Ari Aster'in 'Korkuyorum' adlı yeni filmi, Joaquin Phoenix'in başrolünde olduğu bir 'kabus-komedi' olarak tanımlanıyor ve bu hafta vizyona giriyor. Alice Diop'un yönettiği ve Oscar adayı olan 'Saint Omer' filmi, bir kadının mahkeme sürecini ele alıyor. Yerli film 'Maske: Nezaketle Tebessüm', gençlik travmalarıyla mücadele eden bir gencin hikayesini anlatıyor. 'Transformers: Canavarların Yükselişi', popüler serinin yeni bir bölümü olarak dikkat çekiyor. 'İblis Karanlığın Sahibi 2', maddi zorluklarla boğuşan bir gencin hikayesine odaklanıyor. Ayrıca 'Mia ve Ben: Centopia'nın Kahramanı' ve '80 Günde Devri Alem' adlı iki yeni animasyon film de çocuklar ve aileler için vizyona giriyor.
9 Haziran 2023

İstanbul Modern Sinema, en iyi yabancı film dalında Oscar adayı olan 10 filmi sinemaseverlerle buluşturuyor. Programda Bhutan'dan 'Rahip ve Silah', Almanya'dan 'Öğretmenler Odası', Fransa'dan 'Şeflerin Aşkı' gibi çeşitli ülkelerden seçilmiş filmler yer alıyor. Programın sponsorluğunu Türk Tuborg üstleniyor. Filmler arasında, gerçek bir hikayeden esinlenen 'Dört Kız Kardeş' ve sinemaya olan aşkı anlatan 'Hayalet Resimler' gibi dikkat çekici yapımlar da bulunuyor.
12 Şubat 2024

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin tepkisini çekti. Yapımcı Bülent Durgun, tepkiler üzerine, setin gerçek bir enkaz yerine kontrollü yıkılan az hasarlı bir binada kurulduğunu açıkladı. Durgun, filmin amacının depremi unutturmamak ve Hatay'ın sorunlarına dikkat çekmek olduğunu belirtti. Ayrıca filmi kendi imkanlarıyla çektiğini ve maddi kazanç peşinde olmadığını ifade etti.
7 Kasım 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Yüksel Aksu'nun yönettiği ve İsmail Hacıoğlu'nun Cem Karaca'yı canlandırdığı 'Cem Karaca'nın Gözyaşları' filminin tanıtım afişi yayınlandı. Afişin yayınlanmasının ardından sosyal medyada, afişteki görselin Cem Karaca'ya mı yoksa İsmail Hacıoğlu'na mı ait olduğu konusu tartışıldı. Film, 19 Ocak 2024'te sinemalarda gösterime girecek.
3 Kasım 2023

Türk yönetmen Burak Çevik'in 'Unutma Biçimleri' adlı yeni filmi, 16-26 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek olan 73. Berlin Film Festivali'nde dünya prömiyerini gerçekleştirecek. Film, 14 yıl önce ayrılan ve yıllar sonra bir araya gelen bir çiftin ayrılık nedenlerini hatırlayamamaları üzerine kurulu bir hikaye anlatıyor. Çevik, bu filmle üçüncü kez Caligari Ödülü için yarışacak ve film, Türkiye'de özel bir etkinlik takvimiyle izleyiciyle buluşacak.
16 Ocak 2023

Kanal İstanbul projesi, çevresel, askeri, diplomatik ve siyasi açılardan yıllar boyunca eleştirildi. Projenin denizin iklim dengesini bozacağı, su havzaları ve ormanlara zarar vereceği, İstanbul'un daha plansız ve kaotik bir şehir haline geleceği, nüfus ve bina yoğunluğunun artarak beklenen depremde can kaybını artıracağı ve hatta depremi tetikleyebileceği iddia edildi. Buna rağmen, hükümet projeye devam kararı aldı ve ÇED raporu onaylandı. Kamuoyu araştırmaları, halkın büyük çoğunluğunun projeye karşı olduğunu gösterirken, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, projeye itiraz edenleri eleştirdi.
22 Mart 2024

Amiens Belediye Başkanı Brigitte Foure, Birinci Dünya Savaşı sırasında Picardie Müzesi'nden çalınan ve daha sonra ABD'de açık artırmada Madonna tarafından satın alınan 'Diane et Endymion' isimli tarihi tabloyu ödünç almak istediğini açıkladı. Foure, 2028'de Avrupa Kültür Başkenti olmaya aday olan Amiens'te sergilemek üzere tabloyu ödünç olarak talep etti ve Madonna'nın tabloyu yasal olarak edindiğini, mülkiyet hakkına itirazları olmadığını belirtti. Tablo, 1989 yılında New York'taki Sotheby's müzayedesinde Madonna tarafından 1,3 milyon dolara satın alınmıştı.
17 Ocak 2023

Hatay'da çekilen 'Şahsi Meselemiz' adlı film, depremzedelerin gözleri önünde çekilmesi ve deprem enkazının dekor olarak kullanılması nedeniyle sosyal medyada eleştirildi. Film, depremzedelerin hassasiyetlerini görmezden gelerek travmalarını tetikleyecek şekilde çekildiği gerekçesiyle tepki çekti. Tepkilerin ardından film ekibi sosyal medya hesaplarını gizledi ve Hataylı depremzedeler bir imza kampanyası başlattı.
5 Kasım 2023

Ridley Scott tarafından yönetilen 2000 yapımı 'Gladyatör' filminin devamı, 22 Kasım 2024'te vizyona gireceği duyuruldu. Paramount Pictures, devam filminin başrolü için 'Normal People' dizisiyle tanınan ve 'Aftersun' filmiyle Oscar adaylığı kazanan İrlandalı aktör Paul Mescal ile görüşmeler yapıldığını açıkladı. Filmin yapımcılığını Ridley Scott üstlenirken, senaryosunu David Scarpa yazıyor. Devam filminde, orijinal filmin baş karakteri Maximus'un oğlu Lucius'un hikayesi anlatılacak.
4 Şubat 2023

Ünlü yönetmen Ridley Scott, 'Gladyatör' filminin devamı olan 'Gladyatör 2' filminin neden 23 yıl sonra çekildiğini açıkladı. Scott, filmin iyi bir senaryosunun olmadığını ve Lucilla'nın oğlu Lucius'a odaklanma fikri ortaya çıkana kadar beklediklerini belirtti. Devam filminde, ölen Maximus'un yerine Lucilla'nın oğlu Lucius'un hikayesi anlatılacak. Filmin 22 Kasım 2024'te vizyona girmesi bekleniyor.
8 Ekim 2023

Altın Portakal Film Festivali, 'Kanun Hükmü' belgeseli nedeniyle yaşanan tartışmalar sonucunda iptal edildi. Belgesel, festivalden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarılmış, ancak sanatçıların direnişi sonucunda yeniden seçkiye alınmıştı. Bu durum üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı festivalden çekilmiş, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da bu kararı 'çok değerli' bulmuştu. Festival yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, belgeselin yeniden seçkiden çıkarıldığını duyurmuştu. Son olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı da festivalden desteğini çektiğini açıkladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, festivalin 'kendileri dışında oluşan ve oluşturulan süreç' sebebiyle iptal edildiğini duyurdu.
29 Eylül 2023

Netflix, Gabriel García Márquez'in ünlü romanı 'Yüzyıllık Yalnızlık'ı dizi formatına uyarladı ve ilk tanıtım fragmanını yayınladı. Dizi, Márquez'in oğulları Rodrigo Garcia ve Gonzalo García Barcha tarafından yapımcılığı üstlenilerek, 1967'de yazılmış ve 50 milyondan fazla satan romanın hikayesini ekranlara taşıyacak. Dizi, Macondo adında bir kasaba kurarak yedi nesil boyunca süren Buendía ailesinin hikayesini anlatacak ve on altı bölüm sürecek. Oyuncu kadrosunda Claudio Cataño, Jerónimo Barón ve diğerleri yer alıyor.
18 Nisan 2024

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

Hollywood yıldızı Brad Pitt, Los Angeles'taki malikanesini genişletirken, aralarında 90'lı yaşlarının başındaki bir adamın evinin de bulunduğu arsaları satın aldı. Pitt, adamın eşini kaybettikten sonra yıllarca milyon dolarlık malikanesinde kira ödemeden kalmasına izin verdi. Komşusu ve meslektaşı Cassandra Peterson, Pitt'in bu cömert davranışını ve kendisine karşı da her zaman nazik olduğunu People dergisine anlattı.
7 Nisan 2023

Oscar ödüllerinin mizahi bir eleştirisi olarak kabul edilen Altın Ahududu Ödülleri'nin bu yılki adayları duyuruldu. Marilyn Monroe'nun hayatını anlatan 'Blonde' filmi, sekiz farklı kategoride adaylık elde etti ve en çok aday gösterilen yapım oldu. İki Oscar ödüllü Tom Hanks, 'Elvis' ve 'Pinokyo' filmlerindeki performanslarıyla en kötü erkek oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Sylvester Stallone da 'Kahramanın Dönüşü' filmiyle aynı kategoride yer aldı. Ödül töreni, Oscar'dan bir gün önce, 11 Mart'ta gerçekleştirilecek.
23 Ocak 2023

Oscar ödüllü ABD'li oyuncu Susan Sarandon, New York'ta düzenlenen bir Filistin destek eyleminde yaptığı yorumlar nedeniyle Hollywood'da boykotla karşılaştı ve menajerlik şirketi UTA ile yollarını ayırdı. Sarandon, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, artan nefret suçlarına dikkat çekmek istediğini ancak ifade ederken hata yaptığını ve Yahudi toplumunu incittiği için pişmanlık duyduğunu belirtti. Oyuncu, her türlü bağnazlığa karşı mücadelede dayanışma göstermek istediğini ifade etti.
3 Aralık 2023

Ünlü yönetmen Çağan Irmak'ın dört yıl aradan sonra çektiği 'Sevda Mecburi İstikamet' filmi, bir baba-kız hikayesini konu alıyor ve başrollerde Selçuk Yöntem ve Selin Şekerci yer alıyor. Ayrıca bu hafta vizyona giren diğer filmler arasında komedi türündeki 'Düşeş 1-Mafya Sızıntısı', Steven Spielberg'in kendi çocukluğundan esinlenen 'Fabelmanlar', 1972 Romanya'sında geçen 'Metronom', bir cin tarafından evlat edinilen bir çocuğun hikayesini anlatan 'Evlad-ı Cin' ve animasyon filmi 'Rafadan Tayfa Galaktik Tayfa' bulunuyor.
6 Ocak 2023

Richard Dreyfuss, PBS'de katıldığı bir programda, Oscar ödüllerinde getirilen çeşitlilik ve kapsayıcılık şartlarını sert bir dille eleştirdi. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 2020'de belirlediği ve 2024'ten itibaren uygulanacak olan dört yeni standarda göre, 'en iyi film' kategorisinde yarışacak filmlerin belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Dreyfuss, bu tür standartların sanatı sınırladığını ve insanlara çocuk gibi davranıldığını ifade etti. Ayrıca, okullarda müfredatın kontrolü ve bazı kitapların yasaklanması konularına da değinerek toplumdaki korku kültürünü eleştirdi.
8 Mayıs 2023

İstanbul Modern Sinema'nın 'Yönetmenlerle Buluşma' serisinin sekizinci konuğu olarak Tayfun Pirselimoğlu seçildi. 14-21 Mart 2024 tarihleri arasında yönetmenin yedi uzun ve iki kısa filmi izleyicilerle buluşacak. Gösterimler sırasında Pirselimoğlu'nun filmlerinde yer alan oyuncular ve sanat yönetmeni Natali Yeres gibi isimler de katılım sağlayacak. Ayrıca, 15 Mart'ta bir söyleşi etkinliği düzenlenecek. Programda, Pirselimoğlu'nun Kafkaesk anlatımla karanlık ve absürt bir polisiyeye dönüşen son filmi 'Kerr' ve daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş kısa filmi 'Sükût Altındır' da yer alıyor.
13 Mart 2024
İşaretlediklerim