlerin kazananlarından biri olduğu belirtildi. Ayrıca, Kürt siyasi hareketinin sınırlarına geri çekildiği ve Türkiye siyasetinde her türlü sürprize açık yeni bir dönemin başladığı vurgulandı.
1 Nisan 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi, 14 Mayıs seçimleri öncesinde Türkiye'nin 81 ilinde partilerin tahmini oy oranlarını ve kendi tavan oy oranlarını hesaplayarak adaylarıyla paylaştı. Çalışmada, kentlerdeki toplam seçmen sayısı, ilk defa oy kullanacakların sayısı gibi verilerin yanı sıra CHP'ye oy verme potansiyeli yüksek demografik gruplar ve CHP'nin ulaşabileceği tavan oy oranları da yer aldı. Diken'in ulaştığı verilere göre, Türkiye'nin 30 büyükşehrinde CHP ve diğer partilerin alması beklenen oy oranları detaylı olarak listelendi.
2 Mayıs 2023

Ankara'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların %10,99'u sayıldıktan sonra CHP'nin adayı Mansur Yavaş'ın önde olduğu görülüyor. TRT'nin aktardığı bilgilere göre, CHP %56,24 oy oranıyla birinci sırada yer alırken, AKP %36,47 ile ikinci, İYİ Parti %0,75 ile üçüncü, DEM Parti %0,52 ile dördüncü sırada yer alıyor. Diğer partilerin toplam oy oranı ise %6,02 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

Emek ve özgürlük ittifakı partileri, seçimlere ittifak çatısı altında girmeye karar verdi. HDP'nin tek liste önerisi kabul görmezken, TİP ve EMEP bazı bölgelerde kendi aday ve logolarıyla seçime katılma formülünü önerdi. İttifakın genişlemesi için SOL Parti ve diğer sol, sosyalist partilerle görüşmeler yapılıyor. Liste formülleri üzerindeki nihai karar için daha sonra bir araya gelinmesi planlanıyor.
16 Mart 2023

Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı yarışından çekildiğini açıklamasının ardından, oy kullandığı sandıkta Kemal Kılıçdaroğlu en fazla oyu aldı. İnce'nin sandığından Kılıçdaroğlu 296, Tayyip Erdoğan 50, İnce ve Sinan Oğan ise 12 oy aldı. Aynı şekilde, Devlet Bahçeli'nin oy kullandığı sandıkta da Kılıçdaroğlu 238 oyla önde giderken, Erdoğan 57, Oğan 4 ve İnce 1 oy aldı.
14 Mayıs 2023

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bakanlar kurulu toplantısının ardından Başbakan Gabriel Attal’ın istifasını kabul etti. Attal, genel seçimlerde sol partilerden oluşan ittifakın birinci çıkmasının ardından istifasını sunmak üzere Macron’la görüşmüştü. Macron, Attal’dan istikrarı sağlamak amacıyla şimdilik başbakanlık görevinde kalmasını istemişti. Ancak, bakanlar kurulu toplantısının ardından Attal’ın istifası kabul edildi ve yeni bir hükümet kurulana kadar görevlerini yürütmeye devam edeceği belirtildi.
16 Temmuz 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın partisi AKP, 10 yıldır yönetiminde bulunduğu Şanlıurfa'yı Yeniden Refah Partisi'ne (YRP) kaybetti. Kesinleşmemiş sonuçlara göre, YRP Şanlıurfa'da yüzde 38,87 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. AKP ise yüzde 33,64 oy oranıyla ikinci sırada kaldı. Bu sonuç, AKP'nin uzun yıllardır elinde tuttuğu bir başka kalesi olan Adıyaman'ı da kaybetmesinin ardından geldi.
1 Nisan 2024

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eşi ile birlikte Çankaya'daki bir ilkokulda cumhurbaşkanı seçimi ikinci turu için oy kullandı. Oy kullanımının ardından yaptığı açıklamada, seçim sonuçlarının aydınlık bir geleceğe yol açacağına inandığını ve tüm seçmenleri oylarını kullanmaya çağırdı. Ayrıca, seçmenlerden sandık güvenliğine de katkıda bulunmalarını istedi ve katılım oranının yüksek olduğuna dair ilk bilgiler aldığını belirtti.
28 Mayıs 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, altılı masaya seçim güvenliği konusunda işbirliği yapma önerisinde bulundu. İnce, seçmen listelerinin incelenmesi ve sandıkların güvenliğinin sağlanması için 26'lı bir masa kurulmasını önerdi. İlk turda kendi adaylarını çıkaracaklarını belirten İnce, ikinci turda altılı masanın adayını destekleyip desteklemeyecekleri konusunda ise net bir karar vermediklerini ve duruma göre hareket edeceklerini ifade etti.
27 Ocak 2023

Fransa'da hükümetin, emeklilik reformunu mecliste oylamadan Anayasa'nın 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrasını kullanarak geçirmesi, ülke genelinde protestolara neden oldu. Bordeaux, Marsilya, Strazburg ve Nantes gibi şehirlerde binlerce kişi sokağa çıkarak hükümetin kararını protesto etti. Nantes'te polis ile göstericiler arasında gerginlik yaşanırken, Bordeaux'da göstericiler çöpleri ateşe verdi. Paris'te ise alışveriş merkezine girilerek ve Concorde Meydanı'na yakın bölgelerde polis kamyonları konuşlandırılarak gösterilere karşı önlemler alındı.
18 Mart 2023

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 38. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu için adaylık başvuruları tamamlandı. Özgür Özel'in anahtar listesi açıklandı. Genel başkanlık yarışını kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu, Parti Meclisi için liste çıkarmadı. Ancak, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, 'Denge Denetleme Listesi' adı altında ayrı bir liste çıkardı.
6 Kasım 2023

CHP, yerel seçimlerde AKP'yi geride bırakarak büyük bir başarı elde etti. MHP ise baraj altında kaldı. Genel seçimlerde yaşanan hayal kırıklığının ardından CHP'de liderlik değişikliği yaşandı ve bu değişim, partinin seçim performansını olumlu yönde etkiledi. AKP, beklediği başarıyı elde edemedi ve İstanbul ile Ankara başta olmak üzere önemli şehirlerde kayıplar yaşadı. Yeniden Refah Partisi ise sürpriz bir şekilde üçüncü en yüksek oyu alarak dikkat çekti.
1 Nisan 2024

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, cumhur ittifakının tek listeyle milletvekilliği seçimlerine girilmesi halinde yüzde 50 civarında oy alabileceğini ifade etti. Ancak, BBP'nin 81 ilde kendi adaylarıyla seçime hazır olduğunu ve ayrı bir liste hazırladıklarını söyledi. Cumhur ittifakı içinde yer alan AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi'nin ayrı listelerden, HÜDA-PAR'ın ise AKP listelerinden seçime gireceği belirtildi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ortak liste iddialarına tepki göstererek MHP'nin kendi listesiyle seçime katılacağını duyurdu.
29 Mart 2023

İstanbul'da yapılan yerel seçimlerde, sandıkların yüzde 10,1'i sayıldıktan sonra CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun önde olduğu bildirildi. TRT Haber'in aktardığı bilgilere göre, CHP yüzde 49,41 oy oranıyla birinci sırada yer alırken, AKP yüzde 42,03 ile ikinci, DEM Parti yüzde 2 ile üçüncü, İYİ Parti ise yüzde 0,58 ile dördüncü sırada yer alıyor. Diğer partilerin toplam oy oranı ise yüzde 5,97 olarak belirlendi.
31 Mart 2024

Kapatma davası ile karşı karşıya olan HDP, pazar günü yapılacak kongrede yeni eş başkanlarını belirleyecek. Partinin siyasi mücadelesini Yeşil Sol Parti'ye (YSP) devretmesi bekleniyor. HDP, kapatma davası nedeniyle son milletvekili seçimlerine YSP listelerinden girmiş ancak oy oranı düşmüştü. HDP'nin eş başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar partide kalmıştı. HDP ve YSP, kongre süreçleriyle yönetimdeki kadroları değiştirmeyi ve yerel seçimlere yenilenmiş olarak gitmeyi planlıyor.
26 Ağustos 2023

Fransa'da iki aydan fazla süredir hükümet kurulamıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol ittifakın başbakan adayı Lucie Castets'i atamayı reddediyor ve bu durum sol ittifak tarafından 'demokratik darbe' olarak nitelendiriliyor. Macron, hükümet kurma sürecini 2024 Paris Olimpiyat Oyunları nedeniyle askıya almıştı ve şimdi müzakerelerin ikinci raundunu başlatacağını duyurdu. Sol ittifak, Macron'un seçim sonuçlarını yok saydığını ve demokratik değerlere aykırı davrandığını iddia ediyor.
27 Ağustos 2024

MetroPOLL Araştırma'nın kurucusu Özer Sencar, 2023 yılının ilk üç ayında AKP'nin kaybeden, Memleket Partisi'nin ise kazanan olduğunu ifade etti. MAK anketine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önünde olduğu ancak seçimin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor. Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesi için kamuoyunda baskı olduğu aktarılıyor. Sencar, bu değerlendirmesini herhangi bir veri veya kaynak paylaşmadan Twitter üzerinden yaptı.
22 Mart 2023

Meclis koridorlarında konuşulan bir KONDA anketine göre, HDP'nin desteğiyle CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında ilk turda yüzde 58-60 oranında kazanabileceği öne sürüldü. Gazeteci Murat Yetkin'in KONDA yöneticisi Bekir Ağırdır ile yaptığı görüşmede, Ağırdır KONDA'nın kamuoyuna seçimden önceki perşembe günü dışında raporlama yapmadığını belirtti. Ancak geniş muhalefet ittifakı olmadan ilk turda kazanmanın mümkün olmadığını vurguladı. Yetkin, KONDA anketine göre HDP'nin desteği olmadan diğer ittifakların yüzde 50+1'i tutturamayacağını ve seçimin ikinci tura kalacağını ifade etti.
3 Şubat 2023
İşaretlediklerim