Depremler sonrasında yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle sert düşüşler yaşayan Borsa İstanbul, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından desteklenecek. TVF bünyesindeki Fiyat İstikrarı Fonu'na kamu bankaları, varlık fonu şirketleri ve TMSF sermaye koyacak ve bu sermaye borsada oynaklık yüksek olduğunda hisse alımı yapacak. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, şirketlerin hisse geri alımlarını artırmak için vergi muafiyeti sağlamayı planlıyor ve Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) portföyündeki değişiklikle borsaya 10 günde 10 milyar TL, toplamda ise 25 milyar TL'ye kadar giriş sağlanabilecek.
14 Şubat 2023

14 Mayıs seçim sonrasında yaşanan düşüşün ardından Borsa İstanbul'da 12 şirket kendi hisselerini geri aldı. Bu şirketler arasında Türkiye Varlık Fonu'na bağlı olan Halkbank, Vakıfbank, Türk Hava Yolları ve Türkiye Sigorta A.Ş. bulunuyor. Piyasaların mayıs ayının ilk haftalarında seçimin ilk turda sonuçlanmasını beklediği ancak ikinci tur ve belirsizlik nedeniyle düşüş yaşandığı belirtiliyor. Geçen hafta da 11 şirket hisse geri alımı yapmıştı.
26 Mayıs 2023

Türkiye Varlık Fonu, Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'na toplam 111,7 milyar lira sermaye artırımı yaptı. Bu destekle TVF'nin Halk Bankası'ndaki payı %87,7'den %91,5'e, Vakıflar Bankası'ndaki payı ise %64,8'den %74,8'e yükseldi. Kamu bankaları, son yıllarda ekonomiyi desteklemek için kullandıkları ucuz finansman ve Kredi Garanti Fonu kredileri nedeniyle sermaye ihtiyacı içindeydi. TVF, Mart 2022'de 51,5 milyar lira ve Mayıs 2020'de 21 milyar lira olmak üzere daha önce de kamu bankalarına sermaye desteği sağlamıştı.
31 Mart 2023

Türkiye Varlık Fonu (TVF), dokuz farklı ülkeden 11 bankanın katılımıyla toplam 790 milyon avro değerinde iki yıl vadeli bir sendikasyon kredisi sağladı. Kredinin maliyeti Euribor artı yüzde 4,25 olarak belirlendi. TVF daha önce de 24 Mart 2021'de 1,25 milyar avro tutarında bir sendikasyon kredisi almıştı. Fon, ayrıca seçim öncesinde kamu bankalarının sermayesine ve borsaya önemli miktarda finansal destek sağlamıştı.
31 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan kayıpların telafi edilmesi amacıyla Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından piyasaya sürülen toplam tutar 240 milyon dolara ulaştı. Bu miktar, TVF'nin borsayı desteklemek için ayırdığı 1 milyar dolarlık kaynağın yüzde 24'ünü oluşturuyor. Ziraat Portföy yatırım fonlarına aktarılan bu kaynaklarla, bazı yatırım fonlarının büyüklüğü yüzde 40'tan fazla artış gösterdi.
6 Mart 2023

Türkiye'de meydana gelen depremler sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler ve yatırımcı mağduriyetleri üzerine ekonomi yönetimi bir dizi tedbir açıkladı. Bu tedbirler arasında hisse geri alımlarını kolaylaştıran düzenlemeler yer aldı ve şirketler hisse geri alımına yöneldi. Türkiye Varlık Fonu (TVF), borsayı desteklemek amacıyla devlet bankaları tarafından yönetilen yatırım fonlarına en az 1 milyar dolarlık kaynak ayırmayı planlıyor ve ilk olarak Ziraat Portföy yatırım fonlarına para aktaracak.
27 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu'ndaki Türk Hava Yolları, BOTAŞ ve Türk Telekom'un Körfez sermayesine satılacağı iddialarını yalanladı. Bu iddialar, Ziraat Bankası'nın eski genel müdür yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu tarafından ortaya atılmıştı. Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe gelirlerini arttırmak için Varlık Fonu'ndaki bazı şirketlerin satışını analiz ettiğini iddia etmişti.
26 Haziran 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' bağış kampanyasında, Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki kamu bankaları ve kuruluşlar toplamda 52,5 milyar TL bağış yapmayı taahhüt etti. Kampanya kapsamında toplam 115 milyar TL'nin üzerinde bağış toplandı. TVF'nin başkanı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yönetimindeki kuruluşlar, toplanan bağışların yarısından fazlasını sağladı. TVF, daha önce de kamu bankalarına büyük miktarda sermaye enjeksiyonu yapmıştı.
16 Şubat 2023

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Hazine mülkiyetindeki beş varlığı daha satışa çıkardı. Satışa çıkarılan varlıklar arasında RHG Enertürk Enerji, Sibelres Elektrik, Muradiye Elektrik, Betim Enerji ve Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi bulunuyor. İhale ilanları Resmi Gazete'de yayınlandı ve her bir varlık için belirlenen muhammen bedeller ve ihale tarihleri açıklandı.
10 Temmuz 2024

Halkbank ve Vakıfbank, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) ait olan Birleşim Varlık Yönetim şirketinin yüzde 16'lık hissesini 119,3 milyon TL karşılığında satın aldı. Her iki banka da bu alım için gerekli izinleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) aldıklarını ve işlemlerin tamamlandığını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptıkları açıklamalarla duyurdu. Birleşim Varlık Yönetim, 2016 yılında kurulmuş ve tüm hisseleri TMSF'ye aitti.
2 Mart 2023

Türkiye hükümeti, 14 Mayıs'taki seçimler öncesinde kredi kullanımını teşvik etmek amacıyla kamu bankaları Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank'ın sermayesini toplamda 5,5 milyar dolar (105 milyar lira) artırmayı planlıyor. Bu miktar, ilk duyurulan plandan yüzde 75 daha fazla. Sermaye artışını Türkiye Varlık Fonu (TVF) sağlayacak ve TVF'nin yönetim kurulu başkanı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. Kamu bankaları, son yıllarda ekonomiyi desteklemek için ucuz finansman ve Kredi Garanti Fonu kredileri sağlarken, bu durum sermaye ihtiyacını da artırmıştı.
21 Mart 2023

Ekonomi yönetiminin belli olması sonrası Borsa İstanbul'da pozitif seyir izlenirken, geçen hafta 13 şirket hisselerini geri aldı. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasalar, yeni ekonomi yönetimine ve izlenecek politikalara odaklandı. Şirketlerin geri alım hamleleri devam ediyor. Geri alım yapan şirketler arasında Inveo Yatırım, Eksun Gıda, Hacı Ömer Sabancı Holding, Kervan Gıda Sanayi, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Logo Yazılım Sanayi, MLP Sağlık Hizmetleri, Etiler Gıda ve Ticari Yatırımlar, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta, Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. bulunuyor.
26 Haziran 2023

TMSF Başkanı Fatin Rüştü Karakaş, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında kayyımlığa devredilen şirketlerin son durumu hakkında bilgi verdi. 1371 şirketin kayyımlık görevine devredildiği, şu anda 994 şirketin kayyımlık görevinde olduğu belirtildi. Ayrıca, bugüne kadar 643 şirketin kayyımlık kararının mahkemelerce kaldırıldığı ve eski sahiplerine iade edildiği açıklandı. İade edilen şirketler arasında Karteks Tekstil, Uğur Soğutma ve Fi Yapı İnşaat gibi firmalar bulunuyor.
15 Temmuz 2024

2023 yılında Borsa İstanbul'da 47 şirket halka arz edildi ve bu şirketlerin toplam halka arz büyüklüğü 59,8 milyar lira oldu. Halka arz edilen hisseler, yatırımcılara kısa sürede büyük getiri sağladı. Şu anda 80 şirket, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) halka arz için onay bekliyor. Onay bekleyen şirketler arasında n11, Rönesans Enerji, Tavuk Dünyası, Kızılay İçecek, Golda Gıda ve Penti gibi markalar bulunuyor.
30 Ekim 2023

Türkiye'de meydana gelen büyük depremin ardından düzenlenen 'Türkiye Tek Yürek' adlı ortak canlı yayın bağış kampanyasında toplam 115 milyar TL bağış toplandı. Bu bağışların 52,5 milyar TL'si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanı olduğu ve devlet tarafından desteklenen Türkiye Varlık Fonu ve bağlı kuruluşları tarafından sağlandı. Türkiye Varlık Fonu, 2016 yılında kurulmuş ve 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
16 Şubat 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin netleşmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklandı. Borsa İstanbul, seçim sonrası haftanın ilk günlerinde yükseliş göstermiş, ancak sonrasında düşüşe geçmiş ve bu haftaya kayıplarla başlamıştır. Investing kaynaklarına göre, altı şirket borsada hisselerini geri almıştır: MLP Sağlık Hizmetleri, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ahlatcı Doğalgaz Dağıtım Enerji ve Yatırım, Logo Yazılım Sanayi ve Ticaret, Türkiye Sigorta.
21 Haziran 2023

Seçimlerin ardından ekonomi yönetiminin belirlenmesiyle birlikte piyasalar yeni ekonomi yönetimi ve politikalarına odaklanmış durumda. Borsa İstanbul, seçim sonrası yükselişe geçmiş ancak bu hafta düşüşe başlamıştır. Investing tarafından aktarılan bilgilere göre, Borsa İstanbul'da 10 şirket kendi hisselerini geri almıştır. Bu şirketler arasında Etiler Gıda, Inveo Yatırım, Akfen Gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar bulunmaktadır.
22 Haziran 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında sağlık, gıda, turizm, otomotiv yedek parça, yatırım menkul değerler, gayrimenkul ve kağıt üretimi gibi çeşitli sektörlerden firmalar bulunuyor. Ancak Sasa Polyester ve Hektaş şirketlerinin hisselerine uygulanan açığa satış ve kredili işlem yasağı tedbirleri bir ay daha devam edecek.
23 Ocak 2023

Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketin hisselerine daha önce uygulanan tedbirler bugün kaldırıldı. Tedbir kaldırılan şirketler arasında Reysaş Gayrimenkul, SAN-EL Mühendislik ve Alcatel Lucent Teletaş gibi şirketler bulunuyor. Ancak, son dönemde halka arz edilen şirketlerde tedbirlerin devam ettiği belirtiliyor. Geçtiğimiz hafta Söke Un, EYG GYO, Oncosem, Astor Enerji ve SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri'nin hisselerine tedbir getirilmişti.
30 Ocak 2023

Sermaye Piyasası Kurulu, Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Söktaş Tekstil Sanayi ve Ticaret ve Zorlu Enerji Elektrik Üretim şirketlerinin bedelli sermaye artırım başvurularını onayladı. Ayrıca, Deniz Yatırım Menkul Değerler ve diğer bazı finansal kuruluşların borçlanma aracı ihraç başvurularına izin verildi. Bu onaylar, şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmelerine ve finansman ihtiyaçlarını karşılamalarına olanak tanıyacak.
9 Haziran 2023
İşaretlediklerim