Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremler sonrasında hükümetin Twitter'a getirdiği erişim kısıtlaması, sosyal medya platformunun üst düzey yönetimiyle yapılan toplantının ardından kaldırıldı. Ancak erişim kısıtlamasının kalkmasının ardından bu kez Twitter'da global bir sorun ortaya çıktı ve kullanıcılar tweet atma sınırlarına ulaştıkları uyarısıyla karşılaştı. Bloomberg ve Londra merkezli siber gözlemevi NetBlocks, platform kaynaklı bu sorunu doğruladı.
9 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'a Türkiye'den erişilememesinin teknik sorunlardan kaynaklandığını belirtti. Ancak siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks, yaşanan problemin Twitter'a uygulanan erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. 6 Şubat'taki depremler sonrası Twitter, bilgi alışverişi ve yardım organizasyonları için aktif olarak kullanılıyordu. Kullanıcılar, platforma yavaşlık yaşadıklarını ve bazılarının sadece VPN ile girebildiklerini ifade etti.
8 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin İnsan Hakları Eğitim Programı'nda yaptığı konuşmada, sosyal medya yasaklarını eleştiren muhalefeti 'ev zencileri' olarak nitelendirdi. Erdoğan, sosyal medya şirketlerinin çıkarlarına dokunan her hususta mafya gibi davrandıklarını ve muhalefetin bu konuda kaypak bir tutum sergilediğini belirtti. Ayrıca, sosyal medya platformlarının sansürcülüğünü eleştirmeyen muhalefetin, Türkiye'yi Batılılara şikayet ettiğini ifade etti. Erdoğan, bu tutumun özgürlükleri savunmak olmadığını ve muhalefetin Batı'ya şirinlik yapmaya çalıştığını söyledi.
5 Ağustos 2024

Mizah dergisi Leman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2 Ağustos'ta Instagram'a getirdiği erişim engelini kapağına taşıdı. Derginin kapağında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonikleşen pozu ile birlikte, elinde bir silahla 'Instagram Kapatma Butonu' yazan bir hedefe nişan alırken resmedildi. Leman'ın bu kapağı, sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellerine mizahi bir eleştiri olarak değerlendiriliyor.
8 Ağustos 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), çocuk oyun platformu Roblox’a erişim engeli getirdi. Bu karar, Adana 6’ncı Sulh Ceza Hakimliği’nin aldığı karar doğrultusunda uygulandı. Platform, son dönemde içeriklerinde cinselliğin öne çıktığı iddiasıyla eleştirilmişti. BTK, daha önce de Instagram’a erişim engeli getirmişti.
7 Ağustos 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Eğitim Teknolojileri AR-GE ve Kalite Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, teknolojinin ve dijitalleşmenin hayatımızın her alanına nüfuz ettiğini belirtti. Erdoğan, sosyal medya ve oyun platformlarının gençler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve ırkçılık gibi tehlikeleri körüklediğini vurguladı. Ayrıca, dijital dünyanın denetimsiz yapısının pek çok tehdidi beraberinde getirdiğini ve çocukların ruh ve beden sağlığının her türlü hesabın üzerinde olduğunu ifade etti. Erdoğan, çocukların çevrimiçi mahremiyetini korumak için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini belirtti.
6 Eylül 2024

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram’a erişimi 2 Ağustos’ta engellemişti. Türkiye ve Meta arasında yapılan anlaşma sonrası, Instagram’a getirilen erişim engeli kaldırıldı. Anlaşma kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun olarak katalog suçlar arasında yer alan içeriklerin kaldırılması ve Türk kullanıcıların haklarının güvence altına alınması gibi şartlar bulunuyor. Meta tarafından anlaşmaya dair henüz bir açıklama yapılmadı.
10 Ağustos 2024

Meta şirketinin Twitter'a rakip olarak geliştirdiği sosyal medya platformu Threads, Türkiye'de bu gece itibarıyla erişime kapanacak. Rekabet Kurulu, Meta'nın kullanıcı verilerini Instagram ile izinsiz birleştirdiği gerekçesiyle soruşturma başlattı ve olası zararları önlemek amacıyla platformun Türkiye'deki erişimini durdurma kararı aldı. Threads, global çapta hızlı bir büyüme göstermiş ve yaklaşık bir yıl içinde 150 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Meta, Türkiye'deki bu karara itiraz edeceğini ve sorunun çözülmesi için Rekabet Kurumu ile iletişimde kalacağını belirtti.
29 Nisan 2024

Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından Twitter'a erişimde zorluklar baş gösterdi ve NetBlocks durumun erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter yöneticileri ile dezenformasyonla mücadele konusunda bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Twitter'a toplumu panik ve kaosa sürükleyebilecek dezenformasyonlarla mücadele etme sorumluluğu hatırlatıldı ve Twitter'ın tam işbirliği içinde olmayı kabul ettiği ifade edildi. Toplantıda erişim kısıtlamasının gündeme gelip gelmediği ise belirtilmedi.
8 Şubat 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), İletişim Başkanlığı'nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale eden yetkilerini iptal eden bir karar yayınladıktan sonra, AYM'nin web sitesine erişim engellendi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Instagram'ı kınayan bir paylaşımının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Instagram'a erişimi engelledi. AYM'nin kararı Resmi Gazete'de de yayımlandı ve İletişim Başkanlığı'nın manipülasyon ve dezenformasyona karşı faaliyet yetkisi iptal edildi.
2 Ağustos 2024

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sosyal medya platformu Instagram’a erişimi engellemişti. Bu kararın ardından Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) resmi sitesinde basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edilemeyeceğine dair bir karar yayınlanmış ve siteye erişim durmuştu. AYM, siteye internet yoğunluğu nedeniyle girilemediğini savunmuştu. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sitesine yeniden erişim sağlanabiliyor.
2 Ağustos 2024

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen büyük depremler sonrasında, yurttaşlar bilgi alışverişi ve yardım koordinasyonu için Twitter'ı kullanıyordu. Ancak 8 Şubat akşamı birçok kişi Twitter'a erişim problemi yaşadı ve NetBlocks, bunun hükümet tarafından uygulanan bir erişim kısıtlamasından kaynaklandığını bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya iletişimini kestiğini ve bunun yardım çağrılarının az duyulmasına yol açtığını belirtti, hükümetten açıklama beklediğini ifade etti.
8 Şubat 2023

Facebook, Hamas lideri İsmail Haniye için Ayasofya Cami'nde kılınan cenaze namazının videosunu paylaşan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hesabını kısıtladı. Bu olayın ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Instagram'a erişimi engelledi. İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Instagram'ın Haniye için yapılan taziye mesajlarını silmesine tepki gösterdi. Diyanet Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya Cami'nde Haniye için kıldırdığı cenaze namazının videosu, Diyanet'in sosyal medya hesaplarından paylaşıldıktan kısa süre sonra Facebook tarafından silindi ve hesap kısıtlandı.
2 Ağustos 2024

Sosyal medya platformu Twitter, Hamas bağlantılı yüzlerce hesabı kapattığını duyurdu. Twitter CEO'su Linda Yaccarino, İsrail-Hamas çatışması sırasında platformun Avrupa Birliği'nin dijital kurallarına uyup uymadığına yanıt verdi ve sahte ve manipüle edilmiş içerikleri değerlendirdiklerini belirtti. Yaccarino, çatışmanın başlamasından bu yana Hamas'a bağlı yüzlerce hesabın tespit edildiğini ve platformdan kaldırıldığını ifade etti. Avrupa Birliği, son günlerde Twitter'da şiddet içerikli ve yasa dışı içeriklerin yayıldığını ve bu tür içeriklerin kaldırılması için şirketin sahibi Elon Musk'a 24 saat süre verildiğini bildirmişti.
12 Ekim 2023

Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Nisan 2021'de yayınladığı ve halkın eylemler sırasında cep telefonuyla ses ve görüntü kaydetmesini engelleyen genelgesini iptal etti. Bu genelge, polislerin orantısız şiddet görüntülerinin artması üzerine çıkmış ve gazetecilik örgütleri tarafından eleştirilmişti. Diyarbakır Barosu tarafından paylaşılan kararda, iptalin haberleşme ve basın hürriyeti haklarının kanunla sınırlanması gerektiği gerekçesiyle yapıldığı belirtildi. Danıştay daha önce de bu genelgenin yürütmesini durdurma kararı almıştı.
8 Mayıs 2024

Kripto para piyasasında şeffaflığı artırmak ve yatırımcıyı korumak amacıyla hazırlanan yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuluyor. Düzenleme, platformlara sermaye şartı getirerek yatırımcıların korunmasını ve hizmet veren firmalara yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Ayrıca, kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan izin alınması gerekecek. Piyasa dolandırıcılığı ve piyasa bozucu eylemlerle ilgili cezalar da yeniden belirlenecek.
20 Haziran 2024

Meta, sahibi olduğu Instagram ve Threads platformlarında siyasi içeriklerin daha az tavsiye edilmesi kararını aldı. Bu kararın, platformların X (Twitter) gibi siyaset ağırlıklı mecralara dönüşmesini önlemek ve daha fazla gelir elde etmek amacıyla alındığı belirtiliyor. Ayrıca, Meta'nın algoritmalarının son dakika haberlerini de kısıtlayabileceği ve kötü amaçlı kullanımlara karşı yapay zeka ile görselleri etiketleyeceği ifade ediliyor.
10 Şubat 2024

Mizah dergisi Leman, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) Instagram'a erişimi engellemesini eleştiren bir kapak hazırladı. Kapakta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, milli atıcı Yusuf Dikeç’in ikonikleşen pozu ile elinde bir silah tutarak 'Instagram Kapatma Butonu' yazan bir hedefe nişan alırken resmedildi. Dergi, bu kapakla sosyal medya platformlarına yönelik sansürü mizahi bir dille eleştirdi. Leman'ın yeni sayısı bayilerde ve marketlerde satışa sunuldu.
8 Ağustos 2024

Türkiye'de 9. yargı paketi kapsamında, sosyal medya aracılığıyla yapılan ve Türkiye aleyhine olduğu düşünülen kara propaganda ve etki ajanlığı faaliyetlerine karşı yeni düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Bu düzenlemeler, sosyal medya yorumları aracılığıyla ekonomik, toplumsal ve kamu düzenini bozan faaliyetleri de içerecek şekilde genişletilmiş. Ancak, hangi faaliyetlerin bu suç kapsamına gireceği ve nasıl tanımlanacağı konusunda belirsizlikler mevcut. Bu durum, ifade özgürlüğüne müdahale endişelerini de beraberinde getiriyor.
11 Mayıs 2024
İşaretlediklerim